Και ενώ αναλύσαμε τις φυσικές επουλωτικές ιδιότητες της αλόης σε προηγούμενο άρθρο, δεν έχουμε πει τίποτα για το πως μεταχειριζόμαστε τα φύλλα της σε περίπτωση που διατηρούμε φρέσκια αλόη σε γλάστρα. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι το φυτό και ένα κοφτερό μαχαίρι.
Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά κόβουν ένα κομμάτι από το φύλλο της αλόης και το πιέζουν πάνω στη πάσχουσα περιοχή του δέρματος. Αυτό δεν είναι και τόσο λάθος αλλά δεν είναι επίσης σωστό γιατί έτσι δεν εκμεταλλεύονται το εσωτερικό gel που έχει και τις μεγαλύτερες θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά μόνο ένα μέρος του χυμού. Για να πάρουμε όλο το gel θα πρέπει να φιλετάρουμε το φύλλο, περίπου όπως θα κάναμε με ένα μεγάλο ψάρι.
Η διαδικασία βήμα-βήμα
1. Διαλέγουμε ένα μεγάλο και υγιές στην όψη φύλλο όσο πιο κοντά στο έδαφος γίνεται. Αυτά τα φύλλα είναι τα πιο παλιά και έχουν περισσότερα ωφέλιμα συστατικά από τα νεότερα φύλλα, που είναι πιο ψηλά στο φυτό. Αν το φυτό σας δεν έχει τέτοια φύλλα ίσως δεν είναι ώριμο για να το κόψετε. Αυτά τα δεδομένα θα σας βοηθήσουν και στην επιλογή φυτού από τον έμπορο.
2. Φοράμε latex γάντια. Κόβουμε το φύλλο της αλόης από το μητρικό φυτό όσο γίνεται πιο κοντά στο κορμό. Όσο μεγαλύτερο το φύλλο που επιλέξαμε τόσο περισσότερο χυμό περιέχει. Μόλις κόψουμε το φύλλο θα διαρρεύσει ένα καφεκίτρινο ή πρασινοκίτρινο υγρό. Αποφύγετε να το αγγίξετε. Αφήστε το φύλλο όρθιο για λίγα λεπτά να φύγει όλο το υγρό.
Η αλόη όταν τεμαχιστεί εκκρίνει δύο υγρά τα οποία έχουν διαφορετικές επιδράσεις και ιδιότητες. Ο καφεκίτρινος χυμός που εκκρίνεται αμέσως μόλις κοπεί η πράσινη επιφάνεια του φύλλου περιέχει αλοΐνη. Η αλοΐνη είναι μια ουσία που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το φλοιό και, πέρα από την πικρή της γεύση, έχει έντονη ερεθιστική και καθαρτική δράση. Σε μεγάλη ποσότητα και μακροχρόνια λήψη, γίνεται τοξική. Από την άλλη το διαυγές υγρό που εκκρίνεται από το εσωτερικό του φύλλου είναι καταπραϋντικό και βοηθά στην επούλωση τραυμάτων, ελκών και εγκαυμάτων.
Σημείωση: Θα πρέπει να κάνετε τη διαδικασία μέσα σε δύο ώρες το πολύ από την ώρα που θα κόψετε το φύλλο από το φυτό ώστε να αποφύγετε την οξείδωση του, με κίνδυνο να χαθούν τα ευεργετικά συστατικά του.3. Κόψτε τη μυτερή άκρη και απορρίψτε τη. Κόψτε τις κατά μήκος άκρες του φυτού, εκατέρωθεν με τα αγκάθια, και απορρίψτε τις και αυτές. Ξεπλύνετε το φύλλο με άφθονο νερό. Το φύλλο τώρα θα μοιάζει με ένα σάντουιτς από ζελέ. Το gel αλόης που θέλουμε είναι παγιδευμένο ανάμεσα στη χοντρή σάρκα του φυτού από την επάνω και κάτω μεριά. Δείτε τις φωτό.
4. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε τη πράσινη σάρκα από τη επάνω μεριά, διατρέχοντας το μαχαίρι εσωτερικά κατά μήκος του φύλλου (όπως θα κάνατε και με το φιλέτο ενός ψαριού).
5. Έπειτα γυρίστε το φύλλο ανάποδα, ώστε να ακουμπάει το gel πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια (πιάτο, επιφάνεια κοπής κτλ.) και αφαιρέστε και τη σάρκα από κάτω. Προσπαθήστε να μη χαραμίσετε πολύ gel με το κόψιμο.
6. Με ένα κουτάλι ξύστε απαλά όσο gel έμεινε πάνω στη σάρκα που αφαιρέσατε με το μαχαίρι. Προσέξτε να μη ξύσετε και τμήματα από το εσωτερικό φλοιό του φύλλου. Δεν τα θέλουμε επειδή περιέχουν αλοΐνη.
7. Συγκεντρώστε το gel της αλόης σε ένα καθαρό (και αποστειρωμένο κατά προτίμηση) δοχείο. Είναι έτοιμο για να το χρησιμοποιήσετε όπως επιθυμείτε.
Εσωτερική λήψη
Σε περίπτωση που θέλετε να βγάλετε το gel της αλόης για εσωτερική κατανάλωση, συμβουλευτείτε πρώτα κάποιον ειδικό, ιατρό ή θεραπευτή. Μόλις πάρετε το ΟΚ, κάντε τη παραπάνω διαδικασία προσεκτικά, ώστε να έχετε στα χέρια σας μόνο το καθαρό gel και ξεπλύνετε το "φιλέτο" της αλόης μέ ξυδόνερο ώστε να αφαιρέσετε τα υπολείμματα του εσωτερικού φλοιού. Δείτε στη παρακάτω φωτογραφία ποιός είναι ο εσωτερικός φλοιός. Θέλουμε το gel και τη βλέννη, δε θέλουμε τον εσωτερικό και εξωτερικό φλοιό.
Φάτε ή πιείτε τη ποσότητα που σας πρότεινε ο γιατρός ή ο θεραπευτής σας. Φυλάξτε το gel που απέμεινε μετά τη χρήση μέσα στο ψυγείο.
Σημειώσεις
- Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικού περιεχομένου και δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν καταναλώσετε εσωτερικά οποιοδήποτε σκεύασμα αλόης.
- Το "φιλετάρισμα" της αλόης για εσωτερική κατανάλωση γενικά δε προτείνεται σε αρχάριους στο χειρισμό της. Για εξωτερική χρήση δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή περιορισμός.
- Αν κάνετε τη διαδικασία με σωστό και καθαρό τρόπο, το gel που θα βγάλετε μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι και για 6 μήνες.
- Μια καλή ιδέα για να διατηρήσετε το gel αλόης είναι να βάλετε το χυμό μέσα σε παγοθήκες και να το καταψύξετε. Έτσι θα χρησιμοποιείτε κάθε φορά μόνο τη μικρή ποσότητα που χρειάζεστε και επιπλέον θα διατηρηθεί για περισσότερο καιρό, ίσως και παραπάνω από 1 χρόνο.
Ευχαριστω παρα πολυ για το αρθρο σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, συνεχίζω να έχω απορίες σχετικές με το gel αλόης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχικά με το φρέσκο, από την γλάστρα μου .
Μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να φτιάζω κρέμα στο σπίτι? Σε ποιά ''φάση'' το προσθέτω ? Μπορώ να το θερμάνω?
Η κρέμα που θα πάρω πρέπει να μπεί στο ψυγείο λόγω του φρέσκου gel ?
Οσον αφορά τώρα το έτοιμο, συνεχίζω να μην το βρίσκω στις πρώτες ύλες
των καλλυντικών,παρά μόνον το υγρό (1|10 το λένε).
Ξέρεις κάποιον να το προμηθευτώ ?
Ευχαριστώ πολύ
Καλημέρα. Απαντάω με τη σειρά των ερωτήσεων.
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Ναι. 2. & 3. Δεν το θερμαίνεις, το προσθέτεις μετά μαζί με τα αιθέρια έλαια. 4. Ναι και θα διατηρηθεί για 3 μήνες.
Βάλε στο κουτάκι του google "gel αλόη αγορά" και δες από που μπορείς να το προμηθευτείς. Τον όρο 1/10 δε τον έχω ξανακούσει.
Δοκιμασμένο και σίγουρο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Σκετο το τζελ αλοης ποσο καιρο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο?
ΑπάντησηΔιαγραφήαγαπητή dimitra, ο καλύτερος τρόπος διατήρησης του φυσικού ακατέργαστου gel είναι μέσα στο ίδιο το φύλλο. Δηλαδή δεν καθαρίζουμε το φύλλο αλόης αλλά το κρατάμε ολάκερο στο ψυγείο μας. Κάθε φορά κόβουμε το κομμάτι που χρειαζόμαστε και το υπόλοιπο το κρατάμε στο ψυγείο μαζί με τον φλοιό του. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε τζελ αλόης για 1,5 μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως μπορω να φτιαξω χυμο με αλοη; δηλαδη αφου παρω το τζελ πως μπορω να το πιω; Ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΩΟΣΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
ΔιαγραφήΣαν οποιδηποτε χυμο βαλε και πορτοκαλι ξερω γω αλλα ΑΜΕΣΑ!!...Μη πιεις πανω απο μισο ποτηρι δε ξερω τι μπορει να παθεις αλλα σιγουρα θα σε πιασει δοιαρια..
Διαγραφήτο χτυπας στο μιξερ με χυμο λεμονιου, μελι και τζιντζερ
Διαγραφήτο χτυπας στο μιξερ με χυμο λεμονιου, μελι και τζιντζερ
ΔιαγραφήΠως φτιαχνω χυμο αλοης; Δηλαδη το τζελ πως μπορω να το πιω; Ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως μπορω να φτιαξω χυμο με αλοη; δηλαδη αφου παρω το τζελ πως μπορω να το πιω; Ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήπως μπορώ να φτιάξω χυμό αλόης και με ποιες αναλογίες;
Διαγραφήκαλησπερα σας! μηπως ξερετε πως φτιαχνεται το ελαιο με αλοη βερα??
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω για το κατατοπιστικοτατο αρθρο σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάξαμε το τζελ αλοης και το αναμειξαμε με μέλι. Όμως από λάθος πληροφορία αφήσαμε το μίγμα μέσα στο ντουλάπι και όχι στο ψυγείο, για τρεις ημέρες. Τώρα έχει μια πολύ άσχημη μυρωδιά. Πιστεύεται ότι έχει χαλάσει ; ή δεν υπάρχει πρόβλημα που έμεινε εκτός ψυγειιου ;
Ευχαριστώ !
ΠΕΤΑ ΤΟ!!
ΔιαγραφήΤο τζελ αλόης που βγάζουμε από το φύλλο όπως είναι μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε στο πρόσωπο κατευθείαν ? Ή στο σώμα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι παντου..και στεγνονει κ γρηγορα και θα νιωθεις τα χερια σου πιο απαλα απο ποτε..
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας..Μην χρησιμοποιείται την αλόη με αυτόν τον τρόπο έχει πολλούς κινδύνους για την Υγεία για παράδειγμα η αλοινη έχει καθαρτικές ιδιότητες όσο και να προσπαθήσεις να καθαρίσεις το ζελέ απο το φύλλο ο ζελές πάλι έχει αλοινη και σε μεγάλο ποσοστό. Προμηθευτείτε επεξεργασμένα προϊόντα με αλόη από φαρμακεία-καταστήματα βιολογικών προϊόντων κ.α που είναι επεξεργασμένη και με προδιαγραφές-πιστοποιήση και ελεγμένα για να είναι στην αγορά.Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης είναι γνωστές κ πολλές αλλά οχι με αυτόν τον τρόπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχααχχααχα...καταναλωνω με αυτον τον τροπο πολλα χρονια αλοη απο τη γλαστρα μ και δεν ειχα ποτε θεματα....αλλωστε αυτο προτεινει κ ο ανθρωπος ο οποιος καλλιεργησε πρωτος αλοη στην ελλαδα!!γαμω τις εταιριες σας μεσα!!
ΔιαγραφήDj arxontas σωστός!!!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήσχετικά με την ερώτηση για χρήση στο πρόσωπο ή το σώμα αν κόβοντάς το στη μέση χωρίς να το αφαιρέσουμε από το φύλλο με το κουτάλι μπορεί απλά να τριφτεί πάνω στο δέρμα και μετά να το πετάξουμε το υπόλοιπο?
καλησπέρα, Ναι γίνεται απλά να κόψουμε το φύλλο διαμπερές και να το αλείψουμε στο δέρμα και μάλιστα είναι και αρκετά βολικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά από πολύ λίγο τρίψιμο βέβαια το τζελ χάνει την υγρασία του, σαν να κλείνουν οι πόροι και γίνεται κάπως στεγνό. Απλά με ένα μαχαίρι χαράζουμε το τζελ, αυτό ξαναγίνεται υγρό και συνεχίζουμε την επάλειψη.
Ακούγεται κάπως περίεργο αλλά όποιος το δοκιμάσει θα καταλάβει τι εννοούμε.
Για φύλλα αλόης δείτε και εδώ http://www.aloeveraplants.gr/aloe-leaves
Θα ηθελα να ρωτησω, μπορω να χρησιμοποιησω το τζελ αλοης σαν κρεμα προσωπου προσθετοντας λαδια, βιταμινες και αιθερια ελαια; και αν ναι ποσο καιρο μπορω να τη διατηρησω στο ψυγειο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά από ποσό χρονικό διάστημα κόβω το φύλλο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά απο τρία χρόνια περίπου, αφού ανθίσει για πρώτη φορά. Αν δεν έχει κάνει λουλούδι δεν είναι έτοιμο.
ΔιαγραφήΠαλιότερα είχα απλώσει το τζελ Αλόης στο πρόσωπο μου κ για κάποιες ώρες το δέρμα μου ήταν έντονα ερυθρό.Είναι φυσικό Αυτό ή ήταν κάποια αντίδραση του δικού μου οργανισμού;Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν εω ακουσει για "αλεργια"στην αλοη υπαρχουν ομως πολλα ειδη αλοης αβαλες σιγουρα καποιο σωστο?και επισης πρεπει να το εκανες αμεσως αν το χς το τζελ κανα 3ημερο εκτος ψυγειο χαλασε..
ΔιαγραφήΕίχα βάλει τζελ απ την αλόη μου ατό πρόσωπο μου κ παρατήρησα μια έντονη ερυθρότητα χωρίς όμως να Έχω κάποιο άλλο πρόβλημα.Είναι φυσικό Αυτό ή ήταν κάποια αντίδραση του δικού μου οργανισμού;Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον τελευταίο καιρό το τζελ της αλόης έχει μια μυρωδιά που μου θυμίζει κρεμμύδι, είναι φυσιολογικό αυτό; Μπορώ να το χρησιμοποιήσω ως σηνυθως;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα. Θελω να φτιαξω μαρμελαδα κ να προσθεσω κομματια αλοης μεσα. Ειναι εφικτο? Υπαρχει συγκεκριμένος τροπος? Ευχαριστώ. Πολυ ωραιο το αρθρο σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλήμερα, μπορώ να χρησιμοποιήσω ζελέ αλόης σαν βάση για διαλύσω μια φαρμακευτική κρέμα για χρήση στο τριχωτό του κεφαλιού?
ΑπάντησηΔιαγραφήεπειση ασχολουμε με αλοες να συμπληρωσω 2-3 πραγματα στο αρθρο υπαρχουν αρκετα ειδη αλοης με καλυτερο την aloe miller..Για το καθαρισμα γυριστε το φυλο πρωτα απ τη μεσα πλερα και βαλτε το μαχιρι ελαφρως προς τα μανω ειναι σκληρο το εξωτερικο δυσκολα σκιζετε και θα βγαλετε πιο ευκολα το χυμο...Και τελος η "Τελεια"αλοη ειναι στη 5εττια που βγαζει και το λουλουδι της μονο τοτε εχει ολα τα συστατικα που ειναι καποιες χιλιαδες..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΚΑΙ ΟΛΩΜΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΟΠΩΝ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΣΝ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ , ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΩ ΣΕ ΔΙΑΔΗΚΑΣΙΑ ΝΑ ΕΚΜΕ ΤΑΛΕΥΤΩ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΜΕΝΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ....ΚΑΙ ΠΑΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΤΕΟ - 4.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα αρκετά σχόλια...Μια επισήμανση έχω...Για να πάρουμε το μέγιστο αποτέλεσμα των καλών θρεπτικών συστατικών για οποιαδήποτε χρήση δηλαδή για κρέμες ή ως χυμό θα πρέπει το φυτό μας να βρίσκεται επι 3 χρόνια σε ηλιοφάνεια και φυσικά να μην βρίσκεται το φυτό στο μπαλκόνι μας. Η Αλόη βέρα έχει την ιδιότητα να απορροφάει καυσαέρια ακτινοβολίες κλπ στο περιβάλλον που ζει...Οπότε αν μένουμε στην πόλη είναι δώρο άδωρον...Η αλόη θα πρέπει να είναι οργανικής καλλιέργειας και να βρίσκεται σε καθαρό περιβάλλον μακρυά από τον πολιτισμό...Περισσότερες πληροφορίες για την αλόη βέρα εδώ https://verwayathens.com
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε μου οργανικη καλλιέργεια πλέον δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο εκτός αν είναι μέσα σε θερμοκήπιο που εκεί πάλι όλο και κάτι βάζουν στην πόλη έχεις τα καυσαέρια στην ύπαιθρο έχει τα φυτοφάρμακα και αν δεν βάζεις εσύ στην δικιά σου καλλιέργεια βάζει ο γείτονας κοινώς 0 εις το πιλήκον.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα. Όταν βάζουμε αλόη στο πρόσωπο και στο σώμα , την ξεπλένουμε μετά ή την αφήνουμε για παράδειγμα όλο το βράδυ και πλενομαστε το πρωί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορω το βραδυ να χρησιμοποιω την αλοη στο προσωπο κ στο σωμα?εβγαλα το τζελ απο το φυλο κ μαζι με λιγο αποστειρωμενο νερο το χτυπησα στο μουλτι κ το εκανα σαν κρεμα κ κατευθειαν ψυγειο.Κανει κ για τη φαγουρα απο κουνουπια? Ευχαριστω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Ευχαριστούμε για το υπέροχο άρθρο Αν βάλω φρέσκο τζελ Αλόης σε κηραλοιφή μαζί με αιθέρια έλαια, πόσο διαρκεί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Ευχαριστούμε για το υπέροχο άρθρο Αν βάλω φρέσκο τζελ Αλόης σε κηραλοιφή μαζί με αιθέρια έλαια, πόσο διαρκεί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα ο άντρας μου έχει αλλεργία στα χέρια κάνει ν'αλειψει απευθείας από το τζελ του φύλλου.
ΑπάντησηΔιαγραφή