Καλέντουλα, η μαγική

Η καλέντουλα ανήκει στη φυτική οικογένεια compositae. Το όνομα καλέντουλα προέρχεται από τη λατινική λέξη "kalendae" (καλένδαι) που σημαίνει "η πρώτη μέρα του μήνα", πιθανώς γιατί οι καλέντουλες στη γλάστρα ανθίζουν τις πρώτες μέρες των περισσότερων μηνών του χρόνου.

Ιστορικά στοιχεία
Η καλέντουλα έχει καλλιεργηθεί σαν φυτό κήπου για πολλά χρόνια σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Τα λουλούδια της καλέντουλας έχουν χρησιμοποιηθεί σαν φάρμακο για αιώνες και βοτανικά ιάματα, που βασίζονται στην καλέντουλα, ήταν γνωστά επί γενεές. Οι πρώτοι Χριστιανοί αποκαλούσαν την καλέντουλα "Mary's Gold", δηλαδή το χρυσάφι της Μαρίας, και την τοποθετούσαν δίπλα στα αγάλματα της Παρθένου Μαρίας.
Η καλέντουλα ήταν επίσης ένα από τα πιο ιερά λουλούδια της αρχαίας Ινδίας. Σχημάτιζαν γιρλάντες δένοντας με σπάγγο μίσχους καλέντουλας και κεφάλια λουλουδιών και τα τοποθετούσαν γύρω από το λαιμό των ιερών αγαλμάτων. Το λουλούδι της καλέντουλας στρέφει το κεφάλι προς τον ήλιο ακολουθώντας την πορεία του, γιαυτό μερικές φορές αποκαλείται "νύφη του καλοκαιριού". Στη γλώσσα των λουλουδιών, η καλέντουλα συμβολίζει τη λαμπρότητα της νίκης. Θεωρήθηκε φυτό με μαγικές δυνάμεις, που επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν τις νεράιδες και τις γυναίκες να επιλέξουν τον κατάλληλο σύντροφο. Πιο πρακτική ήταν η χρήση του στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στις ΗΠΑ: Τα φυτά εφαρμόστηκαν σε πληγές για να σταματήσουν την αιμορραγία και να τις θεραπεύσουν. Στην αρχαιότητα έφτιαχναν ένα ποτό, αναμιγνύοντας άνθη καλέντουλας μέσα σε κρασί, που το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία της δυσπεψίας. Με τα πέταλα της καλέντουλας έφτιαχναν αλοιφές που θεράπευαν ερεθισμούς του δέρματος, ίκτερο, πονόδοντο και πόνους στα μάτια. Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για να θεραπεύσει κράμπες, βήχα και δαγκώματα από φίδια. Τα άνθη της καλέντουλας έχουν θεωρηθεί ευεργετικά για τη μείωση των φλεγμονών, τη γρήγορη αποθεραπεία πληγών και τις αντισηπτικές τους δυνατότητες. Έχουν χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσουν ποικίλες δερματικές ασθένειες και είναι αποτελεσματικά ενάντια στα δερματικά έλκη. Όταν λαμβάνονται εσωτερικά ως τσάι, μπορούν να αντιμετωπίσουν έλκη του στομάχου και φλεγμονές. Η καλέντουλα ερευνάται σήμερα για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες. Η καλέντουλα εκτιμήθηκε ιστορικά και για τις και μαγειρικές της χρήσεις. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν μίγμα καλέντουλας με ξίδι για να καρυκέψουν κρεατικά και σαλάτες. Τα πέταλα με την ελαφριά αρωματική και κάπως πικρή γεύση τους, νοστιμίζουν σούπες ψαριών και κρεατικών, πιάτα με ρύζι, σαλάτες και δίνουν κίτρινο χρώμα σε τυριά και βούτυρα. Ολόκληρο το λουλούδι χρησιμοποιήθηκε σαν γαρνιτούρα σε πιάτα της μεσαιωνικής εποχής.

Παρασκευές με καλέντουλα
Από τα άνθη ή τα πέταλα παρασκευάζονται τσάγια, αλοιφές έλαια ή βάμματα. Τα αιθέρια έλαια αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων και των  μυκήτων, οι δε σαπωνίνες ενεργούν αντιφλεγμονωδώς. Η καλέντουλα ενισχύει επιπλέον το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργεί αντισπασμωδικά και ευνοεί την έκκριση χολής.


Τις εξαιρετικές της ικανότητες δείχνει η καλέντουλα στους τραυματισμούς του δέρματος και των βλεννογόνων. Κομπρέσες με τσάι ή αραιωμένο βάμμα μπορούν να θεραπεύσουν πληγές που επουλώνονται δύσκολα, μολύνσεις των νυχιών, εγκαύματα, αποστήματα, ουλές και έλκη των κνημών. Οι γαργάρες με τσάι βοηθούν σεπερίπτωση στοματίτιδας και φαρυγγίτιδας. Το έλαιο της καλέντουλας είναι εξαιρετική προσθήκη σε κρέμες και αλοιφές. Απλά επωφεληθείτε από τις... μαγικές της ιδιότητες.

1 σχόλιο:

  1. κολπικές πλύσεις με αφέψημα καλέντουλας απορέπουν τις μυκητιάσεις και βοηθούν στην φυσική χλωρίδα του κόλπου. μια φορά τον μήνα είναι αρκετή.
    επίσης έχω φτιάξει σαπουνάκι για την ευαίσθητη περιοχή με έλαιο καλέντουλας και αφέψημα καλέντουλας, απλά υπέροχο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF