Αλοιφή με neem για το έκζεμα

Οι δερματοπάθειες αποτελούν "άβολες" καταστάσεις, οι χρόνιες φλεγμονώδεις όμως όπως το έκζεμα και η ψωρίαση είναι αυτές που προκαλούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στους πάσχοντες, σε λειτουργικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Και οι δύο είναι γενετικά αυτοάνοσης αιτιολογίας, χαρακτηρίζονται από εξάρσεις και υφέσεις και έχουν ως αποτέλεσμα πολύ ερεθισμένο δέρμα και έντονη απολέπιση που συνοδεύεται από άλγος και βασανιστικό κνησμό.
Ως αυτοάνοσο ορίζεται το νόσημα που αποδίδεται σε διαταραχές του ανοσοποιητικού κατά τις οποίες και για διάφορους λόγους ο οργανισμός αντιμετωπίζει δικά του στοιχεία ως ξένα, με αποτέλεσμα να επιτίθεται ουσιαστικά στον εαυτό του.
Αν έχετε κάποιον στο στενό σας περιβάλλον που πάσχει από κάποιο από τα παραπάνω νοσήματα θα γνωρίζετε ήδη τις επιπτώσεις του στη ψυχοσύνθεση του ατόμου και τη κοινωνική του ζωή.
Δεν υπάρχει θεραπεία για τις παραπάνω παθήσεις και η αντιμετώπιση περιορίζεται σε συμπτωματική αγωγή. Συνήθως συστήνεται πολύ καλή καθαριότητα και ενυδάτωση του δέρματος. Διαβάστε περισσότερα για την ψωρίαση εδώ.


Το λάδι neem είναι ενυδατικό, αντιβακτηριδιακό, αντιφλεγμονώδες και ήπια αναλγητικό. Στην Ινδία χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την αντιμετώπιση πληθώρας νοσημάτων, από δερματοπάθειες, πυρετό μέχρι και ως ανθελμινθικό φάρμακο. Διαβάστε αναλυτικά εδώ. Φτιάχνοντας λοιπόν μια αλοιφή με το συγκεκριμένο λάδι μπορούμε να αντιπαλέψουμε τα συμπτώματα της νόσου με φυσικό τρόπο. Αποφύγετε με κάθε κόστος κρέμες του εμπορίου ή χειροποίητες με βάση τα υποπροϊόντα του πετρελαίου, όπως η βαζελίνη. Φράσσουν του πόρους και καθιστούν το πρόβλημα εντονότερο.
Θα χρειαστείτε:
  1. 10 gr λάδι neem
  2. 40 gr βούτυρο shea
  3. 30 gr βούτυρο κακάο
  4. 20 gr καστορέλαιο
  5. 20 gr αμυγδαλέλαιο ή σταφυλοκουκουτσέλαιο
  6. 1 κουταλάκι του γλυκού αλόη gel
  7. 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
  8. 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο ή λεβάντα
  9. 4 κάψουλες βιταμίνη Ε
Τοποθετούμε τα έλαια και τα βούτυρα μέσα σε bain marie σε χαμηλή θερμοκρασία να λιώσουν. Χρησιμοποιήστε γυάλινο μπολ, πλαστικό σε καμία περίπτωση γιατί θα αχρηστευθεί από την οσμή του neem.


Μόλις λιώσουν όλα τα υλικά αποσύρουμε από τη φωτιά, και το τοποθετούμε το δοχείο στο ψυγείο για 5-10 λεπτά. Αποσύρουμε από το ψυγείο και χτυπάμε το μίγμα με έναν αυγοδάρτη ή mixer χειρός, προσθέτωντας παράλληλα τα αιθέρια έλαια, την αλόη και τη βιταμίνη Ε.
Το αιθέριο έλαιο που θα επιλέξετε (περγαμόντο ή λεβάντα) σε συνδυασμό με το tea tree θα σκεπάσουν σε ένα βαθμό την οσμή του neem και επιπλέον θα προσφέρουν τις αντιβακτηριδιακές και καταπραϋντικές τους ιδιότητες.
Συνεχίζουμε το χτύπημα της κρέμας και το κρύωμα της στο ψυγείο εναλλάξ ανά 5 λεπτά μέχρι να φτάσουμε στην επιθυμητή υφή. Δείτε τις φωτό.




Τοποθετούμε το μίγμα με τη βοήθεια ενός αποστειρωμένου κουταλιού σε ένα καθαρό και επίσης αποστειρωμένο γυάλινο βάζο. Έτοιμο.

Σημειώσεις 
10 gr ελαίου neem θα έχουν σαν αποτέλεσμα μια αλοιφή με σχετικά έντονο άρωμα αλλά και εξίσου ισχυρή δραστικότητα. Αν τη θεωρείτε υπερβολικά μεγάλη δόση χρησιμοποιήστε τη μισή (5 gr). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και περισσότερο από 10 gr λάδι neem αλλά δε θα σας το συνιστούσα λόγω έντονης οσμής και πιθανότητα πρόκλησης υπερευαισθησίας στο ήδη ερεθισμένο δέρμα σας. Ξεκινήστε με 5 ή 10 gr και αν ολα είναι καλά και το επιθυμείτε δοκιμάστε και μεγαλύτερη ποσότητα neem. 
Φυλάσσουμε την κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από υγρασία και έντονο φως. Θα διατηρηθεί για αρκετό καιρό, πλέον των 6 μηνών.

2 σχόλια:

  1. Γεια σας!Υπαρχει καποια αλοιφη για την ιχθυαση και για ροδοχρου νόσο?εξαιρετικές ολες οιδημοσιευσεις σας!Ευχαριστουμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά! Συνεχίστε την προσπάθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF