Βούτυρο Καρύδας

Λαμβάνεται από τη σάρκα των καρπών του κοκοφοίνικα, με επιστημονική ονομασία Cocos Nucifera. Οι φρέσκοι καρποί περιέχουν περίπου 35% λίπος ενώ οι αποξηραμένοι 60-70%. Η παραλαβή του λίπους γίνεται µε την μέθοδο της πίεσης από τους καρπούς οι οποίοι προηγουμένως έχουν καθαριστεί και ξηρανθεί και στην κατάσταση αυτή καλούνται koprah.


Το koprah αφού καθαριστεί σε ειδικές μηχανές, συμπιέζεται σε θερμοκρασία 70-80°C. Η απόδοση σε λάδι ανέρχεται σε 55-60%. Με την εκχύλιση των υπολειμμάτων, παράγεται λίπος κατώτερης ποιότητας. Το λαμβανόμενο ακατέργαστο λίπος ραφινάρεται, διηθείται και αποχρωματίζεται. Είναι λευκό, σχεδόν άγευστο, µε την ήπια οσµή της καρύδας, το σημείο τήξης του είναι  στους 23-26°C και ταγκίζει σχετικά εύκολα. Διαλύεται εύκολα στην αλκοόλη, στους 60°C (1 μέρος λίπους διαλύεται σε δύο μέρη αλκοόλης 90%). Περιέχει λιπαρά οξέα όπως λαουρικό, μυριστικό, παλμιτικό, ελαϊκό, λινολεϊκό, στεατικό, καπρυλικό, καπρινικό και καπρονικό οξύ.

Τα υπέρ
Όπως και το λάδι καρύδας, το βούτυρο καρύδας είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, Ε και μεταλλικά στοιχεία, όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο. Παρόλο που είναι συμβατό με κάθε τύπο επιδερμίδας, καθώς "μιμείται", σε σύσταση, τον ανθρώπινο υποδόριο ιστό, συνηθέστερα χρησιμοποιείται σε λιπαρές επιδερμίδες.
Το βούτυρο καρύδας χρησιμοποιείται κυρίως στη σαπωνοποιία, καθώς και στην παρασκευή μαργαρίνης και μαγειρικών λιπών. Το σαπούνι που προκύπτει έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
  1. α. Μεγάλου βαθμού σκληρότητα μπάρας
  2. β. Σχηματισμός μεγάλης ποσότητας αφρού
  3. γ. Πολύ καλή καθαριστική δύναμη
  4. δ. Σταθερότητα στο σκληρό νερό
Τα κατά
Στα αρνητικά του στοιχεία συγκαταλέγεται το γεγονός ότι προκαλεί ερεθισμό της επιδερμίδας. Το σαπούνι φτιαγμένο αποκλειστικά με λάδι καρύδας αφρίζει ακόμα και με θαλασσινό νερό, καθαρίζει τέλεια, αλλά ξηραίνει επικίνδυνα την επιδερμίδα. Σε καλλυντικά προϊόντα χρησιμοποιείται σαν βάση σε διάφορες κρέμες, οι οποίες όμως συχνά ερεθίζουν την επιδερμίδα µε αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η χρησιμοποίησή του στη κοσμετολογία. Σήμερα το βούτυρο καρύδας αποτελεί περισσότερο μια πρώτη ύλη για την παραγωγή άλλων υλικών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα σε φαρμακευτικά και καλλυντικά παρασκευάσματα.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF