Πως φτιάχνω λάδι λεβάντας
Μπορούμε επίσης να εκχυλίσουμε τα άνθη σε κάποιο έλαιο βάσης και να φτιάξουμε λάδι λεβάντας, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε στις παρασκευές μας. Το λάδι λεβάντας μπορεί να προστεθεί πρακτικά παντού. Είναι ήπιο αντισηπτικό, έντονα αρωματικό και έχει καλές ενυδατικές ιδιότητες. Είναι ένα απαλό λάδι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρασκευές για βρέφη. Θα σας δώσω λοιπόν τη σπιτική εκδοχή για όσους έχετε πρόσβαση σε άνθη λεβάντας και δεν επιθυμείτε να πληρώσετε για να αγοράσετε το αιθέριο έλαιο.
Η παρασκευή του γίνεται εύκολα και δεν απαιτεί μεγάλο χρόνο εκχύλισης. Το λάδι που προκύπτει διατηρεί τις θεραπευτικές ιδιότητες αλλά και το απίθανο άρωμα της λεβάντας. Θα σας δώσω δύο μεθόδους.
Μέθοδος 1
Θα χρειαστείτε:
- Φρέσκα άνθη λεβάντας
- Έλαιο βάσης (ελαιολαδο, jojoba, αμύγδαλο, σταφυλοκουκουτσέλαιο ή άλλο)
- Βάζο με καπάκι
- Σουρωτήρι
Η λέξη - κλειδί στη παρασκευή του λαδιού λεβάντας είναι η θερμότητα. Είναι μια διαδικασία που καλό είναι να γίνεται το καλοκαίρι, οπότε το κλίμα είναι θερμό και η ηλιοφάνεια εκτεταμένη. Αλλά και το χειμώνα μπορούμε να την ολοκληρώσουμε με τη βοήθεια της ενέργειας και του ζεστού νερού.Αφαιρέστε τα άνθη της λεβάντας από τα κοτσάνια χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού σας, με κίνηση με ίδια φορά με αυτή που φύονται τα άνθη.
Γεμίστε το βάζο μέχρι επάνω με τα φρέσκα άνθη και συμπληρώστε ελαιόλαδο να καλυφθούν καλά. Σφραγίστε με το καπάκι. Αφήστε το βάζο στον ήλιο για μιά εβδομάδα, ανακινώντας το καλά ανά 12 ώρες.
Μόλις παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος σουρώστε το μίγμα με το σουρωτήρι. Πιέστε καλά τα άνθη που θα απομείνουν στο σουρωτήρι με ένα κουτάλι ώστε να πάρετε όλο το λάδι.
Βάλτε το λάδι μέσα σε ένα σκουρόχρωμο, καθαρό και αποστειρωμένο βάζο και αποθηκεύστε το σε δροσερό και σκιερό μέρος. Θα διατηρηθεί για 3 εώς 6 μήνες. Στο ψυγείο θα διατηρηθεί εώς και 12 μήνες.
Σημειώσεις
Αν θέλετε να αυξήσετε τη "δύναμη" του ελαίου μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία. Ξαναβάλτε το εκχυλισμένο λάδι πίσω στο αρχικό βάζο και προσθέστε ξανά φρέσκα άνθη. Αφήστε το ξανά στον ήλιο για 3-7 μέρες και έπειτα σουρώστε το.
Αν ο καιρός είναι κρύος θα χρειαστεί να κάνετε τη διαδικασία μέσα σε bain marie. Βάλτε μέσα στο bain marie το βάζο με το λάδι και τα άνθη και θερμάνετε το νερό, σε σημείο που να αντέχει το χέρι σας. Κλείστε το μάτι της κουζίνας και αφήστε το επάνω. Θερμαίνετε το 1-2 φορές την ημέρα (όχι συνεχόμενα) για όσο χρόνο χρειάζεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία (3-7 ημέρες).
Πολλές πηγές αναφέρουν οτί η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μόλις σε 2 ημέρες. Το αποτέλεσμα αυτών των μεθόδων είναι ένα λάδι με πολύ ήπιο άρωμα λεβάντας και όχι πλήρως εκχυλισμένο. Η διαδικασία χρειάζεται χρόνο τουλάχιστον 7 ημερών για να ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση δε που χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο το άρωμα του τελικού προϊόντος μπορεί να μη παραπέμπει σε λεβάντα, μιας και αυτό έχει ήδη ιδιαίτερη και έντονη οσμή. Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του ελαιολάδου αντικαταστήστε το με jojoba ή αμυγδαλέλαιο.
Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε ένα video (about.com) που εξηγεί τη διαδικασία με τη πρώτη μέθοδο.
Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε ένα video (about.com) που εξηγεί τη διαδικασία με τη πρώτη μέθοδο.
Μέθοδος 2
Η δεύτερη μέθοδος που θα σας παρουσιάσω θεωρώ πως είναι η καλύτερη και η γρηγορότερη. Περιλαμβάνει γουδί, μέσα στο οποίο θα κοπανίσουμε τα άνθη της λεβάντας, ώστε να απελευθερωθεί το αιθέριο έλαιο και τα υπόλοιπα ευεργετικά συστατικά της απευθείας μέσα στο λάδι. Επιπρόσθετα δεν χρησιμοποιούμε θερμότητα που μπορεί να βλάψει τα συστατικά του φυτού.
Θα χρειαστείτε:
- Φρέσκα άνθη λεβάντας
- Έλαιο βάσης (ελαιολαδο, jojoba, αμύγδαλο ή άλλο)
- Βάζο με καπάκι
- Γουδί
- Σουρωτήρι
Τοποθετήστε τα άνθη μέσα σε ένα μεγάλο γουδί και προσθέστε έλαιο βάσης να τα καλύψει εντελώς.
Προσωπικά προτιμώ το jojoba γιατί έχει ήπια οσμή που επιτρέπει τα άρωμα της λεβάντας να κυριαρχήσει και είναι και πολύ ευεργετικό για το δέρμα.Κοπανίστε τα άνθη μαζί με το λάδι για αρκετή ώρα, 15-30 λεπτά. Όσο πιο πολλή ώρα δουλέψετε το μίγμα τόσο περισσότερα συστατικά θα απελευθερωθούν.
Προσθέστε και άλλο λάδι μέσα στο μίγμα ώστε να γεμίσει το γουδί κατά τα ⅔. Καλύψτε το γουδί με μεμβράνη και αφήστε το να σταθεί για δύο ημέρες τουλάχιστον.
Μόλις παρέλθει το απαιτούμενο διήμερο σουρώστε το μίγμα με σουρωτήρι ή λεπτό ύφασμα. Πιέστε με κουτάλι τα άνθη, αν χρησιμοποιήσετε σουρωτήρι, ή στίψτε το ύφασμα για να πάρετε όλο το λάδι που θα απομείνει.
Βάλτε το λάδι μέσα σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο σκουρόχρωμο βάζο και αποθηκεύστε το σε δροσερό και σκιερό μέρος. Θα διατηρηθεί για 3 εώς 6 μήνες. Στο ψυγείο θα διατηρηθεί εώς και 12 μήνες.
Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου , μπράβο σου που ασχολείσαι με τα φυσικά προιόντα, θα το δοκιμάσω σίγουρα , η λεβάντα την μητέρας μου είναι ανθησμένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!!
Να είσαι καλά Σοφάκι! Καλή επιτυχία σου εύχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφτιαξα το λαδι λεβάντας με την μέθοδο του ήλιου , και εγινε πολύ αρωματικό. Ευχαριστούμε για την συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως μπορουμε να εμποτίσουμε με τον ίδιο τρόπο αποξηραμένο ελίχρυσο που διάβάζω ότι κανει πολύ καλό στο δέρμα ?
Το αιθέριο ελαιο είναι πανάκριβο
Καλό βραδυ
Το ξέρω... Μπορείς να βάλεις στο βοτανόλαδο σου ελίχρυσο και να το φτιάξεις όπως κάνουμε με τα υπόλοιπα βότανα ή να κάνεις mix βοτάνων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ρωτήσω. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το παραπάνω λάδι για την Παρασκευή σαπουνιού?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Θα ήθελα να σε ρωτήσω, αν υπάρχει περίπτωση ο ήλιος να προκαλέσει οξείδωση στα λάδια. Γιατί έχω διαβάσει σε βιβλία με βότανα για αποθήκευση του βάζου με το λάδι και τα βότανα σε σκιερό μέρος μέχρι να εκχυλιστούν τα συστατικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα,χρησιμοποιούμε αυτό το λάδι όπως το αιθέριο έλαιο σε σταγόνες ή αυτό θα είναι η βάση των συνταγών μας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα. Το λάδι λεβάντας χρησιμοποιείται σαν έλαιο βάσης στις διάφορες συνταγές και όχι σαν αιθέριο έλαιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα με αποξηραμένη λεβάντα δεν γίνεται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικό και μαγικό! Με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο (λουλούδια-ήλιος-λάδι) έφτιαξα το δικό μου έλαιο βάσης από καλέντουλα που έχουμε στο κτήμα! Εχουμε και γιασεμί, σκέφτομαι να φτιάξω και τέτοιο, και μόλις ξανανθίσουν οι λεβάντες μας, πάω και γιά έλαιο λεβάντας!!! Το blog είναι υπέροχο, ευχαριστούμε!!! <3
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους και όλες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕρώτηση: Το λάδι της λεβάντας το βάζω στο σαπούνι όπως τα αιθέρια ή όπως τα λάδια πχ ελαιόλαδο; Τι τιμή σαπονωποίησης έχει; Σας ευχαριστώ πολύ.
καλή δύναμη και καλή συνέχεια.
Μπραβο σας συνεχιστε να βοηθατε τους φτωχους συνανθρωπους που δεν εχουν οικονομικη δυνατοτητα να εχουν φυσικα προιοντα περιποιησης και παλι συνχαρητηρια ΕΡΩΤΗΣΗ Εχω μπουκετο ανθη λεβαντας απο περισυ μπορω να παρασκευασω ελαιο?με τον τροπο που αναφερατε στο ιστολογιο?Ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα συνταγή, θα την δοκιμάσω σύντομα
Ερώτηση
Το ελαιο λεβάντας έχει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το αιθεριο ελαιο λεβάντας? Μπορώ να χρησιμοποιήσω το ελαιο όπως το αιθεριο ελαιο?
Καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα συνταγή, θα την δοκιμάσω σύντομα
Ερώτηση
Το ελαιο λεβάντας έχει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το αιθεριο ελαιο λεβάντας? Μπορώ να χρησιμοποιήσω το ελαιο όπως το αιθεριο ελαιο?
Σε κεραλοιφη Μπένη;
ΑπάντησηΔιαγραφή