Εμφάνιση αναρτήσεων με ετικέτα Βούτυρα. Εμφάνιση όλων των αναρτήσεων

Βούτυρο Dhupa

Είναι ένα σχετικά άγνωστο βούτυρο στο ευρύ κοινό και κυκλοφορούν λίγες πληροφορίες στο διαδίκτυο. Το βούτυρο Dhupa, ή αλλιώς λίπος του Malabar (από την ομώνυμη περιοχή της Ινδίας), εξάγεται με ψυχρή έκθλιψη από τους σπόρους του δέντρου Valeria indica που είναι ενδημικό είδος στα δάση της περιοχής της Ινδίας. Το δέντρο φτάνει τα 25-30m σε ύψος, φυτρώνει σε υψόμετρα μέχρι 1200m και κατά τη περίοδο της ανθοφορίας, Ιανουάριο εώς Απρίλιο, παράγει λευκά και μυρωδάτα άνθη.
Τη περίοδο της καρποφορίας, Μάιο με Ιούλιο, παράγει φρούτα που είναι καφέ χρώματος, ωοειδούς σχήματος, 2-4 εκατοστά σε διάμετρο και ιδιαίτερα σαρκώδη. Χρησιμοποιείται πολύ η ρητίνη από το δέντρο για φαρμακευτικούς λόγους, για τη θεραπεία του βήχα, άσθματος, βρογχίτιδας, αναιμίας, λέπρας, γονόρροιας, δυσεντερίας, δερματολογικών διαταραχών, ελκών κτλ, λόγω των αντισηπτικών του ιδιοτήτων.
Το βούτυρο είναι πλούσιο σε στεατικά, παλμιτικά, ολεϊκά και λινολεϊκά λιπαρά οξέα και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Χρησιμοποιείται στη παραγωγή κεριών, σαπουνιών και καλλυντικών. Μετά από επεξεργασία καθίσταται βρώσιμο.
Είναι ενυδατικό, μαλακτικό και παρέχει μικρή προστασία έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας. Όταν προστίθεται σε καλλυντικά και κρέμες βοηθά να απλώνονται πιο εύκολα πάνω στο δέρμα. Το ποσοστό προσθήκης του βουτύρου ανέρχεται μέχρι 20% για κρέμες και lotion, μέχρι και 100% για lip balm, στο σαπούνι και τα προϊόντα για τα μαλλιά μέχρι 12%. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του βουτύρου κακάο σε συνταγές καλλυντικών, γιατί οι ιδιότητες του είναι παραπλήσιες με αυτό.
Learn more »

Βούτυρο Murumuru

Το δέντρο από όπου παίρνουμε το καρπό λέγεται Attalea orbignya και ευδοκιμεί στη Βραζιλία, τη Βολιβία και το Περού, και ιδίως κατά μήκος του Αμαζονίου.

Φύεται σε περιοχές με πολύ νερό και μεγάλες βροχοπτώσεις. Παρουσιάζει κατά μήκος του κορμού και του φυλλώματος μεγάλα και σκληρά αγκάθια, που κάνουν τη συγκομιδή ιδιαίτερα δύσκολη. Οι σπόροι, από τους οποίους εξάγεται με έκθλιψη το βούτυρο, περιέχουν ποσοστό λίπους 40-42%.
Learn more »

Βούτυρο Shorea

Το βούτυρο Shorea ή Sal Butter, προέρχεται από την Ινδία και το φυτό επιστημονικά ονομάζεται Shorea Robusta. Έχει λευκό χρώμα και είναι άοσμο. Έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές στον κόσμο της κοσμετολογίας και τη βιομηχανία καλλυντικών, λόγω των ενυδατικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων του.


Για αυτές ακριβώς τις ιδιότητες χρησιμοποιήθηκε για αιώνες στην Ινδία, και κυρίως για την προστασία και την περιποίηση του δέρματος από την ήλιο και τον άνεμο.
Λόγω της ιδιαίτερης σύνθεσης των λιπαρών του, έχει υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών και ενυδατικών παραγόντων. Λιώνει στη θερμοκρασία του σώματος, κάνοντας το ιδανικό συστατικό σε αποσμητικά stick και lip balm. Επίσης συμπεριφέρεται καλά σαν πρόσθετο σε σαπούνια και κρέμες.
Προτεινόμενα επίπεδα σε κρέμες: 3-5%, σε σαπούνι: 3-6%, σε conditioner: 2-5%. Περιέχει υψηλά επίπεδα σε στεατικά και ολεϊκά οξέα καθώς και μικρή ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Χρησιμοποιείται για να προσδώσει καλή εφαρμοστικότητα σε κρέμες και καλλυντικά προϊόντα, συνδυάζοντας καλή ενυδάτωση και αντιοξειδωτική δράση. Είναι παρόμοιο με το βούτυρο κακάο σε ιδιότητες, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρόμοιες εφαρμογές με αυτό. Έχει εφαρμογές σε ξηρό δέρμα, ερεθισμούς δέρματος όπως κοκκινίλες, κνησμό και δερματοπάθειες, όπως το έκζεμα, σε συγκάματα, ηλιακά εγκάυματα και μικρές αμυχές. Βάλτε το στις δερμοσκληρύνσεις των πελμάτων και των αγώνων, σε ρυτίδες για να τις απαλύνει, σε σκασμένα από το κρύο χέρια και σαν βάση σε κρέμες για μυϊκούς πόνους. Μπορεί να ανακουφίσει τα τσιμπήματα εντόμων και τις δερματικές αλλεργίες. Τέλος, επειδή φυσικά διαθέτει αντιηλιακή προστασία της τάξης του 6 SPF, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντιηλιακές κρέμες.
Learn more »

Βούτυρο Cupuacu

Το δέντρο Cupuaçu ή επιστημονικά Theobroma grandiflorum, είναι ιθαγενές, τροπικό φυτό της Βραζιλίας και γενικά της Νοτίου Αμερικής, κατά μήκος του Αμαζονίου, όντας συγγενικό με το κακαόδεντρο. Σε αντίθεση με αυτό, οι καρποί του cupuaçu δε περιέχουν καφεΐνη.

Το βούτυρο του προέρχεται από έκθλιψη των καρπών του, είναι απαλό και κρεμώδες στην υφή, και περιέχει φυτοστερόλες, ένα ασαπωνοποίητο συστατικό που επιδρά στη κυτταρική μεμβράνη, επαναφέροντας την ισορροπία στη δραστηριότητα των λιπιδίων στην επιδερμίδα. Επίσης περιέχει τανίνες, κατεχίνες και φλαβονοειδή.
Παρουσιάζει μεγάλη υδατοαπορροφητικότητα, λόγω των στερολών αυτών, γεγονός που το καθιστά μέγιστο ενυδατικό παράγοντα, για το δέρμα και τα μαλλιά. Είναι σκληρό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και λιώνει στην επαφή με τη θερμοκρασία του σώματος. Το βούτυρο cupuaçu είναι ενυδατικό προϊόν. Προσφέρει στο δέρμα ευχάριστη υφή και απαλότητα και βελτιώνει την ελαστικότητα και την υγρασία του. Προτείνεται σαν προσθήκη σε προϊόντα για ξηρό και γερασμένο δέρμα, για δερματοπάθειες όπως ψωρίαση, δερματίτιδα και έκζεμα, σε lip balm, αποσμητικά και σε conditioner για τα μαλλιά, καθώς προσδίδει λάμψη και ενυδάτωση στην τρίχα.
Learn more »

Βούτυρο Kokum

Με προέλευση την Ινδία και την Αφρική, από το φυτό Garcinia indica, έχει λευκό χρώμα, είναι ξηρό, σκληρό και άοσμο. Χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο του βουτύρου κακάο. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην Ινδία για να μαλακώσουν το άγριο δέρμα και να αποκαταστήσουν την ελαστικότητα του.

Αποτελείται από συστατικά τα οποία επιταχύνουν και υποβοηθούν την κυτταρική αναγέννηση στο δέρμα. Χρησιμοποιείται τόσο σε καλλυντικά και κρέμες, όσο και στην παρασκευή σαπουνιών.
Είναι πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στη οξυγόνωση των κυττάρων της επιδερμίδας και καθιστά τα θρεπτικά συστατικά έτοιμα για κατανάλωση από τους ιστούς του δέρματος.
Learn more »

Βούτυρο Mango

Είναι ένα βούτυρο με λευκό χρώμα και απαλή, γλυκιά και λιπαρή οσμή. Είναι στερεό σε θερμοκρασία δωματίου, με σημείο τήξης τους 38-39°C. Είναι παρόμοιο με το βούτυρο κακάο και το βούτυρο karité, με μια μικρή διαφοροποιήση στην περιεκτικότητα λιπαρών οξέων.


Το βούτυρο του mango έχει φυσικές ενυδατικές, επανορθωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Παραδοσιακά χρησιμοποιούταν από τους λαούς στα δάση των τροπικών για τη μαλακτική, ενυδατική, καταπραϋντική και προστατευτική του φύση, καθώς και για την αποκατάσταση της ελαστικότητας και τη μειώση της καταστροφής των κυττάρων της επιδερμίδας.
Επίσης προσφέρει ένα μικρό βαθμό αντιηλιακής προστασίας. Οι δερματολόγοι συχνά το συστήνουν σαν αντιρυτιδική θεραπεία, καθώς αποδείχθηκε πως "γεμίζει" τις γραμμές και ρυτίδες και μειώνει το ρυθμό γήρανσης της επιδερμίδας, μετά από 4-6 εβδομάδες καθημερινής χρήσης. Θεωρείται πως έχει αντιοξειδωτική δράση, καθώς περιέχει βιταμίνες Α, C και Ε.

Πολλοί οι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε το βούτυρο μάνγκο
  1. Περιποιείται ικανοποιητικά το ξηρό δέρμα
  2. Θεραπεύει την ερυθρότητα και τους δερματικούς ερεθισμούς
  3. Προστατεύει το δέρμα από το ανεπιθύμητο ξεφλούδισμα, μετά την έκθεση στον ήλιο
  4. Εξαφανίζει ατέλειες και γραμμές έκφρασης
  5. Καταπραϋνει το δερματικό κνησμό
  6. Θεραπεύει τα ηλιακά εγκαύματα
  7. Είναι πολύ καλό πρόσθετο σε κρέμες ξυρίσματος
  8. Περιποιείται εκδορές και σχισίματα στο δέρμα
  9. Ενυδατώνει το τραχύ και άγριο δέρμα
  10. Προλαμβάνει τις ραγάδες της εγκυμοσύνης
  11. Καταπραΰνει τα δήγματα των εντόμων
  12. Ανακουφίζει από μυικό πόνο
  13. Βοηθάει στον έλεγχο του εκζέματος και της δερματίτιδας
  14. Ανακουφίζει από δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις
  15. Προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας
  16. Χρησιμοποιήστε το σε προϊόντα περιποίησης σώματος, body butters, κρέμες για massage, σαπούνια και καλλυντικά μαλλιών.

Learn more »

Βούτυρο Illipe

Η επιστημονική ονομασία του φυτού προέλευσης είναι Shorea stenoptera, με πατρίδα του τη νοτιοανατολική Ασία και ιδίως το Borneo και τη Sumatra. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό δέντρο που καρποφορεί κατά τους μήνες Οκτώβριο με Ιανουάριο.


Οι καρποί του συλλέγονται μόνο όταν έχουν πέσει στο έδαφος και ποτέ όσο βρίσκονται πάνω σε αυτό. Οι ιθαγενείς των περιοχών αποξήραιναν τους καρπούς, ώστε να μπορέσουν να τους διαχωρίσουν από το σκληρό περίβλημα τους, και έπειτα έφτιαχναν ένα είδος βουτύρου ή λίπους το οποίο χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς και καλλυντικούς σκοπούς.
Το βούτυρο του Illipe έχει υποκίτρινο χρώμα με ελαφρά και ευχάριστη οσμή ξηρών καρπών. Είναι παρόμοιο με το βούτυρο κακάο στη χημική σύσταση, με υψηλότερο όμως σημείο τήξεως. Περιέχει λιπαρά οξέα σε αναλογία:

  1. Ολεϊκά: 32-38%
  2. Παλμιτικά: 15-19%
  3. Λινολεϊκά: 0-1,2%
  4. Στεατικά: 42-48%
Ακριβώς για αυτό το λόγο, είναι ιδανικό σαν προσθήκη σε σαπούνι και εξαιρετική βάση σε προϊόντα περιποίησης, όπως αντιηλιακά, κρέμες, lip balm, βάσεις για make up και conditioner μαλλιών. Έχει εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες και την ικανότητα να επαναφέρει την ελαστικότητα στο δέρμα.

Αναλυτικά
  1. Ενυδατώνει το χρόνια ξηρό και γηρασμένο δέρμα
  2. Περιποιείται τα ηλιακά εγκαύματα
  3. Μαλακώνει τις ξηροδερμίες, ιδίως στα πέλματα
  4. Βοηθά στην αποκατάσταση των ουλών
  5. Αναπλάθει το ταλαιπωρημένο και κατεστραμμένο δέρμα
  6. Περιποιείται και ενυδατώνει τους κεράτινους ιστούς (μαλλιά - νύχια)
Learn more »

Βούτυρο Avocado

Προέρχεται από την επεξεργασία των καρπών του φυτού Persea Americana, δηλαδή του αβοκάντο. Θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά καλλυντικά βούτυρα λόγω των αναζωογονητικών, μαλακτικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων του για το δέρμα.


Που χρησιμοποιείται
Περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει και αποτελούν συστατικό των μεμβρανικών λιπιδίων. Περιέχει τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, Ε και D, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τη γήρανση του δέρματος.
Περιέχει επίσης λεκιθίνη και ακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ευεργετικά για το δέρμα. Περιέχει ακόμη ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο. Τα πλούσια αυτά συστατικά του βουτύρου αβοκάντο αποτελούν τροφή για την επιδερμίδα και της χαρίζουν λάμψη και ζωντάνια.
Χρησιμοποιείται ακόμη στη περιποίηση των μαλλιών που παρουσιάζουν ξηρότητα και απώλεια λάμψης. Παίζει θεμελιώδη ρόλο σε φλεγμονώδεις και ανοσοποιητικές αντιδράσεις αλλά και στη ρύθμιση της διαπερατότητας των κυττάρων. Κλινικά test έχουν αποδείξει ότι το βούτυρο αβοκάντο απορροφάται εύκολα από την επιδερμίδα και είναι συμβατό με όλους σχεδόν τους τύπους δέρματος.
Είναι "στέρεο" σε θερμοκρασία δωματίου, παρόλα αυτά λιώνει αμέσως μόλις έρθει σε επαφή με την επιδερμίδα και της χαρίζει άμεσα, βαθιά και αποτελεσματική ενυδάτωση. Όταν χρησιμοποιείται για την παρασκευή σαπουνιών χαρίζει πλούσιο και βαθιά ενυδατικό αφρό.
Learn more »

Βούτυρο Καρύδας

Λαμβάνεται από τη σάρκα των καρπών του κοκοφοίνικα, με επιστημονική ονομασία Cocos Nucifera. Οι φρέσκοι καρποί περιέχουν περίπου 35% λίπος ενώ οι αποξηραμένοι 60-70%. Η παραλαβή του λίπους γίνεται µε την μέθοδο της πίεσης από τους καρπούς οι οποίοι προηγουμένως έχουν καθαριστεί και ξηρανθεί και στην κατάσταση αυτή καλούνται koprah.


Το koprah αφού καθαριστεί σε ειδικές μηχανές, συμπιέζεται σε θερμοκρασία 70-80°C. Η απόδοση σε λάδι ανέρχεται σε 55-60%. Με την εκχύλιση των υπολειμμάτων, παράγεται λίπος κατώτερης ποιότητας. Το λαμβανόμενο ακατέργαστο λίπος ραφινάρεται, διηθείται και αποχρωματίζεται. Είναι λευκό, σχεδόν άγευστο, µε την ήπια οσµή της καρύδας, το σημείο τήξης του είναι  στους 23-26°C και ταγκίζει σχετικά εύκολα. Διαλύεται εύκολα στην αλκοόλη, στους 60°C (1 μέρος λίπους διαλύεται σε δύο μέρη αλκοόλης 90%). Περιέχει λιπαρά οξέα όπως λαουρικό, μυριστικό, παλμιτικό, ελαϊκό, λινολεϊκό, στεατικό, καπρυλικό, καπρινικό και καπρονικό οξύ.

Τα υπέρ
Όπως και το λάδι καρύδας, το βούτυρο καρύδας είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, Ε και μεταλλικά στοιχεία, όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο. Παρόλο που είναι συμβατό με κάθε τύπο επιδερμίδας, καθώς "μιμείται", σε σύσταση, τον ανθρώπινο υποδόριο ιστό, συνηθέστερα χρησιμοποιείται σε λιπαρές επιδερμίδες.
Το βούτυρο καρύδας χρησιμοποιείται κυρίως στη σαπωνοποιία, καθώς και στην παρασκευή μαργαρίνης και μαγειρικών λιπών. Το σαπούνι που προκύπτει έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
  1. α. Μεγάλου βαθμού σκληρότητα μπάρας
  2. β. Σχηματισμός μεγάλης ποσότητας αφρού
  3. γ. Πολύ καλή καθαριστική δύναμη
  4. δ. Σταθερότητα στο σκληρό νερό
Τα κατά
Στα αρνητικά του στοιχεία συγκαταλέγεται το γεγονός ότι προκαλεί ερεθισμό της επιδερμίδας. Το σαπούνι φτιαγμένο αποκλειστικά με λάδι καρύδας αφρίζει ακόμα και με θαλασσινό νερό, καθαρίζει τέλεια, αλλά ξηραίνει επικίνδυνα την επιδερμίδα. Σε καλλυντικά προϊόντα χρησιμοποιείται σαν βάση σε διάφορες κρέμες, οι οποίες όμως συχνά ερεθίζουν την επιδερμίδα µε αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η χρησιμοποίησή του στη κοσμετολογία. Σήμερα το βούτυρο καρύδας αποτελεί περισσότερο μια πρώτη ύλη για την παραγωγή άλλων υλικών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα σε φαρμακευτικά και καλλυντικά παρασκευάσματα.
Learn more »

Βούτυρο Karité

Το βούτυρο karité ή αλλιώς shea butter είναι ένα κιτρινωπό ή ιβουάρ στο χρώμα φυτικό λίπος, που έχει αφαιρεθεί από τον καρπό του αφρικανικού δέντρου Vitellaria paradoxa με έκθλιψη.

Χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά ως ενυδατικός παράγοντας σε κρέμες, αλοιφές ή lotion. Στην Αφρική, το βούτυρο karité χρησιμοποιείται ευρέως στο μαγείρεμα, ως μέσο αδιαβροχοποίησης διαφόρων υλικών, στο χτένισμα, στη παρασκευή κεριών, καθώς επίσης και ως συστατικό θεραπευτικών αλοιφών. Στη Ghana, το χρησιμοποιούν ως lotion για την προστασία και ενυδάτωση του δέρματος κατά τη διάρκεια της ξηρασίας. Στη Νιγηρία κάνουν με αυτό εντριβές σε πονεμένους μύες και αρθρώσεις.
Learn more »

Βούτυρο Κακάο

Το βούτυρο κακάο προέρχεται από την επεξεργασία των σπόρων του φυτού Theobroma cacao, γνωστό στην Ελλάδα ως κακαόδεντρο.
Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το "θείον" και το "βρώσιν", δηλαδή η τροφή των θεών. Χρησιμοποιείται τόσο από τις σοκολατοβιομηχανίες, και λιγότερο από τις βιομηχανίες παραγωγής καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών, λόγω της υψηλής του τιμής.

Σύσταση και ιδιότητες
Το βούτυρο κακάο είναι ένα χρωµατισµένο, κρεµώδες, φυτικό λίπος. Αποτελεί επίσης και παραπροϊόν της βιοµηχανίας του κακάο. Έχει χρώµα κιτρινόλευκο, είναι σχεδόν σκληρό και εύθρυπτο λιπαρό υλικό µε την ευχάριστη οσµή και γεύση του κακάο. Σημείο τήξης στους 32-35°C. Το δέντρο Theobroma cacao ευδοκιµεί στην Κεντρική Αµερική στις περιοχές του Αµαζόνιου και σε ολόκληρη την τροπική Νότια Αµερική. Η ποικιλία Aora cacao, ευδοκιµεί στην Νότια Αφρική, Κεϋλάνη και στις Φιλιππίνες. Οι καρποί περιέχουν κατά µέσον όρο µέχρι 55% λίπος.Το βούτυρο κακάο είναι βρώσιμο, περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε καθώς και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθιστώντας το αντιοξειδωτικό παράγοντα. Είναι επίσης γνωστό για την αποτελεσματικότητα του στην αντιμετώπιση των ραγάδων, των ουλών, των "αποχρωματισμών" της επιδερμίδας, των μαύρων κύκλων στα μάτια και των ρυτίδων και επουλωτικό σε δερματικούς τραυματισμούς. Το βούτυρο κακάο είναι ιδανικό για τις ξηρές και ταλαιπωρημένες επιδερμίδες, καθώς έχει έντονη ενυδατική δράση. Μαλακώνει την επιδερμίδα και βελτιώνει την ελαστικότητα της. Ιδιαίτερη σηµασία παρουσιάζουν προϊόντα στα οποία το βούτυρο κακάο συνδυάζεται µε λανολίνη.


Εφαρμογές
Όταν χρησιμοποιείται για την παρασκευή σαπουνιών, το βούτυρο κακάο αποτελεί ένα καταπληκτικό προϊόν το οποίο χαρίζει πλούσιο αφρό και "σκληραίνει" το σαπούνι, παράλληλα με τις ενυδατικές ιδιότητες που προσδίδει.
Αποτελεί ένα από τα πολυτιµότερα ενυδατικά συστατικά που µας παρέχει η φύση. Συγκρατεί τη φυσική υγρασία του δέρµατος, καθώς σχηµατίζει µια προστατευτική ασπίδα ανάµεσα στην ευαίσθητη επιδερµίδα και στις εξωτερικές αντίξοες συνθήκες.

Credits: wikipedia.org, fisikashop.com
Learn more »
Print Friendly and PDF