Παλαιολιθική διατροφή (Paleo Diet)
Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για τη λεγόμενη Παλαιολιθική διατροφή (Paleo Diet). Μπορεί να τη συναντήσετε με τις ονομασίες "Πρωτόγονη δίαιτα", "Δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων" και "Δίαιτα του τροφοσυλλέκτη" ("Caveman Diet" και "Hunter-Gatherer Diet" αντίστοιχα).
Η ιδέα είναι πολύ παλιά, 10.000 ετών για την ακρίβεια (μη πω παλαιολιθική και με κατηγορήσετε για γραφικότητα). Στη σύγχρονη εποχή άρχισε να αποκτά φήμη κυρίως τη δεκαετία του 1970, με τη βοήθεια του γαστρεντερολόγου Walter L. Voegtlin, και έκτοτε η μελέτη της έχει απασχολήσει πληθώρα ερευνητών και ακαδημαϊκών συγγραφέων. Βασίζεται στη γενετική του ανθρώπου, η οποία έχει υποστεί ελάχιστες μεταβολές κατά τη διάρκεια των χιλιετηρίδων, και θεωρείται από πολλούς η ιδανική διατροφική επιλογή για την υγεία και ευρωστία του ανθρώπινου οργανισμού. Η Paleo διατροφή φαίνεται να αποκτά φανατικό κοινό και ίσως όχι άδικα. Η υιοθέτηση μιας τέτοιου τύπου διατροφής θα σας βοηθήσει να παραμείνετε αδύνατοι, δυνατοί, γεμάτοι ενέργεια και στη καλύτερη φόρμα που έχετε υπάρξει ποτέ.
Αναλύωντας τη διατροφή του ανθρώπου
Ο μέσος Homo Sapiens της παλαιολιθικής εποχής ήταν αθλητικός, μυώδης, ευκίνητος, ευπροσάρμοστος και συνήθως πέθαινε από φυσικά αίτια. Ο μέσος Homo Sapiens της σύγχρονης εποχής είναι υπέρβαρος, εκτός φόρμας, μίζερος, δυστυχής και συνήθως πεθαίνει από χιλιάδες νόσους που, κατά τραγική ειρωνεία, μπορούν να αποτραπούν. Ο παλαιολιθικός άνθρωπος ήταν κυνηγός και τροφοσυλλέκτης και έφτασε σε πολύ καλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να προσαρμοστεί το σώμα του στις συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
Μετά τη διάδοση της γεωργίας ο άνθρωπος σταμάτησε να περιφέρεται και εγκαταστάθηκε μόνιμα σε οικισμούς, μιας και αυτή του παρείχε τη τροφή για την οποία πρωτύτερα περιπλανιόταν. Αργότερα προστέθηκε και η εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας και φτάσαμε στη σύγχρονη εποχή της αφθονίας. Ας μη παραβλέψουμε το γεγονός πως ο άνθρωπος και οι συνήθειες διατροφής του υπάρχουν εδώ και 150.000 χρόνια, ενώ η γεωργία είναι σχετικά νέα πρακτική, πρωτοεμφανίστηκε στη νεολιθική εποχή (10.000 με 3.000 π.Χ), συγκριτικά με τη συνολική ηλικία του ανθρώπου.
Κατά συνέπεια ο ίδιος ο γενετικός μας κώδικας έχει προσαρμοστεί στη Paelo διατροφή για 140.000 χρόνια και εμείς τα τελευταία 10.000 χρόνια προσπαθούμε με το ζόρι να τον αλλάξουμε, ταΐζοντας τον εαυτό μας με τρόφιμα που είναι ξένα προς τη φύση μας. Με άλλα λόγια είναι σαν να προσπαθεί η τίγρης να γίνει vegetarian. Και όλοι γνωρίζουμε που έχει οδηγήσει αυτή η πρακτική με τις αναρίθμητες ασθένειες να θερίζουν τον πληθυσμό. Έχουμε καταντήσει να εξαρτιόμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα δημητριακά, ιδίως το σιτάρι και τα παράγωγα του (ψωμί, ζυμαρικά κτλ.) που έχουν επί το πλείστον πολύ χαμηλή θρεπτική αξία, συγκριτικά με τα φρούτα και τα λαχανικά. Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρείται υπέρβαρο, εκ του οποίου το 33% είναι παχύσαρκοι, με τους αριθμούς να χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα. Μάλλον κάτι δε πάει καλά.
Τι τρώμε στη Paleo διατροφή και γιατί
Η επιστήμη συμφωνεί πως για ένα μεγάλο μέρος των σοβαρότερων ασθενειών του σήμερα (παχυσαρκία, καρκίνος, διαβήτης, καρδιοπάθεια, νόσος Alzheimer, κατάθλιψη, υπογονιμότητα κτλ.) ευθύνεται η κακή μας διατροφή, που απαρτίζεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, λευκό αλεύρι, ζάχαρη και trans λιπαρά.
Τα κριτήρια επιλογής των τροφών που επιτρέπονται στη Paleo διατροφή βασίζονται στη φιλοσοφία της τροφοσυλλογής· επιτρέπεται να καταναλωθεί οτιδήποτε μπορεί να συλλεχθεί, να θηρευτεί ή να αλιευθεί, δίχως να απαιτείται ίχνος επεξεργασίας, ζύμωσης ή άλλης διαδικασίας. Έτσι λοιπόν στην Paleo διατροφή καταναλώνουμε φρούτα, λαχανικά, μύκητες και ρίζες, κρέας και εντόσθια, ψάρια και θαλασσινά, αυγά, ξηρούς καρπούς και υγιεινά λίπη. Τα τρόφιμα που αποφεύγουμε είναι γαλακτοκομικά, δημητριακά, όσπρια, αμυλούχες τροφές, επεξεργασμένα λίπη (μαργαρίνες) και ζάχαρη.
Τι πίνουμε; Απαγορεύονται δια ροπάλου οινοπνευματώδη ποτά και αναψυκτικά και αντικαθίστανται από νερό, αφεψήματα άγριων βοτάνων και γάλα καρύδας ή αμυγδάλου.
Πιο αναλυτικά:
Πρωτεΐνη: Απαραίτητη για τη καλή υγεία και λειτουργία των μυών, για υγιή οστά και ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η πρωτεΐνη είναι αυτή που μας κάνει να αισθανόμαστε πραγματικό κορεσμό μετά το γεύμα.
Φρούτα και λαχανικά: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και έχει αποδειχτεί πως μειώνουν τη πιθανότητα εμφάνισης εκφυλιστικών και μη νόσων όπως καρκίνο, διαβήτη και νευρολογικά νοσήματα.
Καλά λιπαρά: Τα καλύτερα θεωρούνται το ελαιόλαδο, τα φυτικά έλαια ψυχρής έκθλιψης, τα ιχθυέλαια και το λίπος από κρέας οργανικής κτηνοτροφίας. Προτιμούμε να τα καταναλώνουμε ωμά, δίχως να τα θερμαίνουμε ή να τα μαγειρεύουμε.
Πριν βιαστείτε να αποκυρήξετε τη συγκεκριμένη διατροφή και τα επιχειρήματα της διαβάστε όλο το άρθρο. Η απόφαση είναι όπως πάντα δική σας.
Ας βάλουμε και λίγη επιστήμη στο menu
Το link που παραθέτω περιλαμβάνει μερικά άλλα links προς άρθρα και συγγράμματα σχετικά με τη Paleo διατροφή και την αιτιολόγηση πολλών από τα επιχειρήματα που συνοδεύουν τη καλή της φήμη. Οι επιστημονικές έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν δείξει πως η κατανάλωση μονοακόρεστων και ωμέγα λιπαρών οξέων μειώνει δραματικά το κίνδυνο εμφάνισης πολλών σοβαρών ασθενειών, όπως αυτές που ανέφερα παραπάνω. Το κορεσμένο λίπος έχει δαιμονοποιηθεί εδώ και χρόνια από τους επιστήμονες υγείας και τα ΜΜΕ, όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο, με αποτέλεσμα ο κόσμος να στραφεί προς τα πολυδιαφημισμένα και "υγιεινά" λίπη όπως οι μαργαρίνες. Φεῦ.
Σε αυτό το άρθρο του Dr. Loren Cordain (PhD, Colorado State University), του guru της Paleo διατροφής και συγγραφέα του βιβλίου "The Paleo Diet", θα διαβάσετε σχετικά με τους τύπους και τις ποσότητες λιπαρών που κατανάλωνε ο πρώτος άνθρωπος. Στη μελέτη του Dr. Cordain γίνεται ανάλυση του τύπου λιπαρών που περιέχει το κρέας πολλών ειδών άγριων ζώων, πουλιά, ελάφια και άλκες, που αποτελούσαν τα πιο συχνά θηράματα του παλαιολιθικού ανθρώπου, καταλήγωντας στο εξής συμπέρασμα: Μια από τις κυριότερες αποκλίσεις της παλαιολιθικής με τη σύγχρονη εποχή είναι το είδος και η ποσότητα του λίπους που ανευρίσκεται στα ζώα συμβατικής κτηνοτροφίας με το είδος και η ποσότητα του λίπους που ανευρίσκεται στα ζώα ελευθέρας βοσκής ή σε αυτά που διαβιούν σε άγρια κατάσταση (κυνήγι, πουλιά και πελαγίσια ψάρια). Αυτό που παρατηρείται λοιπόν είναι πως το κρέας των ζώων της δεύτερης κατηγορίας είναι πολύ πιο άπαχο και περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών ωμέγα-3, EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) όπως είδαμε στο άρθρο για τα ιχθυέλαια, από ότι τα ζώα εκτροφής και δη συμβατικής. Η τελευταία μελέτη που παραθέτει το άρθρο είναι μια ανάλυση των λιπαρών οξέων των ιστών των μυρηκαστικών και η συμβολή τους στη μείωση των χρονίων νόσων που σχετίζονται με τη διατροφή.
Μια άλλη μελέτη του Dr. Cordain αφορά το διατροφικό προφίλ της σύχρονης διατροφής η οποία βασίζεται πάνω στο παλαιολιθικό πρότυπο. Επιπλέον μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες και τις αναλογίες πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λίπους στο πιάτο του παλαιολιθικού ανθρώπου. Οι έτεροι πνευματικοί γονείς της Paleo διατροφής είναι οι S. Boyd Eaton και Melvin Konner, οι οποίοι συνέγραψαν το 1985 αυτή τη μελέτη, όπου παραθέτουν πολλά επιχειρήματα σχετικά με τη διατροφή και τα οφέλη της. Τελειώνοντας σας παραθέτω μια μελέτη 5 σελίδων του 2002, για την εκπόνηση της οποίας συνεργάστηκαν οι S. Boyd Eaton (Emory University, M.D.), Loren Cordain (Ph.D.) και Staffan Lindeberg (M.D., Ph.D), και που θα σας λύσει πολλές επιπλέον επιστημονικές απορίες.
Περισσότερα άρθρα και μελέτες θα βρείτε εδώ (Eaton S.B., 2005), εδώ (Eaton S.B., 2006) και εδώ (Konner M., Eaton S.B., 2010). Εδώ θα βρείτε ένα video με μια ομιλία πάνω στη Paleo διατροφή του Boyd Eaton, MD.
Οφέλη της Paleo διατροφής στην υγεία μας
Ο ίδιος ο Cordain δηλώνει:
Paleo διατροφή και διαβήτης
Εδώ δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα. Το μόνο που θα κάνω είναι να σας παρουσιάσω μια κλινική μελέτη του 2007, στην οποία πήραν μέρος πολλοί επιστήμονες και όπου απεδείχθη πως η παλαιολιθική διατροφή ανέτρεψε, εντός τριμήνου, τα συμπτώματα της ινσουλινοαντίστασης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ, σε σύγκριση με ασθενείς που διατρέφονταν με τη μεσογειακή διατροφή. Διαβάστε τη πλήρη μελέτη εδώ.
Paleo διατροφή και καρδιαγγειακή νόσος
Με τα καρδιαγγειακά νοσήματα να θερίζουν στη κυριολεξία τον πληθυσμό στη σύγχρονη εποχή, μαθαίνουμε με έκπληξη πως οι παλιολιθικοί άνθρωποι δε γνώριζαν τι θα πει καρδιοπάθεια. Και μη μου αντιτείνετε το χαμηλό προσδόκιμο ζωής των αρχαίων ανθρώπων, γιατί ένα έμφραγμα ή μια ανακοπή στα 27 ή τα 30 έτη της ζωής ενός σύγχρονου ανθρώπου δεν ονομάζεται δα και φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.
Αυτοάνοση αντίδραση και αυτοάνοσα νοσήματα
Με τον όρο αυτοάνοση αντίδραση περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός μας επιτίθεται στον ίδιο του τον εαυτό, καταστρέφοντας τα δικά του κύτταρα και όργανα. Σε φυσιολογικές συνθήκες το ανοσοποιητικό σύστημα έχει σαν κύριο ρόλο τη προστασία μας έναντι βακτηριακών λοιμώξεων, ιών και παρασίτων. Αναγνωρίζει τον μικροοργανισμό σαν ξένο εισβολέα και του επιτίθεται έτσι ώστε να τον εξαλείψει εντελώς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοάνοσης αντίδρασης είναι η απόρριψη ενός οργάνου μετά από μεταμόσχευση. Αυτοάνοσο νόσημα είναι το αποτέλεσμα που γεννάται από την αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού σε ένα ερέθισμα και οφείλεται συχνά ή είναι το αποτέλεσμα γενικευμένης φλεγμονής.
Πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε σήμερα, για να μη πω οι περισσότερες, προκαλούν τροφικές αλλεργίες (όπως ακριβώς συμβαίνει με τη γλουτένη) και τελικώς βλάβη στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου (εντερικό επιθήλιο και βλεννογόνο) με αποτέλεσμα αυτό να επιτρέπει μεγαλύτερα μόρια τροφής να το διαπερνούν. Η κατάσταση αυτή λέγεται "αυξημένη εντερική διαπερατότητα" ή "σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου" (Leaky Gut Syndrome) και προκαλεί την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι στα μόρια τροφής με όλα τα συνεπακόλουθα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια ο υγιής εντερικός βλεννογόνος δεν απορροφά αλλεργιογόνα, επειδή αυτά καταστρέφονται αμέσως από το ανοσοποιητικό σύστημα που διαθέτει ο βλεννογόνος. Οταν υφίσταται το σύνδρομο διαρροής του εντέρου, τα αλλεργιογόνα μπορούν να διαπερνούν ανεμπόδιστα το εντερικό τοίχωμα και στη συνέχεια να προκαλούν γενικευμένη αλλεργία και αυτοάνοση αντίδραση.
Τι συμβαίνει με τα γαλακτοκομικά;
Η Paleo φιλοσοφία έχει την απάντηση έτοιμη και θα προσθέσω πως μάλλον έχει μια λογική βάση, παρόλο που λατρεύω τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδίως το τυρί. Δεν υπάρχει κανένα άλλο ζώο στον πλανήτη που να καταναλώνει γάλα μετά τη πάροδο της βρεφικής του ηλικίας εκτός από τον άνθρωπο. Αν μάλιστα αναλογιστούμε την ποιότητα του γάλακτος που πωλείται στα supermarkets, δηλαδή ένα συνονθύλευμα από στεροειδή, αντιβιοτικά, πύον και φυτοφάρμακα, η απάντηση δε μπορεί να είναι παρά μόνο σωστή.
Τι συμβαίνει με τα όσπρια;
Στην αρχική τους μορφή τα περισσότερα όσπρια είναι τοξικά. Η πλειονότητα τους πρέπει να μουσκευτούν ή να βράσουν ώστε να γίνουν κατάλληλα για κατανάλωση. Αυτό το απαραίτητο βήμα στη προετοιμασία των οσπρίων θα έπρεπε να σας βάλει σε σκέψεις. Ο στόχος αυτού του βήματος είναι να μειωθεί η ποσότητα λεκτίνων και φυτικού οξέος που περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες τα όσπρια και τα δημητριακά. Πρόκειται για δύο νέες λέξεις στο λεξιλόγιο σας που καλό θα είναι να θυμάστε καλά από εδώ και πέρα.
Οι λεκτίνες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών, και όχι γλυκοπρωτεΐνες όπως κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, που ανευρίσκονται στην επιφάνεια των κυτταρικών μεμβρανών σε ιστούς ζώων και φυτών και στα περισσότερα τρόφιμα, σε πολύ μεγάλες ποσότητες όμως στα όσπρια, τα δημητριακά και μερικούς ξηρούς καρπούς. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις βιολογικές λειτουργίες του εκάστοτε οργανισμού. Οι λεκτίνες ανευρίσκονται στους σπόρους των φυτών και φημολογείται πως έχουν άμεση σχέση με την επιβίωση του σπόρου στο περιβάλλον μέσω του παρακάτω μηχανισμού: προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές όπως διάρροια, ναυτία, εμετό, μετεωρισμό ακόμα και θάνατο σε αυτόν που καταναλώνει τους σπόρους του με την ελπίδα πως θα αποθαρρυνθεί ο καταναλωτής τους και δε θα επανέλθει στο μέλλον. Οι λεκτίνες ενοχοποιούνται για την καταστροφή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, που όπως ανέφερα πιο πάνω είναι ο #1 παράγοντας για τη πρόκληση φλεγμονής και αυτοάνοσων νοσημάτων. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στη δράση των ενζύμων, γεγονός που εξηγεί πως δεν είναι καθόλου εύκολο στον οργανισμό μας να τι πέψει.
Για να μη διαμονοποιήσω εντελώς τα όσπρια (έχω και κάτι vegans που με περιμένουν στη γωνία!) θα προσθέσω πως κατά βάση τα όσπρια είναι τροφές που δεν κάνουν ούτε καλό, ούτε όμως είναι επικίνδυνα για την υγεία των περισσοτέρων ανθρώπων. Σαν πρωτεΐνες δεν είναι πλήρεις, δε περιέχουν δηλαδή και τα 9 βασικά αμινοξέα, σε αντίθεση με τη πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Και το τελικό επιχείρημα είναι πως δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό στοιχείο στα όσπρια που να μη το βρίσκουμε σε καλύτερη ποιότητα και ποσότητα σε άλλες τροφές, ζωικής ή φυτικής προέλευσης. Πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Παραμένουν όμως μια πολύ φθηνή και άφθονη πηγή πρωτεΐνών, γεγονός που και αυτό πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις.
Η ιδέα είναι πολύ παλιά, 10.000 ετών για την ακρίβεια (μη πω παλαιολιθική και με κατηγορήσετε για γραφικότητα). Στη σύγχρονη εποχή άρχισε να αποκτά φήμη κυρίως τη δεκαετία του 1970, με τη βοήθεια του γαστρεντερολόγου Walter L. Voegtlin, και έκτοτε η μελέτη της έχει απασχολήσει πληθώρα ερευνητών και ακαδημαϊκών συγγραφέων. Βασίζεται στη γενετική του ανθρώπου, η οποία έχει υποστεί ελάχιστες μεταβολές κατά τη διάρκεια των χιλιετηρίδων, και θεωρείται από πολλούς η ιδανική διατροφική επιλογή για την υγεία και ευρωστία του ανθρώπινου οργανισμού. Η Paleo διατροφή φαίνεται να αποκτά φανατικό κοινό και ίσως όχι άδικα. Η υιοθέτηση μιας τέτοιου τύπου διατροφής θα σας βοηθήσει να παραμείνετε αδύνατοι, δυνατοί, γεμάτοι ενέργεια και στη καλύτερη φόρμα που έχετε υπάρξει ποτέ.
Αναλύωντας τη διατροφή του ανθρώπου
Ο μέσος Homo Sapiens της παλαιολιθικής εποχής ήταν αθλητικός, μυώδης, ευκίνητος, ευπροσάρμοστος και συνήθως πέθαινε από φυσικά αίτια. Ο μέσος Homo Sapiens της σύγχρονης εποχής είναι υπέρβαρος, εκτός φόρμας, μίζερος, δυστυχής και συνήθως πεθαίνει από χιλιάδες νόσους που, κατά τραγική ειρωνεία, μπορούν να αποτραπούν. Ο παλαιολιθικός άνθρωπος ήταν κυνηγός και τροφοσυλλέκτης και έφτασε σε πολύ καλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να προσαρμοστεί το σώμα του στις συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
Μετά τη διάδοση της γεωργίας ο άνθρωπος σταμάτησε να περιφέρεται και εγκαταστάθηκε μόνιμα σε οικισμούς, μιας και αυτή του παρείχε τη τροφή για την οποία πρωτύτερα περιπλανιόταν. Αργότερα προστέθηκε και η εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας και φτάσαμε στη σύγχρονη εποχή της αφθονίας. Ας μη παραβλέψουμε το γεγονός πως ο άνθρωπος και οι συνήθειες διατροφής του υπάρχουν εδώ και 150.000 χρόνια, ενώ η γεωργία είναι σχετικά νέα πρακτική, πρωτοεμφανίστηκε στη νεολιθική εποχή (10.000 με 3.000 π.Χ), συγκριτικά με τη συνολική ηλικία του ανθρώπου.
Για παράδειγμα αν η επίγεια παρουσία του ανθρώπου μπορεί να παραλληλιστεί σε μια νοητή γραμμή μήκους 100 μέτρων, τα 99,5 μέτρα αντιστοιχούν στον παλαιολιθικό άνθρωπο και τις διατροφικές του συνήθειες, ενώ το υπόλοιπο μισό μέτρο που απομένει αντιστοιχεί στη σύγχρονη διατροφή, όπου η τροφή καλλιεργείται και εκτρέφεται συστηματικά.
Κατά συνέπεια ο ίδιος ο γενετικός μας κώδικας έχει προσαρμοστεί στη Paelo διατροφή για 140.000 χρόνια και εμείς τα τελευταία 10.000 χρόνια προσπαθούμε με το ζόρι να τον αλλάξουμε, ταΐζοντας τον εαυτό μας με τρόφιμα που είναι ξένα προς τη φύση μας. Με άλλα λόγια είναι σαν να προσπαθεί η τίγρης να γίνει vegetarian. Και όλοι γνωρίζουμε που έχει οδηγήσει αυτή η πρακτική με τις αναρίθμητες ασθένειες να θερίζουν τον πληθυσμό. Έχουμε καταντήσει να εξαρτιόμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα δημητριακά, ιδίως το σιτάρι και τα παράγωγα του (ψωμί, ζυμαρικά κτλ.) που έχουν επί το πλείστον πολύ χαμηλή θρεπτική αξία, συγκριτικά με τα φρούτα και τα λαχανικά. Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρείται υπέρβαρο, εκ του οποίου το 33% είναι παχύσαρκοι, με τους αριθμούς να χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα. Μάλλον κάτι δε πάει καλά.
Τι τρώμε στη Paleo διατροφή και γιατί
Η επιστήμη συμφωνεί πως για ένα μεγάλο μέρος των σοβαρότερων ασθενειών του σήμερα (παχυσαρκία, καρκίνος, διαβήτης, καρδιοπάθεια, νόσος Alzheimer, κατάθλιψη, υπογονιμότητα κτλ.) ευθύνεται η κακή μας διατροφή, που απαρτίζεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, λευκό αλεύρι, ζάχαρη και trans λιπαρά.
Τα κριτήρια επιλογής των τροφών που επιτρέπονται στη Paleo διατροφή βασίζονται στη φιλοσοφία της τροφοσυλλογής· επιτρέπεται να καταναλωθεί οτιδήποτε μπορεί να συλλεχθεί, να θηρευτεί ή να αλιευθεί, δίχως να απαιτείται ίχνος επεξεργασίας, ζύμωσης ή άλλης διαδικασίας. Έτσι λοιπόν στην Paleo διατροφή καταναλώνουμε φρούτα, λαχανικά, μύκητες και ρίζες, κρέας και εντόσθια, ψάρια και θαλασσινά, αυγά, ξηρούς καρπούς και υγιεινά λίπη. Τα τρόφιμα που αποφεύγουμε είναι γαλακτοκομικά, δημητριακά, όσπρια, αμυλούχες τροφές, επεξεργασμένα λίπη (μαργαρίνες) και ζάχαρη.
Τι πίνουμε; Απαγορεύονται δια ροπάλου οινοπνευματώδη ποτά και αναψυκτικά και αντικαθίστανται από νερό, αφεψήματα άγριων βοτάνων και γάλα καρύδας ή αμυγδάλου.
Πιο αναλυτικά:
Πρωτεΐνη: Απαραίτητη για τη καλή υγεία και λειτουργία των μυών, για υγιή οστά και ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η πρωτεΐνη είναι αυτή που μας κάνει να αισθανόμαστε πραγματικό κορεσμό μετά το γεύμα.
Φρούτα και λαχανικά: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και έχει αποδειχτεί πως μειώνουν τη πιθανότητα εμφάνισης εκφυλιστικών και μη νόσων όπως καρκίνο, διαβήτη και νευρολογικά νοσήματα.
Καλά λιπαρά: Τα καλύτερα θεωρούνται το ελαιόλαδο, τα φυτικά έλαια ψυχρής έκθλιψης, τα ιχθυέλαια και το λίπος από κρέας οργανικής κτηνοτροφίας. Προτιμούμε να τα καταναλώνουμε ωμά, δίχως να τα θερμαίνουμε ή να τα μαγειρεύουμε.
Μα καλά θα μας τρελάνεις; Είναι δυνατόν τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά να είναι επιβλαβή για την υγεία μας; Εσύ πας να ξαναγράψεις τα βιβλία της διατροφολογίας από την αρχή, καταρρίπτωντας όλες τις αρχές και τα αξιώματα.Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ένα νόμισμα πάντα έχει δύο όψεις. Και εγώ πάντα ψάχνω τη δεύτερη...
Πριν βιαστείτε να αποκυρήξετε τη συγκεκριμένη διατροφή και τα επιχειρήματα της διαβάστε όλο το άρθρο. Η απόφαση είναι όπως πάντα δική σας.
Ας βάλουμε και λίγη επιστήμη στο menu
Το link που παραθέτω περιλαμβάνει μερικά άλλα links προς άρθρα και συγγράμματα σχετικά με τη Paleo διατροφή και την αιτιολόγηση πολλών από τα επιχειρήματα που συνοδεύουν τη καλή της φήμη. Οι επιστημονικές έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν δείξει πως η κατανάλωση μονοακόρεστων και ωμέγα λιπαρών οξέων μειώνει δραματικά το κίνδυνο εμφάνισης πολλών σοβαρών ασθενειών, όπως αυτές που ανέφερα παραπάνω. Το κορεσμένο λίπος έχει δαιμονοποιηθεί εδώ και χρόνια από τους επιστήμονες υγείας και τα ΜΜΕ, όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο, με αποτέλεσμα ο κόσμος να στραφεί προς τα πολυδιαφημισμένα και "υγιεινά" λίπη όπως οι μαργαρίνες. Φεῦ.
Σε αυτό το άρθρο του Dr. Loren Cordain (PhD, Colorado State University), του guru της Paleo διατροφής και συγγραφέα του βιβλίου "The Paleo Diet", θα διαβάσετε σχετικά με τους τύπους και τις ποσότητες λιπαρών που κατανάλωνε ο πρώτος άνθρωπος. Στη μελέτη του Dr. Cordain γίνεται ανάλυση του τύπου λιπαρών που περιέχει το κρέας πολλών ειδών άγριων ζώων, πουλιά, ελάφια και άλκες, που αποτελούσαν τα πιο συχνά θηράματα του παλαιολιθικού ανθρώπου, καταλήγωντας στο εξής συμπέρασμα: Μια από τις κυριότερες αποκλίσεις της παλαιολιθικής με τη σύγχρονη εποχή είναι το είδος και η ποσότητα του λίπους που ανευρίσκεται στα ζώα συμβατικής κτηνοτροφίας με το είδος και η ποσότητα του λίπους που ανευρίσκεται στα ζώα ελευθέρας βοσκής ή σε αυτά που διαβιούν σε άγρια κατάσταση (κυνήγι, πουλιά και πελαγίσια ψάρια). Αυτό που παρατηρείται λοιπόν είναι πως το κρέας των ζώων της δεύτερης κατηγορίας είναι πολύ πιο άπαχο και περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών ωμέγα-3, EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) όπως είδαμε στο άρθρο για τα ιχθυέλαια, από ότι τα ζώα εκτροφής και δη συμβατικής. Η τελευταία μελέτη που παραθέτει το άρθρο είναι μια ανάλυση των λιπαρών οξέων των ιστών των μυρηκαστικών και η συμβολή τους στη μείωση των χρονίων νόσων που σχετίζονται με τη διατροφή.
Μια άλλη μελέτη του Dr. Cordain αφορά το διατροφικό προφίλ της σύχρονης διατροφής η οποία βασίζεται πάνω στο παλαιολιθικό πρότυπο. Επιπλέον μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες και τις αναλογίες πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λίπους στο πιάτο του παλαιολιθικού ανθρώπου. Οι έτεροι πνευματικοί γονείς της Paleo διατροφής είναι οι S. Boyd Eaton και Melvin Konner, οι οποίοι συνέγραψαν το 1985 αυτή τη μελέτη, όπου παραθέτουν πολλά επιχειρήματα σχετικά με τη διατροφή και τα οφέλη της. Τελειώνοντας σας παραθέτω μια μελέτη 5 σελίδων του 2002, για την εκπόνηση της οποίας συνεργάστηκαν οι S. Boyd Eaton (Emory University, M.D.), Loren Cordain (Ph.D.) και Staffan Lindeberg (M.D., Ph.D), και που θα σας λύσει πολλές επιπλέον επιστημονικές απορίες.
Περισσότερα άρθρα και μελέτες θα βρείτε εδώ (Eaton S.B., 2005), εδώ (Eaton S.B., 2006) και εδώ (Konner M., Eaton S.B., 2010). Εδώ θα βρείτε ένα video με μια ομιλία πάνω στη Paleo διατροφή του Boyd Eaton, MD.
Οφέλη της Paleo διατροφής στην υγεία μας
Ο ίδιος ο Cordain δηλώνει:
"Κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως η υιοθέτηση της Paleo διατροφής δίνει ενθαρρυντικά σημεία για τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τον έλεγχο της υπέρτασης και των δεικτών φλεγμονής, τον έλεγχο του βάρους, τη μείωση της ακμής, τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων και τη προαγωγή της συνολικής υγείας του ανθρώπου".Καλά όλα αυτά, αλλά οι πρόγονοι μας ζούσαν λίγα και σκληρά χρόνια. Έτσι δεν είναι; Η ιδέα της Paleo διατροφής, αν και υπάρχει από την παλαιολιθική εποχή (!), είναι σχετικά νέα στην αντίληψη του ευρέος κοινού και πολλοί μπορεί να παρουσιάσουν αρκετές και εύλογες απορίες. Πολλοί άνθρωποι που υιοθέτησαν τη Paleo διατροφή παρατήρησαν απώλεια βάρους, μείωση στα επίπεδα λιπιδίων και χοληστερίνης στο αίμα, ευεξία και εξάλειψη του πόνου που προκαλείται από αυτοάνοσα νοσήματα (πχ. αρθρίτιδα). Το καλό με τη Paleo διατροφή είναι πως έχει δοκιμαστεί με τη πάροδο του χρόνου και έχει περάσει όλα τα test με αξιώσεις. Με μερικές απλές κινήσεις αφαιρούμε από τη διατροφή μας τροφές που είναι εν δυνάμει επιβλαβείς για την υγεία μας και παράλληλα αυξάνουμε την ημερήσια πρόσληψη πολύτιμων βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.
Paleo διατροφή και διαβήτης
Εδώ δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα. Το μόνο που θα κάνω είναι να σας παρουσιάσω μια κλινική μελέτη του 2007, στην οποία πήραν μέρος πολλοί επιστήμονες και όπου απεδείχθη πως η παλαιολιθική διατροφή ανέτρεψε, εντός τριμήνου, τα συμπτώματα της ινσουλινοαντίστασης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ, σε σύγκριση με ασθενείς που διατρέφονταν με τη μεσογειακή διατροφή. Διαβάστε τη πλήρη μελέτη εδώ.
Paleo διατροφή και καρδιαγγειακή νόσος
Με τα καρδιαγγειακά νοσήματα να θερίζουν στη κυριολεξία τον πληθυσμό στη σύγχρονη εποχή, μαθαίνουμε με έκπληξη πως οι παλιολιθικοί άνθρωποι δε γνώριζαν τι θα πει καρδιοπάθεια. Και μη μου αντιτείνετε το χαμηλό προσδόκιμο ζωής των αρχαίων ανθρώπων, γιατί ένα έμφραγμα ή μια ανακοπή στα 27 ή τα 30 έτη της ζωής ενός σύγχρονου ανθρώπου δεν ονομάζεται δα και φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.
Αυτοάνοση αντίδραση και αυτοάνοσα νοσήματα
Με τον όρο αυτοάνοση αντίδραση περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός μας επιτίθεται στον ίδιο του τον εαυτό, καταστρέφοντας τα δικά του κύτταρα και όργανα. Σε φυσιολογικές συνθήκες το ανοσοποιητικό σύστημα έχει σαν κύριο ρόλο τη προστασία μας έναντι βακτηριακών λοιμώξεων, ιών και παρασίτων. Αναγνωρίζει τον μικροοργανισμό σαν ξένο εισβολέα και του επιτίθεται έτσι ώστε να τον εξαλείψει εντελώς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοάνοσης αντίδρασης είναι η απόρριψη ενός οργάνου μετά από μεταμόσχευση. Αυτοάνοσο νόσημα είναι το αποτέλεσμα που γεννάται από την αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού σε ένα ερέθισμα και οφείλεται συχνά ή είναι το αποτέλεσμα γενικευμένης φλεγμονής.
Η συσσώρευση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα σημείο του σώματος που δέχεται επίθεση, είτε φυσιολογικά στα πλαίσια λοίμωξης είτε λανθασμένα σε ένα αυτοάνοσα νόσημα, αναφέρεται ευρέως ως φλεγμονή.Μερικά παραδείγματα αυτοάνοσων νοσημάτων είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η λεύκη, ο διαβήτης, η νόσος του Crohn, η ψωρίαση και πολλές άλλες, ενώ μελετάται ακόμα η συνεισφορά τους στην εκδήλωση καρκίνου, υπογονιμότητας και ψυχιατρικών νόσων όπως η σχιζοφρένεια. Μαντέψτε ποιά είναι η υπ'αριθμόν 1 αιτία πρόκλησης των αυτοάνοσων νοσημάτων... Σωστά μαντέψατε. Η διατροφή. Με ποιό μηχανισμό;
Πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε σήμερα, για να μη πω οι περισσότερες, προκαλούν τροφικές αλλεργίες (όπως ακριβώς συμβαίνει με τη γλουτένη) και τελικώς βλάβη στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου (εντερικό επιθήλιο και βλεννογόνο) με αποτέλεσμα αυτό να επιτρέπει μεγαλύτερα μόρια τροφής να το διαπερνούν. Η κατάσταση αυτή λέγεται "αυξημένη εντερική διαπερατότητα" ή "σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου" (Leaky Gut Syndrome) και προκαλεί την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι στα μόρια τροφής με όλα τα συνεπακόλουθα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια ο υγιής εντερικός βλεννογόνος δεν απορροφά αλλεργιογόνα, επειδή αυτά καταστρέφονται αμέσως από το ανοσοποιητικό σύστημα που διαθέτει ο βλεννογόνος. Οταν υφίσταται το σύνδρομο διαρροής του εντέρου, τα αλλεργιογόνα μπορούν να διαπερνούν ανεμπόδιστα το εντερικό τοίχωμα και στη συνέχεια να προκαλούν γενικευμένη αλλεργία και αυτοάνοση αντίδραση.
Τι συμβαίνει με τα γαλακτοκομικά;
Η Paleo φιλοσοφία έχει την απάντηση έτοιμη και θα προσθέσω πως μάλλον έχει μια λογική βάση, παρόλο που λατρεύω τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδίως το τυρί. Δεν υπάρχει κανένα άλλο ζώο στον πλανήτη που να καταναλώνει γάλα μετά τη πάροδο της βρεφικής του ηλικίας εκτός από τον άνθρωπο. Αν μάλιστα αναλογιστούμε την ποιότητα του γάλακτος που πωλείται στα supermarkets, δηλαδή ένα συνονθύλευμα από στεροειδή, αντιβιοτικά, πύον και φυτοφάρμακα, η απάντηση δε μπορεί να είναι παρά μόνο σωστή.
Τι συμβαίνει με τα όσπρια;
Στην αρχική τους μορφή τα περισσότερα όσπρια είναι τοξικά. Η πλειονότητα τους πρέπει να μουσκευτούν ή να βράσουν ώστε να γίνουν κατάλληλα για κατανάλωση. Αυτό το απαραίτητο βήμα στη προετοιμασία των οσπρίων θα έπρεπε να σας βάλει σε σκέψεις. Ο στόχος αυτού του βήματος είναι να μειωθεί η ποσότητα λεκτίνων και φυτικού οξέος που περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες τα όσπρια και τα δημητριακά. Πρόκειται για δύο νέες λέξεις στο λεξιλόγιο σας που καλό θα είναι να θυμάστε καλά από εδώ και πέρα.
Οι λεκτίνες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών, και όχι γλυκοπρωτεΐνες όπως κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, που ανευρίσκονται στην επιφάνεια των κυτταρικών μεμβρανών σε ιστούς ζώων και φυτών και στα περισσότερα τρόφιμα, σε πολύ μεγάλες ποσότητες όμως στα όσπρια, τα δημητριακά και μερικούς ξηρούς καρπούς. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις βιολογικές λειτουργίες του εκάστοτε οργανισμού. Οι λεκτίνες ανευρίσκονται στους σπόρους των φυτών και φημολογείται πως έχουν άμεση σχέση με την επιβίωση του σπόρου στο περιβάλλον μέσω του παρακάτω μηχανισμού: προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές όπως διάρροια, ναυτία, εμετό, μετεωρισμό ακόμα και θάνατο σε αυτόν που καταναλώνει τους σπόρους του με την ελπίδα πως θα αποθαρρυνθεί ο καταναλωτής τους και δε θα επανέλθει στο μέλλον. Οι λεκτίνες ενοχοποιούνται για την καταστροφή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, που όπως ανέφερα πιο πάνω είναι ο #1 παράγοντας για τη πρόκληση φλεγμονής και αυτοάνοσων νοσημάτων. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στη δράση των ενζύμων, γεγονός που εξηγεί πως δεν είναι καθόλου εύκολο στον οργανισμό μας να τι πέψει.
Σκεφτείτε τη λεκτίνη σαν μια πρωτεΐνη που περιέχει ένα κλειδί και αυτό το κλειδί να μπορεί να ξεκλειδώσει μόνο έναν τύπο κλειδαριάς. Αυτή η κλειδαριά είναι ένας συγκεκριμένος τύπος υδατάνθρακα. Όλες οι μορφές ζωής, ζώα, φυτά, έντομα, μύκητες κτλ., έχουν κύτταρα που περικλείονται από κυτταρικές μεμβράνες, στις οποίες κυτταρικές μεμβράνες υπάρχουν υδατάνθρακες. Αν λοιπόν η λεκτίνη έρθει σε επαφή με τον αντίστοιχο της υδατάνθρακα, που βρίσκεται πάνω στη κυτταρική μεμβράνη, την καταλύει και καταστρέφει το κύτταρο. Φανταστείτε αυτά τα κύτταρα να είναι τμήματα από το έντερο σας ή το τοίχωμα των αρτηριών σας. Ακολουθεί η ανοσοαντίδραση και ο κυτταρικός θάνατος με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας.Το φυτικό οξύ είναι η βασική μορφή αποθήκευσης του φωσφόρου σε πολλούς φυτικούς ιστούς και ειδικά στα δημητριακά και τα φασόλια. Στη μορφή του αυτή ο φώσφορος δεν είναι βιοδιαθέσιμος λόγω της έλλειψης του πεπτικού ενζύμου της φυτάσης, το οποίο αποδεσμεύει το φώσφορο από το μόριο. Το φυτικό οξύ δεσμεύει σημαντικά για τον οργανισμό ανόργανα στοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο και ως εκ τούτου συμβάλλει στη πρόκληση ελλείψεων αυτών των στοιχείων. Τέλος έχει αποδειχθεί πως το φυτικό οξύ εμποδίζει τη συμμετοχή δύο πολύ σημαντικών ενζύμων στη διαδικασία της πέψης, της πεψίνης και της αμυλάσης.
Οι λεκτίνες μπορούν να αδρανοποιηθούν από συγκεκριμένους υδατάνθρακες, γνωστοί ως μονο- και ολιγοσακχαρίτες, οι οποίοι δεσμεύουν το "κλειδί" και αποτρέπουν τη πρωτεΐνη να προσκολληθεί στη "κλειδαριά", δηλαδή τον υδατάνθρακα που βρίσκεται πάνω στη κυτταρική μεμβράνη.
Για να μη διαμονοποιήσω εντελώς τα όσπρια (έχω και κάτι vegans που με περιμένουν στη γωνία!) θα προσθέσω πως κατά βάση τα όσπρια είναι τροφές που δεν κάνουν ούτε καλό, ούτε όμως είναι επικίνδυνα για την υγεία των περισσοτέρων ανθρώπων. Σαν πρωτεΐνες δεν είναι πλήρεις, δε περιέχουν δηλαδή και τα 9 βασικά αμινοξέα, σε αντίθεση με τη πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Και το τελικό επιχείρημα είναι πως δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό στοιχείο στα όσπρια που να μη το βρίσκουμε σε καλύτερη ποιότητα και ποσότητα σε άλλες τροφές, ζωικής ή φυτικής προέλευσης. Πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Παραμένουν όμως μια πολύ φθηνή και άφθονη πηγή πρωτεΐνών, γεγονός που και αυτό πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις.
Τα κατά της Paleo
Οι υποστηρικτές της Paleo διατροφής θεωρούν τη σύγχρονη δυτική διατροφή υπαίτια για τα περιστατικά, που τείνουν να λάβουν διαστάσεις επιδημίας, δηλαδή της παχυσαρκίας, καρκίνου, καρδιολογικών παθήσεων και διαβήτη. Υπάρχουν όμως και μερικά αρνητικά σημεία τα οποία οφείλω να επισημάνω σε όποιον επιθυμεί να ακολουθήσει αυτό το διατροφικό μοντέλο.
- Είναι πρακτικά ακατόρθωτο να ακολουθηθεί η διατροφή αυτή σε όλο της το εύρος, εκτός αν είστε κυνηγός και ζείτε απομονωμένος σε ένα δάσος πλούσιο σε θηράματα και καρποφόρα δέντρα. Τα φρούτα και τα λαχανικά καλλιεργούνται εντατικά, όπως ακριβώς εντατικά εκτρέφονται και τα ζώα. Τίποτα δεν είναι πια στην αρχική του άγρια μορφή.
- Δεν υπάρχει επιδόρπιο. Αυτό είναι αποθαρρυντικό για πολλούς ανθρώπους με εξάρτηση στα γλυκά. Εδώ το θέμα είναι καθαρά επιλογών. Αν θεωρείτε πως δε μπορείτε να ζήσετε χωρίς γλυκά, η δίαιτα αυτή δεν είναι για εσάς. Το μόνο γλυκαντικό που επιτρέπεται είναι το μέλι και η ζάχαρη καρύδας, πάντα στην οργανική τους μορφή και σε περιορισμένες ποσότητες.
- Ίσως σε κάποια φάση να χρειαστείτε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ασβεστίου και βιταμίνης D μιας και η πρόσληψη θα είναι μειωμένη λόγω της αποφυγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Μπορείτε όμως με προσεκτικό σχεδιασμό και πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ασβέστιο (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φύκια, ξηροί καρποί κτλ.) να το αποφύγετε αυτό.
- Η Paleo διατροφή απαιτεί μακροχρόνια δέσμευση. Παρόλο που οι τροφές που μπορούν να καταναλωθούν παρουσιάζουν ικανοποιητική ποικιλία πολλοί μπορεί να νιώσουν ανικανοποίητοι και να επιστρέψουν στις παλιές διατροφικές τους συνήθειες. Σε αυτό παίζει ρόλο ο περιορισμός των υδατανθράκων και ιδίως των σύνθετων που προκαλούν πρόσκαιρο αίσθημα κορεσμού και ευχαρίστησης.
Credits: thepaleodiet, webmd, robbwolf, nerdfitness, fourhourworkweek, wikipedia1, wikipedia2, carbsanity, nature.com, nutrilabs, thepaleomom, livingsuperhuman, paleoplanning, food-info, dromostherapeia, livestrong, krispin
Το άρθρο είναι πολύ καλογραμμένο και λέει πολλά σωστά πράματα αλλά και πολλά από αυτά είναι αμφιλεγόμενα. Ας πω κάποια ολίγα..:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι γεγονός το ότι η παχυσαρκία και οι ασθένειες μαστίζουν και ότι ένας λόγος ίσως κι ο σημαντικότερος είναι ότι καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων, υδατανθράκων, ζάχαρης, κλπ, κλπ.
Είναι πολύ λογικό μία δίαιτα όπως η Paleo για όποιον την ακολουθεί να έχει τέτοια τεράστια βελτίωση στην υγεία του αφού αυτομάτως σταματά την κατανάλωση όλων αυτών των ανθυιγιεινών..
Θα θελα να δω μία έρευνα που να συγκρίνει την Paleo με μία διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης (χωρίς την κατανάλωση ζάχαρης κλπ), οσπρίων 2-3 φορές την εβδομάδα, με σπάνια κατανάλωση κρέατος, 3 μερίδων φρούτων και 3 λαχανικών τη μέρα σε συνδυασμό με ελαιόλαδο, ωμέγα 3 λιπαρά τύπου λιναρόσπορου, ξηρούς καρπούς, κλπ.
Και δε μπορώ να θεωρήσω την έρευνα που συγκρίνει Paleo με Μεσογειακή τόσο αξιοπιστη όταν διαβάζω ότι το λίπος της μεσογειακής ήταν "refined fats" ακόμα και αν αυτά ήταν πλούσια σε μονοακόρεστα και ωμέγα 3.. όπως και πολλές μαργαρίνες μπορούν να είναι..
Επίσης μη ξεχνάμε ότι η γλουτένη είναι κακιά μόνο για όσους έχουν κοιλιοκάκη και όχι για τους υγιείς ανθρώπους.. τουλάχιστον αν θέλουμε να πιστεύουμε αυτά που λέει η "συμβατική" επιστημονική κοινότητα..
Οι λεκτίνες όπως υπάρχουν σε σωστά μαγειρεμένα όσπρια δεν έχουν πρόβλημα για την ανθρώπινη κατανάλωση σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζουν οι οπαδοί της Paleo..
Φυσικά το ίδιο ισχύει και με τα φυτικά οξέα των οποίων οι ποσότητες δεν είναι τόσο σημαντικές και μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν σε όλα τα λαχανικά..
Τέλος πως μπορούμε να θεωρήσουμε βέλτιστη μία διατροφή όταν ένα μειονέκτημά της είναι η πιθανή απαραίτητη πρόσληψη συμπληρώματος ασβεστίου;
Παρόμοια οφέλη κατά των ασθενειών του δυτικού κόσμου θα μπορούσαν να έχουν πάρα πολλές εμπορικές δίαιτες ειδικά αν τις συγκρίνουμε με την σύγχρονη διατροφή του δυτικού κόσμου...
Όπως και να έχει το άρθρο είναι ενημερωτικό. Δε πρόκειται να έρθω σε αντιπαράθεση με κανέναν αναγνώστη γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός του άρθρου. Δε μπορώ όμως παρά να προσθέσω 2-3 προσωπικές σκέψεις επί του σχολίου σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε μπορώ να πιστέψω πως υπάρχουν άνθρωποι εν έτει 2013 που ρίχνουν χωρίς δεύτερη σκέψη στην πυρά μια διατροφή που σε προτρέπει να τρως αποκλειστικά και μόνο υγιεινές, βιολογικές και ανεπεξέργαστες τροφές, ζωικής και φυτικής προέλευσης.
Για ποιό λόγο η vegan διατροφή να έχει ορκισμένους οπαδούς και ολόκληρη παραφιλολογία γύρω από τη φιλοσοφία της αν χρειάζεσαι ένα τόνο συμπληρώματα για να επιβιώσεις πχ. Β12, ασβέστιο, σίδηρο κτλ. (και μη μου πείτε πως καλύπτονται στο έπακρο από φυτικές πηγές εκτός αν είσαι ο Popeye και τρως 2 kg σπανάκι στη καθισιά σου).
Αναφέρετε "...Σπάνια κατανάλωση κρέατος...";;; Γιατί φοβάστε τόσο πολύ το βιολογικό κρέας; Μήπως επίσης θαυμάζετε τη μαργαρίνη που η "συμβατική" επιστημονική κοινότητα σας λάνσαρε επί δεκαετίες ως υγιεινή εναλλακτική στο βούτυρο και τα φυτικά έλαια (*καγχασμός); Και πωλείται ακόμα ελεύθερα στα supermarket αντί να έχουν φυλακιστεί ισοβίως οι δημιουργοί και οι έμποροι της;
Προσωπικά διαβιώ θαυμάσια εδώ και πολύ καιρό έχοντας απορρίψει αλεύρι (λευκό ή ολικής, άλλωστε καραμελόχρωμα βάζουν και γίνεται το ψωμί σκούρο), ζυμαρικά (λευκά ή ολικής), δημητριακά (πάσης φύσεως), μαργαρίνες και όλα τα λοιπά "υγιεινά". Δοκιμάστε το και εσείς, ίσως σας κάνει περισσότερο καλό από όσο φαντάζεστε.
Καλή συνέχεια.
Καλημέρα! Πολύ κατατοπιστικό άρθρο! κάτι περίπου τέτοιο προσπαθώ να εφαρμόσω στην καθημερινή μου διατροφή, όμως δεν μπορώ να στερηθώ τα όσπρια (1 φορά την εβδομάδα). Εγώ ονομάζω την διατροφή μου χαμηλών υδατανθράκων αν και αυτή είναι μια πολύ ευρεία κατηγορία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σίγουρο είναι η ενέργεια αυξάνεται, η διάθεση βελτιώνεται και τα κιλά χάνονται με τέτοια διατροφή.
Ενα ερώτημα όμως...πώς μπορείς να κόψεις τα γαλακτοκομικά από ένα παιδί με΄χρι την ηλικία των 10-12 χρόνων; όσο κι αν ξέρεις οτι του κάνουν κακό...(το γάλα αμυγδάλου δυστυχώς δεν έχει καμμία σχέση γευστικά με το κανονικό γάλα).
Κατα τ'άλλα συμφωνώ απόλυτα..
Δε θα έλεγα κάτι παραπάνω αλλά επειδή νιώθω κάπως παρεξηγημένος.. Φυσικά και δεν είμαι fan της μαργαρίνης.. Έγραφα άρθρα κατά των υδρογωνομένων και υπέρ του βουτύρου εδώ και καιρό όπως και για το μύθο της χοληστερόλης αλλά και του γάλακτος.. Και επίσης δεν είμαι vegan..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά επειδή τυγχάνω fan της αυθεντικής μεσογειακής και κρητικής διατροφής (για την οποία έχουν γίνει πολύ περισσότερες έρευνες από την Paleo) και όχι αυτής που συγκρίνει στο άρθρο αναφέροντας Mediterranean-like with refined fats...
Δεν είπα ότι η Paleo δεν είναι υγιεινή ή ότι δε σου χαρίζει ευεξία, απλά ότι υπάρχουν και καλύτερες επιλογές..
Εγώ προσωπικά δε σας παρεξήγησα καθόλου. Οι σκέψεις που εξέφρασα βασίζονται στα επιχειρήματα του πρώτου σχολίου σας. Καλή η μεσογειακή διατροφή, προσωπικά όμως αρνούμαι να περιλάβω στο διαιτολόγιο μου τα δημητριακά, ιδίως το σιτάρι και τα παράγωγα του, όπως και τα πολλά όσπρια. Και η μεσογειακή διατροφή τα περιλαμβάνει σε μεγάλες ποσότητες, οπότε μάλλον κλίνω προς paleo. Οι πολυδιαφημισμένες "επιστημονικές" έρευνες επίσης δε μου λένε τίποτα, γιαυτό έφερα σαν παράδειγμα τη μαργαρίνη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι προσωπική επιλογή και συμφωνώ απολύτως.. Απλά επειδή το άρθρο είναι ενημερωτικό δε νομίζω ότι είναι σωστό να αναφέρονται τα όσπρια σαν δεύτερη τροφή.. Οι λεκτίνες έχουν απομυθοποιηθεί και τα φυτικά οξέα όπως και η γλουτένη δεν πειράζει κάποιων που δεν έχει πρόβλημα με αυτή..
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλο το να μη τρώει κάποιος όσπρια και ψωμί γιατί παρατηρεί ότι μετά από αυτό έχει φουσκώματα..
Επίσης οι έρευνες δυστυχώς είναι ο μόνος τρόπος να μπορούμε τη σημερινή εποχή να βγάλουμε συμπεράσματα και εξάλλου και εσείς τις χρησιμοποιείτε..
Απλά πρέπει να τις διαβάζουμε λίγο αναλυτικά για να βλέπουμε αν είναι παραπλανητικές ή όχι.. Φυσικά πολλές φορές τα αποτελέσματα παραποιούνται ανάλογα τα συμφέροντα των εταιρειών..
Κοιτάξτε και εγώ δε θεωρώ πως είναι σωστό να παρουσιάζεται σαν δαίμονας το κρέας ή το βούτυρο, σαν πανάκεια τη μαργαρίνη, τα προϊόντα ολικής άλεσης ή τα όσπρια αλλά αυτό συμβαίνει. It's acruel world και ο καθένας που διαθέτει κριτική ικανότητα αποφασίζει για τον εαυτό του. Όσον αφορά τις λεκτίνες λυπάμαι αλλά δεν έχει καταρριφθεί κάτι από αυτά που γράφω στο άρθρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε βρίσκω νόημα να συνεχίσουμε την κουβέντα γιατί εγώ έχω τις απόψεις μου (όπως παρουσιάζονται στο ιστολόγιο μου) και εσείς έχετε τις απόψεις σας (που πιθανόν να παρουσιάζετε στο-α ιστολόγιο-α σας). Δε σκοπεύω να σας αλλάξω απόψεις, σεβαστείτε τις δικές μου (και ίσως και κάποιων ομοϊδεατών μου) και μη προσπαθείτε να με πείσετε για την αλήθεια των λόγων σας. Έχω κάνει τη δική μου έρευνα, έχω τις προσωπικές μου εμπειρίες και έχω καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα.
Οι "επιστημονικές" έρευνες είναι καλές αλλά με μέτρο. Όλοι γνωρίζουμε τι βρωμιά υπάρχει πίσω από τη βιομηχανία τροφίμων και αν κάποιος δε το γνωρίζει μάλλον εθελοτυφλεί ή δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα. Αν δε τις χρησιμοποιούσα θα μιλούσαμε για προσωπική οπτική και όχι για mini-έρευνα, όπως δηλαδή αντιμετωπίζω τα άρθρα μου.
Συγχαρτήρια για το άρθρο σας, δεν περίμενα να συναντήσω στο ελληνικό ιντερνετ τέτοιο κείμενο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης για τον σχολιαστή που αναφέρει οτι η γλουτένη είναι ακίνδυνη για τον περισσότερο πληθυσμό:
Δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Όπως αναφέρει ο William Davis είναι δύσκολο να κάνεις μια short list από αρρώστιες που δεν έχουν προέλευση τα σιτηρά! (gliadin protein).
Παραδείγματα ασθενειών των σιτηρών:
Heart Disease
Gluten Ataxia
Διαβήτης ΙΙ
Καταράκτης
Οστεοπώρωση
Ένα τόνο δερματικές ασθένειες
Αλτσχαιμερ
Καρκίνος
Αθροίτιδες
Άνοια
η λιστα είναι ατελείωτη...
"The perfect chronic poison" (δήλωση του ιδίου)
Νομίζω είναι καταπληκτικά τα βίντεο του ιδίου στο IHMC επί του θένματος
πχ
http://www.youtube.com/watch?v=UbBURnqYVzw
Γενικά εγώ δε προσπάθησα να πείσω κάποιον για κάτι απλά επειδή είναι ενημερωτικό το άρθρο και εγώ ενημερωτικά μιλούσα.. Δεν κατάλαβα αν ήμουν επιθετικός συγνώμη αν ήμουν κάπου αν και εσείς νομίζω μπήκατε επιθετικά στη συζήτηση..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ίδια πράματα θεωρούμε σωστά από ότι καταλαβαίνω απλά υπάρχει μία διαφωνία με τα όσπρια και την ολική άλεση τίποτα άλλο όμως..
Είμαι υπέρ της καθημερινής κατανάλωσης του βουτύρου όπως και των αυγών και της ποτέ ξανά κατανάλωσης της μαργαρίνης. Όσον αφορά το κρέας επίσης δε το θεωρώ κακό απλά δε το θεωρώ τόσο απαραίτητο για να τρώμε κάθε μέρα.. Περισσότερο από άποψη περιβαλλοντική και για να μη γίνεται μαζική παραγωγή που είναι λίγο απάνθρωπο από την άποψή μου..
Ευχαριστώ πάντως με ωθήσατε και θα κάνω μία μίνι έρευνα και εγώ για τη γλουτένη και τις λεκτίνες..
Και για να απαντήσω σχετικά με το αν σέβομαι τις απόψεις σας, λέω ότι προωθώ το μπλόγκ σας εδώ και πολλούς μήνες από το δικό μου έχοντάς το στη λίστα με τα ενδιαφέροντα.
Φίλε Daily Nutritionist ζητώ συγνώμη αν ο τόνος μου ήταν έντονος. Προσπάθησα να κάνω σαφές πως, ακριβώς επειδή η διαφωνία μας είναι στα προϊόντα ολικής και τα όσπρια, αν συνεχίσουμε τη κουβέντα θα φαίνεται σαν κάποιος από τους δυό μας να προσπαθεί να πείσει τον άλλο και αυτό δεν θα ήταν σωστό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεστε άνθρωπος που γνωρίζει τη διατροφή και το σέβομαι αυτό. Επιπλέον να προσθέσω πως σας βρίσκω απόλυτα σωστό σχετικά με τη μαζική κτηνοτροφία αλλά και τις συμβατικές καλλιέργειες. Γιαυτό φροντίζω να μιλάω για κατανάλωση οργανικών τροφίμων σε κάθε άρθρο.
Σας ευχαριστώ πάντως για την εμπιστοσύνη.
Καλή σας ημέρα.
Καλησπέρα, ενδιαφέρον το άρθρο, ενδιαφέρουσες και οι προσεγγίσεις στα σχόλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πριν κάποια χρόνια αποκήρυξα το κρέας από τη διατροφή μου για ηθικούς και πολιτικούς λόγους. Ουσιαστικά αυτό που έκανα ήταν να διατηρήσω τις διατροφικές μου συνήθειες απλά χωρίς την παρουσία κρέατος πχ μακαρόνια χωρίς σάλτσα με κιμά ή πατατόπιτα αντί για πιτόγυρο... Τέτοιες αντιφάσεις καθώς και η πεποίθηση ότι η διατροφή επηρεάζει άμεσα την υγεία με οδήγησαν στην μελέτη του τι τρώμε. Υπερκατεργασμένο αλεύρι και ζάχαρη, ραφιναρισμένους υδρογονάνθρακες και όλα τα καλά που έχει να μας προσφέρει απλόχερα και σε δελεαστικές τιμές η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων - η οποία διαπλέκεται άμεσα με το κυρίαρχο σύστημα υγείας..Μόνο για διευκόλυνση στην επικοινωνία ονομάζω αυτά που μας παρουσιάζουν ως τρόφιμα καθώς στην πραγματικότητα είναι μη-τρόφιμα! Αντί να μας προσφέρουν θρεπτικές ουσίες μας τις στερούν
Σαν ένα πρώτο βήμα λοιπόν να καλύψω μια βασική μου ανάγκη αλλά και προς την αυτοδιαχείρηση της υγείας μου ξεκίνησα να προετοιμάζω συστηματικά ο ίδιος τα γεύματα μου και σε δεύτερη φάση σιγά σιγά να καλλιεργώ τα λαχανικά μου. Δεν έχω πετύχει την απόλυτη διατροφική αυτάρκεια αλλά τουλάχιστον ξέρω πως έχει παραχθεί κάτι, με τι μεθόδους και με τι κόπο. Αυτές οι εμπειρίες με οδήγησαν να συνειδητοποιήσω κάποια πράματα με οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις..
Ο σύχρονος τρόπος ζωής εξουθενώνει το άτομο πνευματικά, συναισθηματικά και σωματικά. Χάρη στην παγκόσμια αγορά όμως η αναπτέρωση των δυνάμεων είναι εφικτή και η παράταση της ζωής καθ΄όλα δυνατή. Το μανιτάρι από την Κίνα, το βότανο από τις Άνδεις, ο ξηρός καρπός από τη Μέση Ανατολή, το φύκι από την Γιαπωνία όλα είναι προσβάσιμα, πακεταρισμένα και έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, θες πετάγεσαι στο bioshop της γειτονιάς σου, βαριέσαι – με μερικά κλικ θα σου αποσταλλούν στην πόρτα σου. Και η μέρα ξεκινάει με ένα πρωινό γεμάτο ενέργεια ..για να καθόμαστε 10 ώρες σε ένα γραφείο ή να τρέχουμε πέρα δώθε σε ένα κατάστημα να εξυπηρετήσουμε πελάτες ή να ρουφάμε τοξικά αέρια της βιομηχανίας ή...Αλλά όπως λένε και οι έρευνες θα ζήσουμε πολύ! Η μακροζωία τείνει να γίνει αυτοσκοπός ενώ η ευζωία είναι μια λέξη που λίγοι θυμούνται. Η άποψη μου είναι ότι ο δυτικός άνθρωπος προσπαθεί να γεμίσει το κενό της ύπαρξης του με την ψευδαίσθηση ότι φροντίζει για το σώμα του. Και φυσικά η παγκόσμια αγορά βρήκε άλλον έναν κερδοφόρο τομέα να επεκταθεί. Βιολογικά, οργανικά σούπερ φούντς, όλα συνοδεύουν τις κατάλληλες δίαιτες.
Ο οργανισμός μας δεν είναι ένα εργοστάσιο που του βάζεις φαί-καταναλώνει φαί. Δεν πα να τρώμε τα καλύτερα, αν δεν ακολουθούμε και τον ανάλογο τρόπο ζωής στην καλύτερη των περιπτώσεων θα απορριφθούν από το σώμα μας. Ο paleoτύπος ήταν διαρκώς σε κίνηση. Σκαρφάλωνε στο δέντρο να πάρει τον καρπό, κυνηγούσε το θήραμα (υπ'όψιν ο άνθρωπος δεν είναι και το ικανότερο αρπακτικό, μικρά νύχια, μη κοφτερά δόντια), έσκαβε τη γη, διεκδικούσε με μάχες την περιοχή του. Κυρίως δεν χρειαζόταν επιστημονικές μελέτες που να του υποδείξουν με τι θα τραφεί και επιβίωσε πόσα είπαμε, 140.000 χρόνια.
Νομίζω ότι η φύση έχει προνοήσει ώστε ο κάθε τόπος να είναι ένα αυτόνομο σύστημα με όλους τους οργανισμούς που τον κατοικούν ικανούς να συντηρηθούν με αυτά που τους παρέχοντε. Την ιδανική δίαιτα δεν θα την βρούμε σε μελέτες και θεωρίες αλλά μέσα από την ίδια την πράξη και βιωματική εμπειρία. Να μπούμε στην διαδικασία παραγωγής και συγκομιδής της τροφής μας , είναι η ίδια η άσκηση που θα βοηθήσει το σώμα μας να την μεταβολίσει, να γνωρίσουμε τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας, θα γνωρίσουμε τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας, να πειραματιστούμε με τη διατροφη και να ακούμε πιο πολύ το σώμα μας, αυτό ξέρει τι είναι κατάλληλο και πότε. Μην ξεχνάτε ότι ο άνθρωπος είναι τόσα χρόνια πάνω στον πλανήτη θρεφόμενος με ότι του παρείχε ο τόπος του, ποτέ δεν χρειάστηκε συγκεκριμένου τύπου αυστηρές δίαιτες όσο σήμερα. Κυρίως να αλλάξουμε τρόπο ζωής, τρόπο σκέψης και τρόπο αντιμετώπισης του περιβάλλοντος μας γιατί όπως πάμε θα ζήσουμε πολλά χρόνια απλά και μόνο για να το δούμε να καταστρέφεται
Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω την πρόθεση να φανώ κριτικός απέναντι στο άρθρο. Είναι πολύ καλό και περιεκτικό όπως και γενικά συμφωνώ με τον τρόπο που παρουσιάζονται τα διάφορα θέματα στο συγκεκριμένο ιστολόγιο. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν αρκεί μια δίαιτα για να μας φτιάξει τη μέρα αλλά η ολιστική προσέγγιση της ζωής μας
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Αλέξανδρε καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να σε ευχαριστήσω κατ'αρχήν για την πολύ πλήρη ανάλυση σου. Όπως θα έχεις και εσύ διαπιστώσει ο σύγχρονος άνθρωπος ζει, ίσως εντελώς, αποξενωμένος από το φυσικό του περιβάλλον, την τροφή του και τον τρόπο παραγωγής αυτής. Το θετικό για εμένα προσωπικά είναι πως από τη στιγμή που ο αναγνώστης θα βρεθεί στο ιστολόγιο μου και σε κάθε ιστολόγιο παρόμοιας θεματολογίας σημαίνει πως κάτι αρχίζει να συνειδητοποιεί, κάτι πάει να υποψιαστεί. Πως έχουμε καταντήσει να τρεφόμαστε και γιατί συνεχίζουμε να συντηρούμε το μεγαθήριο που λέγεται βιομηχανία τροφίμων, με αρνητική πάντα επίπτωση στην υγεία μας.
Κάποιος που θα αρχίσει να ψάχνει για βιολογικά τρόφιμα ή superfoods συνήθως δε θα μείνει εκεί. Με το διάβασμα και τη διαρκή ενημέρωση θα φτάσει, αργά ή γρήγορα και εφ'όσον το επιθυμεί, στο δικό σου επίπεδο συνειδητότητας. Από εκεί και πέρα θα παίξει ρόλο η προσωπική επιλογή.
Και πάλι σε ευχαριστώ για την παραπάνω ανάλυση, δε θα μπορούσα να έχω γράψει καλύτερη.
Γεια σας! Ανακάλυψα το άρθρο σας προσπαθώντας να βρω περισσότερες πληροφορίες για την paleo και είναι πράγματι πολύ κατατοπιστικό. Η απορία που μου έχει δημιουργηθεί είναι πως γίνεται η διάρκεια ζωής των ανθρώπων την εποχή πριν από τη γεωργία να ήταν τόσο εντυπωσιακά χαμηλή; (στα 25-35 δεν έφταναν;). Εννοείται ότι υπάρχουν κι αλλοι παραγοντες (πχ ιατρική, συνθήκες υγιεινής κλπ) αλλά θα ήθελα να ξέρω, αν έχει γίνει κάποια σοβαρή μελέτη για την συμβολή της διατροφής σε αυτό το θέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά ειναι ολα , όσο ποιο κοντά στην φύση τόσο το καλυτερο για τον άνθρωπο. Διατροφικά ας απέχουμε απο τα επεξεργασμένα τρόφιμα και
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα Ψαχνόμαστε μέσα απο επιστημονικές έρευνες , καθημερινά ας έχουμε την επαφή με την φύσης και πνευματικά να
Καλλιεργούμε την αγαπη μέσα μας για όλους, Παν μέτρον Άριστον ! Πολύ καλό το άρθρο σας !