Η βιταμίνη B12, επιστημονικά γνωστή ως κοβαλαμίνη, είναι υπεραπαραίτητη για το ανθρώπινο σώμα, αλλά αυτό είναι ήδη γνωστό. Και παρόλο που καθημερινά ακούτε πως η έλλειψη της επιδρά αρνητικά στα νεύρα, το DNA και τα ερυθρά αιμοσφαίρια, καλό θα ήταν να αναλύσουμε στην καθομιλουμένη τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη της στην υγεία και την ευζωία μας.
Παρακάτω θα δούμε τι προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης B12 στον οργανισμό μας.
Πριν προχωρήσετε στη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης B12 συμβουλευτείτε πρώτα τον ιατρό σας και κάντε έναν αιματολογικό έλεγχο για να προσδιορίσετε τα επίπεδα της στο αίμα ώστε να γνωρίζετε που βρίσκεστε.
- 1. Απώλεια μνήμης, διαταραχές αντίληψης - σκέψης, γνωστική και μαθησιακή δυσχέρεια
- 2. Προβλήματα ισορροπίας και βάδισης
- 3. Αιμωδίες (μουδιάσματα) σε διάφορα σημεία του σώματος, κράμπες ή αίσθηση γαργαλητού σε παλάμες και πατούσες
- 4. Ωχρή ή κιτρινωπή (ικτερική) όψη δέρματος
- 5. Μεγαλοβλαστική αναιμία
- 6. Οιδηματώδης ή φλεγμαίνουσα γλώσσα
- 7. Γενικευμένη κόπωση ή αδυναμία
Εάν τα επίπεδα βιταμίνης B12 σημειώσουν μεγαλύτερη πτώση μπορεί να οδηγηθούμε σε πολύ χειρότερες σωματικές εκδηλώσεις - νόσους. Κατάθλιψη, παραισθήσεις και παράνοια συνδέονται με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης B12, ενώ η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης και γεύσης έχει συνδεθεί με ένδεια βιταμίνης B12. Και καθώς είναι μια τόσο σημαντική βιταμίνη για την υγεία και την εύρρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου η μακροχρόνια και παρατεταμένη έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια εγκεφαλικής λειτουργίας, πέρα από τα προαναφερθέντα.
Ποιοί παράγοντες οδηγούν σε έλλειψη βιταμίνης B12;
- Χορτοφαγική διατροφή. Τα φυτά δε παράγουν βιταμίνη B12, συνεπώς δε τη προσφέρουν στα άτομα που τρέφονται αποκλειστικά με φυτικές τροφές. Είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι vegans και λύνεται με τη χρήση συνθετικών συμπληρωμάτων διατροφής.
- Φάρμακα που ανήκουν στην φαρμακευτική οικογένεια με την ονομασία αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPI's). Σε αυτή την οικογένεια ανήκουν ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ότι έχει κατάληξη σε -πραζόλη ανήκει σε αυτή την ομάδα. Μερικά γνωστά σκευάσματα είναι τα Losec, Elkostop, Nexium κτλ.
- Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και ιδίως το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου (ή αλλιώς γνωστό και ως αυξημένη εντερική διαπερατότητα, Leaky Gut Syndrome) και εκτεταμένες επεμβάσεις στο στομάχι.
- Κακοήθης αναιμία (αναιμία του Biermer).
- Υποέκκριση γαστρικών οξέων του στομάχου ή λήψη φαρμάκων που αναστέλλουν τη παραγωγή του (βλέπε PPI's παραπάνω).
- Λήψη μετφορμίνης (αντιδιαβητικό φάρμακο), άτομα άνω των 60 ετών και γυναίκες που αντιμετώπισαν προβλήματα υπογονιμότητας στο παρελθόν.
Αντιμετώπιση
Κατανάλωση πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης (αυγά, γαλακτοκομικά, κρέας, πουλερικά, εντόσθια, ψάρια, οστρακοειδή)
Οτιδήποτε άλλο ακούσετε ως εναλλακτική vegan πηγή βιταμίνης B12 (όπως σπιρουλίνα ή προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση) είναι ανακρίβειες. Long story short οι εν λόγω τροφές περιέχουν μια μορφή ψευδο-βιταμίνης B12 (cobamides) η οποία δε μπορεί να αξιοποιηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Συμπληρώματα διατροφής. Αν για κάποιο λόγο αδυνατείτε να καταναλώσετε σε επάρκεια τις παραπάνω τροφές τότε θα καταφύγετε στη λύση του συμπληρώματος. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε πρώτα τον ιατρό σας.
Credits: ohmyveggies, pubs, ncbi
Υπέροχο άρθρο !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ.
Εχει γινει ερευνα οτι η β12 δεν υπαρχει στα φυτα κ στα φρουτα. Αυτο την καθιστα συν-βιταμινη. Παραγωγο του μεταβολισμου μας. Τα συμπτοματα που αναφερονται ειναι λογω αδυναμων επινεφριδιων που δεν μπορουν να την μεταβολισουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε .
ΑπάντησηΔιαγραφή