Επικοινωνία
Θα χαρώ πολύ να ακούσω νέα σας. Για οποιεσδήποτε απορίες, διευκρινίσεις, διορθώσεις ή ακόμα και ενστάσεις επικοινωνήστε στο:
Join the handmade side
Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.
Copyright © 2013-2016 Χειροποίητον and Blogger Templates
Το μελισσοκέρι είναι χρήσιμο σε άπειρες εφαρμογές, όμως από μόνο του δε διαθέτει ενυδατικές ιδιότητες. Δρα σαν αδιαβροχοποιητής (όπως ...
Look deep into nature,
and then you will
understand
everything better.
~Albert Einstein
Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε λόγω της αγάπης μου για τα φυσικά, αγνά, χειροποίητα προϊόντα. Προσπάθησα να συγκεντρώσω πληροφορίες και συνταγές για την παρασκευή τροφίμων, καλλυντικών, σαπουνιού και κάθε είδους σπιτικού προϊόντος που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας με αγνά υλικά, εύκολα και ανέξοδα, χωρίς να επιβαρύνουμε τον εαυτό μας με χημικά και επιβλαβή πρόσθετα. Το blog είναι νέο και υπό συνεχή ενημέρωση, γιαυτό φροντίστε να επιστρέφετε για να διαβάζετε τα νέα θέματα. Σας παρουσιάζω τη δουλειά μου και ελπίζω να ωφεληθείτε. Καλή περιήγηση!
Γεια και χαρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητηρια για το sait σας, βρηκα πολυ χρησιμες συμβουλες!
Θα εκτιμουσα πολυ ομως τη γνωμη σας σε ενα προβλημα που εχω με την παρασκευη σαπουνιου απο 100% γλυκερινη.
Εχω στην διαθεση μου πολυ μεγαλη ποσοτητα γλυκερινης, περιπου 300 κιλα! Αποφασισα λοιπον να την κανω σαπουνι. Βρηκα καποιες οδηγιες στο ιντερνετ για υγρο, αλλα και για σαπουνι πλακας.
Για να γινει "πλακα", ζεσταινω την γλυκερινη και βαζω για ενα λιτρο γλυκερινης: 100 γρ. νερο και 40 γρ. Καυστικο Νατριο.
Για να γινει υγρο, ζεσταινω την γλυκερινη και βαζω για ενα λιτρο γλυκερινης: 300 γρ. νερο και 50 γρ. Καυστικο Καλιο.
Το προβλημα ειναι οτι η πλακα μου βγαινει μαλακη (εχει περασει ενας μηνας), και το υγρο μου πηζει και γινεται κατι σαν τζελ!
Ιδιαιτερα με απασχολει το υγρο σαπουνι που σκεφτομαι να παρασκευασω το μεγαλητερο μερος της ποσοτητας γλυκερινης που εχω.
Ισως παιζει ρολο και ο χειμωνας, αφου διαβασα στη σελιδα σας οτι το σημειο τηξης ειναι 17 C.
Δοκιμασα και την αραιωση με περισσοτερο νερο, αλλα τα ιδια.
Τι αλλο μπορω να κανω?
Καλησπέρα Στάθη και σε ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς δεν έχω μεταχειριστεί ποτέ σκέτη γλυκερίνη για να παρασκευάσω σαπούνι, οπότε δε μπορώ να σε βοηθήσω. Καλύτερα να απευθυνθείς σε κάποιον επαγγελματία σαπωνοποιό για να σου δώσει τα φώτα του πιο εμπεριστατωμένα.
Ναι αυτο θα κανω, ευχαριστω πολυ και παλι..
ΑπάντησηΔιαγραφήXάρης από Ρόδο. Συγχαρητήρια για το ''χειροποίητο'' είναι πολύ καλό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες στη παρέα μας Χάρη από Ρόδο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να βρεις μέσα στο blog ενδιαφέροντα θέματα.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ από Ρόδο. Προσπαθώ για τις κρέμες μου να αποφύγω τη χρήση parabens,έχω βρεί κάποια φυσικά συντηρητικά όπως Grapefruit Seed Extract (GSE), δενδρολίβανο, λεβάντα κλπ,ωστόσο θα ήθελα τη γνώμη σου καθώς και % περιεκτικότητα αν ξέρεις.Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Χάρη αν υπήρχε ουσία φυσική που θα συντηρούσε επαρκώς τα προϊόντα, οι βιομηχανίες θα τη χρησιμοποιούσαν σίγουρα αντί για τα parabens.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο GSE δυστυχώς, σε αντιδιαστολή με τη φήμη που κυκλοφορεί, δεν είναι ούτε φυσικό ούτε ικανό συντηρητικό. Παρατείνει τη ζωή του προϊόντος για 3-6 μήνες.
Το Potassium sorbate είναι σχετικά καλή και λίγο πιο φυσική λύση, αλλά δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό σε pH άνω του 6 και δεν έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Τα αιθέρια έλαια δεν έχουν και τόσο καλές ιδιότητες σαν συντηρητικά, όταν η κρέμα περιέχει νερό.
Το μόνο που μπορώ να σου προτείνω σαν τελείως φυσική εναλλακτική είναι μερικές σταγόνες tea tree σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε ή C.
Θα προσπαθήσω να αναρτήσω μέσα στις επόμενες ημέρες λίστα με συντηρητικά, φυσικά και συνθετικά, και τις ιδιότητες τους.
Ευχαριστώ πολύ και αναμένω τη λίστα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάρη έχω κάνει σχετική ανάρτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://oliviart-gr.blogspot.gr/2013/03/vs.html
κασλησπέρα σας!!οι συμβουλες σας ειναι πολυ ωραιες θα ηθελα να σας ρωτησω κατι οσον αφορα τη μεθοδο του σαπουνιου "melt and pour "...την βαση σαπουνιου από που θα μπορουσα να την προμηθευτω? εχει στην κρητη καποιο μαγαζι?γιατι εχω βρει μονο στην αθηνα "ειδικα" μαγαζια που πουλανε...σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο (για να μη πώ τα συνηθησμένα ..."συγχαρητήρια"....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις φτιάξει ότι πιο καλό έχω διαβάσει μέχρι τώρα.
Ελπίζω και έυχομαι τα σχόλια μας και τα ευχαριστήρια μας να είναι αναλόγως ανταποδοτικά......
Μανόλης Γιαπιτζάκης
Κύριε Μανόλη σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Η αλήθεια είναι πως οι αναγνώστες μου δίνουν με τα σχόλια τους κουράγιο για να συνεχίζω να γράφω. Καλό βράδυ να έχετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μπλογκ σας με ενθουσίασε! Γράφετε - με επάρκεια και σε ωραία ελληνικά - πράγματα που ενδιαφέρουν δημιουργικούς και ανήσυχους σύγχρονους ανθρώπους. Σας ευχαριστώ πολύ. Με συγκινήσατε πολύ για την ανιδιοτέλειά σας. Η εικόνα των γυναικών που παραμορφώνονταν αλέθοντας τα δημητριακά της οικουμένης έμεινε μέσα μου για πάντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάρη σε σας και τις πολύτιμες πληροφορίες και τα λινκ που δίνετε, έκανα χθες, 1) το 1ο μου σαπούνι (με τη θερμή μέθοδο) και
2) λάδι με άνθη λεβάντας!!
Σε 500 γρ. ελαίων (300 ελαιόλαδο + 200 ηλιέλαιο), έβαλα 10 σταγόνες αιθ. έλαιο τίλιου και το σαπούνι μυρίζει ωραία αλλά πολύ ελαφρά. Είναι πολύ ενυδατικό (3% υπερλίπανση, όπως είπατε), πολύ όμορφο και απολαυστικό στη χρήση του!
Στη λεβάντα τώρα, επειδή δεν ήθελα να μυρίζει λαδίλα έβαλα ηλιέλαιο (το μόνο που βρήκα πρόχειρο). Εκανα καλά; Ακόμη άλλαξα λίγο την μέθοδο και δούλεψα τα άνθη πρώτα σε ένα μικρό γουδί κι ύστερα τα έβγαλα με το βάζο στον ήλιο. Ίδομεν.
Ποιο λάδι να χρησιμοποιώ για τέτοιες δουλειές για να μην μυρίζει; Θέλω να το κάνω και με άλλα βότανα αυτό, κυρίως χειλανθή.
Ευχαριστώ και πάλι
Τάνια
Καλημέρα Τάνια και σε ευχαριστώ πολύ. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ηλιέλαιο είναι ένα λάδι που χρησιμοποιείται πολύ στην εκχύλιση βοτάνων, ειδικά από τις βιομηχανίες γιατί είναι φθηνό, απλά εγώ δε το προτιμώ τόσο. Δεν έκανες πάντως άσχημα. Η επιλογή ελαίου έγκειται στη δική σου κρίση και προτίμηση.
Το πιο κατατοπιστικο site που εχω βρει!!!συνχαρητηρια...Γιαννης Δεμερουτης MD,D.Ph
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ, ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ SITE ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!! ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΨΑΧΝΩ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΑΛΥΣΙΒΑ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΜΕ ΠΟΤΑΣΑ, ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ ΤΗΝ ΓΡΑΨΕΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΜΠΕΤΤΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog. Περνάω αρκετές φορές και παρακολουθώ διάφορες ενδιαφέρουσες αναρτήσεις. Ακριβώς επειδή είναι πολλές αναρτήσεις που θα ήθελα να διαβάσω, το μόνο που με δυσκολεύει είναι οτι δεν μπορώ να κάνω δεξί κλικ για να ανοίξω ένα post που με ενδιαφέρει, χωρίς να χάσω την σελίδα που ήδη βρίσκομαι. Αν το διορθώνατε αυτό θα ήταν πιο χρηστικό και θα μπορούσα να πλοηγηθώ περισσότερη ώρα στο ιστολόγιο. Και πάλι συγχαρητήρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάξε το facebook και twitter για να μπορεί όποιος θέλει να προωθεί (share) τις αναρτήσεις σου ανα άρθρο.
Εχω αγορασει διαφορα ελαια(αμυγδαλελαιο,καστορελαιο,δαφνελαιο και φουντουκελαιο),αιθερεα αιλεα(καραμελα,μελι και καρυδα),σκονες (τυπου βουτυρο σε σκονη και γαλα σε σκονη...)και κακαο βουτυρο καθως και βουτυρο καριτε.Θελω πολυ να ξεκινησω διαδικασια παραγωγης για προσωπικη χρυση αλλα και για να δοσω σε φιλες και συγγενεις,κρεμες προσωπου και μαλλιων,μασκες προσωπου κρεμες σωματος και λοιπα.Μηπως θα μπορουσατε να μου δωσετε καποια συμβουλη για το πως θα μπορεσω να φτιαξω τα παραπανω και κυριως τι υλικα(βασικα υλικα)θα χρισημοποιησω για να τα κανω πιο πυκτα και κρεμωδη.
ΑπάντησηΔιαγραφή