Είναι κάπως δύσκολο να εξηγήσω τη φάση gel. Είναι κάτι που θα το καταλάβετε μόλις το δείτε να συμβαίνει. Ο επίσημος ορισμός είναι ο εξής:
Η φάση gel είναι το κομμάτι της σαπωνοποίησης, όπου ο σαπουνοπολτός φτάνει σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και αποκτά ζελατινώδη και ημιδιάφανη όψη. Το φαινόμενο συνήθως ξεκινά από το κέντρο του σαπουνιού και επεκτείνεται στα άκρα του, όπου ο πολτός έχει μικρότερη θερμοκρασία, και παρατηρούνται αλλαγές στην υφή και το χρώμα του.
Η φάση gel είναι φαινόμενο που μπορεί να
παρατηρηθεί λίγο μετά τη χύτευση του σαπουνοπολτού στα καλούπια. Είναι φυσιολογική διαδικασία της παρασκευής σαπουνιού με τη ψυχρή μέθοδο, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο να συμβεί. Όταν το σαπούνι κρυώσει, επανέρχεται πάλι στο αρχικό αδιαφανές χρώμα, αλλά είναι
πιθανό να παραμείνουν ίχνη αυτής της φάσης στο σαπούνι όπως ανεπιθύμητα
σχέδια και αποχρώσεις. Αυτό ίσως αφορά περισσότερο αυτούς που ενδιαφέρονται να φτιάξουν σαπούνι για εμπορικούς λόγους. Στο οικιακό σαπούνι δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, αν και το σαπούνι που έφτασε στη φάση gel είναι διαφορετικό σε όψη και αίσθηση από το σαπούνι στο οποίο, κατά τη παρασκευή του, δε δημιουργήθηκε το φαινόμενο. Αν παρ'όλαυτα θέλετε να αποφύγετε τη φάση gel, για να μη δημιουργηθούν πιθανά προβλήματα στη τελική αισθητική εικόνα του σαπουνιού σας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
- Χρησιμοποιήστε μικρότερα καλούπια.
- Φτιάξετε το σαπούνι σας σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η θερμοκρασία του μίγματος σόδας και ελαίων να είναι 30°C ελάχιστη και 40°C μέγιστη όταν θα τα αναμίξετε. Το δωμάτιο που θα παρασκευάζετε το σαπούνι να είναι σχετικά δροσερό.
- Προτιμήστε συνταγές με λιγότερο νερό.
- Μη μονώσετε επιπλέον το καλούπι με πανιά και κουβέρτες μετά τη χύτευση.
- Μερικοί σαπωνοποιοί τοποθετούν τα καλούπια τους στο ψυγείο, ώστε να ψυχθεί γρήγορα ο πολτός και να μη δημιουργηθεί το φαινόμενο.
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες με παραγείγματα σαπουνιού σε φάση gel, καθώς και το τελικό αποτέλεσμα που δίνει.
καλησπέρα και πάλι !
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω ερωτησούλα : το σαπούνι μου έφτασε σε φάση τζελ, δηλαδή, άρχισε από το κέντρο του να σκουραίνει και να ανεβάζει θερμοκρασία και σιγά-σιγά επεκτάθηκε σε όλη του την επιφάνεια. η θερμοκρασία ανάδευσης των υγρών (νερό+έλαια) ήταν στους 33.8 βαθμούς . να προσθέσω ότι η συγκεκριμένη συνταγή έχει γίνει κι άλλες φορές και μου έχει παρουσιάσει το συγκεκριμένο φαινόμενο και τότε χωρίς κανένα πρόβλημα στο αποτέλεσμα. το ερώτημα μου δεν έχει να κάνει με την φάση αλλά με το γεγονός που ανέφερες πως κάποιοι σαπωνοποιοί βάζουν τα καλούπια στο ψυγείο.
μπορεί να φανεί χαζό αλλά θέλω να σε ρωτήσω αν βάζουν το καλούπι στο ψυγείο με το περιεχόμενο τους ή σκέτα, πριν την χύτευση;
Φίλη μου σε καλημερίζω και σου απαντώ το εξής: μου έμαθαν πως καμιά ερώτηση δεν είναι χαζή, μόνο οι απαντήσεις μπορεί να είναι χαζές. Οπότε για να σου λύσω την απορία σου λέω πως χυτεύεις το σαπούνι και μετά το τοποθετείς στο ψυγείο, όχι μόνο τα καλούπια από πριν. Πρόσεξε όμως να μη σου χαλάσουν τα υπόλοιπα τρόφιμα γιατί το σαπούνι είναι καυτό και το ψυγείο θα ανεβάσει πολλή θερμοκρασία στο εσωτερικό του. Είναι το ίδιο πράγμα με το να βάλεις μια κατσαρόλα με καυτό φαγητό κατευθείαν στο ψυγείο... Καλό θα ήταν να το κάνεις σε περίπτωση που έχεις κανένα extra ψυγείο, πχ. σε καμιά αποθήκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήχαιρετώ σε, καλή μου φίλη και διδάξασα !
ΑπάντησηΔιαγραφήσ' ευχαριστώ για την άμεση απάντηση !
δεν σου κρύβω πως ο ενδοιασμός μου σε ότι αφορά στην τοποθέτηση του σαπουνιού στο ψυγείο είχε να κάνει με την "συμβίωση" του με τα τρόφιμα που υπάρχουν σε αυτό.
δυστυχώς, δεν έχω την τύχη να έχω κάποιον επιπλέον χώρο στην αυλή με αποθήκη ελεύθερη από καταληψίες (γατιά, σκύλος, κατσίκες, κότες κ.τ.λ.) για να τοποθετήσω ένα ψυγείο και να αποκτήσω τον χώρο μου . δεν πειράζει όμως, θα την βρω τη λύση, που θα πάει;
και πάλι σε ευχαριστώ πολύ.
και να είσαι σίγουρη πως θα σε επισκεφθώ πάλι με κάποια ερωτησούλα. ως τότε πολλά φιλιά !
καλησπέρα!! προσπαθησα να φτιαξω μια δικη μου συνταγη απλη ,η ποσοτητα της naoh για 5% υπερλίπανση στο soapcalc βγαινει 9 gr περισσοτερο απο ότι σε αλλους υπολογιστες ,το υπολόγισα και μονη με τις τιμες σαπωνοποιησης κάθε ελαιου και πάλι είναι 9 gr λιγότερο απο το soapcalc, παρολαυτα εβαλα την ποσότητα απο το soapcalc δημιουργηθηκε η φαση τζελ ,παγωσε εγινε ενα σκληρο σαπουνακι ωριμαζει απλα δεν ειμαι σιγουρη οτι θα ειναι φιλικο προς το δερμα είναι αρκετα τα 9γρ naoh για να το κανουν αρκετα αλκαλικο και μη φιλικο?ευχαριστω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚινείσαι σε μια οριακή υπερλίπανση, οπότε καλλίτερα να βάλεις λιγότερη καυστική σόδα (NaOH) παρά περισσότερη και πέσει η υπερλίπανση σε μικρότερα επίπεδα του 5%. Όταν λοιπόν υπάρχει διχογνωμία ως προς την ποσότητα του υδροξειδίου του νατρίου (καυστική σόδα) κάλλιο να χρησιμοποιείς μικρότερη ποσότητα NaOH ώστε να είναι ασφαλές στη χρήση του το τελικό προϊόν.
Διαγραφή