Κρέμα για το σύγκαμμα

Οι πιο γνωστές κρέμες συγκάμματος, ακόμα και αυτές οι ακριβές των φαρμακείων με τα φυσικά συστατικά, περιέχουν πληθώρα ανεπιθύμητων χημικών και επιβλαβών συστατικών, όπως παράγωγα του πετρελαίου (παραφινέλαιο, mineral oil) και parabens.


Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε πως κανένα χημικό δε θα έρθει σε επαφή με το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού μας είναι να φτιάξουμε μόνοι μας κρέμα για το σύγκαμμα, την οποία θα εφαρμόζουμε μετά από κάθε αλλαγή πάνας ή πλύσιμο.
Θα χρειαστείτε:
  1. ½ κούπα λάδι καρύδας (ή περίπου 120 gr)
  2. ¼ της κούπας βούτυρο κακάο (ή περίπου 20 gr)
  3. 2 κουταλιές της σούπας μελισσοκέρι (ή περίπου 20 gr)
  4. 1 κουταλάκι του γλυκού μουρουνέλαιο
  5. 1 κουταλάκι του γλυκού λανολίνη
  6. 2 κουταλιές της σούπας οξείδιο του ψευδαργύρου
  7. 2 κουταλιές της σούπας άργιλο μπεντονίτη
  8. 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομήλι (προαιρετικά)
Τοποθετούμε ένα μεταλλικό μπολ, μέσα στο οποίο θα κάνουμε την τελική ανάμιξη, από πριν στο ψυγείο να κρυώσει.
Λιώνουμε το μελισσοκέρι σε bain marie και σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις αυτό λιώσει προσθέτουμε τα υπόλοιπα λιπαρά υλικά (βούτυρο κακάο, λάδι καρύδας, λανολίνη, μουρουνέλαιο) και ανακατεύουμε καλά ώστε να ενσωματωθούν όλα μαζί.
Αποσύρουμε το μίγμα από τη φωτιά και το ρίχνουμε μέσα στο κρύο μπολ. Προσθέτουμε τον άργιλο, τον ψευδάργυρο και το αιθέριο έλαιο και ανακατεύουμε καλά με το mixer.
Τοποθετούμε το μπολ για μερικά λεπτά στο ψυγείο. Το αποσύρουμε ξανά και το ξανανακατεύουμε με το mixer. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να κρυώσει το μίγμα εντελώς και να αποκτήσει την αφράτη υφή του body butter. Έτοιμο.







Γιατί χρησιμοποιούμε τα συγκεκριμένα υλικά;

Μελισσοκέρι: Παρέχει την απαιτούμενη σταθερότητα στη κρέμα και παράλληλα προσφέρει τις αντιμικροβιακές και αδιαβροχοποιητικές του ιδιότητες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Λάδι καρύδας: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, έχει και αυτό αντιμικροβιακές ιδιότητες και είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη Ε που βοηθά φυσικά στην ανάπλαση των ιστών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Βούτυρο κακάο: Προσδίδει στη κρέμα πλούσια και κρεμώδη υφή, ενώ παράλληλα περιποιείται το δέρμα και ευνοεί την ανάπλαση των ιστών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Μουρουνέλαιο: Πλούσιο σε βιταμίνες Α και D, ενυδατώνει το δέρμα "φυλακίζοντας" την υγρασία πάνω σε αυτό. Το μόνο αρνητικό του χαρακτηριστικό είναι η οσμή του. Αν σας ενοχλεί τόσο πολύ αντικαταστήστε το με ελαιόλαδο. Διαβάστε περισσότερα για το μουρουνέλαιο κάνοντας click εδώ.
Λανολίνη: Ένα από τα προσωπικά μου αγαπημένα υλικά. Προστατεύει φυσικά το δέρμα από τη μακροχρόνια έκθεση του σε υγρασία, ενυδατώνοντας το ακριβώς όσο πρέπει. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Οξείδιο του ψευδαργύρου: Το οξείδιο του ψευδαργύρου είναι ένα αδρανές ορυκτό που χρησιμοποιείται ως πηκτικός, λευκαντικός, λιπαντικός και αντιηλιακός παράγοντας σε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης, όπως στις κρέμες για το σύγκαμμα του εμπορίου. Σχηματίζει πάνω στο δέρμα του μωρού ένα φράγμα κατά της υγρασίας.
Άργιλος μπεντονίτης: Ο μπεντονίτης βοηθά στην απορρόφηση των τοξινών και της επιπλέον υγρασίας από το δέρμα. Σε περίπτωση που υπάρχει ήδη ερεθισμός πάνας ή σύγκαμμα θα βοηθήσει πολύ, απομακρύνωντας την περισσή υγρασία που δημιουργεί το πρόβλημα. Διαβάστε περισσότερα για τις ιδιότητες του άργιλου εδώ.


Σημειώσεις

Μπορείτε να χτυπήσετε το μίγμα και με έναν αυγοδάρτη, σε περίπτωση που δεν έχετε mixer. Σε αυτήν όμως τη περίπτωση οπλιστείτε με επιμονή και υπομονή.
Η κρέμα έχει διάρκεια ζωής περίπου 4-6 μήνες, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και το χειρισμό της. Πάντα να παίρνετε κρέμα μέσα από το βάζο με καθαρά χέρια.


Credits: nourishingjoy

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα!
    Ο γιος μου είναι 2,5 ετών και δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ΠΟΤΕ κρέμα συγκάματος. Φοράει από τη γέννησή του υφασμάτινες πάνες, τις οποίες και αλλάζαμε (και ακόμη αλλάζουμε) πολύ συχνά (τουλάχιστον ανά 2ωρο και αμέσως μετά από μία κένωση, πριν έρθουν τα κακάκια σε επαφή με τα ούρα). Αφήνεις το παιδί για λίγα λεπτά και χωρίς πάνα, να στεγνώσει τελείως το δέρμα και δε χρειάζεσαι καμία απολύτως κρέμα.
    Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να αγοράσεις τις - γεμάτες χημικά - κρέμες του εμπορίου ή ακόμα και να φτιάξεις μία. Ακόμα και οι επονομαζόμενες φυτικές, βιολογικές, κτλ. δεν είναι όσο αθώες θα θέλαμε να είναι - ένα ψάξιμο στο EWG αρκεί, για να τρελαθείς. Η λύση είναι πολύ πιο απλή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF