Λάδι βερίκοκου (Apricot Kernel Oil)

Πως είναι δυνατόν ένα λάδι που παράγεται από ένα φρούτο που περιέχει κυάνιο να είναι ευεργετικό για μας; Είναι αλήθεια πως το κυάνιο συντίθεται από σάκχαρα που περιέχονται σε ωμούς σπόρους από συγκεκριμένα φρούτα, όπως το βερίκοκο.


Όταν οι σπόροι του βερίκοκου υπόκεινται σε ψυχρή έκθλιψη, αποδίδουν ένα ελαφρύ και αρωματικό, βρώσιμο λάδι που είναι απολύτως ασφαλές, γεμάτο από λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές βιταμίνες.
Είναι γνωστό εδώ και αιώνες από τις γυναίκες της φυλής Houzas στο Pakistan, οι οποίες διατηρούν μέχρι τα βαθιά γεράματα το δέρμα τους καθαρό και χωρίς ρυτίδες. Χρησιμοποιείται στη παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική για να θεραπεύσει φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος, σε συνδυασμό με άλλα βοτανικά σκευάσματα.
Το λάδι βερίκοκου εξάγεται με ψυχρή έκθλιψη από τους πυρήνες του καρπού της βερικοκιάς. Οι σπόροι του βερίκοκου περιέχουν 50-55% έλαια, το 70% των οποίων αφορά ολεϊκά λιπαρά οξέα, το 22% λινολεϊκά και μικρότερα ποσοστά παλμιτικών και στεατικών. Το φυσικό αυτό λάδι είναι ανοικτού χρώματος, με άρωμα που παραπέμπει σε ξηρούς καρπούς. Είναι εξαιρετικό λάδι για τηγάνισμα και μαγείρεμα, σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και ωμό, σαν dressing σε σαλάτες. Είναι πολύ πλούσιο σε λιπαρά οξέα και βιταμίνες A, C και E, που το καθιστούν πολύ θρεπτικό λάδι. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία των καλλυντικών και στη παραγωγή προϊόντων προσωπικής φροντίδας.

Θρεπτικά οφέλη
Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε ολεϊκά και λινολεϊκά λιπαρά οξέα, το λάδι βερίκοκου είναι πολύ καλή πηγή ακόρεστων λιπαρών. Ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Οργανισμός (American Heart Association) σημειώνει πως λόγω της σύνθεσης του το συγκεκριμένο λάδι είναι από τα πιο υγιεινά έλαια για κατανάλωση. Αυτό συμβαίνει γιατί τα λιπαρά που είναι κορεσμένα με μόρια υδρογόνου, γνωστά απλά ως "κορεσμένα", περιέχουν μεγάλα ποσά ενέργειας που μεταφράζονται σε περισσότερες θερμίδες. Παρόλο που η σύνθεση του το κάνει πιο επιρρεπές σε οξείδωση (τάγγισμα), η περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες παρατείνει το χρόνο ζωής του. Το έλαιο το βρίσκουμε και σε μορφή κάψουλας, ως διαιτητικό συμπλήρωμα, επειδή είναι εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών βιταμινών.

Καλλυντική χρήση
Το βερικοκουκουτσέλαιο το συναντούμε στα συστατικά διαφόρων προϊόντων περιποίησης, όπως σαπούνια, κρέμες, αλοιφές, lotion, σαμπουάν και conditioner, γιατί έχει αναζωογονητικές και μαλακτικές ιδιότητες. Αντίθετα με άλλα έλαια τα οποία παραμένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας το λάδι βερίκοκου, λόγω της λεπτόρρευστης υφής του, απορροφάται πολύ γρήγορα χωρίς να αφήνει στο δέρμα λιπαρότητα. Αν αντιμετωπίζετε ξηρότητα και ερεθισμούς μετά το μπάνιο, απλώστε το σαν baby oil, πριν σκουπιστείτε με τη πετσέτα. Επίσης χρησιμοποιείται σαν λάδι massage, λόγω της μεγάλης απορροφησιμότητας και της απαλής και λεπτής υφής του. Είναι απαλό και υποαλλεργικό λάδι, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο ακόμα και για massage σε βρέφη και παιδιά. Αναμίξτε το με άργιλο για να φτιάξετε ενυδατική μάσκα προσώπου.

Είναι ασφαλές;
Σε γενικές γραμμές είναι ασφαλές λάδι, τόσο για κατανάλωση, όσο και για κοσμητική χρήση. Αν πρόκειται να το φάτε, φροντίστε η ετικέττα του να αναγράφει "κατάλληλο για μαγείρεμα", γιατί δεν είναι όλα τα έλαια μη επεξεργασμένα και ελεύθερα από άλλες προσμίξεις. Μερικοί κατασκευαστές προσθέτουν σταθεροποιητικούς παράγοντες στο βερικοκουκουτσέλαιο που προορίζεται για καλλυντική χρήση, ώστε να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του. Χημικά τα οποία δε θα θέλατε να παρευρίσκονται μαζί σας στο μεσημεριανό τραπέζι.

Αμυγδαλίνη, δηλητήριο ή φάρμακο;
Πολλά έχουν λεχθεί για την αμυγδαλίνη, ή αλλιώς βιταμίνη Β17, που περιέχεται στο κουκούτσι του βερίκοκου. Ο FDA και οι οργανισμοί υγείας της Ευρώπης είναι επιφυλακτικές για το μυστικό που κρύβει το βερίκοκο στον πυρήνα του. Υπενθυμίζουν ότι η αμυγδαλίνη που περιέχει είναι τοξική και, σε μεγάλη κατανάλωση, τα πικραμύγδαλα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση λόγω των κυανιούχων ενώσεων που υπάρχουν στη σύσταση του. Υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που υποστηρίζει πως βρήκε το φάρμακο κατά του καρκίνου στην αμυγδαλίνη, και πως αποκρύπτεται επιμελώς η αλήθεια για να μην απωλέσουν εκατομμύρια οι φαρμακοβιομηχανίες. Περισσότερες πληροφορίες για αυτή την αμφιλεγόμενη ουσία θα βρείτε εδώ.

1 σχόλιο:

  1. τα συγχαρητηρια μου για την ιστοσελιδα ,με μια λεξη καταπληκτικη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.