Αλοιφή για σκασμένες φτέρνες
Θυμάστε τα γιατροσόφια τύπου "βάλε βαζελίνη στα χέρια/πατούσες και γάντια/κάλτσες μέχρι το πρωί" και θα δεις πόσο απαλά θα γίνουν;;
Έχω πιο αποτελεσματική και επιστημονικώς τεκμηριωμένη λύση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα (όπως πάντα) από την αρχή.
Τι προκαλεί το σκάσιμο των φτερνών;
Η ξηρότητα, το σκάσιμο ή ακόμα και οι ρωγμές που προκαλούνται στις φτέρνες είναι το αποτέλεσμα της ύπαρξης μη υγιούς, αφυδατωμένου δέρματος στην περιοχή ως απάντηση στις καθημερινές κακουχίες από το περπάτημα, την ορθοστασία και το πλεονάζον σωματικό βάρος. Εμφανίζεται με άσχημη όψη του δέρματος της περιοχής, ρήξη της επιδερμίδας και επώδυνες ραγάδες και σχισίματα που μπορεί ακόμα και να αιμορραγούν. Μπορεί να προκληθεί από ξαφνική πρόσληψη βάρους (πχ. εγκυμοσύνη), σε δέρμα που έχει χάσει την ελαστικότητα του με την πάροδο της ηλικίας ή μπορεί απλά να είναι αποτέλεσμα υποκείμενης αφυδάτωσης. Αν δεν είδατε αποτελέσματα με τις κρέμες του εμπορίου θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τη φύση του δέρματος των ποδιών σας και μετά να στραφείτε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας των ποδιών είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να παρέχει ένα φυσικό φραγμό κατά της απώλειας ύδατος και αποτελείται από ουσίες όπως λιπίδια (ceramide), χοληστερόλη, λιπαρά οξέα και υαλουρονικό οξύ. Η ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας της περιοχής αποτελείται από κύτταρα που αποθηκεύουν υγρασία, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό μηχανισμό αυτοενυδάτωσης του σώματος, αμινοξέα και άλλα μόρια που απορροφούν νερό και το "κλειδώνουν" μέσα στο κύτταρο. Χωρίς τον μηχανισμό αυτό, δηλαδή της αυτοενυδάτωσης, ο οργανισμός δε μπορεί να απορροφήσει την υγρασία και την ενυδάτωση που του παρέχουμε μέσω των lotion και των τοπικών ενυδατικών. Είναι κάτι σαν να προσπαθούμε να γεμίσουμε ένα τρύπιο μπουκάλι· όσο και αν προσπαθούμε μετά από λίγο επανερχόμαστε στα ίδια αποτελέσματα, δηλαδή την ξηρότητα.
Με λίγα λόγια η υγεία της επιδερμίδας της περιοχής είναι ήσσονος σημασίας για τη διατήρηση της ενυδάτωσης και της προστασίας των ποδιών.
Γιατί τα συνηθισμένα ενυδατικά δεν είναι αποτελεσματικά στις σκασμένες φτέρνες;
Φτέρνες σε κακή κατάσταση με έντονες ραγάδες είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν στις συμβατικές κρέμες και lotion. Ο λόγος είναι γιατί συνυπάρχουν τόσο εξωτερικοί όσο και εσωτερικοί παράγοντες. Οι συμβατικές κρέμες περιέχουν ενυδατικές - υγραντικές ουσίες, οι οποίες έλκουν υγρασία στην επιφάνεια της φτέρνας (οι εξαιρετικά σκασμένες φτέρνες έχουν ελάχιστη ή και καθόλου υγρασία), ενώ παράλληλα στερούνται από κάποια ουσία - φραγμό, που θα απέτρεπε δηλαδή τη διαφυγή υγρασίας από την περιοχή, για τον ευνόητο λόγο ότι σε υγιές δέρμα θα έφραζε τους πόρους δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.
Όταν λοιπόν μιλάμε για περιποίηση φτερνών σε πολύ κακή κατάσταση, με έντονη ξηρότητα και σχισίματα, χρειαζόμαστε ένα προϊόν που θα "μπαλώσει" τις ρωγμές, θα ενυδατώσει έντονα την επιδερμίδα και παράλληλα θα ευνοήσει την αποκατάσταση της ποιότητας και του όγκου της φυσικής λιπαρότητας.
Lotion με tea tree
Θα χρειαστείτε:
- 1 κούπα μαγειρικό λίπος (τύπου ΦΥΤΙΝΗ)
- 2 κουταλιές της σούπας gel αλόης
- 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
Βάλτε το μαγειρικό λίπος σε ένα μπολ και ανακατέψτε το μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το gel αλόης και το αιθέριο έλαιο και αναμίξτε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Αποθηκεύστε το σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο με καπάκι.
Απλώστε γενναίες ποσότητες στην πάσχουσα περιοχή πρωι και βράδυ, φορώντας καθαρές κάθε φορά βαμβακερές κάλτσες ώστε να "κλειδώσετε" την υγρασία. Επίσης είναι πολύ αποτελεσματικό όταν εφαρμόζεται αμέσως μετά από ζεστό ποδόλουτρο.
Γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα συστατικά
Μαγειρικό λίπος: Η κύρια χρήση του είναι αυτή που φανερώνει το όνομα του· η μαγειρική και ενιοτε η ζαχαροπλαστική. Δεν πρόκειται για φυσικό προϊόν. Παράγεται από μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια (συνηθέστερα σογιέλαια, βαμβακέλαια κτλ.).
Το μαγειρικό λίπος ΔΕΝ είναι κατάλληλο για ενυδάτωση της επιδερμίδας. Θα φράξει τους πόρους στις περιοχές όπου υπάρχουν σμηγματογόνοι αδένες, δηλαδή σχεδόν παντού. ΜΗ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΤΟΥΣΕΣ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΣΜΗΓΜΑΤΟΓΟΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ.
Το μαγειρικό λίπος θα δράσει σαν μαλακτικός και ενυδατικός παράγοντας στις παραπάνω περιοχές. Επιπλέον θα βοηθήσει στην επανόρθωση της υγρασίας της περιοχής και λειτουργώντας σαν φραγμός (barrier) θα αποτρέψει την απώλεια υγρού από αυτή. Δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως τα φυσικά έλαια, και ουσιαστικά δεν αφήνει το δέρμα να αναπνεύσει. Αυτό χρειαζόμαστε στη δεδομένη στιγμή για την πάσχουσα περιοχή.
Φανταστείτε πως λειτουργεί σαν τσιρότο για την επιδερμίδα των ποδιών.
Gel αλόης: Έχουμε πει πολλά πράγματα για την αλόη που οτιδήποτε παραπάνω θα θεωρηθεί πλεονασμός και... ευλογία γενιών. Πραγματικό "πολυβόλο" στο οπλοστάσιο της υγείας και ομορφιάς. Ενώ το μαγειρικό λίπος "κάθεται" πάνω στις σκασμένες φτέρνες δημιουργώντας ένα υγρό επίθεμα, η αλόη διεισδύει σε βάθος τρέφοντας τους ιστούς και αναπλάθοντας το κατεστραμμένο δέρμα. Διαβάστε περισσότερα για την αλόη εδώ.
Αιθέριο έλαιο tea tree: Μια περιοχή του δέρματος η οποία έχει περιέλθει σε κατάσταση λύσης της συνέχειας του δέρματος, είναι επιρρεπής σε βακτηριακές, και όχι μόνο, λοιμώξεις. Οι ισχυρές αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες καθιστούν την παρουσία του αναγκαία μέσα στην αλοιφή.
Ενυδατώστε και εξοπλίστε τον οργανισμό σας "από μέσα" ώστε να καταπολεμήσετε το αντιαισθητικό και επώδυνο αυτό φαινόμενο. Μερικά tips:
- Πιείτε νερό. Το έχετε ξανακούσει μυριάδες φορές αλλά είναι αλήθεια.
- Εφοδιαστείτε με βιταμίνες και μέταλλα. Χρειαζόμαστε απαραίτητα C, B6 και ψευδάργυρο. Στην ανάγκη πάρτε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα αν η πρόσληψη με τη διατροφή σας δεν είναι ικανοποιητική.
- Λιπαρά ωμέγα 3-6-9. Τα λεγόμενα καλά λιπαρά, βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού και φροντίζουν το δέρμα σε βάθος.
0 comments:
Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.