Εμφάνιση αναρτήσεων με ετικέτα Argan. Εμφάνιση όλων των αναρτήσεων

20 έλαια βάσης με μια ματιά

Τα φυτικά έλαια βάσης (carrier oils) δρουν σα θεραπευτικά μέσα, βάσεις για τις καλλυντικές παρασκευές και παράγοντες αφρισμού και περιποίησης στα χειροποίητα σαπούνια.

Έλαιο βάσης ονομάζεται η ελαιώδης ουσία που παράγεται από το λιπαρό τμήμα των φυτών, συνηθέστερα από τους καρπούς, τους σπόρους και τους πυρήνες. Μερικά έλαια βάσης παράγονται από τον εμποτισμό φυτών μέσα σε κάποιο άλλο λάδι, όπως συμβαίνει με το σπαθόλαδο, τη καλέντουλα, το καροτέλαιο και άλλα.
Παρακάτω θα ρίξουμε συνοπτικά μια ματιά σε είκοσι βασικά καλλυντικά και θεραπευτικά έλαια, τις ιδιότητες και τη χρήση τους.

Έλαιο Argan (Argania Spinosa)
Ιδιότητες: Έχει ενυδατικές, μαλακτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, παρέχει προστασία έναντι των καιρικών συνθηκών. Είναι πλούσιο σε Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Χρήσεις: Κατάλληλο για ώριμο δέρμα, μαλλιά και νύχια, εγκαύματα και ουλές ακμής.

Αμυγδαλέλαιο (Prunus Dulcis)
Ιδιότητες: Διαπερνά εύκολα την επιδερμίδα, την ενυδατώνει, τη μαλακώνει και τη θρέφει. Είναι ευεργετικό για μαλλιά και νύχια. Πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα και βιταμίνες Α, D και Ε. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Χρήσεις: Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος (ακόμα και για βρέφη) και μαλλιών, για ρυτίδες, ραγάδες και ουλές. Είναι από τα πιο ισχυρά έλαια ενδυνάμωσης και ανάπτυξης των τριχών.

Έλαιο Avocado (Persea Americana)
Ιδιότητες: Πλούσιο σε βιταμίνες Α, D και Ε, ενυδατώνει και διαπερνά τις στιβάδες του δέρματος ενώ απορροφάται πολύ εύκολα. Ανανεώνει την επιδερμίδα και μειώνει ορατά τις ρυτίδες. Εξαιτίας της πλούσιας σύνθεσης του αποκαθιστά την ισορροπία των λιπιδίων που παρατηρείται στις γηρασμένες επιδερμίδες.
Χρήσεις: Ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, εύθραυστα και θαμπά μαλλιά, ραγάδες.

Λάδι Αγριοτριανταφυλλιάς (Rosa Mosqueta)
Ιδιότητες: Πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, μαλακτικό και αντιγηραντικό λάδι.
Χρήσεις: Κατάλληλο για πολύ ξηρό και γηρασμένο δέρμα, για ουλές και ραγάδες.



Λάδι βερίκοκου (Apricot Kernel Oil)
Ιδιότητες: Πλούσιο σε βιταμίνη Α είναι ένα λάδι θρεπτικό, μαλακτικό, αντιγηραντικό που παράλληλα ανανεώνει την επιδερμίδα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Χρήσεις: Ιδανικό για γηρασμένο, ξηρό και ερεθισμένο δέρμα.

Λάδι Borage (Borago Officinalis)
Ιδιότητες: Έχει ενυδατικές, αναπλαστικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Χρήσεις: Ξηρό και ταλαιπωρημένο δέρμα και μαλλιά, εύθραυστα νύχια, ραγάδες και ουλές.

Ελαιόλαδο (Olea Europaea)
Ιδιότητες: Ο βασιλιάς των ελαίων. Είναι πολύ πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Είναι θρεπτικό, μαλακτικό και προστατευτικό. Αποτρέπει τη ξηρότητα του δέρματος και το σχηματισμό των ρυτίδων. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Χρήσεις: Είναι κατάλληλο για τη περιποίηση εκ βαθέων του ξηρού δέρματος. Είναι ιδανικό για μάσκες σε ξηρά μαλλιά και εύθρυπτα νύχια.

Ηλιέλαιο (Helianthus Annus)
Ιδιότητες: Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, θρεπτικό και μαλακτικό λάδι. Απορροφάται εύκολα.
Χρήσεις: Ξηρό δέρμα.

Έλαιο καλέντουλας (Calendula Officinalis)
Ιδιότητες: Αντισηπτικό, επουλωτικό, αντιφλεγμονώδες και καταπραϋντικό λάδι. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Χρήσεις: Ξηρό και ερεθισμένο δέρμα, ραγάδες, κρυοπαγήματα, επιδερμίδα με ακμή και άλλες δερματοπάθειες.

Λάδι καρύδας (Cocos Nucifera)
Ιδιότητες: Ενυδατικό και μαλακτικό έλαιο με ελαφρά οσμή από τον καρπό της καρύδας (ινδοκάρυδο). Διατηρεί την υγεία και λάμψη του δέρματος και το ενυδατώνει. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Χρήσεις: Ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, ξηρά μαλλιά. Εξαιρετικό λάδι για massage και για τη περιποίηση του δέρματος πριν και μετά την έκθεση στον ήλιο.

Καροτέλαιο (Daucus Carota)
Ιδιότητες: Πλούσιο σε βιταμίνη Α, είναι μαλακτικός και αντιγηραντικός παράγοντας, ενισχύει το μαύρισμα και παρέχει μικρή αντιηλιακή προστασία.
Χρήσεις: Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, πριν και μετά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Καστορέλαιο (Ricinus Communis)
Ιδιότητες: Είναι καταπραϋντικό και θεραπευτικό λάδι, ενυδατώνει και αναδομεί το δέρμα, ενδυναμώνει τις βλεφαρίδες, τα μαλλιά και τα νύχια. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Χρήσεις: Ξηρό και άτονο δέρμα και μαλλιά, πανάδες.

Έλαιο jojoba (Simmondsia chinensis)
Ιδιότητες: Είναι υγρό κερί που προστατεύει το δέρμα από τους βλαπτικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (ήλιος, ξηρασία, αέρας). Δεν ταγγίζει, τρέφει και ενυδατώνει την επιδερμίδα, έχει μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιρυτιδικές ιδιότητες ενώ παρέχει και μικρή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Χρήσεις: Σε βρεφικό και προβληματικό δέρμα (πχ. ακμή). Εξισορροπεί τις λιπαρές ρίζες και τις ξηρές άκρες των μαλλιών.

'Ελαιο Macadamia (Macadamia Alternifolia)
Ιδιότητες: Είναι το πλουσιότερο έλαιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Έχει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες, ενυδατώνει και αναπλάθει την επιδερμίδα. Εισχωρεί ταχέως στις στιβάδες του δέρματος χωρίς να αφήνει λιπαρή αίσθηση.
Χρήσεις: Ώριμο, ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, ηλιακά εγκαύματα.


Λάδι νυχτολούλουδου (Oenothera Biennis)
Ιδιότητες: Πολύ πλούσιο σε Ωμέγα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, μαλακώνει και αναζωογονεί το δέρμα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Χρήσεις: Ευαίσθητο και ώριμο δέρμα, ξηρότητα μαλλιών και περιποίηση νυχιών.

Σιτέλαιο (Triticum Vulgare)
Ιδιότητες: Πλούσιο σε βιταμίνες A, D, K και κυρίως Ε. Αναπλάθει και τρέφει την επιδερμίδα και παρέχει αντιρυτιδική φροντίδα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Χρήσεις: Για όλους τους τύπους δέρματος, ιδανικό όμως για το ξηρό και γηρασμένο. Για σκασμένα χείλια, προλαμβάνει τις ραγάδες και τη χαλάρωση κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης.

Σησαμέλαιο (Sesamum indicum)
Ιδιότητες: Πλούσιο σε λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικούς παράγοντες, αναδομεί, μαλακώνει, ενυδατώνει και διεισδύει στην επιδερμίδα. Απελευθερώνει τους πόρους, αφαιρεί τα μαύρα στίγματα και παρέχει ήπια αντιηλιακή προστασία.
Χρήσεις: Ώριμο και ευαίσθητο δέρμα, άτονα μαλλιά και νύχια.

Σπαθόλαδο (Hypericum perforatum)
Ιδιότητες: Είναι το αγαπημένο λάδι πολλών με τρομακτικές επουλωτικές ιδιότητες. Είναι αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Χρήσεις: Εγκαύματα, πληγές, έλκη και δερματοπάθειες (πχ. ακμή, έκζεμα, ψωρίαση)

Σταφυλοκουκουτσέλαιο (Vitis Vinifera)
Ιδιότητες: Πλούσιο σε πολυφαινόλες, είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά έλαια της φύσης. Αναζωογονεί, θρέφει και αναδομεί την επιδερμίδα και ρυθμίζει τη παραγωγή του σμήγματος.
Χρήσεις: Είναι ιδανικό για μικτά και λιπαρά δέρματα, εγκαύματα, πληγές και κατεστραμμένους ιστούς.

Φουντουκέλαιο (Corylus Avellana)
Ιδιότητες: Ρυθμίζει την υπερπαραγωγή σμήγματος, συσφίγγει τους πόρους, μαλακώνει και προστατεύει το δέρμα. Έχει απαλή οσμή ξηρών καρπών και διεισδύει την επιδερμίδα χωρίς να αφήνει λιπαρή αίσθηση.
Χρήσεις: Κατάλληλο για μικτά, λιπαρά και προβληματικά δέρματα.

Επιλέξτε οργανικά έλαια που έχουν παραχθεί με ψυχρή έκθλιψη έτσι ώστε να διατηρούν τις φυσικές τους ιδιότητες.
Learn more »

Ενυδατική κρέμα προσώπου με αλόη

Η αλόη, το πολύ μας γνωστό μας πλέον φάρμακο κατά των τραυματισμών και ερεθισμών του δέρματος, χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από διάφορους λαούς του κόσμου. Φέρεται να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε περιπτώσεις ακμής, εγκαυμάτων, ερεθισμών και άλλων δερματοπαθειών.


Αποτελείται κατά 96% από νερό, γεγονός που τη καθιστά εξαιρετικό ενυδατικό και αναπλαστικό παράγοντα για το ανθρώπινο δέρμα, ιδίως για τις ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες, και επιπλέον το ανανεώνει απομακρύνωντας τα νεκρά κύτταρα. Όταν προστίθεται σε αλοιφές και κρέμες η αλόη διαπερνά την εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας και ενυδατώνει βαθιά.
Θα χρειαστείτε:
  1. ⅓ της κούπας αποσταγμένο ή βρόχινο νερό
  2. ⅔ της κούπας gel αλόης
  3. ¾ της κούπας αμυγδαλέλαιο
  4. ⅓ της κούπας βούτυρο κακάο
  5. ¼ κουταλάκι του γλυκού λανολίνη
  6. 30 gr μελισσοκέρι (~2 κουταλιές της σούπας)
  7. 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής σας
  8. 4 κάψουλες βιταμίνη Ε
  9. Mixer χειρός ή blender
Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία καθαρίστε και αποστειρώστε τα σκεύη που θα μεταχειριστείτε ή που θα έρθουν σε επαφή με τη κρέμα και τα συστατικά της.
Αναμίξτε την υδατική φάση, δηλαδή το gel αλόης, το νερό και το αιθέριο έλαιο σε ένα δοχείο.


Αναμίξτε τη λιπαρή φάση (αμυγδαλέλαιο, βούτυρο κακάο, λανολίνη και μελισσοκέρι) σε ένα άλλο δοχείο. Βάλτε το σε bain marie και λιώστε τα υλικά σας σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τη βιταμίνη Ε, τρυπώντας με μια βελόνα τις κάψουλες και πιέζοντας να βγει το υγρό περιεχόμενο.


Βάλτε το μίγμα των ελαίων σε ένα άλλο καθαρό δοχείο και αφήστε το να κρυώσει ελαφρά. Για να επισπεύσετε τη διαδικασία τοποθετήστε το για μερικά λεπτά στο ψυγείο.
Προσοχή να μη στερεοποιηθεί εντελώς. Θα πρέπει να είναι κρεμώδες και σχετικά συμπαγές πριν αρχίσετε το χτύπημα, όχι όμως να είναι "τούβλο".
Ξεκινήστε να χτυπάτε το μίγμα με το mixer ή το blender σε υψηλή ταχύτητα, με προσοχή και δίχως να πιτσιλάτε τριγύρω.

Ξεκινήστε να ρίχνετε την υδατική φάση στο κέντρο του mixer με "ροή κλωστής", όπως δηλαδή κάνουμε όταν φτιάχνουμε μαγιονέζα. Μαζεύετε το μίγμα που επικάθεται στα τοιχώματα με μια σπάτουλα.
Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι η κρέμα σας να γίνει άσπρη και αφράτη.
Μόλις ενσωματωθεί όλο το νερό στη κρέμα σας και ολοκληρωθεί το χτύπημα βάλτε το προϊόν σε καθαρά και αποστειρωμένα βαζάκια με καπάκι, επικολλήστε ετικέττα με την ημερομηνίας παρασκευής και φυλάξτε το μίγμα σε δροσερό σημείο, ιδανικά στο ψυγείο. Εκεί θα διατηρηθεί για περίπου 4-6 εβδομάδες.

Άλλες απλές παρασκευές με αλόη

Μικτό δέρμα - λιπαρή ζώνη Τ: Αναμίξτε καλά με mixer χειρός 4 κουταλάκια του γλυκού gel αλόης με 1 κουταλάκι φουντουκέλαιο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το τελευταίο ρυθμίζει την παραγωγή του σμήγματος. Η κρεμούλα-gel που θα φτιάξετε δεν είναι καθόλου λιπαρή και μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε καθημερινά. Διατηρείτε τη στο ψυγείο.

Λιπαρό δέρμα: Αναμίξτε με mixer χειρός gel αλόης με σταφυλοκουκουτσέλαιο (σε αναλογίες όπως και παραπάνω). Το έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού εξομαλύνει τη διαδικασία παραγωγής σμήγματος. Εφαρμόζετε ιδανικά μετά το μπάνιο ώστε να "κλειδώσετε" την υγρασία στο δέρμα σας. Διατηρείται στο ψυγείο.

Ξηρό δέρμα: Αναμίξτε με mixer χειρός gel αλόης με αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο ή λάδι argan. Τα συγκεκριμένα έλαια είναι γνωστά για τις ενυδατικές τους ιδιότητες. Εφαρμόζετε το προϊόν μετά το μπάνιο ώστε να "κλειδώσετε" την υγρασία πάνω στο δέρμα. Διατηρείται στο ψυγείο.

Σημειώσεις
Όπως διαπιστώνετε δε χρειάζεται να χρησιμοποιείτε χημικά και συντηρητικά για να φτιάξετε καλλυντικά στο σπίτι για προσωπική χρήση. Το μόνο που θα σας χρειαστεί είναι δημιουργικότητα, αγνά και καλής ποιότητας υλικά και μερικές βασικές γνώσεις.
Πάντα να φτιάχνετε μικρές ποσότητες στην αρχή, ώστε σε περίπτωση αποτυχίας να μην έχετε σπαταλήσει πολύτιμες πρώτες ύλες. Practice makes perfect!
 
Learn more »

Λάδι Argan, το Μαροκινό χρυσάφι

Άγνωστο όσο και πολύτιμο, το αργανέλαιο προέρχεται από τους καρπούς του φυτού Argan. Το δέντρο Argania spinosa ή αλλιώς "δέντρο της ζωής" για τους Μαροκινούς, είναι ένα από τα πιο σπάνια δέντρα στον κόσμο και φύεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια στο Νοτιοδυτικό Μαρόκο και στην αλγερινή περιοχή του Tindouf.
Το λάδι του έχει τραβήξει τη προσοχή του κόσμου, λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων, τόσο στη διατροφή όσο και τη κοσμετολογία. Τα δέντρα του Argan είναι υπό τη προστασία της UNESCO λόγω του κινδύνου εξαφάνισης που διατρέχουν.

Παραγωγή
Θεωρείται ένα από τα σπανιότερα λάδια καθώς χρειάζονται 100 kg αποξηραμένων σπόρων Argan και 20 ώρες χειρωνακτικής εργασίας για τη παραγωγή 1 lt λαδιού. Το κάθε φρούτο Argan έχει λίγο μεγαλύτερο μέγεθος από ελιά, περιέχει ένα μεγάλο κουκούτσι, μέσα στο οποίο βρίσκονται 2-3 σπόροι, από τους οποίους εξάγεται το έλαιο. Κάθε κουκούτσι πρέπει να ανοιχτεί με το χέρι ώστε να αφαιρεθούν οι σπόροι. Η παραγωγή του γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες και σε πολύ μικρή κλίμακα, γεγονός που αιτιολογεί τη σχετικά υψηλή τιμή του.


Η διάδοση του λαδιού Argan συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη προστασία του δέντρου και του περιβάλλοντος του. 

Τύποι
Το βρίσκουμε σε δύο είδη, το διαιτητικό και το καλλυντικό αργανέλαιο.
Το καλλυντικό Argan είναι θρεπτικό για το δέρμα όσο κανένα άλλο λάδι στο πλανήτη. Χρησιμοποιήθηκε αιώνες από τις γυναίκες της Βερβέρικης φυλής σαν εργαλείο ομορφιάς. Έχει εδραιωθεί επιστημονικά σαν προστατευτικός, από τις κλιματικές συνθήκες, και αντιγηραντικός παράγοντας. Περιέχει συστατικά που εξαλείφουν τα σημάδια στο δέρμα (πανάδες, λεκέδες κτλ.) σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, από όσο υπόσχονται άλλα προϊόντα, και χωρίς παρενέργειες. Προλαμβάνει τις ρυτίδες και το "πόδι της χήνας" και ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος, χωρίς περιορισμό στο εύρος των ηλικιών που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Έχει ονομαστεί από τους Ευρωπαίους "υγρό χρυσάφι".


Το διαιτητικό Argan χρησιμοποιείται, όπως το λέει και το όνομα του, για διαιτητικούς σκοπούς. Έχει ελαφρά οσμή και απαλή γεύση ξηρών καρπών. Είναι εξαιρετικά υγιεινό λάδι και μειώνει εντυπωσιακά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ακόμα και από τη πρώτη μέρα χρήσης. Είναι ένα φυσικό προστατευτικό του καρδιαγγειακού συστήματος, διαθέσιμο ελεύθερα στην αγορά.

Σύσταση του Argan
Αποτελείται κατά τα 4/5 από πολύ βασικά ακόρεστα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, λιπαρά οξέα. Περιέχει επιπλέον καροτενοειδή, βιταμίνη Ε και F, πολυφαινόλες, Ωμέγα 6, τερπενοειδή, φυτικές στερόλες, λινολεϊκό οξύ, οξέα και αντιοξειδωτικούς παράγοντες. Είναι ένα από τα πιο ευεργετικά λάδια για τον ανθρώπινο οργανισμό παγκοσμίως.




Χρήση του αργανέλαιου
Από τη κουζίνα και τα εσωτερικά όργανα, στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια. Έχει τρομερές δυνατότητες στην ανάπλαση του δέρματος. Κάνει θαύματα κατά των ρυτίδων, των ραγάδων της κύησης και των λεκέδων του δέρματος, απαλύνει ουλές και σημάδια από τραύματα ή εγκαύματα. Όπως προείπα κάνει θαύματα στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης, όταν λαμβάνεται με τη διατροφή, και προστατεύει τα αγγεία. Θεραπεύει δέρματα με ακμή, ερυθρότητα, έκζεμα και ψωρίαση, δε φράσσει τους πόρους και ενυδατώνει όσο κανένα άλλο. Επανορθώνει τα κατεστραμμένα μαλλιά, επαναφέρει την υγρασία, καταπολέμα τη ψαλίδα και χαρίζει λάμψη. Έχει άριστες αντιβακτηριδιακές και καταπραϋντικές ιδιότητες, ηρεμώντας το δέρμα και προφυλάσσοντας το από ερεθισμούς. Απορροφάται αμέσως αλλά επειδή είναι ελαφρώς φωτοευαίσθητο καλό θα ήταν να μη το χρησιμοποιείτε πριν από την έκθεση στον ήλιο. Θέλετε κι άλλα για να πειστείτε;

Χρησιμοποιείστε το αυτούσιο στο πρόσωπο ή για εντριβές ή σε συνδυασμό με άλλα έλαια και υλικά για να φτιάξετε ενυδατικές και θεραπευτικές κρέμες, lip balm, conditioner για τα μαλλιά, μάσκες ομορφιάς ή ακόμα και στο φαγητό σας.
Τα προϊόντα που περιέχουν αργανέλαιο είναι υπερτιμημένα. Αγοράστε λάδι και φτιάξτε μόνοι σας καλλυντικά για το δέρμα και τα μαλλιά, στο ⅓ της τιμής που θα σας τα πουλήσουν έτοιμα. Είναι ένα από τα καλύτερα λάδια που έχω δοκιμάσει ποτέ. Οι κατσίκες το λατρεύουν, μάλλον κάτι παραπάνω θα ξέρουν... Η φωτό είναι πραγματική, όχι προϊόν Photoshop. Είναι συνηθισμένο θέαμα στο Μαρόκο κατσίκια ανεβασμένα πάνω στα δέντρα Argan να τρώνε τα φύλλα του.

Learn more »
Print Friendly and PDF