Έχω διαβάσει πολλές και περιπλεγμένες συνταγές για παρασκευή προζυμιού τόσο καιρό.
Νομίζω πως βρήκα μια απλή συνταγή που αντικατοπτρίζει ακριβώς τη μέθοδο παρασκευής προζυμιού, που έκαναν οι πρόγονοι μας για αιώνες και έφτιαχναν ψωμί. Η καλυτερη εποχή να πιάσετε το προζύμι είναι το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα δεν είναι ακατόρθωτο να το πετύχετε. Η διαδικασία είναι λιγάκι χρονοβόρα, αλλά αξίζει το κόπο. Θα φάτε ψωμί με αγνή, παραδοσιακή γεύση, που όμοιο του πιθανόν να μην έχετε δοκιμάσει ποτέ ξανά.
Μετά από τόσες ημέρες θα έχετε αρκετή ποσότητα προζυμιού για να αρχίσετε τα αρτοπαρασκευαστικά σας πειράματα. Αν θεωρείτε πως μαζεύτηκε πολλή ποσότητα προζυμιού, πετάξτε ή χαρίστε το μισό και συνεχίστε τη διαδικασία του ταΐσματος κανονικά. Μπορείτε ακόμα και να δώσετε ένα όνομα στο νέο σας φίλο, μιας και πλέον είναι ένας ζωντανός οργανισμός που θα σας συντροφεύει, αν τον προσέξετε, για μια ζωή.
Διατήρηση
Το προζύμι διατηρείται στο ψυγείο και θέλει ταΐσμα μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον, άσχετα αν το χρησιμοποιήσετε ή όχι. Τη προηγούμενη ημέρα από την ημερά που θέλετε να ζυμώσετε το βγάζετε από το ψυγείο, το ταΐζετε με νεράκι και αλεύρι και το αφήνετε, καλυμένο ελαφρά, σε ζεστό μέρος. Το προζυμάκι ζωντανεύει και μέχρι την επόμενη μέρα που θα πιάσετε ζυμάρι, είναι έτοιμο να κάνει τη δουλειά του. Μόλις τελειώσετε με το ζύμωμα, ξαναταΐστε το, σκεπάστε το με καπάκι ή μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο, μέχρι την επόμενη φορά.
Απλή επεξήγηση της ρουτίνας:
Νομίζω πως βρήκα μια απλή συνταγή που αντικατοπτρίζει ακριβώς τη μέθοδο παρασκευής προζυμιού, που έκαναν οι πρόγονοι μας για αιώνες και έφτιαχναν ψωμί. Η καλυτερη εποχή να πιάσετε το προζύμι είναι το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα δεν είναι ακατόρθωτο να το πετύχετε. Η διαδικασία είναι λιγάκι χρονοβόρα, αλλά αξίζει το κόπο. Θα φάτε ψωμί με αγνή, παραδοσιακή γεύση, που όμοιο του πιθανόν να μην έχετε δοκιμάσει ποτέ ξανά.
Όσο το μίγμα με το αλεύρι κάθεται, η άγρια μαγιά από την ατμόσφαιρα πέφτει πάνω του, αρέσκεται στο θερμό και υγρό περιβάλλον και τρέφεται από τη γλουτένη του αλευριού.Θα χρειαστείτε:
- 1 κούπα αλεύρι σικάλεως ή ολικής άλεσης
- 1 κούπα νερό (εμφιαλωμένο ή καλύτερα από φίλτρο)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (διαλυμένο καλά στο νερό)
Μετά από τόσες ημέρες θα έχετε αρκετή ποσότητα προζυμιού για να αρχίσετε τα αρτοπαρασκευαστικά σας πειράματα. Αν θεωρείτε πως μαζεύτηκε πολλή ποσότητα προζυμιού, πετάξτε ή χαρίστε το μισό και συνεχίστε τη διαδικασία του ταΐσματος κανονικά. Μπορείτε ακόμα και να δώσετε ένα όνομα στο νέο σας φίλο, μιας και πλέον είναι ένας ζωντανός οργανισμός που θα σας συντροφεύει, αν τον προσέξετε, για μια ζωή.
Διατήρηση
Το προζύμι διατηρείται στο ψυγείο και θέλει ταΐσμα μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον, άσχετα αν το χρησιμοποιήσετε ή όχι. Τη προηγούμενη ημέρα από την ημερά που θέλετε να ζυμώσετε το βγάζετε από το ψυγείο, το ταΐζετε με νεράκι και αλεύρι και το αφήνετε, καλυμένο ελαφρά, σε ζεστό μέρος. Το προζυμάκι ζωντανεύει και μέχρι την επόμενη μέρα που θα πιάσετε ζυμάρι, είναι έτοιμο να κάνει τη δουλειά του. Μόλις τελειώσετε με το ζύμωμα, ξαναταΐστε το, σκεπάστε το με καπάκι ή μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο, μέχρι την επόμενη φορά.
Απλή επεξήγηση της ρουτίνας:
- Βγάλτε το από το ψυγείο
- Προσθέστε αλεύρι και νερό
- Αφήστε το εκτός ψυγείου ξεσκέπαστο για 4-8 ώρες
- Σκεπάστε το και ξαναβάλτε το στο ψυγείο
Όταν ξεκινήσουμε να το φτιάξουμε το προζύμι τι υφή πρέπει να έχει ,νερωτό,χυλός η ποιό πυχτό??
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο σας, τρομερά κατατοπιστικό κείμενο.
ΑπάντησηΔιαγραφή