Βούτυρο Dhupa

Είναι ένα σχετικά άγνωστο βούτυρο στο ευρύ κοινό και κυκλοφορούν λίγες πληροφορίες στο διαδίκτυο. Το βούτυρο Dhupa, ή αλλιώς λίπος του Malabar (από την ομώνυμη περιοχή της Ινδίας), εξάγεται με ψυχρή έκθλιψη από τους σπόρους του δέντρου Valeria indica που είναι ενδημικό είδος στα δάση της περιοχής της Ινδίας. Το δέντρο φτάνει τα 25-30m σε ύψος, φυτρώνει σε υψόμετρα μέχρι 1200m και κατά τη περίοδο της ανθοφορίας, Ιανουάριο εώς Απρίλιο, παράγει λευκά και μυρωδάτα άνθη.
Τη περίοδο της καρποφορίας, Μάιο με Ιούλιο, παράγει φρούτα που είναι καφέ χρώματος, ωοειδούς σχήματος, 2-4 εκατοστά σε διάμετρο και ιδιαίτερα σαρκώδη. Χρησιμοποιείται πολύ η ρητίνη από το δέντρο για φαρμακευτικούς λόγους, για τη θεραπεία του βήχα, άσθματος, βρογχίτιδας, αναιμίας, λέπρας, γονόρροιας, δυσεντερίας, δερματολογικών διαταραχών, ελκών κτλ, λόγω των αντισηπτικών του ιδιοτήτων.
Το βούτυρο είναι πλούσιο σε στεατικά, παλμιτικά, ολεϊκά και λινολεϊκά λιπαρά οξέα και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Χρησιμοποιείται στη παραγωγή κεριών, σαπουνιών και καλλυντικών. Μετά από επεξεργασία καθίσταται βρώσιμο.
Είναι ενυδατικό, μαλακτικό και παρέχει μικρή προστασία έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας. Όταν προστίθεται σε καλλυντικά και κρέμες βοηθά να απλώνονται πιο εύκολα πάνω στο δέρμα. Το ποσοστό προσθήκης του βουτύρου ανέρχεται μέχρι 20% για κρέμες και lotion, μέχρι και 100% για lip balm, στο σαπούνι και τα προϊόντα για τα μαλλιά μέχρι 12%. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του βουτύρου κακάο σε συνταγές καλλυντικών, γιατί οι ιδιότητες του είναι παραπλήσιες με αυτό.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF