Σαπούνι με 100% λάδι καρύδας
Έχουμε πλέον μάθει πως το σαπούνι δε πρέπει να περιέχει παραπάνω από 30% λάδι καρύδας, γιατί θα ξηραίνει το δέρμα, και επιπλέον πως δε κάνουμε υπερλίπανση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 8-10%, γιατί το σαπούνι θα είναι μαλακό, δε θα αφρίζει και θα εμφανίσει σημεία σήψης (ταγγίσματος). Τώρα που μάθαμε τους βασικούς αυτούς κανόνες, ας... τους καταργήσουμε!
Η παρακάτω συνταγή βασίζεται στη συνήθη πρακτική πολλών σαπωνοποιών, επαγγελματιών και μη, να φτιάχνουν σαπούνι με 100% λάδι καρύδας και να το υπερλιπαίνουν σε ποσοστό 20%. Το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο σαπούνι στο οποίο το αρνητικό αποτέλεσμα του λαδιού καρύδας αντισταθμίζεται από το μεγάλο ποσοστό υπερλίπανσης. Πως γίνεται αυτό;
Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα κάτι. Το λάδι καρύδας δεν "ξηραίνει" το δέρμα. Έχει πολύ μεγάλη καθαριστική ικανότητα και απογυμνώνει το δέρμα από το φυσικό του σμήγμα, αφήνοντας μια δυσάρεστη αίσθηση ξηρότητας. Παρ'όλαυτα παραμένει ένα πολύ καλό λάδι για το δέρμα με υπέροχες ενυδατικές ιδιότητες. Αν λοιπόν αφήσουμε ένα 20% ελαίων ασαπωνοποίητα, το αποτέλεσμα θα είναι ένα σαπούνι που θα καθαρίζει πολύ καλά και παράλληλα τα extra-ασαπωνοποίητα έλαια θα περιποιούνται την επιδερμίδα.
Το δεύτερο σκέλος που θα σας προβληματίσει είναι μήπως το σαπούνι "ταγγίσει" από τα παραπανίσια ασαπωνοποίητα έλαια. Λάθος. Το λάδι καρύδας είναι ένα από τα πιο σταθερά έλαια με μεγάλο χρόνο ζωής. Έτσι το σαπούνι σας δε θα χαλάσει, ακόμα και μετά από 2 χρόνια από τη στιγμή που το φτιάξατε. Με μόνη προϋπόθεση να μη περιέχει άλλα έλαια. Στη συγκεκριμένη συνταγή δε χωρούν πειραματισμοί. Λάδι καρύδας και μόνο.
Όσο για τον αφρό μην ανησυχείτε. Παρά το υψηλό ποσοστό υπερλίπανσης, που γενικά έχει αρνητικό αντίκτυπο στον αφρισμό, το λάδι καρύδας αποδίδει τον πλουσιότερο αφρό από κάθε άλλο έλαιο.
Θα χρειαστείτε:
Αν κάνετε την ανάμιξη σόδας και ελαίου σε χαμηλή θερμοκρασία υπάρχει η πιθανότητα το σαπούνι να έχει κοκκώδη αίσθηση, που για πολλούς θεωρείται δυσάρεστη. Για να αποφύγετε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, που πιθανόν να σας δυσαρεστήσει, κάντε την ανάμιξη σε ελαφρώς μεγαλύτερη θερμοκρασία.
Σε ελαφρύ trace, αν επιθυμείτε, προσθέστε άρωμα, χρώμα ή το αιθέριο έλαιο που επιλέξατε.
Το σαπούνι αυτό θα σκληρύνει μέσα σε 12-18 ώρες, οπότε και θα το βγάλετε από το καλούπι για να το κόψετε.
Αφήστε το να ωριμάσει για 6-8 εβδομάδες και είναι έτοιμο για χρήση. Η απλότητα της συνταγής και το ασυναγώνιστο αποτέλεσμα πρέπει ήδη να σας έχουν ερεθίσει τη περιέργεια.
Καλή επιτυχία!
Η παρακάτω συνταγή βασίζεται στη συνήθη πρακτική πολλών σαπωνοποιών, επαγγελματιών και μη, να φτιάχνουν σαπούνι με 100% λάδι καρύδας και να το υπερλιπαίνουν σε ποσοστό 20%. Το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο σαπούνι στο οποίο το αρνητικό αποτέλεσμα του λαδιού καρύδας αντισταθμίζεται από το μεγάλο ποσοστό υπερλίπανσης. Πως γίνεται αυτό;
Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα κάτι. Το λάδι καρύδας δεν "ξηραίνει" το δέρμα. Έχει πολύ μεγάλη καθαριστική ικανότητα και απογυμνώνει το δέρμα από το φυσικό του σμήγμα, αφήνοντας μια δυσάρεστη αίσθηση ξηρότητας. Παρ'όλαυτα παραμένει ένα πολύ καλό λάδι για το δέρμα με υπέροχες ενυδατικές ιδιότητες. Αν λοιπόν αφήσουμε ένα 20% ελαίων ασαπωνοποίητα, το αποτέλεσμα θα είναι ένα σαπούνι που θα καθαρίζει πολύ καλά και παράλληλα τα extra-ασαπωνοποίητα έλαια θα περιποιούνται την επιδερμίδα.
Το δεύτερο σκέλος που θα σας προβληματίσει είναι μήπως το σαπούνι "ταγγίσει" από τα παραπανίσια ασαπωνοποίητα έλαια. Λάθος. Το λάδι καρύδας είναι ένα από τα πιο σταθερά έλαια με μεγάλο χρόνο ζωής. Έτσι το σαπούνι σας δε θα χαλάσει, ακόμα και μετά από 2 χρόνια από τη στιγμή που το φτιάξατε. Με μόνη προϋπόθεση να μη περιέχει άλλα έλαια. Στη συγκεκριμένη συνταγή δε χωρούν πειραματισμοί. Λάδι καρύδας και μόνο.
Όσο για τον αφρό μην ανησυχείτε. Παρά το υψηλό ποσοστό υπερλίπανσης, που γενικά έχει αρνητικό αντίκτυπο στον αφρισμό, το λάδι καρύδας αποδίδει τον πλουσιότερο αφρό από κάθε άλλο έλαιο.
Θα χρειαστείτε:
- 1000 gr λάδι καρύδας
- 146 gr καυστική σόδα
- 320 gr αποσταγμένο νερό
Αν θέλετε να μάθετε να χειρίζεστε έναν νέο υπολογιστή, με πολλές παραμέτρους και πληροφορίες, δοκιμάστε τον soapcalc. Μπορείτε να επαληθεύσετε εκεί τη συνταγή, μιας και ο συγκεκριμένος δίνει επιλογή για οποιοδήποτε ποσοστό υπερλίπανσης.
Αν κάνετε την ανάμιξη σόδας και ελαίου σε χαμηλή θερμοκρασία υπάρχει η πιθανότητα το σαπούνι να έχει κοκκώδη αίσθηση, που για πολλούς θεωρείται δυσάρεστη. Για να αποφύγετε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, που πιθανόν να σας δυσαρεστήσει, κάντε την ανάμιξη σε ελαφρώς μεγαλύτερη θερμοκρασία.
Σε ελαφρύ trace, αν επιθυμείτε, προσθέστε άρωμα, χρώμα ή το αιθέριο έλαιο που επιλέξατε.
Το σαπούνι αυτό θα σκληρύνει μέσα σε 12-18 ώρες, οπότε και θα το βγάλετε από το καλούπι για να το κόψετε.
Αφήστε το να ωριμάσει για 6-8 εβδομάδες και είναι έτοιμο για χρήση. Η απλότητα της συνταγής και το ασυναγώνιστο αποτέλεσμα πρέπει ήδη να σας έχουν ερεθίσει τη περιέργεια.
Καλή επιτυχία!
Τι σημαίνει σαπωνοποιώ τα 800gr; Τα υπόλοιπα 200;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣημαίνει οτί τα 200 θα μείνουν ασαπωνοποίητα και έτσι θα έχω 20% υπερλίπανση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσαπωνοποίητα σημαίνει ο,τι τα κρατάμε εκτός της διαδικασίας
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι τα προσθέτουμε στο τέλος στο μίγμα; Ευχαριστώ
Όχι. Ασαπωνοποίητα σημαίνει πως επειδή έχουμε βάλει λιγότερη σόδα από αυτή που απαιτείται για να σαπωνοποιηθεί όλο το λάδι, ένα ποσοστό θα μείνει ανέπαφο, δηλαδή "ασαπωνοποίητο". Αν απαιτείται να βάλεις μια ποσότητα λαδιού στο trace θα το αναγράφει ρητά η συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και μπράβο για την δουλειά που κάνεις και για τις πληροφορίες που μοιράζεσαι μαζί μας. Έχω μία απορία. Όταν γράφεις αποσταγμένο νερο, εννοείς απιονισμένο? Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι το ίδιο... Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπιονισμένο είναι νερό στο οποίο έχουν απομακρυνθεί τα ιόντα, δηλαδή τα φορτισμένα μέρη των αλάτων. Η διαδικασία της αφαίρεσης των ιόντων στο απιονισμένο νερό γίνεται με χημική επεξεργασία, δηλαδή περνάνε κάποιες ουσίες από το νερό που αντιδρούν με τα άλατα, τα συγκεντρώνουν και έτσι μένει το νερό χωρίς άλατα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αποσταγμένο, ειναι νερό που έχει περάσει διαδικασία απόσταξης, δηλαδή το βράζουμε, μαζεύουμε τους υδρατμούς, τους επαναϋγροποιούμε και μένει καθαρό νερό, χωρίς άλατα. Μηχανική δηλαδή επεξεργασία και όχι χημική.
Το απιονισμένο είναι καθαρισμένο από τα αλατα, το αποσταγμένο είναι καθαρισμένο από όλα. Αποσταγμένο νερό έχει στα supermarket, όπως ΚΑΙ απιονισμένο, το αναγράφει στην συσκευασία. Διαλέγεις και παίρνεις. Ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα.
στη συγγεκριμενη συνταγη θα μπορουσα να αντικαταστησω μερος του νερου με φρεσκο κατσικισιο γαλα για να ειναι πιο ενυδατικο?εννοειται μονο με λαδι καρυδας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα θα μπορούσα να το κάνω και μετη θερμή μέθοδο; εχω δοκιμάσει με την ψυχρή και μου άρεσε πολύ ωστόσο δεν θελω πάλι να περιμένω τόσο! ☺ ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, πολύ ωραία ιδέα και σε βγάζει από ταλαιπωρία.Αλλα στο soupcalc στην εκτιμηση μου βγάζει οτι να ναι.παρ ολα αυτα θα το δοκιμασω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα να ρωτησω κατι εχω ενα κιλο καρυδελαιο κ 4 κιλα ελαιολαδο τη ποσοτιτα σοδα να βαλω να φτιαξω σαπουνακια αν ξερει καποιος ας μου πει ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφή