Οζοκηρίτης και Κηριζίνη

Ο οζοκηρίτης και η κηριζίνη ανήκουν στη κατηγορία των ορυκτών κήρων, που περιλαμβάνει πληθώρα άλλων ειδών.

Οζοκηρίτης
Ο οζοκηρίτης (Ozokerite) είναι φυσικός, ορυκτός κήρος που παράγεται από άνθρακα και αργιλικό σχιστόλιθο.

Ο χημικός του τύπος είναι C30H62. Είναι στερεός υδρογονάνθρακας της σειράς του μεθανίου και μοιάζει στην εμφάνιση πολύ με το κερί της μέλισσας. Ονομάζεται και ορυκτή παραφίνη. 
Είναι εύφλεκτο ορυκτό, λιπαρό στην αφή και έχει χαρακτηριστική μυρωδιά πετρελαίου. Αποτελείται κατά 84 - 86% από άνθρακα και κατά 13,5 - 15% από υδρογόνο. Το σημείο τήξης του είναι στους 73 - 76°C. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για τη παραγωγή κεριών, καρμπόν, βερνικιών, στη κατεργασία νημάτων κλωστουφαντουργίας και ως μονωτικό υλικό στην ηλεκτροτεχνουργία.
Η μεγαλύτερη ποσότητα που διακινείται διεθνώς εξορύσσεται στην ανατολική Ευρώπη. Ο ακατέργαστος οζοκηρίτης έχει μαύρο χρώμα, ενώ μετά την επεξεργασία του αποκτά κίτρινο εώς λευκό χρώμα. Είναι πλέον λίγο απίθανο να τον βρείτε στην ακατέργαστη μορφή του.
Ο τομέας που μας ενδιαφέρει αφορά τη χρήση του οζοκηρίτη στη παραγωγή καλλυντικών και προϊόντων προσωπικής φροντίδας. Η δουλειά του είναι να παχαίνει τα διαλύματα που περιέχουν έλαια και να τα γαλακτωματοποιεί, ώστε να μη διαχωρίζονται στα επιμέρους συστατικά τους. Επίσης προσδίσει σταθερότητα και σκληρότητα στην υφή και το χρώμα των προϊόντων. Θα το βρείτε σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, ιδίως σε αυτά που έχουν μορφή stick, όπως κραγιόν και lip balm, προϊόντα περιποίησης δέρματος και μαλλιών, προϊόντα make up, βερνίκια νυχιών, αποσμητικά, αντιηλιακά και αρώματα.
Δεν έχει κάποιες ιδιαίτερες ιδιότητες από ότι τα άλλα φυσικά κεριά, ώστε να δικαιολογείται η χρήση του, πέρα από το υψηλότερο σημείο τήξης από τα υπόλοιπα. Είναι συμβατός με όλα τα είδη φυτικών ελαίων και φυσικών κεριών. Προστίθεται στα καλλυντικά σε αναλογία 1 - 20%, ανάλογα πάντα με τον τύπο του προϊόντος που θέλουμε να φτιάξουμε.

Κηριζίνη
Η κηριζίνη (Ceresin) είναι μια λευκή ή κίτρινη κηρώδης ουσία, από μίγμα υδρογονανθράκων, που προέρχεται από τη περαιτέρω επεξεργασία του οζοκηρίτη με θέρμανση και χρήση θειικού οξέος.


Είναι και αυτή πυκνωτικός, σκληρυντικός, σταθεροποιητικός και γαλακτωματοποιητικός παράγοντας, υφής και χρώματος, όπως ο οζοκηρίτης. Αντικαθιστά το μελισσοκέρι στα καλλυντικά.
Χρησιμοποιείται κυρίως σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας και μακιγιάζ, όπως κραγιόν, μολύβια, σκιές ματιών, μάσκαρα, αποσμητικά σε stick, ενυδατικές κρέμες και lotion.

Ασφάλεια
Θεωρούνται από διάφορους φορείς, όπως η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Cosmetic Ingredient Review (CIR) και The Cosmetics Database, ως ασφαλείς ή χαμηλής τοξικότητας ουσίες για προσθήκη σε προϊόντα περιποίησης. Παρ'όλαυτά οι πιθανότητες αλλεργικής αντίδρασης ή πρόκλησης δερματικών ερεθισμών είναι πάντα υπαρκτές.
Σε μια έρευνα του 1984 για τον οζοκηρίτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του American College of Toxicology, παρατηρήθηκαν αρνητικές επιδράσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Βέβαια οι ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που συνήθως χρησιμοποιούνται στα διάφορα καλλυντικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.