Βούτυρο Illipe

Η επιστημονική ονομασία του φυτού προέλευσης είναι Shorea stenoptera, με πατρίδα του τη νοτιοανατολική Ασία και ιδίως το Borneo και τη Sumatra. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό δέντρο που καρποφορεί κατά τους μήνες Οκτώβριο με Ιανουάριο.


Οι καρποί του συλλέγονται μόνο όταν έχουν πέσει στο έδαφος και ποτέ όσο βρίσκονται πάνω σε αυτό. Οι ιθαγενείς των περιοχών αποξήραιναν τους καρπούς, ώστε να μπορέσουν να τους διαχωρίσουν από το σκληρό περίβλημα τους, και έπειτα έφτιαχναν ένα είδος βουτύρου ή λίπους το οποίο χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς και καλλυντικούς σκοπούς.
Το βούτυρο του Illipe έχει υποκίτρινο χρώμα με ελαφρά και ευχάριστη οσμή ξηρών καρπών. Είναι παρόμοιο με το βούτυρο κακάο στη χημική σύσταση, με υψηλότερο όμως σημείο τήξεως. Περιέχει λιπαρά οξέα σε αναλογία:

Ολεϊκά: 32-38%
Παλμιτικά: 15-19%
Λινολεϊκά: 0-1,2%
Στεατικά: 42-48%
 
Ακριβώς για αυτό το λόγο, είναι ιδανικό σαν προσθήκη σε σαπούνι και εξαιρετική βάση σε προϊόντα περιποίησης, όπως αντιηλιακά, κρέμες, lip balm, βάσεις για make up και conditioner μαλλιών. Έχει εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες και την ικανότητα να επαναφέρει την ελαστικότητα στο δέρμα.

Αναλυτικά
  1. Ενυδατώνει το χρόνια ξηρό και γηρασμένο δέρμα
  2. Περιποιείται τα ηλιακά εγκαύματα
  3. Μαλακώνει τις ξηροδερμίες, ιδίως στα πέλματα
  4. Βοηθά στην αποκατάσταση των ουλών
  5. Αναπλάθει το ταλαιπωρημένο και κατεστραμμένο δέρμα
  6. Περιποιείται και ενυδατώνει τους κεράτινους ιστούς (μαλλιά - νύχια)

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF