Εμφάνιση αναρτήσεων με ετικέτα Σαπωνοποίηση. Εμφάνιση όλων των αναρτήσεων

Ψευδές trace κατά τη παρασκευή σαπουνιού

Το stick blender είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο στα χέρια του σαπωνοποιού. Αναμιγνύει τη σόδα με τα έλαια σε χρόνους που ούτε μπορούν να φανταστούν εργαλεία όπως ο αυγοδάρτης ή το mixer χειρός.


Μήπως σας έτυχε ποτέ να πήξει ο σαπουνοπολτός κομματάκι πιο γρήγορα από ότι φανταζόσασταν; Όπως για παράδειγμα ελάχιστες στιγμές μετά τη προσθήκη της σόδας στα λάδια;
Μη πετάξετε το stick blender, πιθανόν να ήρθατε αντιμέτωποι με το φαινόμενο "false trace" ή "ψευδές trace" αν προτιμάτε.

Trace είναι το σημείο όπου η καυστική σόδα και τα έλαια έχουν αρχίσει να σαπωνοποιούνται.

Υπάρχουν δύο τύποι ψευδούς trace:

α. ψευδής γαλακτωματοποίηση
β. κρύα σαπουνόμαζα

Στην πρώτη περίπτωση η κύρια αιτία είναι η αστοχία των συστατικών να δημιουργήσουν γαλάκτωμα λόγω κακής ανάμιξης του σαπουνοπολτού ή άλλων παραγόντων. Εκ πρώτης όψεως μπορεί το σαπούνι να μοιάζει έτοιμο για καλούπωμα, αλλά εάν το καλουπώσετε θα διαχωριστεί μετά από λίγη ώρα σε σόδα και λάδια. Δείτε τη φωτό.


Στη δεύτερη περίπτωση αυτό που συμβαίνει είναι πως διάφορα λίπη και έλαια όπως το λάδι καρύδας, το μελισσοκέρι ή το βούτυρο κακάο που χρησιμοποιήσαμε στη συνταγή (και που σε κανονικές θερμοκρασίες είναι στερεά) αρχίζουν, λόγω χαμηλής θερμοκρασίας, να στερεοποιούνται πριν προλάβει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της σαπωνοποίησης.

Το ψευδο-trace μοιάζει σαν κανονικό trace, μόνο που συμβαίνει τάχιστα μετά την ανάμιξη σόδας και ελαίων.

Τι προκαλεί το ψευδές trace;
Η λανθασμένη θερμοκρασία ανάμιξης σόδας και ελαίων είναι ο κύριος υπαίτιος της εμφάνισης του φαινομένου. Όταν η κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου καυστική σόδα ενωθεί με τα λιωμένα λάδια ή βούτυρα προκαλεί τη πρόωρη στερεοποίηση τους.


Το ψευδο-trace συμβαίνει πολύ γρήγορα, σχεδόν ακαριαία. Μόλις αρχίσουμε να ρίχνουμε τη σόδα μέσα στα λάδια το σαπούνι θα αρχίσει να πήζει αμέσως. Όσο συνεχίζουμε να δουλεύουμε το σαπουνοπολτό αυτό πήζει πολύ, δυσκολεύοντας μας να χειριστούμε το blender. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να πάρει την όψη "σβωλιασμένης μπεσαμέλ", με κομμάτια σαπουνιού και στερεοποιημένων λαδιών και λιπών που πλέουν μέσα σε μια λίμνη υγρών, ασαπωνοποίητων ελαίων.


Η λύση είναι απλή. Κάνετε την ανάμιξη σόδας και ελαίων σε θερμοκρασία λίγο υψηλότερα από τη θερμοκρασία τήξης των λαδιών και βουτύρων. Ένα παράδειγμα: τα μαλακά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, το σιτέλαιο ή το αμυγδαλέλαιο είναι πάντα υγρά. Αντίθετα τα διάφορα λίπη και βούτυρα είναι συνήθως στερεά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το παρθένο λάδι καρύδας λιώνει στους 24° C, το βούτυρο avocado στους 32° C και το βούτυρο κακάο στους 38° C. Αν χρησιμοποιήσω όλα αυτά τα λίπη και έλαια στο σαπούνι μου, η minimum θερμοκρασία ανάμιξης θα είναι οι 40-42° C, έτσι ώστε να εξασφαλίσω πως δε θα αντιμετωπίσω φαινόμενο ψευδο-trace λόγω θερμοκρασίας.

Πως αντιμετωπίζουμε το ψευδο-trace;
Αν παρά τις προφυλάξεις σας κάπου μπερδευτήκατε, κάπου δε σας βγήκαν οι υπολογισμοί και οι χρόνοι και αντιμετωπίσετε φαινόμενο ψευδούς trace, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε την ανάδευση με το stick blender. Δε σημαίνει πως το σαπούνι είναι για πέταμα, μπορείτε ακόμα να το σώσετε. Η σόδα και τα λάδια πρέπει να ανακατευτούν μέχρι να ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση. Ο σαπουνοπολτός θα πήξει πολύ και δε θα σας αφήσει περιθώρια για σχέδια και χρώματα. Πιθανόν να χρειαστείτε σπάτουλα ή κουτάλι για να το τοποθετήσετε στο καλούπι, μιας και δε θα είναι καθόλου ρευστό.

Πως να αποτρέψω το ψευδές trace;
Το ψευδο-trace είναι πολύ συχνό φαινόμενο όταν αποπειρώμαστε να παρασκευάσουμε σαπούνι με γάλα. Σε αυτή τη περίπτωση προσπαθούμε να κάνουμε την ανάμιξη σε χαμηλές θερμοκρασίες ώστε να μη καεί το γάλα, πιο συγκεκριμένα το σάκχαρο λακτόζη που περιέχει, με άμεση συνέπεια να χάνονται τα ευεργετικά του συστατικά, το σαπούνι να αποκτά άσχημη οσμή αμμωνίας και σκούρο χρώμα με πορτοκαλί ή καφέ στίγματα.


Υψηλότερες θερμοκρασίες ανάμιξης σόδας και ελαίων αποτρέπουν αποτελεσματικά το ψευδο-trace. Θερμοκρασίες της τάξης των 40 - 55° C θα διατηρήσουν τα στερεά λάδια και βούτυρα σε υγρή μορφή και θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε τη σαπωνοποίηση ανεμπόδιστα.

Υψηλή θερμοκρασία = ταχύτερη χημική αντίδραση = ταχύτερο trace

Επίσης η επιλογή των ελαίων θα πρέπει να γίνει με σοφία. Η χρήση μαλακών λαδιών στη συνταγή όπως το ελαιόλαδο, το αμυγδαλέλαιο κτλ. θα μας δώσει περισσότερο χρόνο να δουλέψουμε το σαπούνι και θα αποτρέψει την εμφάνιση ψευδο-trace.
Learn more »

Τα άπαντα του Trace

Σε οποιοδήποτε άρθρο, βιβλίο ή video που αφορά τη παρασκευή σαπουνιού όλοι μιλούν για το περιβόητο trace. Πρόκειται για τον εφιάλτη του αρχάριου σαπωνοποιού. Ελαφρύ, μέτριο ή παχύ trace. Σταματάμε να χτυπάμε το σαπούνι μόλις φτάσουμε στο trace.
Τι είναι λοιπόν το trace;


Trace ή ίχνος είναι το σημείο εκείνο κατά τη παρασκευή σαπουνιού όπου η καυστική σόδα και τα έλαια έχουν γαλακτωματοποιηθεί. Μόλις το σαπούνι φτάσει σε ελαφρύ trace θα συνεχίσει να πήζει με την πάροδο του χρόνου και φυσικά τη συνέχιση της ανάδευσης.
Η ανάμιξη της καυστικής σόδας και των ελαίων ξεκινά τη χημική διεργασία της σαπωνοποίησης. Η σαπωνοποίηση λαμβάνει χώρα μόλις τα μόρια ελαίων και σόδας δημιουργήσουν, αφού αντιδράσουν μεταξύ τους, νέα μόρια σαπουνιού. Μόλις λοιπόν τα μόρια σόδας και ελαίων σαπωνοποιηθούν, σχηματίσουν γαλάκτωμα και δε διαχωρίζονται πια έχουμε φτάσει στο trace. Στη φωτό παρακάτω βλέπετε το λάδι να διαχωρίζεται από τη σαπουνόμαζα, γεγονός που σημαίνει πως δεν έχουμε φτάσει σε trace.


Μόλις ρίξουμε τη NaOH στο λαμπερό μίγμα ελαίων αμέσως αυτό θολώνει. Συνεχίζοντας την ανάδευση το θολό μίγμα αποκτά κρεμώδη υφή. Συνήθως αυτή η διαδικασία γίνεται σχετικά γρήγορα, αν χρησιμοποιήσετε stick blender. Χωρίς stick blender η διαδικασία μπορεί να πάρει ώρες ολόκληρες και πάλι να είναι ημιτελής.

Ελαφρύ, μέτριο, παχύ trace
Ελαφρύ trace έχουμε όταν τα έλαια δε διαχωρίζονται πλέον από το σαπουνοπολτό, ο τελευταίος έχει τη μορφή της ζύμης κρέπας, είναι δηλαδή λεπτόρευστος, και μπορούμε πολύ εύκολα να το ρίξουμε στο καλούπι. Το ελαφρύ trace είναι το ιδανικό σημείο για να προσθέσουμε χρωστικές, αρώματα και άλλα πρόσθετα. Δείτε τη φωτό.


Μέτριο trace είναι το αμέσως επόμενο στάδιο που θα συναντήσουμε. Ο σαπουνοπολτός αποκτά την υφή ζύμης για cake, δηλαδή γίνεται πιο παχύρευστος. Ίχνος παραμένει για περισσότερο χρόνο στην επιφάνεια του σαπουνοπολτού. Το μέτριο trace είναι η κατάλληλη στιγμή να ενσωματώσουμε πρόσθετα που θέλουμε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα στη μάζα του σαπουνιού όπως σπόρους, αποξηραμένα βότανα κτλ. Δείτε τη φωτό.


Παχύ trace είναι το σημείο εκείνο όπου ο σαπουνοπολτός έχει πήξει αρκετά έως πολύ και πλέον δυσκολευόμαστε να τον δουλέψουμε με το stick blender. Σπάνια φτάνουμε ηθελημένα σε παχύ trace και αυτό περισσότερο για να δουλέψουμε με τεχνοτροπίες στο σαπούνι. Δείτε τη φωτό.




Παράγοντες που επηρεάζουν το trace
  1. Τα stick blender. Αν δεν είστε σίγουροι για τους χρόνους ή για το πως θα αντιδράσει το μίγμα σας μεταχειριστείτε το stick blender με φειδώ. Μόλις φτάσετε σε ελαφρύ trace και προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά ανακατέψτε το μίγμα με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή υφή.
  2. Μερικά αρώματα μπορεί να επιταχύνουν το trace. Αν δουλεύετε με υλικά που δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει και δε ξέρετε πως θα αντιδράσουν χρησιμοποιήστε αυγοδάρτη.
  3. Μόλις φτάσετε σε ελαφρύ trace προσθέστε πρώτα χρωστικές και άλλα πρόσθετα και αφήστε τελευταίο το άρωμα. Έτσι θα έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεση σας για να αντιμετωπίσετε τυχόν "κακές συμπεριφορές" από μέρους του σαπουνιού σας.
  4. Οι άργιλοι επίσης επιταχύνουν το trace. Γιαυτό συνήθως τους διαλύουμε πρώτα σε λίγο νερό, ώστε να μετριάσουμε τη τάση τους να απορροφούν υγρασία από το σαπουνοπολτό επιταχύνοντας το trace.
  5. Η σύσταση του μίγματος καθορίζει το χρόνο άφιξης trace. Αν χρησιμοποιήσουμε πολλά στερεά έλαια και βούτυρα το trace θα φτάσει πολύ πιο σύντομα από ότι αν μεταχειριστούμε ρευστά λάδια.
  6. Θερμοκρασία. Υψηλότερες θερμοκρασίες τείνουν να επιταχύνουν το μέτριο και παχύ trace.
  7. Μείωση του νερού της συνταγής θα έχει σαν αποτέλεσμα την επιτάχυνση του trace. Αυτό συχνά γίνεται για να πάρουμε πιο σκληρή μπάρα σαπουνιού με μικρότερο χρόνο ωρίμανσης. Γιαυτό θεωρείται τεχνική που δε θα πρέπει να εφαρμόζεται από αρχάριους σαπωνοποιούς.
  8. Η προσθήκη κρύων υλικών στο ελαφρύ trace, όπως γάλα, μπορεί να επιταχύνει δραματικά το trace.
  9. Το ποσοστό υπερλίπανσης. Αύξηση του ποσοστού υπερλίπανσης, δηλαδή του ποσοστού των ελαίων που θα παραμείνουν ασαπωνοποίητα, επιβραδύνει το χρόνο trace και μας δίνει πιο μαλακή μπάρα σαπουνιού. Ποσοστό υπερλίπανσης έως 5% θεωρείται αρκετό και επιθυμητό, οτιδήποτε υπερβολικό μπορεί να έχει άσχημες επιπτώσεις στο σαπούνι μας σε βάθος χρόνου, όπως ταγγισμένα ασαπωνοποίητα έλαια που θα δώσουν στο σαπούνι δύσοσμες κηλίδες στις αποχρώσεις της σκουριάς, καταστρέφωντας το ουσιαστικά.
Υπερλίπανση πάνω από 5% επιδιώκουμε στο σαπούνι με 100% λάδι καρύδας. Διαβάστε περισσότερα εδώ. 
Learn more »

Πίνακας σαπωνοποίησης

Ο πίνακας σαπωνοποίησης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του κάθε ερασιτέχνη αλλά και επαγγελματία σαπωνοποιού. Η τιμή σαπωνοποίησης (αριθμός σαπωνοποίησης ή αριθμός Koettstorfer) ή πιο απλοϊκά "SAP" αντιπροσωπεύει την ποσότητα σε milligram (mg) υδροξειδίου του νατρίου ή καλίου που απαιτούνται για να σαπωνοποιηθεί 1gr λίπους, κάτω από δεδομένες συνθήκες.
Είναι ουσιαστικά το μέσο με το οποίο βρίσκουμε την ακριβή ποσότητα NaOH ή KOH χρειαζόμαστε για κάθε δεδομένη συνταγή σαπουνιού, στερεού ή υγρού.
Θα μου πείτε:
"Αφού υπάρχουν οι υπολογιστές NaOH και KOH διαθέσιμοι στο διαδίκτυο, τι να τον κάνουμε τον πίνακα σαπωνοποίησης";
Και σας απαντώ:
"Καλό είναι να υπάρχει εκτυπωμένος σε ένα φύλλο χαρτί κάπου στο εργαστήριο σας σε περίπτωση που δεν έχετε για τον οποιοδήποτε λόγο πρόσβαση στο internet εκείνη τη δεδομένη στιγμή, ή θέλετε να επαληθεύσετε τις τιμές που σας δίνει ο αυτοματοποιημένος υπολογιστής".
Πίνακας τιμών SAP

Λίπος/Έλαιο/Βούτυρο NaOH KOH Ονομασία INCI
Acai Berry λάδι .136 .191 Euterpe oleracea Fruit Oil
Αγριοτριανταφυλλιά λάδι .133 .187 Rosa Canina / Rosa Rubiginosa (Rose Hip) Seed Oil
Αμύγδαλο βούτυρο .098 .139 Prunus amygdalus dulcis (Sweet Almond) Oil (and) Hydrogenated Vegetable Oil
Αμύγδαλο λάδι .137 .193 Prunus amygdalus dulcis (Sweet Almond) Oil
Argan λάδι .134 .188 Argania spinosa (Argan) Nut Oil
Aloe vera βούτυρο .176 .247 Cocos Nucifera (Coconut) Oil and Aloe Barbadensis Leaf Extract
Aloe vera λάδι .135 .191 Glycine Soja (Soybean) Oil (and) Aloe Barbadensis Leaf Extract
Avocado βούτυρο .132 .186 Persea Gratissima (Avocado) Oil and Hydrogenated Vegetable Oil
Avocado λάδι .132 .186 Persea gratissima (Avocado) Oil
Βερίκοκο βούτυρο .097 .1361 Prunus armeniacae (Apricot) Kernel Oil
Βερίκοκο λάδι .134 .188 Prunus armeniaca (Apricot) Kernel Oil
Babassu λάδι .176 .248 Orbignya oleifera (Babassu) Seed Oil
Baobab λάδι .143 .202 Adansonia digitata (Baobab) Seed Oil
Borage λάδι .130 .184 Borago officinalis (Borage) Seed Oil
Brazil Nut λάδι .138 .195 Bertholletia excelsa (Brazil) Nut Oil
Candelilla κερί .038 .053 Candelilla (Euphorbia cerifera ) Wax
Carnauba κερί .061 .086 Carnauba (Copernicia cerifera) Wax
Cocoa βούτυρο .136 .192 Theobroma cacao (Cocoa) Seed Butter
Cranberry λάδι .135 .190 Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Seed Oil
Cupuacu βούτυρο .136 .191 Theobroma grandiflorum (Cupuacu) Butter
Ελαιόλαδο .134 .188 Olea europaea (Olive) Fruit Oil
Ελαιόλαδο (πυρήνες) .134 .188 Olea europaea (Olive) Fruit Oil
Ελιά βούτυρο .088 .124 Olea europea (Olive) Seed Oil (and) Hydrogenated Vegetable Oil
Emu λάδι .135 .191 Emu Oil
Illipe βούτυρο .136 .192 Shorea stenoptera (Illipe) Seed Butter
Ιπποφαές λάδι .116 .163 Hippophae rhamnoides (Seabuckthorn) Oil
Ηλιέλαιο .134 .189 Helianthus annuus (Sunflower) Seed Oil
Jojoba λάδι .064 .091 Simmondsia chinensis (Jojoba) Seed Oil
Κάνναβη βούτυρο .132 .186 Cannabis sativa Seed Oil (and) Hydrogenated Vegetable Oil
Κάνναβη λάδι .135 .191 Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil
Καρθαμέλαιο .135 .190 Carthamus tinctorius (Safflower) Seed Oil
Καροτέλαιο .134 .188 Glycine Soja (Soybean) Oil (and) Daucus carota sativa (Carrot) Root Extract (and) Tocopherol
Καρύδα λάδι (76°) .178 .252 Cocos nucifera (Coconut) Oil
Καρύδα λάδι (παρθένο) .180 .254 Cocos nucifera (Virgin Coconut) Oil
Καρύδα λάδι Fractionated .234 .329 Caprylic/Capric Triglyceride
Καρύδέλαιο .136 .192 Juglans regia (Walnut) Seed Oil
Καστορέλαιο .127 .179 Ricinus communis (Castor) Seed Oil
Kokum βούτυρο .134 .188 Garcinia indica (Kokum) Seed Butter
Κολοκύθα λάδι .134 .189 Cucurbita pepo (Pumpkin) Seed Oil
Kukui λάδι .135 .191 Aleurites moluccana (Kukui) Nut Oil
Λινέλαιο .135 .190 Linum usitatissimum (Linseed) Seed Oil
Macadamia λάδι .137 .193 Macadamia (Macadamia ternifolia) Seed Oil
Mango βούτυρο .134 .189 Mangifera indica (Mango) Seed Butter
Mango λάδι .132 .186 Mangifera indica (Mango) Seed Oil
Μαύρο κύμινο λάδι .137 .193 Nigella sativa (Black Cumin) Seed Oil
Μελισσοκέρι .067 .095 Beeswax
Monoi de Tahiti λάδι .178 .252 Cocos Nucifera (Coconut) OIl, Gardenia Tahitensis (Tiare) Flower Extract, Tocopherol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
Neem λάδι .134 .188 Azadirachtin indica (Neem) Oil
Νυχτολούλουδο λάδι .130 .184 Oenothera biennis (Evening Primrose) Oil
Papaya λάδι .134 .188 Carica papaya (Papaya) Seed Oil
Passionfruit λάδι .137 .193 Passiflora incarnata (Passionfruit) Seed Oil
Pecan λάδι .135 .190 Algooquian pacaan (Pecan) Nut Oil
Ροδάκινο λάδι .136 .191 Prunus persica (Peach) Kernel Oil
Ρυζέλαιο .133 .188 Oryza sativa (Rice) Bran Oil
Σησαμέλαιο .135 .191 Sesamum indicum (Sesame) Seed Oil
Shea βούτυρο .126 .178 Butyrospermum parkii (Shea Butter) Fruit
Σιτέλαιο .135 .190 Triticum vilgare (Wheat) Germ Oil
Σμέουρο λάδι .132 .186 Rubus Idaeus (Red Raspberry) Seed Oil
Σόγια λάδι .134 .188 Glycine soja (Soybean) Oil
Σταφυλοκουκουτσέλαιο .135 .191 Vitis vinifera (Grape) Seed Oil
Στεατικό οξύ .147 .207 Stearic Acid
Tamanu λάδι .148 .208 Calophyllum inophyllum (Tamanu) Oil
Φοινικέλαιο πυρήνας .155 .218 Elaeis guineensis (Palm) Kernel Oil
Φοινικέλαιο .139 .195 Elaeis guineensis (Palm) Oil
Φουντούκι λάδι .134 .188 Corylus americana (Hazel) Seed Oil
Φραγκοστάφυλο λάδι .134 .188 Ribes nigrum (Blackcurrant) Fruit Oil

Άλλα Έλαια/Λίπη NaOH ΚΟΗ
Αραβοσιτέλαιο .135 .190
Βαμβακέλαιο .137 .192
Canola λάδι .123 .173
Λανολίνη .074 .103
Λίπος βοδινό (Beef tallow) .140 .196
Λίπος γίδινο (Goat tallow) .139 .1946
Λίπος χοιρινό (Lard) .138 .1932
Μουστάρδα λάδι .122 .172
Φυστίκι λάδι .135 .190

Πως χρησιμοποιώ τους αριθμούς;
Κάθε έλαιο έχει τη δική του τιμή σαπωνοποίησης. Επομένως όταν σε μια συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε διάφορους τύπους ελαίων θα υπολογίσουμε ξεχωριστά τη ποσότητα σόδας ή ποτάσσας που θα χρειαστούμε για να σαπωνοποιήσουμε το κάθε έλαιο και στο τέλος θα αθροίσουμε τις ποσότητες, ώστε να καταλήξουμε στη συνολική ποσότητα NaOH ή KOH που θα χρειαστεί η συνταγή μας.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Για τη σαπωνοποίηση 1 gr ελαιολάδου απαιτούνται 0,134 gr καυστικής σόδας, κατ'επέκταση για 100 gr ελαιόλαδο, χρειάζονται 13,4 gr καυστικής σόδας. Με αυτό τον τρόπο υπολογίζουμε τη ποσότητα καυστικής σόδας που χρειάζεται κάθε έλαιο ξεχωριστά για να σαπωνοποιηθεί σε μια συνταγή σαπουνιού.

Πως υπολογίζω το ποσοστό υπερλίπανσης;
Όπως είναι γνωστό για να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός καυστικού - ερεθιστικού σαπουνιού και για να εξασφαλίσουμε πως όλη η σόδα (ή ποτάσσα) έχει εξουδετερωθεί θα πρέπει να υπερλιπάνουμε το σαπούνι μας. Όταν κάνουμε τους σχετικούς υπολογισμούς και καταλήξουμε στην ακριβή ποσότητα σόδας (ή ποτάσσας) που θα χρειαστούμε, υπολογίζουμε και αφαιρούμε από τη παραπάνω ποσότητα ένα ποσοστό (όσο επιθυμούμε) το οποίο θα είναι και η υπερλίπανση της συνταγής. Το ποσοστό αυτό συνήθως κινείται στα πλαίσια του 3-10%, ώστε να μη γίνει πολύ λιπαρό το σαπούνι.
Να έχετε υπόψη σας πως οι παραπάνω τιμές σαπωνοποίησης διαφοροποιούνται μερικώς από πηγή σε πηγή.
Credits: herbal-howto-guide, wikipedia, thesoapkitchen, fromnaturewithlove
Learn more »

Γενικά για το σαπούνι

Τι είναι το σαπούνι;
Πως φτιάχνεται το σαπούνι; 
Τι είναι η σαπωνοποίηση;
 
Ξεκινώντας την ανάλυση περί σαπουνιού καλό θα ήταν να δούμε μερικές βασικές έννοιες. Στη χημεία, σάπωνας είναι το άλας ενός λιπαρού οξέος.


Χρησιμοποιείται κυρίως σαν καθαριστικό αλλά επίσης στη κλωστοϋφαντουργία και τη βιομηχανία λιπαντικών. Προέρχεται από την αντίδραση φυτικού ή ζωικού λίπους και ενός αλκαλικού διαλύματος.

Λίγη χημεία
Τα φυτικά και ζωικά λίπη και έλαια αποτελούνται από 3 μόρια λιπαρών οξέων πάνω σε ένα μόριο γλυκερόλης (δηλαδή από τριγλυκερίδια). Το αλκαλικό διάλυμα, που αποκαλείται συχνά και "αλισίβα", αντιδρά με τα τριγλυκερίδια σε μια αντίδραση η οποία είναι γνωστή ως σαπωνοποίηση. Στη σαπωνοποίηση τα λίπη πρώτα υδρολύονται σε ελεύθερα λιπαρά οξέα και έπειτα αντιδρούν με την αλισίβα, ώστε να δημιουργηθούν οι σάπωνες. Η γλυκερίνη απελευθερώνεται είτε ως υπόλειμμα, είτε κατά την έκπλυση του προϊόντος και είναι δυνατό να ανακτηθεί ως παραπροϊόν, ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη διαδικασία. Το σαπούνι είναι βασικό συστατικό σε λιπαντικά και γράσσα, τα οποία είναι συνήθως γαλακτώματα σαπώνων ασβεστίου ή λιθίου και ορυκτελαίων, και χρησιμοποιούνται ευρέως σε μηχανολογικές εφαρμογές. Πολλά σαπούνια άλλων μετάλλων έχουν επίσης ευρείες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από αλουμίνιο, νάτριο, και μείγματα από αυτά. Αυτά τα σαπούνια χρησιμοποιούνται επίσης ως συμπυκνωτικά μέσα για να αυξάνουν το ιξώδες των ελαίων. Στην αρχαιότητα, τα λιπαντικά κατασκευάζονταν με ανάμιξη ασβέστου με ελαιόλαδο.

Ιστορικά στοιχεία
Η αρχαιότερη καταγραφή για την παραγωγή σαπουνιού ή παραπλήσιων προϊόντων χρονολογείται περί τα 2.800 π.Χ. στην αρχαία Βαβυλώνα.

Ένας βαβυλωνιακός πήλινος πίνακας που χρονολογείται από το 2.200 π.Χ. αναφέρει συνταγή σαπουνιού με νερό, αλκάλι και λάδι κασσίας. Στον πάπυρο Έμπερς (αριστερά) αναφέρεται πως οι Αιγύπτιοι συνδύαζαν λίπη και έλαια με αλκαλικά άλατα ώστε να δημιουργήσουν σαπωνοειδείς ουσίες και έκαναν με αυτές λουτρά. Αιγυπτιακές γραφές επίσης καταγράφουν πως χρησιμοποιούσαν μια ουσία, που έμοιαζε με το σαπούνι, στη προετοιμασία του μαλλιού για γνέσιμο.
Στη Ρώμη, ο Πλίνιος στο έργο του "Historia Naturalis", πρώτος ανέφερε τον όρο "σάπων", και σημειώνει πως η παρασκευή του γίνεται με ένα μίγμα από ζωικά λίπη και στάχτη. Στις ισλαμικές χώρες υπήρχε έγγραφο του 12ου αιώνα που ανέφερε λεπτομερειακά τη διαδικασία παρασκευής του σαπουνιού και καταγράφει πως η αλισίβα προέρχεται από τη στάχτη του ξύλου. Σε γενικές γραμμές τα διάφορα θυσιαστήρια και οι βωμοί στην αρχαιότητα ήταν οι προπάτορες του σαπουνιού. Το λίπος από το ζώο της θυσίας που αναμιγνυόταν με τη στάχτη της φωτιάς έκανε τους ανθρώπους σιγά-σιγά να αρχίσουν να παρατηρούν πως το λευκόχρωμο υγρό που προέκυπτε είχε καθαριστικές ιδιότητες. Το μεσαίωνα οι σαπωνοποιοί ανήκαν σε κλειστές συντεχνίες, ενώ αργότερα ήταν εργασία που εξασκούσαν εξίσου άντρες και γυναίκες. Το 18ο αιώνα στη Γαλλία η παραγωγή σαπουνιού γινόταν αποκλειστικά στη Προβηγκία, την Τουλούζη και τη Μασσαλία και από αυτές τις περιοχές προμηθευόταν σαπούνι όλη η υπόλοιπη χώρα, με τη Μασσαλία να αποκτά σταδιακά την πρωτοκαθεδρία στη διάθεση του σαπουνιού, έναντι των άλλων περιοχών. Γι'αυτό το λόγο απέκτησε το original σαπούνι το προσωνύμιο "Μασσαλίας". Στην περιοχή της Καστίλλης οι σαπωνοποιοί χρησιμοποιούσαν φυτικά έλαια, αντί για ζωικά λίπη. Με το όνομα σαπούνι "Καστίλλης" χαρακτηρίζονται τα σαπούνια με φυτική προέλευση ακόμα και σήμερα. Μέχρι τη βιομηχανική επανάσταση η παραγωγή σαπουνιού περιοριζόταν σε μικρής κλίμακας εργαστήρια. Έπειτα η παραγωγή βιομηχανοποιήθηκε και αναπτύχθηκε στη μορφή που έχει σήμερα.

Υγρό σαπούνι
Το σαπούνι σε υγρή μορφή ανακαλύφθηκε μετά το 1800 μ.Χ. και πατενταρίστηκε το 1865. Το 1898 ο B. J. Johnson έφτιαξε μια νέα φόρμουλα, όπου χρησιμοποιούσε λάδι ελιάς και καρύδας (Palm & Olive oil). Το προϊόν πήρε το γνωστό σε όλους μας όνομα "Palmolive", γνώρισε τεράστια επιτυχία και στο τέλος του αιώνα εκείνου, ήταν το πιο δημοφιλές σαπούνι, αναγκάζοντας τον Johnson να αλλάξει όνομα στην εταιρεία του, δηλαδή από "B. J. Johnson Soap Company" να τη μετονομάσει σε "Palmolive".

Πως φτιάχνεται το σαπούνι;
Με μια λέξη, με τη σαπωνοποίηση.
Διευκρινίζω πως δεν είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε σε βάθος τη χημική διεργασία της σαπωνοποίησης για να φτιάξουμε σαπούνι στο σπίτι. Δε μπορούμε όμως να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως η όλη διαδικασία είναι αποκλειστικά χημεία.
Πως ακριβώς γίνεται η σαπωνοποίηση; Μια βάση αποτελείται πάντα από ένα ιόν υδροξειδίου (-ΟΗ). Για τη παρασκευή σαπουνιού χρησιμοποιούμε αλισίβα, που είναι βάση ή αλλιώς καυστικό αλκάλι, αφού περιέχει ένα ιόν υδροξειδίου και ένα ιόν νατρίου. Σημειωτέον ότι το ιόν νατρίου δε παίζει κανένα ρόλο στην αντίδραση της σαπωνοποίησης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι οξέων για να κάνουμε αντίδραση με τη βάση μας (αλισίβα, καυστική σόδα, καυστική ποτάσσα και με όλα τα άλλα ονόματα που θα τα συνατήσουμε), όπως το ελαιόλαδο, το φοινικέλαιο, το ζωικό λίπος κτλ. (λιπαρά οξέα). Το κάθε λιπαρό οξύ (έλαιο) έχει ένα μοναδικό συνδυασμό τριγλυκεριδίων το οποίο αντιδρά με τη βάση (NaOH) διαφορετικά. Η ποσότητα βάσης που θα χρειαστούμε εξαρτάται από το έλαιο που επιλέξαμε. Την ώρα που αναμιγνύουμε τη βάση με το οξύ, αυτά αρχίζουν να αντιδρούν μεταξύ τους. Τα τριγλυκερίδια μέσα στο οξύ απελευθερώνουν το μόριο γλυκερόλης τους και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα αντιδρούν με τα ιόντα υδροξειδίου, που έχει η βάση, δίνοντας μας τελικό προϊόν το σαπούνι.
Βλέπουμε λοιπόν πως γίνονται δύο αντιδράσεις: Η πρώτη είναι οτί η γλυκερόλη που απελευθερώνεται μετατρέπεται σε γλυκερίνη, δηλαδή σε καλλυντικό παράγοντα, και η δεύτερη αντίδραση είναι η αντίδραση της βάσης και του οξέος, που μας δίνει άλας λιπαρού οξέος, δηλαδή το σαπούνι.


Πως καθαρίζει το σαπούνι;
Η καθαριστική δράση του σαπουνιού είναι και αυτή περίπλοκη χημική διεργασία και δεν οφείλεται αποκλειστικά στον αφρισμό του. Όταν το σαπούνι διαλύεται στο νερό δημιουργούνται κατιόντα νατρίου ή καλίου ανάλογα και αντίστοιχα ανιόντα λιπαρών οξέων. Κάθε κατιόν αποτελείται από δύο τμήματα, το πρώτο είναι υδρόφιλο, δηλαδή διαλύεται στο νερό και το δεύτερο λιπόφιλο, δηλαδή διαλύεται σε λιπαρές ουσίες. Κατά τη διαβροχή ενός αντικειμένου με διάλυμα σαπουνιού, το λιπόφιλο τμήμα του διαλύεται στους λιπαρούς ρύπους, ενώ το υδρόφιλο στο νερό. Το αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης είναι οι ρυπαρές ουσίες να δεσμεύονται από το αντικείμενο, σχηματίζοντας ένα γαλάκτωμα, και κατόπιν να απομακρύνονται με το ξέπλυμα.

Πλεονεκτήματα του χειροποίητου σαπουνιού
Το χειροποίητο σαπούνι περιέχει μεγάλο ποσοστό φυσικής γλυκερίνης (μέχρι και 10%), γεγονός που το καθιστά πολύ πιο καλλυντικό από όλα τα σαπούνια του εμπορίου. Δε περιέχει χημικά πρόσθετα, ζωικά κατάλοιπα, πετρελαϊκά παράγωγα, talc και σιλικόνες, που προστίθενται στη βιομηχανία ώστε να αυξάνεται το βάρος τους.


Επίσης δε περιέχει συστατικά που να βλάπτουν τη χλωρίδα, τη πανίδα και τους υδρόβιους οργανισμούς και δε δοκιμάζεται σε ζώα. Μπορούμε ακόμα να τα χρησιμοποιήσουμε σαν απορρυπαντικό πλυντηρίου, απευθείας στον κάδο ή και σα φυσικό εντομοκτόνο σε καλλιέργειες, χωρίς τοξική επιβάρυνση. Και τέλος αν δεν αφρίζει πολύ το σαπούνι που φτιάξατε μην ανησυχείτε, καθαρίζει εξίσου καλά ίσως και καλύτερα από ένα σαπούνι του εμπορίου που αφρίζει πολύ. Αφρισμός δε σημαίνει καθαρισμός. Στα σαπούνια του εμπορίου επιτυγχάνεται τεχνητά με τη προσθήκη χημικών παραγόντων αφρισμού.
  1. Διαβάστε περισσότερα για τη "βρώμικη" πλευρά του σαπουνιού εδώ.
  2. Αν θέλετε να μάθετε να παρασκευάζετε αγνό σαπούνι καστίλλης διαβάστε εδώ.
  3. Συνταγές σαπουνιού θα βρείτε κάνοντας click εδώ.

Learn more »
Print Friendly and PDF