Φτιάξε φυσικό στοματικό διάλυμα
Φτιάξαμε σπιτική οδοντόκρεμα, τώρα είναι καιρός να φτιάξουμε και στοματικό διάλυμα για να αποδεσμευτούμε πλήρως από τα αμφίβολα οδοντικά προϊόντα του εμπορίου. Αν μπούμε στη διαδικασία να παρασκευάσουμε φυσικό στοματικό διάλυμα θα πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε να επιτύχουμε.
Ένα στοματικό διάλυμα θα πρέπει να έχει αντιμικροβιακή δράση, να καταπολεμά την κακοσμία του στόματος, να προστατεύει από ουλίτιδα, τερηδόνα, πλάκα και περιοδοντική νόσο και τέλος να φτάνει πιο πέρα από την οδοντόβουρτσα.
Τι επιλογές έχω για να φτιάξω στοματικό διάλυμα
Βότανα και έλαια
Gel αλόης: Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Συνδράμει στην επούλωση των ούλων.
Βασιλικός: Αγαπημένο βότανο με ισχυρό και χαρακτηριστικό άρωμα, με το λάδι του να έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιιική και αντιμικροβιακή δράση.
Γαριφαλέλαιο: Φυσικό παυσίπονο με αντισηπτικές ιδιότητες που χρησιμοποιείται σε χαλασμένα δόντια ως πρώτες βοήθειες μέχρι να μας δει οδοντίατρος.
Γλυκάνισος: Με το χαρακτηριστικό του άρωμα ο γλυκάνισος περιέχει ανεθόλη (ή ανηθόλη, C10H12Ο), ένα τερπενοειδές με ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες ενάντια σε βακτήρια και μύκητες.
Θυμάρι: Το αιθέριο έλαιο θυμαριού περιέχει θυμόλη σε ποσοστά 20-55%. Η θυμόλη είναι αντισηπτική και αποτελεί το βασικό ενεργό συστατικό σε κορυφαία σε πωλήσεις στοματικά διαλύματα.
Κάρδαμο: Χρησιμοποείται για τη θεραπεία παθήσεων των ούλων και του στόματος γενικότερα.
Κανέλα: Θεωρείται φυσικό συντηρητικό τροφίμων. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων στη στοματική κοιλότητα, μιας και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Ευκάλυπτος: Το συναντούμε συχνά σε παστίλιες για το λαιμό, οδοντόπαστες και αποσυμφορητικά ρινός. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Κουρκουμάς: Παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη, αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Ginger: Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και προάγει την έκκριση σιέλου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Μάραθος: Πολύ αρωματικό βότανο με ευρεία χρήση στην κουζίνα. Περιέχει και αυτός ανεθόλη που όπως είδαμε παραπάνω έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες ενάντια σε βακτήρια και μύκητες.
Λεμόνι: Το αιθέριο έλαιο του προσφέρει αποσμητική και αντισηπτική δράση.
Μύρο: Χρησιμοποιείται σε οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα για τη πρόληψη και θεραπεία της ουλίτιδας. Επιπλέον είναι άριστο φυσικό συντηρητικό.
Μέντα: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μενθόλη και χρησιμοποιείται ευρέως σε οδοντικά προϊόντα. Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Περγαμόντο: Καταπραΰνει τα ούλα βοηθώντας στην επούλωση τους, ενώ επιπλέον έχει αντισηπτικές ιδιότητες.
Tea tree: Το γνωστό μας τεϊόδεντρο έχει μοναδικές αντισηπτικές, αντιμικροβιακές, αντιιικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.
Φασκόμηλο: Έχει υπέροχο άρωμα και επιπλέον αντιβιοτικές και μυκητοκτόνες ιδιότητες.
Γλυκαντικά
Μέλι: Αν και περιέχει σάκχαρα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μεταχειριστούν ένα πιο φυσικό γλυκαντικό. Το μέλι περιέχει πιο σύνθετους υδατάνθρακες από ότι η κοινή ζάχαρη που διασπώνται με πιο αργό ρυθμό, γεγονός που σημαίνει πως δε θα προλάβει να βλάψει το στόμα σας. Διαβάστε περισσότερα για το μέλι εδώ και για το μέλι manuka εδώ.
Στέβια: Είναι περί τις 30 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και έρευνες να έχουν δείξει πως μειώνει το ρυθμό πολλαπλασιασμού των επιβλαβών βακτηριών της στοματικής κοιλότητας που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα.
Ξυλιτόλη: Χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως γλυκαντικό σε οδοντικά προϊόντα (τσίχλες, οδοντόπαστες κτλ.). Δεν περιέχει υδατάνθρακες σε αντίθεση με τη ζάχαρη, ενώ παρέχει περίπου τα ⅔ των θερμιδών της. Δε προκαλεί κακοσμία του στόματος ή τερηδόνα, μιας και τα βακτήρια δε μπορούν να τραφούν με αυτή.
Άλλα
Μηλόξυδο: Οι γαργάρες με μηλόξυδο είναι παραδοσιακό γιατρικό για τον πονόλαιμο, μιας και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Βοηθά επίσης στη διάσπαση της πλάκας των δοντιών.
Μαγειρική σόδα: Δρα σαν μηχανικό καθαριστικό των δοντιών, εξουδετερώνει τα οξέα του στόματος και έχει ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες. Είναι βασικότατο συστατικό στη σπιτική οδοντόκρεμα. Διαβάστε περισσότερα για τη διττανθρακική σόδα εδώ.
Αραβικό κόμμι: Μειώνει την επιφανειακή τάση των υγρών, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να εισχωρήσει σε δύσκολα σημεία μέσα στη στοματική κοιλότητα. Επιπλέον είναι γαλακτωματοποιητής, δηλαδή βοηθά το διάλυμα σας να παραμείνει ενοποιημένο.
Υπεροξείδιο του υδρογόνου: Είναι απολυμαντικό, αντισηπτικό και λευκαντικό. Αναμεμιγμένο με μαγειρική σόδα και αλάτι αποτελεί την ιδανική εναλλακτική χειροποίητη οδοντόκρεμα. Το χρησιμοποιούμε πάντα σε διάλυση 3% και το φυλάσσουμε σε σκουρόχρωμο δοχείο, μιας και είναι φωτοευαίσθητο.
Αλάτι: Επιστημονικά ονομάζεται χλωριούχο νάτριο. Δρα σα συντηρητικό απορροφώντας υγρασία από το κύτταρο των βακτηρίων, σκοτώνοντας ή παροπλίζοντας τα.
Νερό: Βασικό συστατικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποσταγμένο, βρασμένο, φιλτραρισμένο ή ακόμα και μεταλλικό. Το νερό της βρύσης δυστυχώς περιέχει χλώριο, φθόριο, νιτρικά και άλλες άσχημες ουσίες που δεν θέλουμε μέσα στο διάλυμα μας.
Μέθοδοι παρασκευής
Τρεις είναι οι βασικές μέθοδοι παρασκευής χειροποίητου στοματικού διαλύματος και μπορούμε να πειραματιστούμε με διαφορετικά υλικά κάθε φορά:
Α. Βρασμός: Η κεντρική ιδέα είναι να εξάγουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων στο νερό. Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού, προσθέστε τα βότανα και αφήστε τα να εκχυλιστούν για 20 λεπτά της ώρας. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει, σουρώστε και αποθηκεύστε το σε καθαρό μπουκάλι.
Β. Εμποτισμός: Εναλλακτικά βάλτε τα βότανα της επιλογής σας σε ένα γυάλινο μπουκάλι, ρίξτε από πάνω βραστό νερό και αφήστε το μίγμα ολονυχτίς να εκχυλιστεί. Μπορείτε να το αφήσετε και για μεγαλύτερο διάστημα ώστε να γίνει πιο δυνατό το αφέψημα (maximum τις 5 ημέρες), ανακινώντας το καθημερινά. Σουρώστε την επόμενη μέρα και αποθηκεύστε το σε νέο, καθαρό μπουκάλι.
Γ. Ανάμιξη: Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται όταν τα υλικά μας είναι υγρά ή σε σκόνη, όπως πχ. το έτοιμο αφέψημα βοτάνων μαζί με αλάτι, αιθέρια έλαια ή gel αλόης. Να θυμάστε πάντα να ανακινείτε πολύ καλά το μίγμα πριν από κάθε χρήση.
Για τη βασική συνταγή θα χρειαστείτε:
- ½ κούπα αποσταγμένο νερό (ή φιλτραρισμένο)
- 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο tea tree
- 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα
- 2 σταγόνες γαριφαλέλαιο
Μέθοδος: Ανάμιξη
Βάλτε στο στόμα σας μια μικρή γουλιά και κάντε στοματικές πλύσεις για ένα λεπτό της ώρας. Η μαγειρική σόδα με την πάροδο του χρόνου θα "κάτσει" στον πάτο του μπουκαλιού. Να ανακινείτε καλά το προϊόν πριν από κάθε χρήση. Μη το καταπίνετε.
Ιδέες για συνταγές
#1 Με δεντρολίβανο
- 2½ κούπες νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέντα
- 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους γλυκάνισου
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού στέβια
Μέθοδος: Βρασμός ή Εμποτισμός
#2 Με tea tree και μύρο
- 1 κούπα νερό
- 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
- ½ κουταλάκι του γλυκού βάμμα μύρου
- 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
- 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού vodka
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού στέβια
Μέθοδος: Ανάμιξη
#3 Άρωμα εσπεριδοειδών
- ¾ της κούπας νερό
- ¼ της κούπας vodka
- 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι
- 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού ξυλιτόλη
Μέθοδος: Ανάμιξη
#4 Πανδαισία Μέντας
- ¾ της κούπας νερό
- ¼ της κούπας vodka
- 4 κουταλάκια του γλυκού γλυκερίνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού gel αλόης
- 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα
Μέθοδος: Ανάμιξη
#5 Baking soda Wash
- 1 κούπα νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα
- 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού ξυλιτόλη
Μέθοδος: Ανάμιξη
#6 Μυρωδάτο Γαρίφαλο
- 1 κούπα νερό
- 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο
- 4 καρφάκια γαρίφαλο
Μέθοδος: Βρασμός ή Εμποτισμός
#7 Μέντα και μέλι
- 1 κούπα νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμόνι
- 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα
- 2 σταγόνα αιθέριο έλαιο ευκάλυπτος
Μέθοδος: Ανάμιξη
Σημειώσεις
- Είναι πολύ σημαντικό να το ΑΝΑΚΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ.
- Δε χρησιμοποιούμε ποτέ νερό βρύσης, παρά μόνο αποσταγμένο, βρασμένο ή μεταλλικό.
0 comments:
Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.