Γάλα αμυγδάλου

Το χειροποίητο γάλα αμυγδάλου χαρακτηρίζεται από υπόλευκο χρώμα, ιδιαίτερα κρεμώδη σύσταση, ήπια γεύση ξηρών καρπών και γενικά είναι ανώτερο τόσο σε ποιότητα όσο και σε γεύση από αυτό που αγοράζετε στο vegan τμήμα του supermarket.


Αν έχετε πρόσβαση σε καλά αμύγδαλα φτιάξτε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι πραγματικά απλό.

Λίγα λόγια για το γάλα αμυγδάλου
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, σελήνιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, ασβέστιο και το αμινοξύ τριπτοφάνη. Επιπλέον περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της κακής χοληστερίνης και προστατεύουν την καρδιά.
Το γάλα αμυγδάλου είναι γνωστό από τη μεσαιωνική εποχή, στην Ευρώπη αλλά και τη Μέση Ανατολή. Ήταν ένα γάλα που μπορούσε να καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της νηστείας, τόσο από χριστιανούς όσο και μουσουλμάνους. Επιπλέον ήταν χρήσιμο στη μεσαιωνική κουζίνα μιας και το ζωικής προέλευσης γάλα (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κτλ.) δε μπορούσε να συντηρηθεί μακροχρόνια.
Το γάλα αμυγδάλου έχει αισθητά λιγότερες θερμίδες από το γάλα ζωικής προέλευσης και δεν περιέχει χοληστερίνη και λακτόζη. Συνεπώς είναι κατάλληλο για άτομα που ακολουθούν υποθερμιδική δίαιτα, πάσχουν από δυσλιπιδαιμία, σε αυτούς που είναι αλλεργικοί στη λακτόζη και τους vegans. Προτείνεται επίσης για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Το γάλα αμυγδάλου του εμπορίου δε χρειάζεται ψυγείο ώστε να συντηρηθεί, διατίθεται με γλυκαντικά ή χωρίς, με γεύσεις βανίλιας ή σοκολάτας και μερικές φορές εμπλουτίζεται με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Δεν συνίσταται η κατανάλωση του σε άτομα με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.
Σημειώνω πως το γάλα αμυγδάλου αν και θεωρείται πολύ θρεπτικό, δεν περιέχει τόση πρωτεΐνη και ασβέστιο όσο το γάλα ζωικής προέλευσης. Συγκεκριμένα αποδίδει 8 mg ασβεστίου ανά 250ml, ενώ το αγελαδινό παρέχει 300 mg ανά 250 ml. Αυτός είναι και ο λόγος που το γάλα αμυγδάλου του εμπορίου εμπλουτίζεται τεχνητά με ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Β12. Δεν συνίσταται ως υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος, του γάλακτος ζωικής προέλευσης ή του γάλακτος σε σκόνη σε βρέφη και παιδιά κάτω των 2 ετών λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνη.
Πως το φτιάχνω


Η παρασκευή γάλακτος αμυγδάλου είναι πολύ παλιά πρακτική. Η φιλοσοφία βασίζεται στο μούλιασμα των αμυγδάλων σε νερό και για χρόνο που ποικίλει από 12 ώρες έως το ανώτατο τις 48 ώρες· όσο περισσότερο μουλιάσετε τα αμύγδαλα τόσο πιο κρεμώδες θα γίνει το γάλα. Κατόπιν τα αμύγδαλα σουρώνονται, ξεπλένονται και πολτοποιούνται μαζί με φρέσκο νερό σε συσκευή τύπου multi, blender ή πολυμηχάνημα κουζίνας.
Η δική μου εμπειρία λέει να χρησιμοποιήσετε blender, δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα από τα υπόλοιπα.
Ο πολτός που θα προκύψει σουρώνεται με τυρόπανο (τσαντήλα) και το λευκωπό υγρό που τελικώς προκύπτει είναι το γάλα αμυγδάλου.

Θα χρειαστείτε:
  1. 1 κούπα αμύγδαλα (ωμά)
  2. 2 κούπες νερό
  3. Επιπλέον νερό για το μούλιασμα
Η παραπάνω αναλογία θα σας δώσει την υφή που έχει το γάλα 2%. Αν επιθυμείτε πιο λεπτόρρευστη υφή, αυξήστε το νερό της συνταγής. Αν το θέλετε πιο παχύρρευστο και κρεμώδες, μειώστε το νερό.



Μουλιάστε τα αμύγδαλα αποβραδίς μέσα σε νερό. Το επόμενο πρωί σουρώστε και ξεπλύνετε τα με άφθονο νερό. Αν θέλετε πιο απαλή υφή αφαιρέστε τη φλούδα (είναι πολύ εύκολο σε μουλιασμένα αμύγδαλα). Τοποθετήστε τα μουλιασμένα αμύγδαλα μέσα στο blender μαζί με δύο κούπες νερό και πολτοποιήστε τα καλά, μέχρι να γίνουν κρέμα.
Σε αυτό το στάδιο μπορείτε προαιρετικά να προσθέσετε αρωματικά, όπως κανέλα, σαφράν, κουρκουμά ή γλυκαντικά όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης, κατά το δοκούν.
Σουρώστε το μίγμα με ένα τυρόπανο ή πολύ λεπτό σουρωτήρι σε ένα καθαρό δοχείο. Αφήστε το για μερικές ώρες στο ψυγείο και είναι έτοιμο για κατανάλωση.




Το σπιτικό γάλα αμυγδάλου θα κρατήσει μόνο για 2-3 ημέρες μέσα στη συντήρηση του ψυγείου. Παρασκευάστε υπεύθυνα όση ποσότητα σας χρειαστεί για αυτό το διάστημα.

Credits: thekitchn, bodyandsoul, lifehack, wikipedia, adelaidenow

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF