Άζυμο ψωμί (No-knead bread)

Για όσες βαριούνται να ζυμώνουν τον επιούσιον άρτον, υπάρχει και η λύση του σπιτικού άζυμου ψωμιού. Δηλαδή ψωμί που δε θέλει ζύμωμα. Πως γίνεται αυτό; Και όμως γίνεται. Το ψήσιμο γίνεται μέσα σε πυράντοχο σκεύος με καπάκι.


Στα αρνητικά αυτής της μεθόδου περιλαμβάνεται ο χρόνος αναμονής που απαιτείται. Πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία από το βράδυ, ώστε να μπορέσετε να το ψήσετε το επόμενο πρωί. Το αποτέλεσμα πάντως θα σας εκπλήξει. 
Θα χρειαστείτε:
  1. 3 δοσομετρικές κούπες καλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2. 1½ δοσομετρική κούπα χλιαρό νερό
  3. ¼ κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
  4. 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  5. ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)
 
 Σε ένα μπωλ βάλτε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέστε το νερό και ανακατέψτε καλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα, ίσα να αναμειχθούν τα υλικά. Η ζύμη θα είναι υγρή και θα κολλάει. Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη ή πετσέτα. Αφήστε τη ζύμη σε θερμό σημείο (πχ. κοντά στο καλοριφέρ) να ξεκουραστεί για 12-18 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Αν είναι καλοκαίρι, μπορεί να είναι έτοιμο και σε 8-10 ώρες.
 

 
Η ζύμη το επόμενο πρωί θα είναι σχετικά ρευστή και θα έχει κάνει φουσκάλες, σημάδι πως είναι έτοιμη. Αλευρώστε γεναιόδωρα μια λαδόκολλα και τα χέρια σας και αναποδογυρίστε τη ζύμη επάνω με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Πασπαλίστε τη με αλεύρι από πάνω και διπλώστε τη σα πακέτο. Καλύψτε τη με μια καλά αλευρωμένη πετσέτα και αφήστε τη για δύο ώρες, κάπου ζεστά, να φουσκώσει.
Σημείωση: Κάντε τη διαδικασία πάνω σε αλευρωμένη λαδόκολλα, γιατί δε θα μπορείτε να τη χειριστείτε εύκολα επειδή κολλάει. Σηκώστε τη λαδόκολλα και αναποδογυρίστε τη πάνω στη πετσέτα, για να πέσει η ζύμη.


Όταν το ζυμάρι διπλασιαστεί σε όγκο είναι έτοιμο για ψήσιμο. Προθερμαίνετε από πριν το φούρνο σε δυνατή θερμοκρασία, στους 250°C. Τοποθετείστε μέσα το σκεύος με καπάκι να κάψει. Μόλις πιάσει τη θερμοκρασία ο φούρνος, βγάζετε το σκεύος, προσεκτικά να μη καείτε, και αναποδογυρίζετε το ζυμάρι, με τις δίπλες από κάτω, μέσα στο καυτό σκεύος.



Μη προσπαθήσετε να του δώσετε παραπάνω σχήμα και βάλτε το στο φούρνο. Ψήνετε για 30 λεπτά στους 250°C με κλειστό καπάκι. Στη συνέχεια κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 220°C, αφαιρείτε το καπάκι και ψήνετε για ακόμα 15-20 λεπτά, να πάρει χρώμα η κρούστα. Μόλις πάρει χρώμα το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα για 20-30 λεπτά.

Σημειώσεις
  • Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις δοσολογίες που σας δίνω και δε θα αποτύχετε.
  • Σας δίνω παρακάτω το original video του αρτοποιού που επινόησε τη μέθοδο. Το μόνο πράγμα που ξεχνάει να αναφέρει είναι το δεύτερο φούσκωμα, για 2 ώρες. Μη το παραλείψετε.
  • Το ψήσιμο γίνεται μέσα σε σκεύος που να αντέχει στο φούρνο, πχ. γάστρα, κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο κτλ. Προσέξτε τι θα επιλέξετε.
  • Για να μη σας κολλήσει το ψωμί στο σκεύος, μεταφέρετε το μέσα όπως είναι με τη λαδόκολλα και ψήστε το πάνω σε αυτήν.

Credits: nytimes.com

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/1/13 01:01

    Αζυμο ή αυτόζυμο!! Πραγματικά πολύ εύκολο, το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι η συνταγή είναι του κυρίου Jim Lahey αλλά δε μπορώ να καταλάβω για ποιό λόγο παραθέτεις το άρθρο από τα Νέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω οτι το "άζυμο" είναι άλλο είδος ψωμιού, χωρίς καθόλου προζύμι ή μαγιά (πχ η παλιά λαγάνα ήταν φτιαγμένη μόνο με αλεύρι και νερό). Ίσως "το ψωμί χωρίς ζύμωμα" να είναι πιο κοντά.
    Σ' ευχαριστώ πολύ και πάλι.
    Τάνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ἄζύμωτο (= τό χωρίς ζύμωμα) Ἄζυμο, τό χωρίς ζύμη,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα αζυμωτα ψωμια εχουν ηλικια χιλιάδων χρωνων απο τον καιρό του Μωυσή ..οι Εβραίοι τα φιαχνουν εδω και 3 χιλιαδες χρονια μετα τα εφιαχναν και οι Αρχαίοι ημών... δεν ειναι λοιπον η συνταγή που ανακάλυψε καποιος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.