Καταπολεμήστε φυσικά το stress με 7 βότανα

Το άγχος και το stress είναι τα κύρια χαρακτηριστικά συμπτώματα της σύγχρονης εποχής. Οι ρυθμοί είναι πυρετώδεις, τα προβλήματα γιγαντώνονται και οι αντοχές δοκιμάζονται σε κάθε στροφή. Η επιστήμη έχει συνδέσει το stress με την εκδήλωση ορισμένων ασθενειών, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ημικρανίες και σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης (για να μη πιάσουμε τα σοβαρότερα πχ. καρκίνους, καρδιαγγειακά κτλ).

Το κλειδί στη διαχείριση του άγχους είναι να μη το αφήνουμε να συσσωρεύεται σε επίπεδα που θα οδηγήσουν σε κλινικές εκδηλώσεις. Η φύση έχει μερικά εφόδια να μας προτείνει ώστε να εξοπλιστούμε στη μάχη κατά του stress.


Πως επιδρά το stress στην υγεία μας;
Ο εγκέφαλος και ειδικότερα η υπόφυση αντιδρούν στο stress με την έκκριση της φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης (ACTH). Η παραπάνω ορμόνη διεγείρει τα επινεφρίδια να παραγάγουν τις ουσίες επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη και κορτιζόλη. Οι τελευταίες διεγείρουν την καρδιά, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, προκαλώντας αγγειοσύσπαση που αυξάνει τον όγκο αίματος που δέχονται οι μύες και ο εγκέφαλος, προετοιμάζοντας μας για την κατάσταση "fight or flight". Η αγγειοσύσπαση έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή αίματος στα εσωτερικά όργανα και το γαστρεντερικό σύστημα. Η αδρεναλίνη (επινεφρίνη) προκαλεί άνοδο στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, καθώς διεγείρει το ήπαρ να απελευθερώσει γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος ώστε να είμαστε ικανοί να απαντήσουμε στο ερέθισμα που προκαλεσε το stress και κατά συνέπεια να αμυνθούμε.

Αυτή η κατάσταση αυξάνει το μεταβολισμό και κατ'επέκταση τις ανάγκες μας για θρεπτικά στοιχεία ώστε να φέρουμε σε πέρας τις βιοχημικές διεργασίες του οργανισμού. Το πεπτικό μας σύστημα είναι το αμέσως επόμενο σύστημα που δέχεται πλήγμα, δηλαδή μετά από το νευρικό και το καρδιαγγειακό. Επιπλέον με την επίδραση του stress παράγονται ουσίες με βλαπτικές συνέπειες, προκαλώντας αλλαγές στο ανοσολογικές μεταβολές και βλάβες στα κύτταρα και το τοίχωμα των αγγείων καθώς και φλεγμονή των οργάνων. Επιπρόσθετα έχει αποδειχτεί πως το stress μειώνει τη ποσότητα των αντισωμάτων στην κυκλοφορία και τα Τ λεμφοκύτταρα, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω το stress αυξάνει την έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, γεγονός που οδηγεί σε δυσπεψία και καούρες, ενώ σε βάθος χρόνου προκαλεί γαστρίτιδα και πεπτικό έλκος.
Κακό πράγμα το stress, εεε;;
1. Ιερός βασιλικός
Θα το συναντήσετε και με την ονομασία Tulsi και είναι διαφορετικό από τον βασιλικό που γνωρίζουμε. Έχει αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Έχει όμως μια μοναδική ιδιαιτερότητα· χαρακτηρίζεται από μεγάλη προσαρμοστικότητα. Τι σημαίνει αυτό; Σας δίνει ακριβώς ότι χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή ο οργανισμός σας. Αν είστε στρεσαρισμένοι, σας χαλαρώνει. Αν είστε υποτονικοί σας δίνει ενέργεια. Αυτή η μοναδική του ικανότητα του έχει δώσει περίοπτη θέση στην Ayurveda, όπου χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πληθώρας παθήσεων όπως κοινό κρυολόγημα, γρίπη, διαβήτης, κεφαλαλγία, βρογχίτιδα κτλ. Περιέχει εκατοντάδες φυτοχημικά (συστατικά τα οποία παράγουν τα φυτά για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από ιούς, βακτήρια και μύκητες) και αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες, απόρροια της επίδρασης του stress στον οργανισμό.
Προσοχή στη δοσολογία καθώς είναι πολύ δραστικό βότανο. Να μη λαμβάνεται από ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική και αντιαιμοπεταλιακή αγωγή.
2. Γλυκόριζα
Αυτό το βότανο έχει κατευναστικές και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθά στην καλή λειτουργία των ενδοκρινών αδένων ρυθμίζοντας την έκκριση ορμονών, ιδίως της κορτιζόλης που εκκρίνεται από τον φλοιό των επινεφριδίων, λόγω της χημικής ένωσης γλυκοριζίνης που περιέχει.
Επιπλέον δρα ως ήπιο καθαρτικό και έχει ευεργετική δράση στα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Μπορείτε να την καταναλώσετε ως αφέψημα ή χρησιμοποιώντας κάποιο συμπλήρωμα γλυκόριζας σε κάψουλες.
Αποφύγετε τη χρήση της σε περίπτωση που πάσχετε από καρδιαγγειακά νοσήματα, ηπατική και νεφρική νόσο, διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας πριν τη συστηματική χρήση οποιουδήποτε βοτάνου. Όταν λαμβάνετε γλυκόριζα, ιδίως σε μεγάλες δόσεις, επιβάλλεται να αυξήσετε τη λήψη καλίου μέσω της διατροφής σας. Μην υπερβαίνετε ποτέ τη συνιστώμενη δοσολογία.

3. Βαλεριάνα

Ευρέως διαδεδομένο βότανο για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του άγχους, της αϋπνίας, της κατάθλιψης, της κεφαλαλγίας, του ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού και του τρόμου των άκρων. Έχει έντονα πικρή γεύση ως αφέψημα, αν δε την αντέχετε προτιμήστε καλύτερα κάψουλες από το εμπόριο.




4. Χαμομήλι
Σε έρευνα που διεξήχθη από το Depression Research Unit της Philadelphia η χορήγηση χαμομηλιού παρουσίασε ευεργετικά αποτελέσματα σε άτομα που πάσχουν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.


Περισσότερες πληροφορίες για το εξαιρετικό αυτό βότανο θα βρείτε εδώ.

5. Μελισσόχορτο
Γνωστό και ως μελισσοβότανο ή βάλσαμο μέντας, έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για την καταπολέμηση του άγχους, της αϋπνίας και της νευρικότητας. Έχει ισχυρές αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο στις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες καφεϊκό οξύ και ροσμαρινικό οξύ. Μπορεί να ληφθεί ως αφέψημα, ως βάμμα ή σε κάψουλες από το εμπόριο.


Μη λάβετε μελισσόχορτο σε καμία περίπτωση αν ακολουθείτε αγωγή με το φάρμακο θυροξίνη (Τ4).


6. Ροντιόλα
Η ροδιόλα ή ροντιόλα ή χρυσή ρίζα (Rhodiola rosea) είναι ένα ακόμα βότανο χαμαιλέοντας, όπως ακριβώς ο ιερός βασιλικός που ειδαμε παραπάνω. Θεωρείται πρώτης τάξης αντικαταθλιπτικό. Ειδικότερα καταπολεμά το άγχος, την κόπωση (σωματική και πνευματική), προάγει τη πνευματική διαύγεια και τις σεξουαλικές ορμές και γενικά είναι ευεργετική για όλο τον οργανισμό. Δίνει ενέργεια και ευεξία και διεγείρει τον εγκέφαλο να παραγάγει ενδορφίνες και σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας. Δε θα τη βρείτε φρέσκια μιας και δεν καλλιεργείται στη χώρα μας, οπότε θα καταφύγετε στη λύση του συμπληρώματος σε μορφή κάψουλας.

7. Passion flower
Η πασιφλόρα είναι ένα φυτό με γνωστές αγχολυτικές και υπνωτικές ιδιότητες.
Διαβάστε αναλυτικές πληροφορίες κάνοντας click εδώ.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε πως κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Αν κάτι δεν σας καλύψει, δοκιμάστε το επόμενο. Μη καταφεύγετε στην εύκολη λύση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που δεν έχουν γυρισμό. Γνωστοποιήστε στον ιατρό σας την πρόθεση σας να ξεκινήσετε τη λήψη οποιουδήποτε βοτάνου, σε περίπτωση που λαμβάνετε αγωγή για οποιαδήποτε πάθηση.


Credits: marksdailyapple, deliciousliving, sheknowsnutrition, care2, foodmatters, calmclinic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.