Σαπούνι με άργιλο

Ο άργιλος δεν είναι κατάλληλος μόνο για σαπούνι ξυρίσματος, όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, αλλά μπορεί να δώσει μοναδικές ιδιότητες στο σαπούνι μας, είτε το προορίζουμε για καθημερινή ή φαρμακευτική χρήση. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για ερεθισμένο και κνησμώδες δέρμα, σε φλεγμονώδεις δερματικές νόσους αλλά και για δέρματα με τάσεις ακμής. Από καλλυντικής άποψης ο άργιλος προσδίδει φυσικό χρώμα, πολυτέλεια και έντονη καθαριστική δύναμη στο σαπούνι, ενώ κάνει τον αφρό απαλό, μεταξένιο και πολύ πλούσιο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα είδη άργιλου όπως μπεντονίτη, kaolin, rhassoul, πράσινο, κόκκινο, λάσπη νεκράς θάλασσας κτλ. Ο κάθε άργιλος έχει τις δικές του ιδιότητες και απευθύνεται σε διαφορετικούς τύπους και ανάγκες δέρματος. Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:
Ο μπεντονίτης έχει χρώμα γκριζοπράσινο, δίνει μεταξένια αίσθηση και "γλίστρημα" στο σαπούνι και ενδείκνυται για λιπαρό δέρμα ή σαπούνια ξυρίσματος. Ο άργιλος kaolin είναι υπόλευκος και δίνει μεταξένια και απαλή αίσθηση στον αφρό. Ο άργιλος rhassoul έχει ελαφρύ καφέ χρώμα, απορροφά με μεγάλη επιτυχία λιπαρότητα και ακαθαρσίες από μαλλιά και δέρμα και κάνει ήπια απολέπιση. Ο πράσινος άργιλος είναι κατάλληλος για λιπαρό δέρμα, ο κόκκινος άργιλος είναι κατάλληλος για κανονικό δέρμα, ενώ και οι δύο είναι πολύ πλούσιοι σε μεταλλικά στοιχεία.

Πως ενσωματώνω τον άργιλο στο σαπούνι;
Για να ενσωματώσουμε τον άργιλο μέσα στο σαπούνι της ψυχρής μεθόδου αρχικά πρέπει να αυξήσουμε ελαφρώς το νερό (ή το υγρό) της συνταγής γιατί ο άργιλος είναι υγροσκοπικός, δηλαδή έχει την ιδιότητα να απορροφά ύδωρ. Ένας χονδρικός κανόνας για τη προσθήκη αργίλου είναι 3-4 κουταλάκια του γλυκού ανά κιλό ελαίων.
Η ανάμιξη του αργίλου στο σαπούνι γίνεται με τέσσερις τρόπους: Στον πρώτο προσθέτουμε τον άργιλο στα έλαια, ακριβώς πριν τα αναμίξουμε με τη σόδα, στον δεύτερο προσθέτουμε τον άργιλο σε ελαφρύ trace, ενώ στον τρίτο αφαιρούμε λίγο από το λάδι της συνταγής, ανακατεύουμε μέσα σε αυτό τον άργιλο και μετά το προσθέτουμε στο συνολικό μίγμα, ώστε να μη μας σβωλιάσει. Ο τελευταίος τρόπος αφορά την ανάμιξη του αργίλου στο νερό όπου διαλύεται η σόδα και ενδείκνυται μόνο για λεπτούς αργίλους, όπως ο kaolin.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ακολουθήσετε τον δεύτερο τρόπο κάντε τη προσθήκη σε ελαφρύ trace γιατί αν προχωρήσετε παραπέρα και προσθέσετε τον άργιλο σε πιο προχωρημένο trace θα δυσκολευτείτε πολύ στην ενσωμάτωση του.
Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:
  1. 420 gr ελαιόλαδο
  2. 350 gr φοινικέλαιο
  3. 350 gr λάδι καρύδας
  4. 210 gr ηλιέλαιο
  5. 70 gr καστορέλαιο
  6. 3 κουταλιές της σούπας άργιλο
  7. 196 gr καυστική σόδα
  8. 500 gr νερό
 
Η παραπάνω συνταγή θα σας δώσει περίπου 2 kg σαπούνι με 5% υπερλίπανση. Όπως θα διαπιστώσετε έχω κάνει μια πολύ μικρή αύξηση στο υγρό της συνταγής.
Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες παρασκευής σαπουνιού με τη ψυχρή μέθοδο. Επιλέξτε με ποιόν από τους τρόπους που ανέλυσα παραπάνω θέλετε να ενσωματώσετε τον άργιλο στη σαπουνόμαζα και προετοιμαστείτε ανάλογα. Κάντε την ανάμιξη σόδας και ελαίων σε χαμηλές θερμοκρασίες, περίπου στους 35-38°C. Να θυμάστε πως το trace δε θα αργήσει πολύ. Μόλις τελιώσετε με τη προσθήκη του αργίλου, των πρόσθετων συστατικών και το ανακάτεμα καλουπώστε το σαπούνι και αφήστε το για 24 ώρες περίπου να σταθεί και να σκληρύνει. Έπειτα το σαπούνι είναι έτοιμο να βγει από το καλούπι και να κοπεί σε μπάρες.

Σημειώσεις
Μπορείτε να τροποποιήσετε τη συνταγή όπως σας αρέσει. Χρησιμοποιήσετε άλλα έλαια, βούτυρα ή υγρό (τσάι, χυμό, αφέψημα, γάλα κτλ.) αντί για νερό που να ταιριάζουν καλύτερα στο τύπο του δέρματος σας. Επαληθεύστε τις ποσότητες με κάποιον από τους υπάρχοντες υπολογιστές σαπουνιού.
Προσθέτουμε τον άργιλο πάντα πριν από αρώματα, αιθέρια έλαια, χρωστικές και άλλα πρόσθετα για να αποφύγουμε την επιτάχυνση του trace και να μη δυσκολευτούμε στο ανακάτεμα και την ενσωμάτωση του αργίλου.
Ο άργιλος είναι ένα συστατικό που μας επιτρέπει να παίξουμε με το αισθητικό κομμάτι της μπάρας, δημιουργώντας πολύπλοκα μοτίβα και swirls.

6 σχόλια:

  1. αυτη η συνταγη μπορει να γινει και με τη θερμη μεθοδο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπερα και παλι, αλατι μπορω να βαλω μαζι με τον αργιλο? αν ναι, ποσο?
    συνεχισε την καλη δουλεια, μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. άργιλο μπορώ να προσθέσω και στο σαπούνι μόνο από ελαιόλαδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπερα. μπορω να προσθεσω ζεολιθο αντι αργυλου στο σαπουνι μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή χρονιά,εκτός από τον αφρό που κάνει και δεν στεγνώνει και αφήνει μαλακό το δέρμα,ανακάλυψα άλλη μια χρήση του
    ,ξεβάφω τα μάτια μου με καλλυντικά που δύσκολα καθαρίζουν οι κοινές λοσιών.Ευχαριστούμε πάρα πολύ, για το υπέροχο side σου,έχω γίνει μεγάλη fun και διαφημίστρια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF