Έκζεμα· φυσική αντιμετώπιση

Αν υποφέρετε από έκζεμα ή γνωρίζετε κάποιον με τη συγκεκριμένη δερματολογική πάθηση, είστε στο σωστό σημείο. Το πρώτο σας βήμα είναι να εξεταστείτε για πιθανές αλλεργίες, ιδίως τροφικές.


Η αλλεργία είναι ένα πολύ σημαντικός παράγοντας που συχνά δεν αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα, δεν επιτρέπει στο έκζεμα να μετριαστεί και πολλές φορές είναι υπεύθυνος για τις εξάρσεις της νόσου. Το δεύτερο σας βήμα θα είναι να φτιάξετε τη παρακάτω αλοιφή.

Λίγα λόγια για το έκζεμα
Το έκζεμα, που συχνά αναφέρεται και ως ατοπική δερματίτιδα, είναι μια μορφή χρόνιας φλεγμονώδους δερματοπάθειας που χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Πρωτοπαρουσιάζεται στη παιδική ηλικία και συχνά συνδέεται με τροφική αλλεργία. Το δέρμα γίνεται ξηρό, εξέρυθρο και με λέπια, από τα οποία συχνά παρατηρείται εκροή υγρού. Ο ασθενής βιώνει έντονο-αφόρητο κνησμό, σε σημείο που να προκαλεί πληγές στο σώμα του από το ξύσιμο. Οι περιοχές που πλήττονται συχνότερα είναι το κεφάλι και το πρόσωπο, τα χέρια, οι παλάμες, οι αγκώνες, τα γόνατα και τα πέλματα. Η λέξη έκζεμα είναι σύνθετη και προέρχεται από το ἐκζέω ("εκ" και "ζέω") που σημαίνει με τη σειρά του "βράζω από μέσα". Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία που να επιφέρει άμεση και μόνιμη ίαση παρά μόνο συντηρητική και συμπτωματική αντιμετώπιση. Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες θα πρέπει να αναζητήσετε από το δερματολόγο σας. Δείτε ενδεικτικά μερικές φωτογραφίες από τη πάθηση.





Τα συστατικά της αλοιφής και γιατί χρησιμοποιούνται
Καλέντουλα: Είναι από τα πιο ήπια και ενυδατικά βότανα. Οι αναπλαστικές του ιδιότητες είναι πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά του εκζέματος. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το βότανο εδώ και μάθετε πως να φτιάχνετε το λάδι της εδώ.


Σύμφυτο: Ένα από τα πιο ισχυρά επουλωτικά βότανα στη φύση. Το σύμφυτο είναι γνωστό εδώ και αιώνες για την ιδιότητα του να επουλώνει κατάγματα και να εξαφανίζει μώλωπες. Το συναντούμε σε πολλά θεραπευτικά σκευάσματα. Το μόνο του αρνητικό σημείο είναι οτί επουλώνει ταχύτατα το δέρμα και προκαλεί έντονη φαγούρα, όσο περίπου και το έκζεμα από μόνο του. Διαβάστε περισσότερα για το σύμφυτο εδώ.


Σπαθόχορτο: Οι λέξεις είναι περιττές για να περιγράψουν τις μοναδικές ιδιότητες του σπαθόχορτου. Μάχεται εξαιρετικά τη φλεγμονή και επουλώνει ταχέως το δέρμα. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ και μάθετε πως να φτιάχνετε σπαθόλαδο εδώ.


Πεντάνευρο: Είναι ένα πολύ καλό βότανο με αντικνησμώδεις ιδιότητες. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να ανακουφίσει από αλλεργίες και ερεθισμούς που προκαλούνται από την επαφή με διάφορα φυτά όπως το δηλητηριώδη κισσό κτλ.


Βούτυρο karité: Είναι γνωστές οι ενυδατικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του και τα τελευταία χρόνια μελετάται η συμβολή του στον έλεγχο και τη θεραπεία διαφόρων δερματολογικών παθήσεων, όπως της ψωρίασης και του εκζέματος. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Παρασκευή της αλοιφής
Η συνταγή απαιτεί μια μικρή προπαρασκευή. Το σπαθόλαδο και το λάδι καλέντουλας θα τα βρείτε έτοιμα στο εμπόριο, τα υπόλοιπα μάλλον θα χρειαστεί να τα παρασκευάσετε.
Βήμα 1: Φτιάξτε τα έλαια σας
Χρησιμοποιήστε ¼ της κούπας βότανα σε ½ κούπα ελαιόλαδο. Βάλτε τα σε καθαρά βάζα, σφραγίστε τα και αφήστε τα κοντά στο φως του ήλιου για 3-4 εβδομάδες. Φροντίστε να τα αναδεύετε καλά μέρα παρά ημέρα. Κολλήστε ετικέττες σε κάθε βάζο για να γνωρίζετε το περιεχόμενο τους.
Μπορείτε να φτιάξετε και μεγαλύτερες ποσότητες αν το επιθυμείτε. Διπλασιάστε ή τριπλασιάστε τις ποσότητες που δίνω.
Βήμα 2: Φτιάξτε την αλοιφή
Μόλις τα έλαια ετοιμαστούν σουρώστε τα με ένα σουρωτήρι ή φίλτρο του καφέ, βάλτε τα σε νέα καθαρά βάζα και αναγράψτε το περιεχόμενο.
Για την αλοιφή θα χρειαστείτε:
  1. ¼ της κούπας λάδι καλέντουλας
  2. ¼ της κούπας λάδι σύμφυτου
  3. της κούπας σπαθόλαδο
  4. της κούπας λάδι πεντάνευρου
  5. 2½ κουταλιές της σούπας αγνό μελισσοκέρι
  6. ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο karité (unrefined)
  7. ½ κουταλάκι του γλυκού βιταμίνη Ε
  8. 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
Τοποθετήστε τα έλαια σε bain marie και προσθέστε το μελισσοκέρι και το βούτυρο karité. Θερμάνετε τα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν τα στερεά συστατικά εντελώς. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέστε το αιθέριο έλαιο και ανακατέψτε καλά. Βάλτε το μίγμα σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βάζο και αφήστε το να κρυώσει και να στερεοποιηθεί. Διατηρείται για 3-6 μήνες σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Σημειώσεις
Για τη παρασκευή των εμποτισμένων ελαίων χρησιμοποιήστε αποξηραμένα ή φρέσκα βότανα, αν βέβαια έχετε πρόσβαση σε αυτά.
Μια πιο ενισχυμένη εκδοχή της παραπάνω αλοιφής περιλαμβάνει αλόη. Προσθέστε μαζί με το αιθέριο έλαιο 1 κουταλιά της σούπας gel αλόης και ανακατέψτε καλά. Αν προτιμήσετε αυτή την εκδοχή να φυλάτε το τελικό σκεύασμα στο ψυγείο για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό.

20 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Καμφορά

Η καμφορά είναι μια λευκή, κηρώδης, κρυσταλλική ουσία που παράγεται από το φυτό Cinnamonum camphora ή αλλιώς καμφορά η αυθεντική. Υπάρχει και η καμφορά του Borneo, που προέρχεται από το φυτό Dryobalanops camphora, η οποία είναι σχετικά άγνωστη στη Δύση αλλά εκτιμάται πολύ στις χώρες της Ασίας και της Ινδονησίας.

Το έλαιο της καμφοράς χρησιμοποιήθηκε για χιλιάδες χρόνια στη παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, στη λατρευτική ζωή αλλά και στη περιποίηση των νεκρών. Ο Marco Polo το 13ο αιώνα του έκανε ιδιαίτερη μνεία και το 1571 ο πορτογάλος ποιητής Luís de Camões το χαρακτήρισε ως "βάλσαμο για κάθε ασθένεια". Στην Ινδία το φυτό αποκαλείται kapoor, σανσκριτικά karpūra, και καίγεται σαν προσφορά στους θεούς σε εορτές και τελετές. Η λέξη καμφορά προέρχεται από την Αράβικη al-Kafur που σημαίνει κιμωλία, λόγω της λευκότητας της.

About the Plant
Το βοτανικό όνομα του δέντρου της καμφοράς είναι Cinnamonum camphora και ανήκει στην οικογένεια των Lauraceae. Φύεται σε διάφορες περιοχές της Ασίας όπως Κίνα, Ιαπωνία, Vietnam, Taiwan, Sri Lanka και την ευρύτερη Άπω Ανατολή.
Είναι ένα αειθαλές δέντρο που αναπτύσσεται με πολύ αργό ρυθμό, φτάνει σε πολύ μεγάλο ύψος (15-30 μέτρα) και πλάτος, έχει πυκνή διακλάδωση και ρίζωμα, παράγει μικρά λευκά άνθη και κόκκινους καρπούς που μοιάζουν με μούρα. Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες.




Μπορεί να ευδοκιμήσει σε υποτροπικές περιοχές και σήμερα καλλιεργείται συστηματικά στην Ινδία, την νοτιοανατολική Ευρώπη, την Αίγυπτο, τη California και Florida των ΗΠΑ και στην Αργεντινή. Μερικοί καλλιεργητές υποστηρίζουν πως το δέντρο δε μπορεί να δώσει ικανή παραγωγή αν δεν έχει φτάσει στην ηλικία των 50 ετών. Δηλαδή αν σκοπεύετε να ασχοληθείτε με τη γεωργία μη το θεωρήσετε σαν μια καλή επένδυση που θα αποφέρει άμεσα κέρδος.

Παραγωγή καμφοράς
Για να παραχθεί η καμφορά με τη μορφή κρυστάλλων τα φύλλα και ο φλοιός υπόκεινται σε επεξεργασία που περιλαμβάνει απόσταξη. Ο χημικός τύπος της καμφοράς είναι C10H16O. Η καμφορά είναι ιδιαίτερα πτητική ουσία που αναβλύζει άρωμα ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Το 1903 ο Gustaf Komppa συνέθεσε τεχνητά τη χημική σύσταση της καμφοράς στο εργαστήριο και η βιομηχανική παραγωγή άρχισε εντατικά το 1907. Τα περισσότερα προϊόντα του εμπορίου που περιλαμβάνουν καμφορά στα συστατικά τους χρησιμοποιούν τη συνθετική μορφή που παράγεται εργαστηριακά, κυρίως από τερεβινθέλαιο, και όχι την original ουσία από το ομώνυμο φυτό. Χρησιμοποιείται επίσης στη παραγωγή πληθώρας βιομηχανικών προϊόντων, όπως χρώματα και βερνίκια, πλαστικά και εκρηκτικά. Επίσης είναι γνωστό για την ιδιότητα του να απωθεί μερικά έντομα, όπως το σαράκι του ξύλου.


Ιατρικό ενδιαφέρον
Το καμφορέλαιο είναι γνωστό εδώ και αιώνες για τις αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές του ιδιότητες. Τα χημικά συστατικά και η δραστική του ουσία ανήκουν στην οικογένεια των τερπενοειδών. Έχει δυνατό και χαρακτηριστικό άρωμα. Είναι ήπιο αντισηπτικό, ερεθιστικό σε τοπική εφαρμογή και μπορεί να αναισθητοποιήσει τα περιφερικά νεύρα. Δεν απορροφάται από τους βλεννογόνους ιστούς αλλά στον υποδόριο ιστό. Μέσα στο σώμα δεσμεύεται από το γλυκουρονικό οξύ και σε αυτή τη μορφή αποβάλλεται με τα ούρα. Πειράματα σε βατράχους έδειξαν πως μπορεί να προκαλέσει παράλυση, ενώ στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα και σπασμούς, λόγω της επίδρασης του στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ερεθίζει το εγκεφαλικό κέντρο της διανόησης και αντίστροφα, σε περιπτώσεις νευρικής ανησυχίας, ηρεμεί και χαλαρώνει τα νεύρα. Οι επιστημονικές απόψεις διίστανται σχετικά με την επίδραση της καμφοράς στην αρτηριακή πίεση του αίματος. Τέλος υπάρχει η εσφαλμένη φήμη πως το καμφορέλαιο αποτρέπει τη μετάδοση των λοιμωδών νόσων.
Χορηγείται κυριώς τοπικά αλλά και εσωτερικά (εισπνοές, ενδοδερμικά, ενδομυικά ή από του στόματος) για να καταπραϋνθούν τα συμπτώματα της υστερίας, της νευραλγίας και της νευρικότητας, σε περιπτώσεις σοβαρής διάρροιας, ρευματισμών αλλά και σε πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις. Μερικές φορές χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μενθόλη και άλλες ουσίες για να θεραπευθεί η καρδιακή ανεπάρκεια. Σε μεγάλες δόσεις είναι δηλητηριώδες και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση από καρδιολογικούς ασθενείς.
Οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν τοπικά για να ανακουφιστούν από πόνους, κνησμό και πνευμονικές παθήσεις. Η καμφορά έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη ροή αίματος τοπικά στη περιοχή όπου εφαρμόζεται και ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις. Με αυτό το μηχανισμό μειώνεται ο πόνος και το οίδημα. Επίσης έχει μυκητοκτόνο δράση και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία από μύκητες των ποδιών, μολύνσεις των νυχιών, μυρμηγκιές, έρπη των χειλέων και ανακούφιση από αιμορροΐδες και οστεοαρθρίτιδα. Μερικοί κάνουν επάλειψη στο θώρακα ή εισπνοές για να ανακουφιστούν από το βήχα και άλλες πνευμονικές παθήσεις.

Πως τη χρησιμοποιώ;
Φτιάξτε ή χρησιμοποιήστε σκευάσματα από το εμπόριο που περιέχουν καμφορά σε:
  1. Βήχα και αναπνευστικές παθήσεις, επαλείφωντας τοπικά το θώρακα
  2. Ρευστοποίηση εκκρίσεων, κάνοντας εισπνοές εώς 3 φορές ημερησίως
  3. Δερματικό ερεθισμό ή κνησμό, εφαρμόζωντας τοπικά στις πάσχουσες περιοχές
  4. Άλγος και αρθρίτιδα, εφαρμόζωντας τοπικά στους μύες και τις αρθρώσεις που πονούν
  5. Τσιμπήματα και δήγματα εντόμων, με ειδικά σκευάσματα του εμπορίου ή χειροποίητα
  6. Προτείνεται ακόμα σαν συστατικό σε κρέμες για τη θεραπείας της ακμής.
Αν θέλετε να φτιάξετε κρέμα ή αλοιφή καμφοράς φροντίστε η συγκέντρωση να παραμείνει μεταξύ 3 - 5%.

Προφυλάξεις χρήσης και αντενδείξεις
Τα σκευάσματα που περιέχουν καμφορά σε χαμηλή συγκέντρωση θεωρούνται ασφαλή για τους περισσότερους ενήλικες. Επίσης θεωρείται ασφαλής η εισπνοή μικρών ποσοτήτων, ως μέρος αρωματοθεραπείας, πάντα κάτω από την επίβλεψη κάποιου ειδικού. Ένα κουταλάκι του γλυκού καμφορά σε 1 lt νερό θεωρείται ασφαλής δοσολογία.
Αποφύγετε τη χρήση της καμφοράς, ή σκευασμάτων που τη περιέχουν, σε παιδιά. Φυλάγετε τα σκευάσματα ή το έλαιο καμφοράς μακριά τους. Μη τη χρησιμοποιείτε κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία. Μη χρησιμοποιείτε αδιάλυτο έλαιο καμφοράς απευθείας στο δέρμα ή έτοιμες αλοιφές που περιέχουν περισσότερο από 10-12% καμφορά. Ποτέ μη θερμαίνετε σκευάσματα που περιέχουν καμφορά σε φούρνο μικροκυμάτων. Μπορεί να προκληθεί έκρηξη που οδηγεί σε εγκαύματα. Δε πρέπει ποτέ να εφαρμόζεται σε τραύματα, πληγές ή σε ανοικτό δέρμα γιατί έτσι εισέρχεται ταχέως στον οργανισμό και φτάνει σε υψηλή συγκέντρωση που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.
Η εσωτερική λήψη της καμφοράς είναι πολύ επικίνδυνη πρακτική και πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση χωρίς την επίβλεψη ειδικού. Μπορεί να προκληθεί ακόμα και θάνατος. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται ταχέως (από 5 εώς 60 λεπτά) και περιλαμβάνουν κάψιμο στο στόμα και τον οισοφάγο, ναυτία και εμετός. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναζητήστε επειγόντως ιατρική βοήθεια.
Η δηλητηρίαση από εσωτερική κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καμφοράς συμβαίνει όταν καταναλωθεί αυτούσιο το έλαιο ή κάποιο σκεύασμα που περιέχει καμφορά, όπως κάποια κρέμα ή αλοιφή, ή όταν χρησιμοποιείται πολύ συχνά και σε μεγάλη έκταση του σώματος.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και τις αντενδείξεις χρήσης της καμφοράς απευθυνθείτε στον ιατρό σας.

Credits: ygeiaonline, botanical, webmd, wisegeek, soni, wikipedia

3 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Πως φτιάχνω λάδι λεβάντας

Πολυαγαπημένη λεβάντα. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας δεν είναι το μοναδικό μέσο με το οποίο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις φυσικές ιδιότητες του μοναδικού αυτού φυτού.


Μπορούμε επίσης να εκχυλίσουμε τα άνθη σε κάποιο έλαιο βάσης και να φτιάξουμε λάδι λεβάντας, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε στις παρασκευές μας. Το λάδι λεβάντας μπορεί να προστεθεί πρακτικά παντού. Είναι ήπιο αντισηπτικό, έντονα αρωματικό και έχει καλές ενυδατικές ιδιότητες. Είναι ένα απαλό λάδι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρασκευές για βρέφη. Θα σας δώσω λοιπόν τη σπιτική εκδοχή για όσους έχετε πρόσβαση σε άνθη λεβάντας και δεν επιθυμείτε να πληρώσετε για να αγοράσετε το αιθέριο έλαιο.
Η παρασκευή του γίνεται εύκολα και δεν απαιτεί μεγάλο χρόνο εκχύλισης. Το λάδι που προκύπτει διατηρεί τις θεραπευτικές ιδιότητες αλλά και το απίθανο άρωμα της λεβάντας. Θα σας δώσω δύο μεθόδους.

Μέθοδος 1
Θα χρειαστείτε:
  1. Φρέσκα άνθη λεβάντας
  2. Έλαιο βάσης (ελαιολαδο, jojoba, αμύγδαλο, σταφυλοκουκουτσέλαιο ή άλλο)
  3. Βάζο με καπάκι
  4. Σουρωτήρι
Η λέξη - κλειδί στη παρασκευή του λαδιού λεβάντας είναι η θερμότητα. Είναι μια διαδικασία που καλό είναι να γίνεται το καλοκαίρι, οπότε το κλίμα είναι θερμό και η ηλιοφάνεια εκτεταμένη. Αλλά και το χειμώνα μπορούμε να την ολοκληρώσουμε με τη βοήθεια της ενέργειας και του ζεστού νερού.
Αφαιρέστε τα άνθη της λεβάντας από τα κοτσάνια χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού σας, με κίνηση με ίδια φορά με αυτή που φύονται τα άνθη.


Γεμίστε το βάζο μέχρι επάνω με τα φρέσκα άνθη και συμπληρώστε ελαιόλαδο να καλυφθούν καλά. Σφραγίστε με το καπάκι. Αφήστε το βάζο στον ήλιο για μιά εβδομάδα, ανακινώντας το καλά ανά 12 ώρες.



Μόλις παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος σουρώστε το μίγμα με το σουρωτήρι. Πιέστε καλά τα άνθη που θα απομείνουν στο σουρωτήρι με ένα κουτάλι ώστε να πάρετε όλο το λάδι.


Βάλτε το λάδι μέσα σε ένα σκουρόχρωμο, καθαρό και αποστειρωμένο βάζο και αποθηκεύστε το σε δροσερό και σκιερό μέρος. Θα διατηρηθεί για 3 εώς 6 μήνες. Στο ψυγείο θα διατηρηθεί εώς και 12 μήνες.

Σημειώσεις
Αν θέλετε να αυξήσετε τη "δύναμη" του ελαίου μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία. Ξαναβάλτε το εκχυλισμένο λάδι πίσω στο αρχικό βάζο και προσθέστε ξανά φρέσκα άνθη. Αφήστε το ξανά στον ήλιο για 3-7 μέρες και έπειτα σουρώστε το.
Αν ο καιρός είναι κρύος θα χρειαστεί να κάνετε τη διαδικασία μέσα σε bain marie. Βάλτε μέσα στο bain marie το βάζο με το λάδι και τα άνθη και θερμάνετε το νερό, σε σημείο που να αντέχει το χέρι σας. Κλείστε το μάτι της κουζίνας και αφήστε το επάνω. Θερμαίνετε το 1-2 φορές την ημέρα (όχι συνεχόμενα) για όσο χρόνο χρειάζεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία (3-7 ημέρες).
Πολλές πηγές αναφέρουν οτί η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μόλις σε 2 ημέρες. Το αποτέλεσμα αυτών των μεθόδων είναι ένα λάδι με πολύ ήπιο άρωμα λεβάντας και όχι πλήρως εκχυλισμένο. Η διαδικασία χρειάζεται χρόνο τουλάχιστον 7 ημερών για να ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση δε που χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο το άρωμα του τελικού προϊόντος μπορεί να μη παραπέμπει σε λεβάντα, μιας και αυτό έχει ήδη ιδιαίτερη και έντονη οσμή. Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του ελαιολάδου αντικαταστήστε το με jojoba ή αμυγδαλέλαιο.
Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε ένα video (about.com) που εξηγεί τη διαδικασία με τη πρώτη μέθοδο.

Μέθοδος 2
Η δεύτερη μέθοδος που θα σας παρουσιάσω θεωρώ πως είναι η καλύτερη και η γρηγορότερη. Περιλαμβάνει γουδί, μέσα στο οποίο θα κοπανίσουμε τα άνθη της λεβάντας, ώστε να απελευθερωθεί το αιθέριο έλαιο και τα υπόλοιπα ευεργετικά συστατικά της απευθείας μέσα στο λάδι. Επιπρόσθετα δεν χρησιμοποιούμε θερμότητα που μπορεί να βλάψει τα συστατικά του φυτού.
Θα χρειαστείτε:
  1. Φρέσκα άνθη λεβάντας
  2. Έλαιο βάσης (ελαιολαδο, jojoba, αμύγδαλο ή άλλο)
  3. Βάζο με καπάκι
  4. Γουδί
  5. Σουρωτήρι
Αφαιρέστε τα άνθη της λεβάντας από τα κοτσάνια χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού σας, με κίνηση με ίδια φορά με αυτή που φύονται τα άνθη.


Τοποθετήστε τα άνθη μέσα σε ένα μεγάλο γουδί και προσθέστε έλαιο βάσης να τα καλύψει εντελώς.
Προσωπικά προτιμώ το jojoba γιατί έχει ήπια οσμή που επιτρέπει τα άρωμα της λεβάντας να κυριαρχήσει και είναι και πολύ ευεργετικό για το δέρμα.
Κοπανίστε τα άνθη μαζί με το λάδι για αρκετή ώρα, 15-30 λεπτά. Όσο πιο πολλή ώρα δουλέψετε το μίγμα τόσο περισσότερα συστατικά θα απελευθερωθούν.


Προσθέστε και άλλο λάδι μέσα στο μίγμα ώστε να γεμίσει το γουδί κατά τα . Καλύψτε το γουδί με μεμβράνη και αφήστε το να σταθεί για δύο ημέρες τουλάχιστον.
Μόλις παρέλθει το απαιτούμενο διήμερο σουρώστε το μίγμα με σουρωτήρι ή λεπτό ύφασμα. Πιέστε με κουτάλι τα άνθη, αν χρησιμοποιήσετε σουρωτήρι, ή στίψτε το ύφασμα για να πάρετε όλο το λάδι που θα απομείνει.
Βάλτε το λάδι μέσα σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο σκουρόχρωμο βάζο και αποθηκεύστε το σε δροσερό και σκιερό μέρος. Θα διατηρηθεί για 3 εώς 6 μήνες. Στο ψυγείο θα διατηρηθεί εώς και 12 μήνες.

15 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Ginger· 9 ανυπέρβλητοι λόγοι για να το βάλετε στη ζωή σας

Το ginger ή πιπερόρριζα όπως το ξέρουμε στην Ελλάδα, ή zingiber officinale όπως λέγεται επιστημονικά, είναι μια πολύ σημαντική ρίζα με πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων.
Για την ακρίβεια δε πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, παρόλο που στη χώρα μας δεν είναι και τόσο διαδεδομένο.

1. Πέψη
Πρώτη στη λίστα με τις ευεργετικές ιδιότητες του ginger είναι η συνδρομή του στη διαδικασία της πέψης και η ανακούφιση από γαστρεντερικές διαταραχές που προσφέρει. Όχι μόνο θα συμβάλλει στη γρηγορότερη πέψη των τροφών αλλά θα βοηθήσει και στην απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών. Επιπλέον έχει την ιδιότητα να καταπολεμά τα "κακά" βακτήρια της πεπτικής οδού που ευθύνονται για τη δημιουργία ελκών και χρόνιων φλεγμονών.

2. Ναυτία
Είστε έγκυος; Υποφέρετε από ναυτία μέσα στο αυτοκίνητο; Καταναλώσατε κάποια τροφή και σας προκάλεσε αναγούλα; Το ginger είναι η λύση σας. Έχει την ικανότητα να απομακρύνει τα συμπτώματα της ναυτίας και τη τάση προς έμετο. Έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν σε καρκινοπαθείς μετά από τη χορήγηση σχημάτων χημειοθεραπείας, που ως γνωστόν προκαλούν εντονότατα συμπτώματα ναυτίας και εμέτου.

3. Άσθμα και πνευμονία
Το ginger έχει την ιδιότητα να ρευστοποιεί τις εκκρίσεις από το βρογχικό δένδρο, των οποίων η συσσώρευση προκαλεί κρίσεις ή εξάρσεις σε ασθματικούς. Επιπλέον αυξάνει το ζωτικό χώρο και τη λειτουργικότητα των πνευμόνων με τη παροχή επιπλέον αίματος σε αυτούς. Αποτελεί πρώτης τάξης γιατρικό σε ασθενείς με πνευμονία για τους παραπάνω λόγους.
4. Φλεγμονή
Η φλεγμονή είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε τραυματισμό, μόλυνση παθογόνους μικροοργανισμούς αλλά και ως απάντηση σε αυτοάνοσης αιτιολογίας νοσήματα, όπως η αρθρίτιδα. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εμφάνιση καρκίνου. Αν διατηρείτε στο σπίτι σας και καταναλώνετε συχνά ginger έχετε μεγάλες πιθανότητες να αποσοβήσετε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη. Έχει αποδειχτεί πως το ginger έχει παρόμοια δράση με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), επιβραδύνει την εξέλιξη της φλεγμονής και ακόμα αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

5. Αναλγησία
Όπως προανέφερα το ginger έχει αναλγητικές ιδιότητες. Είτε πρόκειται για πονοκέφαλο, πονόλαιμο, μυαλγία ή αρθραλγία η πιπερόρριζα έχει επιδείξει δραματική μείωση στην ένταση του πόνου. Άλλωστε έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια στη παραδοσιακή ιατρική της Κίνας και της Ινδίας, την Ayurveda. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του BBC.

6. Κυκλοφορικό σύστημα
Οι κινέζοι χρησιμοποιούν το ginger στα τονωτικά τους για να ενισχύσουν τη καρδιακή λειτουργία και τη κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία. Σήμερα οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι αποτελεσματικό λόγω της ικανότητας του να αναπλάθει τα αιμοφόρα αγγεία και να αποτρέπει τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, που είναι εν δυνάμει παράγοντας για το σχηματισμό θρόμβων και τη απόφραξη των αγγείων.
Βασική προϋπόθεση για την αποθεραπεία των τραυμάτων είναι η καλή αιμάτωση του πάσχοντος σημείου. Το ginger ενισχύει τη γενική αιμάτωση του οργανισμού και κατά συνέπεια τη συνολική ανταπόκριση του στο τραύμα. Τέλος έχει συμβάλλει θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων και του πόνου σε ασθενείς που πάχουν από περιφερική νευροπάθεια.

7. Ανοσοποιητικό σύστημα
Το ginger θεωρείται αντισηπτικός παράγοντας. Μάχεται και εξολοθρεύει τους μικροοργανισμούς που επιβραδύνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα. Διαβάστε τις σχετικές έρευνες του NCBI (US National Center for Biotechnology Information) εδώ και εδώ.

8. Αντιοξειδωτική δράση
Το ginger είναι προικισμένο με πληθώρα αντιοξειδωτικών συστατικών, 25 περίπου τον αριθμό. Για να είμαι ακριβής θεωρείται μια από τις καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές του πλανήτη. Προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό stress και από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αναπτύσσονται καθημερινά στον οργανισμό μας. Η κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφών είναι η καλύτερη δικλείδα ασφαλείας έναντι στις νόσους που εκδηλώνονται με τη πάροδο της ηλικίας.

9. Αφροδισιακές ιδιότητες
Χρησιμοποιήθηκε για αιώνες από τους ανατολικούς λαούς για την ενίσχυση της libido και των επιδόσεων στο sex. Η αφροδισιακή του δράση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενίσχυση της κυκλοφορίας, που αναλύσαμε στον αριθμό 6, και ίσως θα έπρεπε να το κατατάξω σε εκείνη τη κατηγορία. Λέγεται πως η επίσημη ερωμένη του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ' (Louis XV of France), Madame du Barry, τάιζε ginger τους εραστές της με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε πλήρη υποταγή στις ορέξεις της.

Πως να προσθέσω το ginger στη καθημερινότητα μου;
Μπορούμε να το προσθέσουμε στις μαγειρικές μας συνταγές, αποξηραμένο ή φρέσκο, προσδίδωντας τους μια πικάντικη νότα. Μπορούμε να το ξεφλουδίσουμε και να το φάμε ωμό ή τριμμένο σε τρίφτη μέσα στα dressing για τις σαλάτες μας. Μπορούμε να το προσθέσουμε στον αποχυμωτή, παρέα με τα υπόλοιπα φρούτα.


Μπορούμε ακόμα να το βράσουμε σε νερό για 3-4 λεπτά, φρέσκο ή αποξηραμένο, να το σουρώσουμε και να πιούμε το αφέψημα του. Τέλος, πέρα από την εσωτερική κατανάλωση της πιπερόρριζας, μπορούμε να κάνουμε κομπρέσσες εμποτισμένες σε αφέψημα από τη ρίζα απευθείας στο θώρακα για να ανακουφιστούμε από πνευμονικές παθήσεις.

Credits: ncbi, huffingtonpost, howstuffworks, livestrong, antioxidants-for-health-and-longevity

3 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Χειροποίητο αντιηλιακό· Αξίζει;

Με τη γενική ανησυχία που επικρατεί όσον αφορά τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, έχουν μπει στο στόχαστρο με τη σειρά τους και τα αντιηλιακά προϊόντα. Όλοι μας ψάχνουμε υγιεινές εναλλακτικές σε όλα τα επίπεδα. Όμως ας σκεφτούμε για ένα λεπτό και ας αναρρωτηθούμε: Μέχρι που φτάνουν τα όρια του χειροποίητου; Είναι όλα τα σπιτικά προϊόντα πραγματικά αποτελεσματικά; Μήπως είναι καλύτερο να αφήσουμε μερικά πράγματα όπως έχουν;


Ο ήλιος πλέον δεν αστειεύεται. Δε ξέρω αν φταίει η τρύπα του όζοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου ή οι εξωγήινοι. Καλό είναι να μη παίζουμε με την υγεία μας γιατί τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος είναι πλέον πολλά. Είναι άλλο θέμα να φτιάξουμε μια σπιτική ενυδατική κρέμα ή ένα χειροποίητο σαπούνι με αγνά υλικά ή τυρί και γιαούρτι, που θα μας κάνει μόνο καλό, και άλλο να εμπιστευόμαστε τυφλά τον οποιονδήποτε άγνωστο που ανήρτησε μια συνταγή για χειροποίητο αντιηλιακό στο διαδίκτυο, που ίσως μας στοιχίσει τελικά πολύ ακριβά.

Αντιηλιακή επιστήμη
Η παρασκευή αντιηλιακών προϊόντων στο σπίτι δεν είναι, κατά τη ταπεινή μου άποψη, μια τόσο καλή ιδέα. Όταν παρασκευάζουμε αντιηλιακό δε ρίχνουμε απλά τα υλικά σε ένα μπωλ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Δεν είναι τόσο απλό.
Σε ένα αντιηλιακό προϊόν υπάρχουν οι εξής παράμετροι: SPF ή δείκτης αντιηλιακής προστασίας, αδιαβροχότητα και υποαλλεργικότητα. Αυτές οι παράμετροι δυστυχώς δε μπορούν να προσδιοριστούν ή και να επιτευχθούν στο σπίτι αλλά μόνο στο εργαστήριο με διάφορες εξειδικευμένες μετρήσεις και εξοπλισμό.
Συνταγές θα βρείτε αμέτρητες, κυρίως στο internet. Η πλειονότητα τους έχουν για συστατικά λάδι καρύδας, βούτυρο shea, μερικά ακόμη λάδια, αιθέρια έλαια και, last but not least, οξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία έχουν την ιδιότητα να μπλοκάρουν φυσικά τη UV ακτινοβολία. Λειτουργούν όμως; Μπορεί το σπιτικό αντιηλιακό να μας προστατέψει επαρκώς; Οι απόψεις διίστανται.

Στο δια ταύτα
Ας υποθέσουμε πως έχετε βρει μια "αξιόπιστη" συνταγή, έχετε βρει και τις πρώτες ύλες και ξεκινάτε με τη παρασκευή του αντιηλιακού προϊόντος. Το βασικό πρόβλημα είναι πως κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα τι δείκτη προστασίας θα έχει το αντιηλιακό που μόλις παρασκευάσατε. 2; 5; 10; 20; 0; Αν μια συνταγή σας δώσει συγκεκριμένο αριθμό SPF κατά 99% πρόκειται για ανακρίβεια, παρόλο που υπάρχουν ορισμένα site που ισχυρίζονται οτί υπάρχει τρόπος προσδιορισμού.


Το επόμενο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε είναι να καταφέρετε να αναμίξετε τελείως τις "σκόνες", οξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου, με τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής. Δυστυχώς μάλλον δε θα το καταφέρετε. Υπάρχουν ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται "ομογενοποιητές" και κάνουν αυτή ακριβώς τη δουλειά· αναμιγνύουν σε υψηλότατες ταχύτητες και πίεση τα επιμέρους συστατικά, στη προκειμένη περίπτωση τα μόρια του οξειδίου του τιτανίου και του ψευδαργύρου, ώστε να ομογενοποιηθούν με την υδατική ή τη λιπαρή φάση του προϊόντος. Και επειδή, πάλι δυστυχώς, δεν έχετε στο σπίτι σας τέτοια μηχανήματα θα κάνετε την ανάμιξη με το χέρι ή με mixer χειρός. Ή στη καλύτερη των περιπτώσεων με stick blender.
Γιατί σας εξηγώ όλα τα παραπάνω; Για να συνειδητοποιήσετε οτί η αντιηλιακή κρέμα σας δε θα έχει την ίδια περιεκτικότητα σε προστατευτικά συστατικά σε όλο της το "σώμα". Αποτέλεσμα θα είναι εσείς μεν να το απλώνετε ομοιόμορφα πάνω σας, με την εντύπωση πως είστε προστατευμένοι, και αυτό να προστατεύει μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, στα οποία ενσωματώθηκε επαρκώς ο προστατευτικός παράγοντας. Κοινώς θα έχετε περιοχές του σώματος ακάλυπτες. Στη καλύτερη των περιπτώσεων θα κάνετε αντιαισθητικές διχρωμίες. Στη χειρότερη θα καείτε, επίσης ανομοιόμορφα.
Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπετε καθαρά τους σβώλους που έχει κάνει η σκόνη με το λάδι βάσης (μικροσκόπιο).


Το άλλο θέμα είναι το έλαιο βάσης. Έχει τύχει να πασαλειφτείτε ποτέ με λάδι, ή χειρότερα με baby oil, και να κάνετε ηλιοθεραπεία; Ποιό ήταν το αποτέλεσμα; Έγκαυμα.
Αυτό ακριβώς θα σας συμβεί, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, με το αντιηλιακό προϊόν που θα φτιάξετε στο σπίτι. Το λάδι ή όποια άλλη λιπαρή ύλη χρησιμοποιήσετε έχει την ιδιότητα να απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία UV και να της επιτρέπει να διεισδύσει το δέρμα πιο εύκολα. Πέρα από το έγκαυμα που κινδυνεύετε να πάθετε, ο μεγαλύτερος κίνδυνος ακούει στο όνομα μελάνωμα. Επιπλέον το οξείδιο του τιτανίου και του ψευδαργύρου δεν είναι από μόνα τους ικανά να προστατεύσουν επαρκώς την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Tips για φυσική αντιηλιακή προστασία
Στο πρόσφατο παρελθόν, τον περασμένο αιώνα για την ακρίβεια, η εργασία των ανθρώπων περιλάμβανε πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι δουλειές "γραφείου" ήταν πολύ περιορισμένες και οι περισσότεροι απασχολούνταν με υπαίθριες εργασίες όπως γεωργία και κτηνοτροφία, αλιεία, ανοικοδόμηση κτιρίων κτλ. Η λέξη "αντιηλιακή κρέμα" ήταν τότε σχετικά άγνωστη και οι περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος μετρημένες στα δάκτυλα.


Οι τρόποι που προστατεύονταν οι παλαιότεροι από τον ήλιο ήταν απλοί και αποτελεσματικοί. Φορούσαν περισσότερο ρουχισμό από ότι εμείς σήμερα ή τουλάχιστον τα ρούχα τους κάλυπταν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος, τις ώρες που εκτίθεντο στον ήλιο. Απέφευγαν την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες, που η ακτινοβολία έχει τη μεγαλύτερη επίδραση, και τέλος διατρέφονταν με πραγματικό και αγνό φαγητό. Τι σημασία έχει αυτό το τελευταίο; Γνωρίζετε πως μπορούμε να μετριάσουμε σε μεγάλο βαθμό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα μας, τροποποιώντας τη διατροφή μας;
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο (σε μέγεθος) όργανο του ανθρώπινου σώματος. Όταν διατρεφόμαστε με "σκουπίδια" το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατίζει και δε μπορεί να μας προστατέψει έναντι της ακτινοβολίας διαμέσου των κυττάρων του δέρματος. Η κατανάλωση τροφών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως ξηροί καρποί, φρούτα και λαχανικά είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα μας για να αντισταθεί φυσικά στον ήλιο αλλά και τη φωτογήρανση.
Υπάρχουν μερικά έλαια που παρουσιάζουν αντιηλιακή προστασία.
  1. Λάδι καρύδας
  2. Σησαμέλαιο
  3. Λάδι κάνναβης
  4. Λάδι avocado
  5. Αραχιδέλαιο
Όλα τα παραπάνω έλαια παρουσιάζουν δείκτη προστασίας (SPF) από 4 εώς 10.
  1. Βούτυρο shea
Έχει δείκτη SPF 6-10.
  1. Σιτέλαιο
Εξαιρετικό αντιοξειδωτικό έλαιο, με δείκτη SPF περί το 20.
  1. Καροτέλαιο 
Εχει υπολογιστεί οτί έχει SPF γύρω στο 30.
  1. Λάδι σμέουρου (Raspberry seed oil) 
Έχει τον υψηλότερο δείκτη προστασίας από όλα τα έλαια, γύρω στο 30-50. 
Δε σημαίνει οτί αν αλειφτείτε με τα παραπάνω λάδια και βγείτε στον ήλιο δε θα πάθετε τίποτα. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί. Η παραπάνω λίστα ενδιαφέρει αυτούς που επιθυμούν να παρασκευάσουν το δικό τους αντιηλιακό προϊόν.
Συμπέρασμα
Εναποθέτωντας τις ελπίδες σας στο αντιηλιακό που φτιάξατε με τα χεράκια σας καταφέρνετε να μεγιστοποιήσετε τον κίνδυνο για μελλοντική εμφάνιση καρκίνου. Τα αντιηλιακά προϊόντα του εμπορίου περιέχουν πολλές χημικές ουσίες και παρασκευάζονται έπειτα από αρκετές χημικές διεργασίες. Αν και οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ήδη την απέχθεια μου για οτιδήποτε χημικό, το αντιηλιακό δεν προσφέρεται για πειραματισμούς. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε σχεδόν όλα τα προϊόντα του εμπορίου, όπως και μερικά φάρμακα, αλλά όχι όλα.

Όλες οι ουσίες, φυσικές ή χημικές, που υπάρχουν στον πλανήτη είναι εν δυνάμει αλλεργιογόνες. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο βαμβάκι, στο χρυσό, ακόμα και στον ήλιο. Αν ένα προϊόν σας προκάλεσε αλλεργική αντίδραση δοκιμάστε κάποιο άλλο, μέχρι να καταλήξετε σε αυτό που ταιριάζει στο δέρμα σας.
Επιλέξτε ένα καλό αντιηλιακό (κάντε οικονομία κάπου αλλού, όχι εδώ) με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF>30) και εφαρμόζετε το κάθε φορά που η καθημερινότητα σας περιλαμβάνει υπαίθρια δραστηριότητα και όχι μόνο όταν πηγαίνετε για μπάνιο στη θάλασσα.
Δε θα δώσω συνταγή γιατί από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πως δε φτιάχνω και δε χρησιμοποιώ χειροποίητο αντιηλιακό. Κάντε και εσείς την έρευνα σας πριν προχωρήσετε στη παρασκευή οποιουδήποτε αντιηλιακού προϊόντος.

19 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Βάλτε Χ στα παράσιτα των ζώων

Το καλοκαίρι φέτος έφτασε λίγο πρόωρα. Ανοίγουν έτσι σχετικά νωρίς οι καρδιές μας και τα παράθυρα του σπιτιού μας. Πέρα από τα κουνούπια και το φυσικό τρόπο καταπολέμησης τους, που διαβάσαμε εδώ, οι ιδιοκτήτες μικρών ζώων και δη σκύλων θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τους ψύλλους και τα τσιμπούρια, που αυτή τη περίοδο κάνουν party στο τρίχωμα των τετράποδων.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων επιλέγουν τις φαρμακευτικές αμπούλες από τα pet shop για να προφυλάξουν τα ζώα τους. Οι αμπούλες αυτές είναι μεν αποτελεσματικές αλλά επιβλαβείς για την υγεία του κατοικιδίου μας. Είναι στην ουσία βαριά χημικά και τοξικά εντομοκτόνα. Υπάρχουν όμως φυσικές μέθοδοι για να απωθήσουμε ή να εξουδετερώσουμε τα παράσιτα που τα ταλαιπωρούν, χωρίς να "δηλητηριάσουμε" το σκύλο, το σπίτι, εμάς τους ίδιους και τα παιδιά μας.

Αιθέρια έλαια που απωθούν τους ψύλλους
Πολλά αιθέρια έλαια είναι αποτελεσματικά κατά των εντόμων. Είναι πιο φυσικά και ήπια από τα χημικά εντομοαπωθητικά και επιπλέον κάνουν καλό στο τρίχωμα του ζώου.
Η παρακάτω λίστες αιθέριων ελαίων αφορά μόνο σκύλους. Τα αιθέρια έλαια είναι ΤΟΞΙΚΑ για τις γάτες και τα κουνέλια. Μεγάλη προσοχή.

  1. Λεβάντα
  2. Σιτρονέλλα
  3. Μέντα
  4. Ευκάλυπτος
  5. Κέδρος
  6. Πεύκο
  7. Λεμόνι
  8. Πορτοκάλι
  9. Λεμονόχορτο

Αιθέρια έλαια που απωθούν τα τσιμπούρια
Και εδώ ισχύουν οι ίδιες προφυλάξεις. Προορίζονται μόνο για σκύλους.


  1. Grapefruit
  2. Γεράνι
  3. Θυμάρι
  4. Μύρο
  5. Palo santo
  6. Ροδόξυλο
  7. Αγριοκυπάρισσο


Εντομοαπωθητικό spray για σκύλους
Το παρακάτω spray είναι αποτελεσματικό για να καταπολεμήσετε κουνούπια, ψύλλους και τσιμπούρια. Γεμίστε ένα μπουκάλι spray των 100ml με αποσταγμένο νερό και προσθέστε 6-8 σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο της παραπάνω λίστας. Ανακινείστε καλά και ψεκάστε το ζωάκι σας καθημερινά.
Επίσης ψεκάστε το κρεβάτι του και όλους τους χώρους που κινείται, ώστε να διώξετε τους ψύλλους και τα άλλα έντομα. Να το ανακινείτε καλά πριν από κάθε χρήση. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και εσείς οι ίδιοι κατά των κουνουπιών.

Εντομοαπωθητικό spray για γάτες
Οι γάτες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στα αιθέρια έλαια. Πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος γιατί μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή της γατούλας σας. Αν διατηρείτε παράλληλα σκύλο και γάτα καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε το παραπάνω spray με τα αιθέρια έλαια ούτε στο σκύλο.
Κόψτε ένα λεμόνι σε λεπτές φέτες και προσθέστε τις σε 400 ml νερό. Βράστε το για 10 λεπτά και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Σουρώστε το υγρό και βάλτε το σε ένα μπουκάλι spray. Με αυτό το μίγμα μπορείτε να ψεκάσετε με ασφάλεια τη γάτα σας, 1-2 φορές το μήνα, αλλά και τα σημεία όπου υποπτεύεστε πως μπορεί να υπάρχουν ψύλλοι.
Αν παρατηρήσετε ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως στομαχικές διαταραχές, διακόψτε τη χρήση του παραπάνω spray.
Εντομοαπωθητικό λουτρό
Είναι κατάλληλο τόσο για σκύλους όσο και για γάτες. Βάλτε δύο κούπες φρέσκο δεντρολίβανο σε μια κατσαρόλα με 1 lt αποσταγμένο νερό. Βράστε το για 30 λεπτά. Σουρώστε το υγρό και αναμίξτε το με 4 lt ζεστό νερό. Κάντε με αυτό το υγρό μπάνιο στο κατοικίδιο σας κανονικά. Καλό θα ήταν να το αφήσετε να στεγνώσει φυσικά και όχι με πιστολάκι. Γιαυτό φροντίστε να είναι ζεστός ο καιρός πριν κάνετε το συγκεκριμένο λουτρό.
Αν είστε αρκετά μερακλήδες δοκιμάστε να φτιάξετε σκυλοσαπούνι. Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Εντομοαπωθητικό κολλάρο
Θα χρειαστείτε:
  1. ½ κουταλιά της σούπας vodka
  2. 1 σταγόνες αιθέριο έλαιο κέδρου
  3. 1 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
  4. 1 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλλα
  5. 1 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι
  6. 4 κάψουλες σκόρδου
Αναμίξτε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπωλ και μουλιάστε με το μίγμα που θα προκύψει ένα φθηνό, υφασμάτινο κολλάρο σκύλου. Στεγνώστε το και φορέστε το στο σκύλο κανονικά, όπως θα κάνατε με τα ειδικά κολλάρα που πωλούνται στα pet shop. Θα διατηρήσει τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες για ένα μήνα.

Μαγιά μπύρας
Αν προσθέσετε στη διατροφή του σκύλου σας μαγιά μπύρας (brewer's yeast) θα το κάνετε αυτόματα λιγότερο ελκυστικό στα παράσιτα. Ο λόγος; Κάνει το αίμα του σκύλου να αλλάζει γεύση (!) και οι ψύλλοι το απεχθάνονται.
Για μικρά σκυλιά και γάτες προσθέστε περίπου ½ κουταλάκι του γλυκού στο φαγητό τους καθημερινά. Για μεγαλύτερα σκυλιά υπολογίστε 2 κουταλάκια του γλυκού για κάθε 20 κιλά σωματικού βάρους.
Αν χρησιμοποιήσετε μαγιά μπύρας να παρατηρείτε σχολαστικά και καθημερινά το τρίχωμα του ζώου. Μερικά ζώα είναι ευαίσθητα στη μαγιά και μπορεί να εκδηλώσουν δερματοπάθειες και αλλεργίες. Αν παρατηρήσετε τέτοιες αλλαγές διακόψτε άμεσα τη χορήγηση.
Μερικά tips ακόμα...
Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε μέθοδο από τις παραπάνω σιγουρευτείτε πρώτα πως το ζωάκι σας είναι απόλυτα υγιές. Τα έντομα και τα παράσιτα επιτίθενται πιο εύκολα σε ζώα με αδυνατισμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Φροντίστε λοιπόν να διατρέφεται σωστά και βουρτσίζετε το τρίχωμα του καθημερινά. Κρατήστε καθαρό το ζωάκι αλλά και το κρεβάτι του, καθώς και το χώρο όπου κινείται. Αν θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του προσθέστε ½ κουταλάκι βιολογικό μηλόξυδο μέσα στο μπωλ με το νερό του.
Φροντίστε τα αιθέρια έλαια που θα χρησιμοποιήσετε να είναι καλής ποιότητας και όχι "δεύτερης διαλογής". Η ποσότητα αιθέριου ελαίου που απαιτείται για ένα σκύλο είναι πολύ μικρότερη από αυτή που θα χρησιμοποιούσαμε σε ένα προϊόν που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση. Συνήθως 1-2 σταγόνες σε λίγο νερό είναι μια αποτελεσματική ποσότητα, ενώ μπορείτε να κάνετε και συνδυασμούς ελαίων. Η λεβάντα θεωρείται απόλυτα ασφαλής και επιπλέον αρωματίζει ευχάριστα το τρίχωμα του ζώου.
Μη ξεχνάτε το έλαιο neem. Είναι άριστο βιολογικό και φυσικό εντομοαπωθητικό. ½ κουταλάκι του γλυκού μέσα στο spray θα δώσει επιπλέον δύναμη και θα διώξει τα πάντα πάνω από το ζωάκι σας. Ανακινείτε το καλά πριν από κάθε χρήση. Προσοχή όμως γιατί μερικά ζώα παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση.
Αν έχετε επιφυλάξεις σχετικά με τις παραπάνω ιδέες και συμβουλές συζητήστε το με τον κτηνίατρο σας.

31 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Ευχές

Καλή Ανάσταση σε όλους. Η παράδοση επιβάλλει να επιστρέφουμε αυτές τις ημέρες στα χωριά μας και να γιορτάζουμε το Πάσχα με την οικογένεια και τους φίλους μας. Έτσι και το "Χειροποίητον" θα πάει να γιορτάσει στο χωριό του!


Να γυρίσετε όλοι πάλι πίσω με ασφάλεια.
Τα λέμε από βδομάδα!
"Η Ανάσταση του Κυρίου να ξαναφέρει στις καρδιές μας την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια".

1 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF