Κηραλοιφή, η φημισμένη
Το μελισσοκέρι είναι χρήσιμο σε άπειρες εφαρμογές, όμως από μόνο του δε διαθέτει ενυδατικές ιδιότητες. Δρα σαν
αδιαβροχοποιητής (όπως η βαζελίνη) και προστατεύει από τις εξωτερικές
απώλειες και την εξάτμιση της υγρασίας του δέρματος.
Όταν όμως συνδυαστεί με ελαιόλαδο, δημιουργείται η φημισμένη κηραλοιφή, η οποία είναι ότι πιο αγνό και ωφέλιμο μπορείτε να προσφέρετε στο δέρμα σας.
Όταν όμως συνδυαστεί με ελαιόλαδο, δημιουργείται η φημισμένη κηραλοιφή, η οποία είναι ότι πιο αγνό και ωφέλιμο μπορείτε να προσφέρετε στο δέρμα σας.
Είναι η πιο απλή αλοιφή που θα φτιάξετε ποτέ και ίσως αυτή από την οποία θα ξεκινήσετε τη "σταδιοδρομία" σας, ως ερασιτέχνες κοσμετολόγοι. Για εμένα προσωπικά η κηραλοιφή πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι ανεξαιρέτως και να χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση, αντί των αλοιφών του εμπορίου. Από την απλή ενυδάτωση και περιποίηση του δέρματος μέχρι τα σκασμένα χείλη και συγκάματα και από επιπλεγμένες δερματοπάθειες μέχρι πληγές, έλκη, εγκαύματα και μολύνσεις. Έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιασικές, καταπραϋντικές, επουλωτικές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες. Εφαρμόζεται σε όλο το σώμα χωρίς περιορισμό, είναι πολύ ευεργετική, πανεύκολη στη παρασκευή της και κοστίζει ελάχιστα χρήματα. Ακόμα κάθεστε;
Η βασική συνταγή έχει ως εξής:
- 1 κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι
- 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Τρίβουμε σε ένα τρίφτη το μελισσοκέρι.
Το λιώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πάντα σε bain marie, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αποσύρουμε το μίγμα από τη φωτιά και το βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί και είναι έτοιμο για χρήση.
Ούτε χτύπημα, ούτε θερμόμετρα, ούτε γαλακτωματοποιητές, ούτε τίποτα άλλο περίπλοκο.
Πρώτες ύλες
Το λιώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πάντα σε bain marie, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αποσύρουμε το μίγμα από τη φωτιά και το βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί και είναι έτοιμο για χρήση.
Ούτε χτύπημα, ούτε θερμόμετρα, ούτε γαλακτωματοποιητές, ούτε τίποτα άλλο περίπλοκο.
Πρώτες ύλες
Μελισσοκέρι θα βρείτε στα καταστήματα συσκευασμένο σε μορφή κόκκων ή σταγόνων. Δε σας το συνιστώ. Αυτή μορφή συνηθως δεν είναι καθαρή και περιέχει παραφίνη. Το ιδανικό είναι να βρείτε έναν έμπιστο μελισσοκόμο και να προμηθεύεστε το μελισσοκέρι σας από αυτόν. Θα καταλάβετε τη διαφορά των δύο τύπων κεριού με μια "μυτιά". Το αγνό μελισσοκέρι μυρίζει μέλι, το τυποποιημένο μυρίζει κερί. Χρησιμοποιείτε πάντα βιολογικό, extra παρθένο ελαιόλαδο.
Βασική συνταγή και παραλλαγές
Βασική συνταγή και παραλλαγές
Οι παραλλαγές είναι ατέλειωτες. Πολλοί χρησιμοποιούν σπαθόλαδο αντί για ελαιόλαδο, άλλοι προσθέτουν αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα βοτάνων, άλλοι κάνουν συνδυασμούς ελαίων και βουτύρων, άλλοι βάζουν μέλι και βιταμίνες μέσα και ούτω καθεξής. Η βασική συνταγή είναι αυτή που σας έδωσα παραπάνω. Ξεκινήστε με αυτήν και μετά πειραματίζεστε και με άλλα υλικά, ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος σας και το προορισμό της κηραλοιφής.
Προσοχή στις δοσολογίες. Αν βάλετε παραπάνω ελαιόλαδο θα πάρετε αλοιφή με πιο λεπτή υφή, αλλά θα αφήνει έντονη λιπαρότητα στο δέρμα. Αν βάλετε παραπάνω κερί, θα γίνει πολύ συμπαγής και θα είναι δύσκολη στην εφαρμογή. Κυκλοφορούν πολλές "βασικές" συνταγές, άλλες με 3 κουταλιές μελισσοκέρι,
που κάνουν τη κηραλοιφή τούβλο και πρακτικά αδύνατο να απλωθεί στο δέρμα, άλλες
με 100-150ml ελαιόλαδο, που τη κάνουν λίγο πιο πηχτή από το σκέτο
ελαιόλαδο. Μη μπείτε στο κόπο να τις δοκιμάσετε. Τις δοκίμασα εγώ όλες και τις πέταξα κατευθείαν στα σκουπίδια.
Σημειώσεις
Το προϊόν σας έχει διάρκεια ζωής περίπου 3-6 μήνες, αν το αποθηκεύσετε σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπο να ξέρετε πως δεν ενδείκνυται τόσο για λιπαρές επιδερμίδες, μιας και από τη φύση της είναι μια λιπαρή κρέμα.
Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε σε βρέφη αποφύγετε να προσθέσετε αιθέρια έλαια.
Λίγη βιταμίνη Ε είναι πάντα επιθυμητή, για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και για τη "παράταση" ζωής που δίνει στο προϊόν.
Τη βρήκα στο internet (σε ελληνικό e-shop) μέχρι και 19,90€ για ένα βαζάκι των 40 ml... Το κόστος να τη φτιάξετε στο σπίτι, δεν υπερβαίνει το 0,5-1€.
Σημειώσεις
Το προϊόν σας έχει διάρκεια ζωής περίπου 3-6 μήνες, αν το αποθηκεύσετε σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπο να ξέρετε πως δεν ενδείκνυται τόσο για λιπαρές επιδερμίδες, μιας και από τη φύση της είναι μια λιπαρή κρέμα.
Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε σε βρέφη αποφύγετε να προσθέσετε αιθέρια έλαια.
Λίγη βιταμίνη Ε είναι πάντα επιθυμητή, για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και για τη "παράταση" ζωής που δίνει στο προϊόν.
Τη βρήκα στο internet (σε ελληνικό e-shop) μέχρι και 19,90€ για ένα βαζάκι των 40 ml... Το κόστος να τη φτιάξετε στο σπίτι, δεν υπερβαίνει το 0,5-1€.
Καλησπέρα σας . Σας ευχαριστούμε για την τόσο πολύτιμη συνταγή σας . Εχω μόνο μία απορία και θα ήθελα αν μπορείτε να μου απαντήσετε για να μην κάνω λάθος . Λέτε μία κουταλιά της σούπας μελισοκέρι . Τριμμένο στην στερεά μορφή του μία κουταλιά ή λιωμένο ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ εκ των προτέρω .
Συγχαρητήρια για το υπέροχο site σας .
Anglea
Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μέτρηση γίνεται με τριμμένο, στερεό μελισσοκέρι, όχι λιωμένο. Καλή επιτυχία!
και τι διαρκεια ζωης εχει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μελισσοκέρι είναι στέρεο... Πως υποτίθεται οι υπολογίζεις μια κουταλιά της σούπας;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετατρέψτε τις κουταλιές σε γραμμάρια. 1: 5 είναι η αναλογία που δίνει.... Και πραξτε αναλόγως τι ποσότητα θέλετε να κάνετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπεροχη η συνταγη σου!!! Εκανα τη βασικη συνταγη και τωρα θελω να φτιαξω και με αλλα λαδια ή με λανολινη.. Γνωριζετε σε τι αναλογιες μπαινει η λανολινη;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρκετά σκληρή η αλοιφή... Κάτι για να γίνει λιγότερο λιπαρή;
ΑπάντησηΔιαγραφήμπορειτε να βαλετε αμυγδαλελειο αντι για ελαιολαδο η να αντικαταστησετε μερος του κεριου με βουτυρο καριτε
Διαγραφήκαλησπέρα εχω να πω τα καλύτερα για το site με έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε πάρα πολλά πράγματα ειλικρινά συγχαρητήρια έχω να κάνω μια ερώτηση σχετικά με την κηραλοιφή, επειδή θέλω να βοηθήσω τα δάχτυλα του ποδιού από δερματοπάθεια και εκζέματα μπορώ να προσθέσω λίγες σταγόνες tee tree oil?? και αν ναι στην βασική συνταγή πόσο??
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ από καρδιας
καλησπέρα και συγχαρητήρια να πω; νομίζω πως είναι περριτά..
ΑπάντησηΔιαγραφήνα ρωτήσω κάτι σχετικά με την κηραλοιφή το σαπούνι και το σπαθόλαδο;
σε τι αναλογία αντικαθιστούμε σπαθόλαδο τόσο στο σαπούνι ελαιολάδου, όσο και στην κηραλοιφή στις βασικές συνταγές τους;
θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την απάντησή σας..ευχαριστώ!
στην κεραλοιφη μπορουμε να το αντικτασταστησουμε ολο,στο σαπουνι για να μην χαθουν οι ιδιοτητες του σπαθολαδου αφαιρουμε λιγο λαδιαπο την βασικη συνταγη και προσθετουμε στο τελος λιγο σπαθολαδο και το ενσωματωνουμε στο υπολοιπο μιγμα
Διαγραφήκαλησπέρα και συγχαρητήρια για το ενημερωμένο και ορθό site!
ΑπάντησηΔιαγραφήνα ρωτήσω και γω λοιπόν κάτι σχετικά με την κηραλοιφή,το σαπούνι και το σπαθόλαδο; σε ποιά αναλογία αντικαθιστούμε το σπαθόλαδο στην κηραλαλοιφή στη βασική συνταγή και πότε το βάζουμε στο σαπούνι; μετά το ίχνος,στην υπερλίπανση;
ευχαριστώ!
Για μια δυνατή κεραλοιφη και ολο το ελαιόλαδο να αντικατα στήσεις,ακόμα καλύτερα!Στο σαπούνι καλύτερα λίγο πριν το trace ενα 5% επί των ελαίων σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια και θερμά ευχαριστώ, για τα όσα μοιράζεστε μαζί μας. Έφτιαξα την κηραλοιφή με σπαθόλαδο. Πολύ καλό το αποτέλεσμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω φτιαξει κρεμα με μελισσοκερι ελαιολαδο αλλα στο τελος προσθεσα το χυμο απο μισο λεμονι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα,πως φτιαχνεται η βιαμινη Ε?
ΑπάντησηΔιαγραφήτην πουλανε στα φαρμακεια η σε καταστηματα παρασκευης καλλυντικων,δεν μπορουμε να την φτιαξουμε
Διαγραφήμπράβο κι από μένα! την έφτιαξα και είναι εξαιρετική! συνεχίστε έτσι : )
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας! Επειδή θα φτιάξω μεγάλη ποσότητα, χρειάζομαι την αναλογία κεριού και λαδιού σε γραμμάρια. Θα έχω 100 βαζάκια των 45ml. Θα εκτιμούσα πολύ την βοήθειά σας. Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αναλογία της συνταγής βγάζει περίπου ένα βαζάκι των 40-45 ml.
ΑπάντησηΔιαγραφή1 κουταλιά της σούπας λάδι = 15 ml και μια κουταλιά μελισσοκέρι ζυγίζει χονδρικά 15 gr.
Πολλαπλασιάστε τις ποσότητες που θέλετε και θα βρείτε τις ποσότητες των πρώτων υλών που θα χρειαστείτε.
γεια σας..εγω σημερα ειδα τη σελιδα σας και ομολογουμενως μου αρεσε πολυ..μπραβο σας.να ρωτησω ,στην κηραλοιφη μπορεις να προσθεσεις ροδονερο;;;;;ευχ
ΑπάντησηΔιαγραφήοχι δεν μπορεις να προσθεσει ροδονερο,ειναι αλλη η διαδικασια προσθηκης νερου,υπαρχει στη σελιδα νομιζω αναλογη συνταγη
ΔιαγραφήΧρειαζεται ειδικη θερμοκρασια και διατηρηση στο ψυγειο αλλιως θα μουχλιασει
Ενδιαφερομαι αμεσα για κεραλοιφη για κατακλισεις.την βασικη συνταγη χρησιμοποιω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφερομαι για κατακλισεις.την βασικη φτιαχνω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για τσιμπιματα κουνουπιων μρτα το τσιμπιμα και πριν ως αντικουνουπικο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για τσιμπιματα κουνουπιων μρτα το τσιμπιμα και πριν ως αντικουνουπικο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αυθεντικη κηραλοιφη ειναι λιγο διαφορετικη αλλα θαυματουργη. Μεσα στο μελισσοκερι ριχνετε και μαστιχα Χιου(οχι τσιχλα αλλα αυτη που ειναι σε κοκκους-ρητινη).Ακομα ..το ελαιολαδο ( παρθενο οχι απλα ελαιολαδο γιατι αυτο ειναι αχρηστο .....) καλυτερο ειναι να προστεθει σησαμελαιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνταγη απο την μαννα μου και αυτη απο την γιαγια μου(γιατρησα του χωριου,παλια συναγη απο Σμυρνη). ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΑΛΟΙΦΗ δοκιμασμενη πανω απο εναν Αιωνα.
Πωσο μστιχα στι βασική συνταγι.ευχαριστω
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας. Έχω φτιάξει την κηραλοιφη με βάση τη συνταγή σας και είναι πάντα εξαιρετική. Αναρωτιέμαι αν μπορώ να προσθέσω βάμμα πρόπολης και σε τι αναλογία;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας, εάν η βιταμίνη Ε δεν είναι σε μορφή λαδιού γίνετε και με χάπι? Αν ναι, τι δοσολογία και πως αναμιγνύεται?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυχαριτιρια για της συνταγές σας είναι όλες τέλειες θέλω και εγώ να ρωτήσω πόσες σταγόνες βιταμίνη εψι η σε χάπι βάζουμε στη βασική συνταγι.ευχαριστω .
ΑπάντησηΔιαγραφή