Αιθέρια έλαια• ασφάλεια και χρήση στα παιδιά

Κανείς μας που είναι γονιός δε μπορεί να φανταστεί πως κάτι που επιδιώκουμε να κάνουμε για καλό του παιδιού μας μπορεί να έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία του. Τα αιθέρια έλαια είναι μια κατηγορία ουσιών οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση, γνώση και εμπειρία εάν θέλουμε να αποφύγουμε δυσάρεστες ή ακόμα και επικίνδυνες συνέπειες στην υγεία μας και των παιδιών μας.


Τα αιθέρια έλαια αποτελούν εξαιρετικά πυκνές σε συγκέντρωση χημικές ουσίες και ενώσεις ουσιών που παράγονται από την απόσταξη αρωματικών φυτών. Κατά συνέπεια αρκεί τις περισσότερες φορές μια πολύ μικρή δόση για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ η υπέρβαση της δοσολογίας έχει συχνά αρνητικές επιπτώσεις. Οι κανόνες χρήσης των αιθερίων ελαίων σε βρέφη και παιδιά είναι ακόμη αυστηρότεροι.

Μερικές γενικές πληροφορίες για την ασφάλεια
Απαγορεύεται αυστηρά η εσωτερική χρήση αιθερίων ελαίων σε βρέφη και παιδιά. Η πλειονότητα των δηλητηριάσεων με αιθέρια έλαια αφορά την από αμέλεια κατάποση τους από τα παιδιά.
Η διάλυση είναι πάρα πολύ σημαντική για όλα τα αιθέρια έλαια. Δεν έχει σημασία ποιόν τύπο αιθέριου ελαίου χρησιμοποιείτε, ποιας εταιρείας ή πόσο χρησιμοποιείτε, κανένα αιθέριο έλαιο δεν χρησιμοποιείται αυτούσιο πάνω στο δέρμα των παιδιών. Όλα τα αιθέρια έλαια διαλύονται πριν χρησιμοποιηθούν σε βρέφη και παιδιά και αυτό είναι κανόνας απαράβατος. Ακόμα και να προσθέσουμε αιθέριο έλαιο μέσα στο μπάνιο του παιδιού πάντα πρώτα το διαλύουμε σε γλυκερίνη ή σε κάποιο υδατικό διαλύτη. Ειδάλλως διατρέχουμε κίνδυνο να προκαλέσουμε δερματικό ερεθισμό. Απαγορεύεται η χρήση αιθέριου ελαίου στο πρόσωπο του παιδιού και ιδιαίτερα γύρω από τη μύτη ή τα χείλη.
Οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν έχουν καθόλου πλάκα. Η εμφάνιση τους θα γίνει στα 15-30 λεπτά από τη στιγμή που ήρθε σε επαφή με το δέρμα του παιδιού και η σοβαρότητα της θα ποικίλλει. Χρησιμοποιούμε κάθε φορά ένα νέο αιθέριο έλαιο μόνο του, σε πολύ μικρή ποσότητα και ποτέ σε συνδυασμό με άλλο έλαιο. Έτσι θα κατορθώσουμε να απομονώσουμε το αιθέριο έλαιο που προκάλεσε την αλλεργική αντίδραση και να μη το χρησιμοποιήσουμε ξανά στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση εμφάνισης αντίδρασης, ήπιας ή σοβαρής, συμβουλευόμαστε άμεσα γιατρό και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του.

Ποιά ηλικία είναι κατάλληλη για την έναρξη χρήσης αιθέριων ελαίων;
Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και δεν υπάρχει ικανός αριθμός κλινικών μελετών με ασφαλή συμπεράσματα ώστε να απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα. Σε γενικές γραμμές δεν είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια σε βρέφη μικρότερα από τριών μηνών λόγω ανωριμότητας του δερματικού ιστού. Για μεγαλύτερη ασφάλεια χρησιμοποιήστε ανθόνερα (hydrosol) που είναι πιο αραιά και ήπια.


Αιθέρια έλαια κατάλληλα για χρήση σε βρέφη 3+ μηνών
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Ακολουθήστε τα βήματα της παραπάνω παραγράφου "γενικές πληροφορίες για την ασφάλεια" και κάνετε τις παρατηρήσεις σας για το δικό σας παιδί. Η μέγιστη δοσολογία δε θα πρέπει να ξεπερνά το 0,5% της συνταγής ή χονδρικά τις 3-5 σταγόνες ανά 30 gr ελαίου βάσης.
Άνηθος (Anthum graveolens)
Αχιλλεία χιλιόφυλλος (Achillea millefolium)
Λεβάντα (Lavendula angustifolia)
Χαμομήλι (Anthemis nobilis, Matricaria rectutita)

Αιθέρια έλαια κατάλληλα για χρήση σε βρέφη 6+ μηνών
Η μέγιστη δοσολογία δε θα πρέπει να ξεπερνά το 0,5% της συνταγής ή χονδρικά τις 3-5 σταγόνες ανά 30 gr ελαίου βάσης.
Άρκευθος (Juniperus virginiana)
Γεράνι (Pelargonium graveolens)
Grapefruit (Citrus paradisi)
Έλατο (Abies sibirica)
Ελίχρυσο (Helichrysum angustifolium)
Κέδρος (Cedrus atlantica, Cedrus deodora)
Κανέλα φύλλο (Cinnamomum verum)
Καρότο (Daucus carota)
Κόλιανδρος (Coriandrum sativum)
Κυπαρίσσι (Cupressus sempervires)
Λεμόνι (Citrus limon)
Μανταρίνι (Citrus reticulata)
Μελαλεύκη (Melaleuca ericifolia)
Νερολί (Citrus aurantium)
Citronella (Cymbopogon nardus)
Παλμαρόζα (Cymbopogon martinii)
Περγαμόντο(Citrus bergamia)
Petitgrain (Citrus aurantium)
Πορτοκάλι γλυκό (Citrus sinensis)
Ravensara (Ravensara aromatica)
Ρόζα η δαμασκηνή (Rosa damascena)
Σανταλόξυλο (Santalum spicatum)
Tea tree (Melaleuca alternifolia)

Αιθέρια έλαια κατάλληλα για χρήση σε παιδιά 2+ χρονών
Η μέγιστη δοσολογία δε θα πρέπει να ξεπερνά το 2% της συνταγής ή χονδρικά τις 20 σταγόνες ανά 30 gr ελαίου βάσης.
Άρκευθος (Juniperus communis)
Βετιβέρια (Vetiveria zizanoides)
Βαλεριάνα (Valeriana officinalis)
Βασιλικός (Ocimum basilicum)
Γαρύφαλλο (Syzygium aromaticum, Eugenia aromatica, Eugenia caryophyllata)
Θυμάρι (Thymus vulgaris, Thymus Zygis)
Κουρκουμάς (Curcuma longa)
Λιβάνι (Boswellia carterii)
Λεμονόχορτο (Andropogon citratus, Andropogon flexuosus, Cymbopogon citratus, Cymbopogon flexuosus)
Lime (Citrus x aurantifolia)
Μαντζουράνα (Marjorana hortensis)
Δυόσμος (Mentha cardiaca, Mentha spicata)
Μελισσόχορτο (Melissa officinalis)
Μύρο (Commiphora myrrha)
Ρίγανη (Origanum onites, Origanum smyrnaeum, Origanum vulgare, Origanum compactum, Origanum hirtum, Thymbra capitata, Thymus capitatus, Coridothymus capitatus, Satureeja capitata)
Πατσουλί (Pogostemon cablin)
Πιπέρι μαύρο (Piper nigrum)
Πιπερόριζα (Zingiber officinale)
Στύραξ (Styrax benzoin, Styrax paralleloneurus)
Tea Tree, Lemon (Leptospermum petersonii, Leptospermum citratum, Leptospermum liversidgei)
Ύσσωπος (Hyssopus officinalis)
Ylang Ylang (Cananga odorata)


Αιθέρια έλαια κατάλληλα για χρήση σε παιδιά 6+ χρονών
Η μέγιστη δοσολογία δε θα πρέπει να ξεπερνά το 3% της συνταγής ή χονδρικά τις 30 σταγόνες ανά 30 gr ελαίου βάσης.
Γλυκάνισος (Pimpinella anisum)
Γλυκάνισος αστεροειδής (Illicium verum)
Λευκόδεντρο, Cajeput (Melaleuca cajuputi, Melaleuca leucadendron)
Κάρδαμο (Elettaria cardamomum)
Μάραθος (Foeniculum vulgare)
Δάφνη (Laurus nobilis)
Μαντζουράνα (Thymus mastichina)
Μέντα (Mentha piperita)
Νιαουλί (Cineole chemotype)
Μοσχοκάρυδο (Myristica fragrans)
Φασκόμηλο (Salvia officinalis, Salvia fruiticosa, Salvia tribola, Salvia apiana)

Αιθέρια έλαια κατάλληλα για χρήση σε παιδιά 10+ χρονών
Σε αυτή την ηλικία τα περισσότερα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά ή σε συσκευή διάχυσης, αρκεί να ακολουθείτε τον κανόνα της ομαλής εισαγωγής που εξήγησα παραπάνω. Τα αιθέρα έλαια μέντας, ευκάλυπτου και δεντρολίβανου πρέπει ωστόσο να αποφεύγονται. Ο λόγος είναι η περιεκτικότητα τους στα χημικά συστατικά κινεόλη 1,8 (ευκαλυπτόλη) και μενθόλη. Οι παραπάνω ουσίες διεγείρουν τους υποδοχείς ψύχους στους πνεύμονες των παιδιών με αποτέλεσμα να ερεθίζεται ένα συγκεκριμένο αντανακλαστικό που καταστέλλει τη συχνότητα της αναπνοής, πολλές φορές σε επικίνδυνα επίπεδα. Κοινώς μην κάνετε διάχυση αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου σε κρυωμένο παιδί για την αντιμετώπιση της καταρροής γιατί μπορεί να έχετε αντίθετα αποτελέσματα.
Η μέντα θεωρείται ασφαλής για χρήση σε παιδιά ηλικίας 6+ ετών, όμως όλα τα ευκαλυπτοειδή (Eucalyptus camaldulensis, Eucalyptus globulus, Eucalyptus maidenii, Eucalyptus plenissima, Eucalyptus kochii, Eucalyptus polybractea, Eucalyptus radiata, Eucalyptus autraliana, Eucalyptus phellandra, Eucalyptus smithii) και το δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis) πρέπει αποφεύγονται μέχρι την ηλικία των 10+. Επιπλέον θα πρέπει να αποφεύγονται τα αντιμικροβιακά μίγματα του κλέφτη (Thieves blend).

1 σχόλιο:

  1. ...έχει μια κρέμα μια ελληνική εταιρία, με ευκαλυπτο που τη χρησιμοποιώ εδω και 2-3 χρόνια στον γιο μου για εντριβες αντι του βικς (είναι 6,5 τώρα). εχει περασει και λαρυγγιτιδα, ισως να ευθήνετε αυτη η κρέμα (κατασταλή της αναπνοής)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF