Ψυχρή μέθοδος (Cold Process)
Τώρα που συγκεντρώσατε όλα τα υλικά και τον εξοπλισμό είστε έτοιμοι να κάνετε την πρώτη σας απόπειρα για παρασκευή σαπουνιού. Ξεκαθαρίζω πως καυστική σόδα, NaOH, αλισίβα, βάση, αλκάλι, καυστικό νάτριο, υδροξείδιο του νατρίου και οι άλλες ονομασίες που χρησιμοποιούνται περιγράφουν το ίδιο πράγμα. Τη βάση για τη παρασκευή σαπουνιού με τη ψυχρή μέθοδο.
Φορέστε τα προστατευτικά σας (μάσκα, γάντια, γυαλιά, μακρυμάνικη μπλούζα) και ξεκινάμε.
Βήμα 1 - Ζύγισμα υλικών
Η πρώτη σας και πολύ βασική δουλειά είναι να απομακρύνετε κατοικίδια και παιδιά από το χώρο που θα γίνει η παρασκευή. Ακολουθεί το ακριβές ζύγισμα των υλικών. Η ακρίβεια στις ποσότητες κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.
Το σαπούνι μπορεί εύκολα να καταστραφεί ή να αλλάξει τελείως χαρακτήρα αν βάλετε +/- 5 γραμμάρια καυστική σόδα ή λίγο παραπάνω λάδι. Το σαπούνι δε γίνεται "με το μάτι", όπως πχ. το ζυμάρι. Όταν η συνταγή λέει πχ. 62,5 gr καυστική σόδα, δε θα βάλουμε 65gr, ούτε 60 gr. Θα βάλουμε 62,5 gr και αν δεν έχουμε ζυγαριά με ακρίβεια εκατοστών γραμμαρίου, θα στρογγυλοποιήσουμε στα 62 gr ή 63 gr. Η σαπωνοποιία είναι χημεία και στη χημεία η ακρίβεια παίζει καθοριστικό ρόλο.
Βήμα 2 - Διάλυση NaOH
Αφού ζυγίσετε και ετοιμάσετε τα υλικά σας, σύμφωνα με τη συνταγή που θα ακολουθήσετε, πρώτα αναμίξτε τη βάση σας (καυστική σόδα - NaOH) με το αποσταγμένο νερο.
Ποτέ δε χρησιμοποιούμε νερό από τη βρύση γιατί περιέχει άλλα χημικά πρόσθετα όπως χλώριο, φθόριο, μεταλλικά στοιχεία κτλ. τα οποία θα αντιδράσουν με τη βάση και θα μείνει υπολειπόμενο έλαιο ασαπωνοποίητο. Επίσης αποφεύγουμε το βρόχινο. Με τη μόλυνση του περιβάλλοντος στην εποχή μας ποτέ δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το μολυσματικό φορτίο του.
Καλό θα ήταν αυτή η διαδικασία να γίνει σε εξωτερικό χώρο, μπαλκόνι ή αυλή αν υπάρχει ή έστω κάτω από τον απορροφητήρα της κουζίνας με ανοικτά παράθυρα. Κατά τη διάλυση της καυστικής σόδας στο νερό θα απελευθερωθούν επικίνδυνοι και καυστικοί υδρατμοί τους οποίους σε καμία περίπτωση δε πρέπει να εισπνεύσουμε ή να μπουν στα μάτια μας. Γιαυτό φοράμε τα προστατευτικά. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες προφύλαξης κατά το χειρισμό της καυστικής σόδας εδώ.
Ρίχνουμε με αργό ρυθμό τη σόδα μέσα στο νερό και ανακατεύουμε. ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Μη δοκιμάσετε ποτέ να ρίξετε το νερό στη σόδα, θα προκληθεί μικρή "έκρηξη" η οποία θα εκτοξεύσει τριγύρω το καυστικό περιεχόμενο του δοχείου που θα σας στείλει στο νοσοκομείο με χημικά εγκαύματα. Η αντίδραση της καυστικής σόδας με το νερό είναι εξώθερμη με αποτέλεσμα το διάλυμα να ανεβάσει πολύ μεγάλη θερμοκρασία.
Έχω προσωπικά μετρήσει μέχρι 90°C μετά την ανάμιξη, δηλαδή ελάχιστα λιγότερο από το σημείο βρασμού. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι το σκεύος στο οποίο θα κάνουμε τη διάλυση πρέπει να είναι ανθεκτικό σε μεγάλες θερμοκρασίες (πυρίμαχο), γυάλινο ή ανοξείδωτο μεταλλικό.
Πόσο νερό χρησιμοποιούμε;
Οι περισσότερες συνταγές θα σας δίνουν τις ποσότητες αλλά καλό είναι να θυμάστε σα γενικό κανόνα οτί χρησιμοποιούμε αναλογία 1:3, δηλαδή τριπλάσια ποσότητα νερού από NaOH.
Δηλαδή αν η συνταγή ζητάει 100 gr NaOH, το νερό θα είναι περίπου 300 gr. Τα μόρια του νερού δε παίρνουν μέρος στη χημική αντίδραση της σαπωνοποίησης, αλλά παίρνουν μέρος ως διαλύτες. Η διάλυση της NaOH στο νερό κάνει τη σαπωνοποίηση ευκολότερη, με τη βάση να αναμιγνύεται ομοιόμορφα με τα έλαια, κάτι που δε θα μπορούσε να γίνει αν βάζαμε αυτούσια τη σκόνη NaOH στο λάδι. Η ακρίβεια στην ποσότητα του νερού δεν έχει μεγάλη βαρύτητα, όσο έχει η NaOH και τα λάδια. Παρ' όλ' αυτά αν βάλουμε περισσότερο νερό το σαπούνι μας θα γίνει πολύ μαλακό, ενώ αν βάλουμε λιγότερο νερό το σαπούνι μας θα γίνει καυστικό και θα ξηραίνει τα χέρια. Ακολουθήστε τη συνταγή σας κατά γράμμα και δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Ετοιμάζουμε το μίγμα NaOH και νερού, τοποθετούμε μέσα το θερμόμετρο, το αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε στο επόμενο βήμα.
Βήμα 3 - Προετοιμασία ελαίων
Τα έλαια δε τα μετρούμε σε ml (όγκο) αλλά σε γραμμάρια (βάρος). Η ακρίβεια στο ζύγισμα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη σαπωνοποιία. Αν βάλουμε περισσότερα έλαια από όσο απαιτεί η συνταγή, το σαπούνι μας θα γίνει πολύ μαλακό, καθώς θα περιέχει περίσσεια ασαπωνοποίητων ελαίων. Αν βάλουμε λιγότερα έλαια από όσο πρέπει θα έχουμε περίσσεια NaOH, που δε θα έχει πάρει μέρος στην αντίδραση, και το σαπούνι μας θα είναι καυστικό.
Μερικοί σαπωνοποιοί εκούσια προσθέτουν περισσότερο έλαιο από όσο πρέπει στη συνταγή τους, ώστε να ωφελούνται οι καταναλωτές τους τις καλλυντικές ιδιότητες των ελαίων στα σαπούνια τους. Αυτή η τεχνική λέγεται υπερλίπανση. Όμως για τους αρχάριους σαπωνοποιούς, όπως εμάς, συστήνεται να ακολουθούνται οι συνταγές κατά γράμμα, αφού ήδη από μόνες τους είναι υπολογισμένες να δίνουν ένα ποσοστό υπερλίπανσης, 5-10%. Αφού αποκτήσουμε άνεση στη παρασκευή σαπουνιού μπορούμε να πειραματιστούμε ελεύθερα με νέες τεχνικές και την υπερλίπανση.
Βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα (μια παλιά που θα χρησιμοποιούμε στο εξής αποκλειστικά για
σαπούνι και όχι για μαγείρεμα) τα ζυγισμένα έλαια και λίπη
που επιλέξαμε (λάδια, βούτυρα, ζωικό λίπος, μελισσοκέρι κτλ.) και θερμαίνουμε μέχρι να λιώσουν όλα μαζί. Τοποθετούμε μέσα το θερμόμετρο και το αφήνουμε στην άκρη. Αν επιθυμούμε μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτή τη φάση κάποιο φυσικό συντηρητικό, όπως βιταμίνη Ε.
Στο τέλος αυτής της φάσης θα έχουμε ένα σκεύος με το διάλυμα NaOH και ένα σκεύος με τα διαλυμένα λίπη και έλαια.
Βήμα 4 - Ανάμιξη
Για να μπορέσουμε να αναμίξουμε τη NaOH και τα έλαια, πρέπει και τα δύο διαλύματα να έχουν την ίδια θερμοκρασία. Οι περισσότερες συνταγές δίνουν και μια συγκεκριμένη τιμή θερμοκρασίας για ανάμιξη των ελαίων με τη NaOH, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως αν αναμίξετε τα διαλύματα σε μεγαλύτερη θερμοκρασία θα καταστραφεί το σαπούνι σας. Το ζητούμενο είναι να μην ανεβάσουν μεγάλη θερμοκρασία τα έλαια και χάσουν πολύτιμες ιδιότητες.
Θερμοκρασίες της τάξης 30°-50° είναι γενικά αποδεκτές και ασφαλείς. Το μίγμα της NaOH, όπως είπαμε ανεβάζει μεγάλη θερμοκρασία, γι'αυτό το φτιάχνουμε πρώτο ώστε να έχει χρόνο να τη ρίξει σταδιακά. Έπειτα θερμαίνουμε τα έλαια στην επιθυμητή θερμοκρασία πάντα υπό θερμομετρικό έλεγχο.
Καλό θα είναι να έχουμε έτοιμα από πριν στο νεροχύτη, νερό και πάγο. Έτσι αν χρειαστεί να κρυώσουμε το διάλυμα μας, τη NaOH ή τα έλαια, βουτάμε το σκεύος που τα περιέχει στο νερό με τον πάγο. Αν χρειαστεί να τα θερμάνουμε ξανά τα βάζουμε για λίγο στη φωτιά.
Μόλις οι θερμοκρασίες των δύο διαλυμάτων φτάσουν σε ίδια επίπεδα, μέσα στο εύρος των τιμών που έδωσα παραπάνω είμαστε έτοιμοι για την ανάμιξη. Με αργό ρυθμό, ρίχνουμε τη NaOH στα έλαια. ΠΟΤΕ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ.
Το ανακάτεμα είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο. Αν επιλέξετε να το κάνετε χειροκίνητα, δηλαδή με κουτάλα, να είστε προετοιμασμένοι ότι θα χρειαστεί να ανακατεύετε για μία με μιάμιση ώρα, αναλόγως τη ποσότητα που φτιάχνετε. Μια πολύ καλή λύση είναι το stick blender (δεξιά), που επισπεύδει κατά πολύ τη διαδικασία.
Πότε το σαπούνι μου είναι έτοιμο;
Υπάρχει μια ένδειξη που, στην ορολογία των σαπωνοποιών, λέγεται "trace" δηλαδή "ίχνος". Είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στη κρέμα ζαχαροπλαστικής που φτιάχνουμε στο σπίτι. Μόλις αρχίζει να "αφήνει ίχνη", δηλαδή να πήζει, είναι έτοιμο. Αν πάρουμε λίγο υλικό με τη κουτάλα και το ρίξουμε ξανά πίσω, θα μείνει για λίγη ώρα στην επιφάνεια και μετά θα ενσωματωθεί με τον υπόλοιπο πολτό. Για να καταλάβετε τι εννοώ δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες.
Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για το trace κάνοντας click εδώ.
Διαβάστε για την περίπτωση του ψευδούς trace εδώ.
Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για το trace κάνοντας click εδώ.
Διαβάστε για την περίπτωση του ψευδούς trace εδώ.
Βήμα 5 - Προσθήκη υπόλοιπων υλικών
Μόλις φτάσουμε στο trace είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά όπως αιθέρια έλαια, αρώματα, χρώματα, άργιλους, βότανα, φρούτα ή ότι άλλο επιθυμούμε να περιέχει το σαπούνι μας. Αναμιγνύουμε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μας.
Βήμα 6 - Καλούπωμα
Το σαπούνι μας είναι πλέον έτοιμο και μένει μόνο να το ρίξουμε στο καλούπι που έχουμε προετοιμάσει από πριν.
Υπάρχει πληθώρα καλουπιών στο εμπόριο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αλλά αν θέλουμε μπορούμε να κατασκευάσουμε και δικό μας. Εγώ προσωπικά έχω φτιάξει ξύλινο καλούπι με μεντεσέδες, για να ξεκαλουπώνω πανεύκολα, το οποίο επενδύω με λαδόκολλα πριν βάλω το μίγμα. Όλα είναι θέμα προτίμησης και αισθητικής.
Βήμα 7 - Σκέπασμα
Μόλις ρίξουμε το σαπούνι στο καλούπι, βάζουμε κάτι σαν καπάκι, πχ. ένα κομμάτι από χαρτόνι ή πλαστικό και το σκεπάζουμε γεναιόδωρα με πανιά ή παλιές πετσέτες. Θέλουμε να εγκλωβίσουμε τη θερμότητα αφού αυτή βοηθάει στη σταθεροποίηση του σαπουνιού. Το αφήνουμε στην ησυχία του για 24 με 48 ώρες.
Βήμα 8 - Ξεκαλούπωμα και κόψιμο
Μετά την πάροδο των 24 εώς 48 ωρών το σαπούνι έχει στερεοποιηθεί και είναι έτοιμο για ξεκαλούπωμα και κόψιμο.
Αφού βγάλετε το σαπούνι από το καλούπι, διορθώστε τυχόν ατέλειες και κόψτε το στα μεγέθη που επιθυμείτε. Έπειτα το τοποθετείτε σε κάποιο σημείο σκεπασμένο, με τρόπο ώστε να αερίζεται (δε κολλάμε τη μια μπάρα με την άλλη), και το αφήνετε να ωριμάσει για 6-8 εβδομάδες, αναλόγως τη συνταγή. Σημειώστε ότι όσο πιο ώριμο είναι το σαπούνι τόσο το καλύτερο για το δέρμα σας. Μπορείτε να το αφήσετε να ωριμάσει και 6 μήνες. Οι 6-8 εβδομάδες είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα που πρέπει να ωριμάσει για να είναι κατάλληλο προς χρήση. Το pH του σαπουνιού θα μειωθεί δραματικά στο διάστημα της ωρίμανσης, γεγονός που είναι το ζητούμενο, αφού όσο πιο υψηλό pH έχει το σαπούνι τόσο πιο καυστικό είναι. Υπάρχουν ταινίες μέτρησης pH στο εμπόριο για τους τελειομανείς. Πριν χρησιμοποιήσετε το σαπούνι σας ξύστε τυχόν υπολείματα λευκής σκόνης που μπορεί να έχουν σχηματιστεί πάνω στη μπάρα. Είναι απομεινάρια καυστικής σόδας που είναι μεν καλό σημάδι για τη διαδικασία της σαπωνοποίησης, αλλά θα ερεθίσει το δέρμα σας.
Αφού βγάλετε το σαπούνι από το καλούπι, διορθώστε τυχόν ατέλειες και κόψτε το στα μεγέθη που επιθυμείτε. Έπειτα το τοποθετείτε σε κάποιο σημείο σκεπασμένο, με τρόπο ώστε να αερίζεται (δε κολλάμε τη μια μπάρα με την άλλη), και το αφήνετε να ωριμάσει για 6-8 εβδομάδες, αναλόγως τη συνταγή. Σημειώστε ότι όσο πιο ώριμο είναι το σαπούνι τόσο το καλύτερο για το δέρμα σας. Μπορείτε να το αφήσετε να ωριμάσει και 6 μήνες. Οι 6-8 εβδομάδες είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα που πρέπει να ωριμάσει για να είναι κατάλληλο προς χρήση. Το pH του σαπουνιού θα μειωθεί δραματικά στο διάστημα της ωρίμανσης, γεγονός που είναι το ζητούμενο, αφού όσο πιο υψηλό pH έχει το σαπούνι τόσο πιο καυστικό είναι. Υπάρχουν ταινίες μέτρησης pH στο εμπόριο για τους τελειομανείς. Πριν χρησιμοποιήσετε το σαπούνι σας ξύστε τυχόν υπολείματα λευκής σκόνης που μπορεί να έχουν σχηματιστεί πάνω στη μπάρα. Είναι απομεινάρια καυστικής σόδας που είναι μεν καλό σημάδι για τη διαδικασία της σαπωνοποίησης, αλλά θα ερεθίσει το δέρμα σας.
Βήμα 9 - Καθάρισμα
Τα σκεύη και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για τη παρασκευή σαπουνιού δε τα χρησιμοποιούμε στο εξής για τη κανονική τους χρήση. Είναι αποκλειστικά και μόνο για σαπούνι. Μη μαγειρέψετε ποτέ ξανά με αυτά τα σκεύη, όσο καθαρά και αν σας φαίνονται. Πλύνετε τα πάντα στο χέρι, στο μπαλκόνι ή την αυλή αν γίνεται, φορώντας τα προστατευτικά μέσα. Ποτέ στο πλυντήριο πιάτων, γιατί τα υπολείματα από τη σόδα μπορεί να τρυπήσουν τα τοιχώματα του. Μη ξεχνάτε οτί η σόδα είναι ΚΑΥΣΤΙΚΗ.
Υπάρχουν πολλά video στο διαδίκτυο, ελληνικά και ξένα, με τη μεθοδολογία της παρασκευής σαπουνιού. Ερευνήστε καλά πριν αποπειραθείτε να παρασκευάσετε σαπούνι, ελέγξετε τις ποσότητες που σας δίνονται με έναν υπολογιστή όπως αυτός, συγκεντρώστε τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε, πάρτε όλα τα μέτρα προφύλαξης και...Kαλή επιτυχία!
Καλησπέρα και πάλι!Οι πληροφορίες αλλά και ο τρόπος που τις μεταδίδεις είναι εξαιρετικός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να κάνω μια παρατήρηση αλλά και μια αρχή για συζήτηση:
Το αγοραστό απεσταγμένο νερό είναι νεκρό νερό, έχει χάσει όλη την ενέργεια του, τη δύναμή του και τη θεραπευτική του δράση γιατί έχει μείνει στάσιμο μέσα στο πλαστικό πολύ πολύ καιρό.
Δεν είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε νερό πηγής ή νερό βροχής;
Ακόμα και νερό από φίλτρο ή τελικά τρεχούμενο νερό από τη βρύση θεωρώ οτι είναι καλύτερο από το αγορασμένο, νεκρό απεσταγμένο νερό.
Εναλλακτικά θα πρότεινα να βράσουμε νερό για 10 λεπτά, να το αφήσουμε να κρυώσει και να χρησιμοποιήσουμε το καθαρό νερό γιατί τα άλατα θα έχουν μείνει στον πάτο της κατσαρόλας.
Ποια είναι η άποψή σου;
Πιστεύεις ότι τα άλατα π.χ. στο νερό της βρύσης επηρεάζουν τόσο πολύ τη σαπουνοποίσηση;
Μαράκι καλησπέρα και σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνήσω μαζί σου 100% για το βρόχινο νερό. Είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να βάλουμε στο σαπούνι μας, αν και είναι λίγο δύσκολο να συλλεχθεί από άπειρους (ή τεμπελούληδες!). Όχι όμως και το νερό βρύσης. Αν όμως μπορούμε να το αποστάξουμε μόνοι μας με κάποιο τρόπο, πχ. να συλλέξουμε σε ένα δοχείο τους υδρατμούς από μια κατσαρόλα όπου βράζει νερό, τότε ναι. Τα άλατα δεν επηρρεάζουν τόσο τη σαπωνοποίηση, όσο τον μετέπειτα αφρισμό.
γεια σου κ παλι...γινεται να μου δωσεις αναλογιες αυτης της παρασκευης;;εισδαι επεξηγηματικη μεχρι εκει που δε παει..και να σε ρωτησω..τα σαπουνια γλυκερινης,ειναι καλα;;σιγουρα δεν ειναι τοσο αγνα οπως τα σαπουνια ελαιολαδου...αλλα ειναι ...<>;αν μπορω να το θεσω ετσι..
ΑπάντησηΔιαγραφήεπισης ακουσα οτι αν βαλεις βαζελινη μπορεις να αποφυγεις την λαδοκολα στο καλουπι..ισχυει;
ΑπάντησηΔιαγραφήPuppeta όταν λες αναλογίες, τι εννοείς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τη βαζελίνη δε γνωρίζω, δε έχω κάνει ποτέ σαπούνι με αυτό τον τρόπο. Η βαζελίνη δε θα λιώσει από τη θερμότητα του σαπουνοπολτού;
Σαπούνι γλυκερίνης από το εμπόριο εννοείς; Καλά είναι (στο μέτρο του δυνατού), ασύγκριτα κατώτερα από τα χειροποίητα όμως...
καλημερα..τις ακριβεις αναλογιες για τη συνταγη σαπουνιου στο παραπανω θεμα..οκ για τα σαπουνια γλυκερινης..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα. Το άρθρο αναφέρεται στη διαδικασία και τη μέθοδο παρασκευής σαπουνιού με τη ψυχρή μέθοδο. Δεν είναι συνταγή. Έχω ανεβάσει μερικές συνταγές στη κατηγορία "Συνταγές σαπουνιού CP" και θα ανεβάσω και άλλες στο μέλλον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά με το αποσταγμένο νερό, νομίζω ότι όσοι έχουν στεγνωτήριο ρούχων έχουν και αρκετό αποσταγμένο νερό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι φημολογείται. Δε ξέρω όμως αν το νερό που συγκεντρώνεται είναι όντως ελεύθερο καταλοίπων από το απορρυπαντικό και κυρίως το μαλακτικό ρούχων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαήσπερα!! Παρακαλω θα ηθελα να μου πειτε που μπορω να παρω ενα ξυλινο καλουπι γιατι μεχρι τωρα χρησιμοποιω τα κουτια απο τους χυμους.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Marvi,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλούπια για σαπούνι συνήθως πουλάνε στα μαγαζιά με πρώτες ύλες σαπωνοποιίας. Ξύλινα, σιλικόνης ή άλλους τύπους. Αν δε θες να πληρώσεις μπορείς να το κατασκευάσεις μόνη σου, όπως έχω κάνει και εγώ.
Καλησπέρα!! Μπράβο για τις πληροφορίες!! Απλά θέλω να πω ότι ο χρόνος ωρίμανσης για σαπούνι από πυρηνέλαιο θα πρέπει να είναι γύρω στις 12+ εβδομάδες και όχι 6-8 διότι μυρίζει. Αν είναι 12+ δεν υπάρχει πρόβλημα διαπεραστικής μυρωδιάς. Απλά το λέω διότι οι περισσότεροι αρχαριοι ξεκινούν με πυρηνέλαιο διότι σαπωνοποιείται γρήγορα και δεν ταλαιπωρεί καθόλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται εάν ξεχασουμε να βάλουμε έξαρχής ενα έλαιο που ειχαμε υπολογισει στη συνταγη μας (σε ποσοστό 10%) στο αρχικό μειγμα ελαιων και το προσθεσουμε τελικά μετά το trace. Θα αντιδρασει εν τελει με τη σόδα ή θα έχουμε περισσεια και σαπουνι καυστικό?Με την ευκαιρια να σας πω ο,τι οι πληροφορίες που μοιραζεστε μαζι μας ειναι εξαιρετικές.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων..
Ευα.
Καλημέρα Εύα. Μπορεί να σώσεις τη παρτίδα, μπορεί και όχι. Εξαρτάται κυρίως από τη ποσότητα και το είδος του ελαίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνηθίζουμε να προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα ελαίου στο trace για υπερλίπανση. Αν όμως αυτή η ποσότητα, που στη προκειμένη περίπτωση ξέχασες να βάλεις από την αρχή, είναι μεγάλη το πιο πιθανόν είναι να μη σαπωνοποιηθεί και να δημιουργηθούν "φυσαλίδες" ή "τσέπες" ασαπωνοποίητου ελαίου στο σαπούνι σου.
καλσπερα θα θελα να κανω μια ερωτηση ,εμεις καναμε το λαθος και καναμε το σαπουνι σε μαγειρικα σκευη κ το μιξερ .δεν πρεπει να τα ξαναχρισιμοποιισω στην κουζινα μου?δεν υπατχει καποιος τροπος καθαρισμου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟποιοδήποτε σκεύος χρησιμοποιείται για παρασκευή σαπουνιού μετά αποσύρεται από τη κανονική του χρήση. Το χρησιμοποιούμε στο εξής μόνο για σαπούνι. Όχι δεν υπάρχει τρόπος καθαρισμού. Τα μαγειρικά σκεύη και το mixer που αναφέρετε ΔΕΝ θα τα ξαναχρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρήστος Ντίνος
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητό oliviart
Από τις συνταγή σας άρχισα να πειραματίζομαι για την παρασκευή σαπούνι, ενώ μέχρι τώρα έφτιαξα αρκετές φορές με επιτυχία ακλουθώντας κατά γράμμα τις αυστηρές αναλογίες.
Τις δυο τελευταίες φόρες δεν ειχα επιτυχία ,Δηλαδή ενώ μετά 48 ώρες το σαπούνι μου ειχε
Πήξη στο επάνω μέρος στο κάτω σημείου του καλουπιού ήταν μαλακό . Με αποτέλεσμα να μην ξεκολλήσει από το καλούπι παρόλα που το άφησα τρία 24 τετράωρα, πρέπει να σας πω ότι επειδή η ατμοσφερηκη θερμοκρασία ήταν 28 τώρα τον Ιούνιο δε το σκέπασα όταν το έβαλα στα καλούπια.
Ήταν αυτή η αιτία η κάτι λάθος έκανα ,ευχαρίστως την εξήγηση συμβουλή σας
Μετά τιμής
Χρήστος Ντίνος
Email ntinos44@gmail.com
Φίλε Χρήστο το μόνο που μπορώ να σου πω είναι να θυμηθείς τι διαφορετικό έκανες τις δύο τελευταίες φορές και δεν πέτυχε το σαπούνι σου. Όπως περιγράφεις την κατάσταση μου φαίνεται σαν να μην έβαλες τη σωστή δόση σόδας, ειδάλλως δεν έχει λόγο το σαπούνι να μη στερεοποιηθεί εντελώς σε όλη του τη μάζα. Να ελέγχεις δυό και τρεις φορές τη συνταγή σου με τη βοήθεια των υπολογιστών για να είσαι σίγουρος και να μη σπαταλάς πολύτιμες πρώτες ύλες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ.
Oliviart καλησπέρα και συγχαρητήρια για το έργο σου. Σχετικά με την χρήση απεσταγμένου νερού... Επηρεάζει η χρήση μαλακού νερού την σκληρότητα του σαπουνιού;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναφέρετε ότι ρίχνουμε το διάλυμα της σόδας στο νερό κι ανακατεύουμε και ΠΟΤΕ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ. Γιατι; υπάρχει κάποιος κίνδυνος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Μηδέν Άγαν καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σόδα θέλει πολύ προσεκτικό χειρισμό και από τα λεγόμενα σου καταλαβαίνω πως δεν έχεις κατανοήσει τους κινδύνους που ενέχει η μεταχείριση της. Πρόκειται για ένα πολύ ΚΑΥΣΤΙΚΟ χημικό. Διάβάσε περισσότερα εδώ, και εδώ πριν κάνεις απόπειρα παρασκευής σαπουνιού.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι ὅμως! Μετὰ ἀπὸ τόσον καιρὸ διαπίστωσα ὅτι δὲν ἔγραψα τὴν ἀπορία ποὺ ἤθελα...
ΑπάντησηΔιαγραφήἘκ παραδρομῆς ἔγραψα "τὸ διάλυμα τῆς σόδας ΣΤΟ ΝΕΡΟ" ἐνῷ ἤθελα νὰ πῶ στὸ ΛΑΔΙ!
Προφανῶς ἂν ρίξεις νερὸ πάνω στὴν κρυσταλλικὴ ποτάσα θὰ "γίνει ἔκρηξη" ὅπως σωστὰ γράφετε! Ἐμένα ἡ ἀπορία μου ἀφοροῦσε τὸ ΗΔΗ ΕΤΟΙΜΟ ΔΙΑΛΥΜΑ NaOH ποὺ ἀναμιγνύεται μὲ τὸ λάδι.
Ἔχει κάποια σημασία ποιό θὰ ριχτεῖ σὲ ποιό;
Ἀπὸ προσωπικὴ ἐμπειρία δὲν εἶδα κανένα κίνδυνο καὶ μὲ τοὺς δύο τρόπους. Δὲν ξέρω ὅμως ὡς πρὸς τὸ ἀποτέλεσμα...
Συγγνώμη γιὰ τὴν ἀσάφεια καὶ τὸ λάθος...
Oliviart καλησπέρα και Χριστός ανέστη.. Σ ευχαριστώ για τη λεπτομερή συνταγή... Έφτιαξα 5 λίτρα αχρησιμοποίητο ελαιόλαδο... Κλαψ... Και μαλλον έκανα υπερλιπανση. Το σαπούνι ειναι ρευστό μετα από δυο εικοσιτετράωρα και επιπλέει λάδι από πάνω... Σώζεται;;; και κάτι αλλο: χρησιμοποίησα για το ανακάτεμα τν ελαιων πανάκριβη κατσαρόλα.... Να την πλύνω πολλές φορές;;;;; τι μπορεί να έχει κρατήσει από το μείγμα;;;; ευχ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλώ ποιες είναι οι επιπτώσεις οταν σε μια συνταγή η σόδα είναι 141 γραμμάρια και σε άλλη συνταγή 170 γραμμαρια.για ποσότητα λαδιών 1 κιλού ; Παρακαλώ έχετε την καλοσύνη να μου εξηγήσετε την διάφορα .Και αν η συνταγή των 170 γραμμάριων είναι καταλληλη για λούσιμο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απαντηση σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά τιμής
Χρήστος Ντινος
Ξεκινησα τη δοσολογια θα σας ενημερωσω...πολυ κατατοπιστικη η διαδικασια...Ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήεγω ξεπλυνα τα σκευη που χρησιμοποιησα στη κουζινα. θα δημιουργηθει καποιο προβλημα? ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα και συγχαρητηρια για το εργο σας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήηθελα να ρωτησω κατι σχετικα με το 5ο βημα.
αν προσθεσουμε φρουτα, ειναι καλυτερο να ειναι σε υγρη μορφη (πολτοποιημενα) ή σε μικρα κομματακια; θα επηρεασει η υγρη μορφη των φρουτων την πηξη του συνολικου μιγματος του σαπουνιου;
Καλησπέρα και συγχαρητήρια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο το νερό που βγάζει το κλιματιστικό το καλοκαίρι είναι κατάλληλο για τη σαπωνοποιία. Έχω την εντύπωση ότι είναι ιδανικό!!