Βούτυρο Καρύδας

Λαµβάνεται από τη σάρκα των καρπών του κοκοφοίνικα, με επιστημονική ονομασία Cocos Nucifera. Οι φρέσκοι καρποί περιέχουν περίπου 35% λίπος ενώ οι αποξηραµένοι 60-70%. Η παραλαβή του λίπους γίνεται µε την µέθοδο της πίεσης από τους καρπούς οι οποίοι προηγουµένως έχουν καθαριστεί και ξηρανθεί και στην κατάσταση αυτή καλούνται koprah.


Το koprah αφού καθαριστεί σε ειδικές µηχανές, συμπιέζεται σε θερµοκρασία 70-80°C. Η απόδοση σε λάδι ανέρχεται σε 55-60%. Με την εκχύλιση των υπολειµµάτων, παράγεται λίπος κατώτερης ποιότητας. Το λαµβανόµενο ακατέργαστο λίπος ραφινάρεται, διηθείται και αποχρωµατίζεται. Είναι λευκό, σχεδόν άγευστο, µε την ήπια οσµή της καρύδας, το σημείο τήξης του είναι  στους 23-26°C και ταγγίζει σχετικά εύκολα. ∆ιαλύεται εύκολα στην αλκοόλη, στους 60°C (1 µέρος λίπους διαλύεται σε δύο µέρη αλκοόλης 90%). Περιέχει λιπαρά οξέα όπως λαουρικό, µυριστικό, παλµιτικό, ελαϊκό, λινολεϊκό, στεατικό, καπρυλικό, καπρινικό και καπρονικό οξύ.
Όπως και το λάδι καρύδας, το βούτυρο καρύδας είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, Ε και μεταλλικά στοιχεία, όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο. Παρόλο που είναι συμβατό με κάθε τύπο επιδερμίδας, καθώς "μιμείται", σε σύσταση, τον ανθρώπινο υποδόριο ιστό, συνηθέστερα χρησιμοποιείται σε λιπαρές επιδερμίδες.

Το βούτυρο καρύδας χρησιµοποιείται κυρίως στη σαπωνοποιία, καθώς και στην παρασκευή µαργαρίνης και µαγειρικών λιπών. Το σαπούνι που προκύπτει έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Μεγάλου βαθμού σκληρότητα μπάρας
  • Σχηματισμός μεγάλης ποσότητας αφρού
  • Πολύ καλή καθαριστική δύναμη
  • Σταθερότητα στο σκληρό νερό
Στα αρνητικά του στοιχεία συγκαταλλέγεται το γεγονός οτί προκαλεί ερεθισµό της επιδερµίδας. Το σαπούνι φτιαγμένο αποκλειστικά με λάδι καρύδας αφρίζει ακόμα και με θαλασσινό νερό, καθαρίζει τέλεια, αλλά ξηραίνει επικίνδυνα την επιδερμίδα. Σε καλλυντικά προϊόντα χρησιµοποιείται σαν βάση σε διάφορες κρέµες, οι οποίες όµως συχνά ερεθίζουν την επιδερµίδα, µε αποτέλεσµα να καθίσταται προβληµατική η χρησιµοποίησή του στη κοσµητολογία. Σήµερα το βούτυρο καρύδας αποτελεί περισσότερο µια πρώτη ύλη για την παραγωγή άλλων υλικών, τα οποία µπορούν να χρησιµοποιηθούν χωρίς κανένα πρόβληµα σε φαρµακευτικά και καλλυντικά παρασκευάσµατα.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF