Βούτυρο Κακάο

Το βούτυρο κακάο προέρχεται από την επεξεργασία των σπόρων του φυτού Theobroma cacao, γνωστό στην Ελλάδα ως κακαόδεντρο.
Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το "θείον" και το "βρώσιν", δηλαδή η τροφή των θεών. Χρησιμοποιείται τόσο από τις σοκολατοβιομηχανίες, και λιγότερο από τις βιομηχανίες παραγωγής καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών, λόγω της υψηλής του τιμής.

Σύσταση και ιδιότητες
Το βούτυρο κακάο είναι ένα χρωµατισµένο, κρεµώδες, φυτικό λίπος. Αποτελεί επίσης και παραπροϊόν της βιοµηχανίας του κακάο. Έχει χρώµα κιτρινόλευκο, είναι σχεδόν σκληρό και εύθρυπτο λιπαρό υλικό µε την ευχάριστη οσµή και γεύση του κακάο. Σημείο τήξης στους 32-35°C. Το δέντρο Theobroma cacao ευδοκιµεί στην Κεντρική Αµερική στις περιοχές του Αµαζόνιου και σε ολόκληρη την τροπική Νότια Αµερική. Η ποικιλία Aora cacao, ευδοκιµεί στην Νότια Αφρική, Κεϋλάνη και στις Φιλιππίνες. Οι καρποί περιέχουν κατά µέσον όρο µέχρι 55% λίπος.Το βούτυρο κακάο είναι βρώσιμο, περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε καθώς και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθιστώντας το αντιοξειδωτικό παράγοντα. Είναι επίσης γνωστό για την αποτελεσματικότητα του στην αντιμετώπιση των ραγάδων, των ουλών, των "αποχρωματισμών" της επιδερμίδας, των μαύρων κύκλων στα μάτια και των ρυτίδων και επουλωτικό σε δερματικούς τραυματισμούς. Το βούτυρο κακάο είναι ιδανικό για τις ξηρές και ταλαιπωρημένες επιδερμίδες, καθώς έχει έντονη ενυδατική δράση. Μαλακώνει την επιδερμίδα και βελτιώνει την ελαστικότητα της. Ιδιαίτερη σηµασία παρουσιάζουν προϊόντα στα οποία το βούτυρο κακάο συνδυάζεται µε λανολίνη.


Εφαρμογές
Όταν χρησιμοποιείται για την παρασκευή σαπουνιών, το βούτυρο κακάο αποτελεί ένα καταπληκτικό προϊόν το οποίο χαρίζει πλούσιο αφρό και "σκληραίνει" το σαπούνι, παράλληλα με τις ενυδατικές ιδιότητες που προσδίδει.
Αποτελεί ένα από τα πολυτιµότερα ενυδατικά συστατικά που µας παρέχει η φύση. Συγκρατεί τη φυσική υγρασία του δέρµατος, καθώς σχηµατίζει µια προστατευτική ασπίδα ανάµεσα στην ευαίσθητη επιδερµίδα και στις εξωτερικές αντίξοες συνθήκες.

Credits: wikipedia.org, fisikashop.com

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF