Πως χρησιμοποιούμε τη φρέσκια αλόη

Και ενώ αναλύσαμε τις φυσικές επουλωτικές ιδιότητες της αλόης σε προηγούμενο άρθρο, δεν έχουμε πει τίποτα για το πως μεταχειριζόμαστε τα φύλλα της σε περίπτωση που διατηρούμε φρέσκια αλόη σε γλάστρα. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι το φυτό και ένα κοφτερό μαχαίρι.



Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά κόβουν ένα κομμάτι από το φύλλο της αλόης και το πιέζουν πάνω στη πάσχουσα περιοχή του δέρματος. Αυτό δεν είναι και τόσο λάθος αλλά δεν είναι επίσης σωστό γιατί έτσι δεν εκμεταλλεύονται το εσωτερικό gel που έχει και τις μεγαλύτερες θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά μόνο ένα μέρος του χυμού. Για να πάρουμε όλο το gel θα πρέπει να φιλετάρουμε το φύλλο, περίπου όπως θα κάναμε με ένα μεγάλο ψάρι.

Η διαδικασία βήμα-βήμα
1. Διαλέγουμε ένα μεγάλο και υγιές στην όψη φύλλο όσο πιο κοντά στο έδαφος γίνεται. Αυτά τα φύλλα είναι τα πιο παλιά και έχουν περισσότερα ωφέλιμα συστατικά από τα νεότερα φύλλα, που είναι πιο ψηλά στο φυτό. Αν το φυτό σας δεν έχει τέτοια φύλλα ίσως δεν είναι ώριμο για να το κόψετε. Αυτά τα δεδομένα θα σας βοηθήσουν και στην επιλογή φυτού από τον έμπορο.


2. Φοράμε latex γάντια. Κόβουμε το φύλλο της αλόης από το μητρικό φυτό όσο γίνεται πιο κοντά στο κορμό. Όσο μεγαλύτερο το φύλλο που επιλέξαμε τόσο περισσότερο χυμό περιέχει. Μόλις κόψουμε το φύλλο θα διαρρεύσει ένα καφεκίτρινο ή πρασινοκίτρινο υγρό. Αποφύγετε να το αγγίξετε. Αφήστε το φύλλο όρθιο για λίγα λεπτά να φύγει όλο το υγρό.
Η αλόη όταν τεμαχιστεί εκκρίνει δύο υγρά τα οποία έχουν διαφορετικές επιδράσεις και ιδιότητες. Ο καφεκίτρινος χυμός που εκκρίνεται αμέσως μόλις κοπεί η πράσινη επιφάνεια του φύλλου περιέχει αλοΐνη. Η αλοΐνη είναι μια ουσία που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το φλοιό και, πέρα από την πικρή της γεύση, έχει έντονη ερεθιστική και καθαρτική δράση. Σε μεγάλη ποσότητα και μακροχρόνια λήψη, γίνεται τοξική. Από την άλλη το διαυγές υγρό που εκκρίνεται από το εσωτερικό του φύλλου είναι καταπραϋντικό και βοηθά στην επούλωση τραυμάτων, ελκών και εγκαυμάτων.
Σημείωση: Θα πρέπει να κάνετε τη διαδικασία μέσα σε δύο ώρες το πολύ από την ώρα που θα κόψετε το φύλλο από το φυτό ώστε να αποφύγετε την οξείδωση του, με κίνδυνο να χαθούν τα ευεργετικά συστατικά του.
3. Κόψτε τη μυτερή άκρη και απορρίψτε τη. Κόψτε τις κατά μήκος άκρες του φυτού, εκατέρωθεν με τα αγκάθια, και απορρίψτε τις και αυτές. Ξεπλύνετε το φύλλο με άφθονο νερό. Το φύλλο τώρα θα μοιάζει με ένα σάντουιτς από ζελέ. Το gel αλόης που θέλουμε είναι παγιδευμένο ανάμεσα στη χοντρή σάρκα του φυτού από την επάνω και κάτω μεριά. Δείτε τις φωτό.




4. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε τη πράσινη σάρκα από τη επάνω μεριά, διατρέχοντας το μαχαίρι εσωτερικά κατά μήκος του φύλλου (όπως θα κάνατε και με το φιλέτο ενός ψαριού).


5. Έπειτα γυρίστε το φύλλο ανάποδα, ώστε να ακουμπάει το gel πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια (πιάτο, επιφάνεια κοπής κτλ.) και αφαιρέστε και τη σάρκα από κάτω. Προσπαθήστε να μη χαραμίσετε πολύ gel με το κόψιμο.

6. Με ένα κουτάλι ξύστε απαλά όσο gel έμεινε πάνω στη σάρκα που αφαιρέσατε με το μαχαίρι. Προσέξτε να μη ξύσετε και τμήματα από το εσωτερικό φλοιό του φύλλου. Δεν τα θέλουμε επειδή περιέχουν αλοΐνη.


7. Συγκεντρώστε το gel της αλόης σε ένα καθαρό (και αποστειρωμένο κατά προτίμηση) δοχείο. Είναι έτοιμο για να το χρησιμοποιήσετε όπως επιθυμείτε.

Εσωτερική λήψη
Σε περίπτωση που θέλετε να βγάλετε το gel της αλόης για εσωτερική κατανάλωση, συμβουλευτείτε πρώτα κάποιον ειδικό, ιατρό ή θεραπευτή. Μόλις πάρετε το ΟΚ, κάντε τη παραπάνω διαδικασία προσεκτικά, ώστε να έχετε στα χέρια σας μόνο το καθαρό gel και ξεπλύνετε το "φιλέτο" της αλόης μέ ξυδόνερο ώστε να αφαιρέσετε τα υπολείμματα του εσωτερικού φλοιού. Δείτε στη παρακάτω φωτογραφία ποιός είναι ο εσωτερικός φλοιός. Θέλουμε το gel και τη βλέννη, δε θέλουμε τον εσωτερικό και εξωτερικό φλοιό.



Φάτε ή πιείτε τη ποσότητα που σας πρότεινε ο γιατρός ή ο θεραπευτής σας. Φυλάξτε το gel που απέμεινε μετά τη χρήση μέσα στο ψυγείο.

Σημειώσεις
  • Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικού περιεχομένου και δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν καταναλώσετε εσωτερικά οποιοδήποτε σκεύασμα αλόης.
  • Το "φιλετάρισμα" της αλόης για εσωτερική κατανάλωση γενικά δε προτείνεται σε αρχάριους στο χειρισμό της. Για εξωτερική χρήση δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή περιορισμός.
  • Αν κάνετε τη διαδικασία με σωστό και καθαρό τρόπο, το gel που θα βγάλετε μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι και για 6 μήνες.
  • Μια καλή ιδέα για να διατηρήσετε το gel αλόης είναι να βάλετε το χυμό μέσα σε παγοθήκες και να το καταψύξετε. Έτσι θα χρησιμοποιείτε κάθε φορά μόνο τη μικρή ποσότητα που χρειάζεστε και επιπλέον θα διατηρηθεί για περισσότερο καιρό, ίσως και παραπάνω από 1 χρόνο.

26 σχόλια:

  1. Ευχαριστω παρα πολυ για το αρθρο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, συνεχίζω να έχω απορίες σχετικές με το gel αλόης.
    Αρχικά με το φρέσκο, από την γλάστρα μου .
    Μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να φτιάζω κρέμα στο σπίτι? Σε ποιά ''φάση'' το προσθέτω ? Μπορώ να το θερμάνω?
    Η κρέμα που θα πάρω πρέπει να μπεί στο ψυγείο λόγω του φρέσκου gel ?
    Οσον αφορά τώρα το έτοιμο, συνεχίζω να μην το βρίσκω στις πρώτες ύλες
    των καλλυντικών,παρά μόνον το υγρό (1|10 το λένε).
    Ξέρεις κάποιον να το προμηθευτώ ?
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα. Απαντάω με τη σειρά των ερωτήσεων.
    1. Ναι. 2. & 3. Δεν το θερμαίνεις, το προσθέτεις μετά μαζί με τα αιθέρια έλαια. 4. Ναι και θα διατηρηθεί για 3 μήνες.
    Βάλε στο κουτάκι του google "gel αλόη αγορά" και δες από που μπορείς να το προμηθευτείς. Τον όρο 1/10 δε τον έχω ξανακούσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δοκιμασμένο και σίγουρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα! Σκετο το τζελ αλοης ποσο καιρο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αγαπητή dimitra, ο καλύτερος τρόπος διατήρησης του φυσικού ακατέργαστου gel είναι μέσα στο ίδιο το φύλλο. Δηλαδή δεν καθαρίζουμε το φύλλο αλόης αλλά το κρατάμε ολάκερο στο ψυγείο μας. Κάθε φορά κόβουμε το κομμάτι που χρειαζόμαστε και το υπόλοιπο το κρατάμε στο ψυγείο μαζί με τον φλοιό του. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε τζελ αλόης για 1,5 μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πως μπορω να φτιαξω χυμο με αλοη; δηλαδη αφου παρω το τζελ πως μπορω να το πιω; Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πως φτιαχνω χυμο αλοης; Δηλαδη το τζελ πως μπορω να το πιω; Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πως μπορω να φτιαξω χυμο με αλοη; δηλαδη αφου παρω το τζελ πως μπορω να το πιω; Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πως μπορώ να φτιάξω χυμό αλόης και με ποιες αναλογίες;


      Διαγραφή
  10. καλησπερα σας! μηπως ξερετε πως φτιαχνεται το ελαιο με αλοη βερα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστω για το κατατοπιστικοτατο αρθρο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα !
    Φτιάξαμε το τζελ αλοης και το αναμειξαμε με μέλι. Όμως από λάθος πληροφορία αφήσαμε το μίγμα μέσα στο ντουλάπι και όχι στο ψυγείο, για τρεις ημέρες. Τώρα έχει μια πολύ άσχημη μυρωδιά. Πιστεύεται ότι έχει χαλάσει ; ή δεν υπάρχει πρόβλημα που έμεινε εκτός ψυγειιου ;
    Ευχαριστώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το τζελ αλόης που βγάζουμε από το φύλλο όπως είναι μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε στο πρόσωπο κατευθείαν ? Ή στο σώμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα σας..Μην χρησιμοποιείται την αλόη με αυτόν τον τρόπο έχει πολλούς κινδύνους για την Υγεία για παράδειγμα η αλοινη έχει καθαρτικές ιδιότητες όσο και να προσπαθήσεις να καθαρίσεις το ζελέ απο το φύλλο ο ζελές πάλι έχει αλοινη και σε μεγάλο ποσοστό. Προμηθευτείτε επεξεργασμένα προϊόντα με αλόη από φαρμακεία-καταστήματα βιολογικών προϊόντων κ.α που είναι επεξεργασμένη και με προδιαγραφές-πιστοποιήση και ελεγμένα για να είναι στην αγορά.Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης είναι γνωστές κ πολλές αλλά οχι με αυτόν τον τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχααχχααχα...καταναλωνω με αυτον τον τροπο πολλα χρονια αλοη απο τη γλαστρα μ και δεν ειχα ποτε θεματα....αλλωστε αυτο προτεινει κ ο ανθρωπος ο οποιος καλλιεργησε πρωτος αλοη στην ελλαδα!!γαμω τις εταιριες σας μεσα!!

      Διαγραφή
    2. Dj arxontas σωστός!!!

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα,
    σχετικά με την ερώτηση για χρήση στο πρόσωπο ή το σώμα αν κόβοντάς το στη μέση χωρίς να το αφαιρέσουμε από το φύλλο με το κουτάλι μπορεί απλά να τριφτεί πάνω στο δέρμα και μετά να το πετάξουμε το υπόλοιπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλησπέρα, Ναι γίνεται απλά να κόψουμε το φύλλο διαμπερές και να το αλείψουμε στο δέρμα και μάλιστα είναι και αρκετά βολικό.
    Μετά από πολύ λίγο τρίψιμο βέβαια το τζελ χάνει την υγρασία του, σαν να κλείνουν οι πόροι και γίνεται κάπως στεγνό. Απλά με ένα μαχαίρι χαράζουμε το τζελ, αυτό ξαναγίνεται υγρό και συνεχίζουμε την επάλειψη.

    Ακούγεται κάπως περίεργο αλλά όποιος το δοκιμάσει θα καταλάβει τι εννοούμε.

    Για φύλλα αλόης δείτε και εδώ http://www.aloeveraplants.gr/aloe-leaves

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα ηθελα να ρωτησω, μπορω να χρησιμοποιησω το τζελ αλοης σαν κρεμα προσωπου προσθετοντας λαδια, βιταμινες και αιθερια ελαια; και αν ναι ποσο καιρο μπορω να τη διατηρησω στο ψυγειο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μετά από ποσό χρονικό διάστημα κόβω το φύλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παλιότερα είχα απλώσει το τζελ Αλόης στο πρόσωπο μου κ για κάποιες ώρες το δέρμα μου ήταν έντονα ερυθρό.Είναι φυσικό Αυτό ή ήταν κάποια αντίδραση του δικού μου οργανισμού;Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είχα βάλει τζελ απ την αλόη μου ατό πρόσωπο μου κ παρατήρησα μια έντονη ερυθρότητα χωρίς όμως να Έχω κάποιο άλλο πρόβλημα.Είναι φυσικό Αυτό ή ήταν κάποια αντίδραση του δικού μου οργανισμού;Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τον τελευταίο καιρό το τζελ της αλόης έχει μια μυρωδιά που μου θυμίζει κρεμμύδι, είναι φυσιολογικό αυτό; Μπορώ να το χρησιμοποιήσω ως σηνυθως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα. Θελω να φτιαξω μαρμελαδα κ να προσθεσω κομματια αλοης μεσα. Ειναι εφικτο? Υπαρχει συγκεκριμένος τροπος? Ευχαριστώ. Πολυ ωραιο το αρθρο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF