Κρέμα προσώπου για την ακμή

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο να βάζετε λάδι πάνω σε μια επιδερμίδα ήδη λιπαρή και με ακμή, όμως πρέπει να κατανοήσετε πως είναι απαραίτητο να το κάνετε. Με το πλύσιμο η επιδερμίδα απογυμνώνεται από τη φυσική της λιπαρότητα η οποία πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση το δέρμα θα απαντήσει με υπερπαραγωγή λιπαρότητας για να αντισταθμίσει την απώλεια, χειροτερεύοντας το πρόβλημα.


Στις χειροποίητες ενυδατικές κρέμες κατά της ακμής προστίθεται σταφυλοκουκουτσέλαιο, το οποίο συσφίγγει τους πόρους και βοηθά στη μείωση της παραγωγής σμήγματος. Ταυτόχρονα επαναφέρει το film λιπαρότητας που χρειάζεται το δέρμα.
Θα χρειαστείτε:
  1. 4 κουταλιές της σούπας σταφυλοκουκουτσέλαιο (Grapeseed oil)
  2. 1 κουταλάκι του γλυκού emulsifying wax
  3. ½ κουταλάκι του γλυκού βιταμίνη Ε (ή 3 κάψουλες)
  4. της κούπας ανθόνερο αμαμελίδας
  5. 1 κουταλιά της σούπας gel αλόης
  6. 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
  7. 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο
  8. 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο γεράνι ή ylang ylang
  9. 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο κέδρου
  10. 5 σταγόνες εκχύλισμα σπόρων Grapefruit (Grapefruit Seed extract)
  11. ½ κουταλάκι του γλυκού στεατικό οξύ
Ανακατέψτε το λάδι, το κερί και το στεατικό οξύ μέσα σε ένα πυρίμαχο δοχείο. Βάλτε το δοχείο σε bain marie και λιώστε τα υλικά σας. Θερμάνετε μέχρι να φτάσει τους 60-65°C. Παράλληλα, σε ένα δεύτερο δοχείο αναμίξτε την αλόη και την αμαμελίδα. Βάλτε και το δεύτερο δοχείο στο bain marie και θερμάνετε το μέχρι να φτάσει και αυτό τους 60-65°C. Μόλις φτάσετε στην επιθυμητή θερμοκρασία αποσύρετε τα μίγματα από τη φωτιά και προσθέστε στο μίγμα των ελαίων τη βιταμίνη Ε. Ρίξτε σιγά-σιγά τα έλαια μέσα στην υδατική φάση και ανακατεύετε συνεχώς με αυγοδάρτη η mixer χειρός. Προσθέστε μετά από μερικά λεπτά τα αιθέρια έλαια και το εκχύλισμα σπόρων Grapefruit και συνεχίστε να ανακατεύετε σταδιακά μέχρι κρυώσει και να αποκτήσει το μίγμα υφή κρέμας. Βάλτε τη κρέμα σας σε ένα σκουρόχρωμο, αποστειρωμένο, γυάλινο βαζάκι και αφήστε τη να φτάσει σε θερμοκρασία χώρου. Αποθηκεύστε τη κρέμα σας σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Προσοχή στις θερμοκρασίες. Αν δε κάνετε σωστά τα βήματα η κρέμα σας θα διαχωριστεί όταν κρυώσει.
Σημειώσεις
  • Οι παραπάνω ποσότητες υλικών θα σας δώσουν περίπου 100 ml κρέμας. Χρησιμοποιήστε τη κάθε βράδυ, μετά τον καθαρισμό ρουτίνας.
  • Αν επιθυμείτε πιο λεπτή υφή μειώστε τη ποσότητα του κεριού και του στεατικού οξέος κατά το .
  • Εάν δε γνωρίζετε ή έχετε ενδοιασμούς για τις ιδιότητες του στεατικού οξέος διαβάστε αυτό το άρθρο. Εάν παρ'όλαυτά επιλέξετε να μη το χρησιμοποιήσετε, αυξήστε τη ποσότητα του emulsifying wax από 1 σε 2 κουταλάκια του γλυκού.
  • Εάν είναι ζεστός ο καιρός ή καλοκαίρι βάλτε τη κρέμα στο ψυγείο για να αποφύγετε τυχόν διαχωρισμό των συστατικών.

13 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστώ πολλή για την άμεση ανταπόκριση μπορώ να σε ρωτήσω εαν μπορώ να αντικαταστήσω το emulsifying wax με κερί μέλισσας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν βάλεις μελισσοκέρι δε θα σου γίνει κρέμα, αλλά αλοιφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα , μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι jojoba και αχιλλειας σε συνδιασμό με το λάδι σταφυλιού. Εχω διαβάσει ότι βοηθούν πολύ στην ακμή και το λιπαρό δέρμα.
    Το emulsifying wax και το phytocream χρησιμοποιούνται στις ιδιες αναλογίες?
    Διαβάζω συχνα τις δημοσιευσεις σου και τις βρισκω πολύ ενδιαφέρουσες και χρησιμες. Βοηθούν πολύ όσους ενδιαφέρονται να φτιάχνουν αγνά σπιτικά προιόντα.
    Θέλω να σε ρωτήσω ακόμα αν εχεις καποιες συνταγές για gel και κερί μαλλιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα.
    Το jojoba έχει όντως αντιμικροβιακές ιδιότητες και είναι καλό για την ακμή. Το συμπεριέλαβα στη συνταγή για τη "μάσκα κατά της ακμής": http://oliviart-gr.blogspot.gr/2013/03/blog-post_8803.html
    Περίπου στις ίδιες αναλογίες. Το phytocream χρησιμοποιείται σε ποσοστό 5-8% ενώ το emulsifying wax 5%-10%, ανάλογα πάντα με το προϊόν που θέλουμε να φτιάξουμε.
    Όσο για τα υπόλοιπα που ζητάς, έχω πάρα πολύ υλικό να ανεβάσω οπότε κάποια στιγμή θα δώσω και συνταγές για προϊόντα μαλλιών. Αναμείνατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και για το λάδι αχίλλειας τι γνώμη έχεις, να το χρησιμοποιησω και αυτο σε συνδιασμό κατά της ακμής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εννοείται πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Προσωπική εμπειρία δεν έχω, αλλά θεωρείται γενικά πολύ καλό λάδι για δερματοπάθειες. Βάλε μισό-μισό με σταφυλοκουκουτσέλαιο και δες πως θα "κάτσει" στο δέρμα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις.
    Περιμένω ανυπομονα τις νεες συνταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. To emulsifying wax που αναφέρεις από που το προμηθεύεσαι; Και ποια ειναι η INCI ονομασία του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Tις περισσότερες προμήθειες μου τις κάνω από το εξωτερικό. Διάβασε περισσότερες πληροφορίες για το emulsifying wax εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. που θα βρω τα αιθερια ελαια και ολα τα υπολοιπα "περίεργα" υλικά???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και μόνο τα αιθέρια έλαια να πάρουμε κοστίζουν ακριβά, πχ. το ylang ylang κάνει γύρω στα 7Ε. άρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις αν θέλεις να φτιάχνεις μόνη σου προϊόντα.
    Τα υλικά θα τα αγοράσεις, δε θα σου τα δώσει κανένας δωρεάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. γεια σας κι από μένα!!!φανταστικές όλες οι συνταγές και τα άρθρα σας...ήθελα να κάνω μία ερώτηση..θέλω να βάλω στην κρέμα μου γάλα γαϊδούρας. μπαίνει στην υδατική φάση?να θερμανθεί στην ίδια θερμοκρασία με τα υπόλοιπα υγρά ή μπαίνει σε κάποια άλλη φάση? μπορείτε να μου δώσετε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες???ευχαριστώ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.