Κρεμοσάπουνο από έτοιμο σαπούνι

Η παρασκευή σπιτικού υγρού σαπουνιού δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη, ούτε ποτέ πιο οικονομική. Θα σας δώσω τρεις συνταγές για υγρό σαπούνι από έτοιμες μπάρες σαπουνιού ελαιολάδου. Αυτό το σαπούνι είναι πανεύκολο στη παρασκευή, γίνεται με αγνό πράσινο σαπουνάκι από το εμπόριο ή (ακόμα καλύτερα) από τα χεράκια μας, βγάζει μεγάλη ποσότητα και κοστίζει ελάχιστα. Από εκεί και πέρα πειραματιστείτε ελεύθερα με τα συστατικά που έχετε στη διάθεση σας. Δε θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το άρθρο όρους όπως γαλακτωματοποιητές, πηκτικοί παράγοντες και άλλα που μπορεί να σας φαίνονται κινέζικα. 
Ακόμα κάθεστε;

Υγρό σαπούνι #1
Θα χρειαστείτε:
  1. 1 μπάρα σαπούνι ελαιολάδου
  2. Αποσταγμένο νερό (όσο χρειαστεί)
Τρίβουμε στον τρίφτη τυριού μια μπάρα σαπούνι ελαιολάδου, αγορασμένο από το εμπόριο ή δικό μας. Τοποθετούμε το τριμμένο σαπούνι σε ένα μπωλ και προσθέτουμε χλιαρό ή ζεστό αποσταγμένο νερό, ίσα να το καλύψει. Καλύπτουμε το μπωλ με ένα ύφασμα ή πετσέτα και το αφήνουμε να σταθεί για 6-8 ώρες.
Καλό είναι να κάνουμε τη διαδικασία αποβραδίς, ώστε το επόμενο πρωί το σαπούνι να έχει διαλυθεί τελείως.
Την επόμενη μέρα λοιπόν το σαπούνι θα έχει διαλυθεί και στη θέση του θα έχουμε τώρα ένα παχύρρευστο υγρό (μπορεί να έχει υφή ανάμεσα σε βλέννα και ζελέ). Το ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη και αν είναι πολύ παχύρρευστο προσθέτουμε σιγά-σιγά νερό, μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε. Μπορούμε να σταματήσουμε σε αυτό το σημείο, μιας και είναι έτοιμο για χρήση, ή να του προσθέσουμε αιθέρια έλαια για το άρωμα και τις ιδιότητες τους. Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες από το σαπούνι που φτιάχνω εγώ.



Τρίβω τη μπάρα σαπουνιού στον τρίφτη τυριού.


Γεμίζω με χλιαρό αποσταγμένο νερό, ίσα που να καλυφθεί το τριμμένο σαπούνι. Το αφήνω για όλο το βράδυ.



Το επόμενο πρωί το ανακατεύω με τον αυγοδάρτη και προσθέτω νερό, μέχρι να φτάσει στην υφή που επιθυμώ.


Δείτε τη φανταστική υφή που αποκτά το κρεμοσάπουνο...



Από μία και μοναδική μπάρα σαπουνιού φτιάχνω περίπου 700-750 ml υγρό σαπούνι.

Υγρό σαπούνι #2
Έχω κάνει update στις ποσότητες γιατί είχαν γραφτεί λάθος. Δε θα τα ρίξω στο δαίμονα του τυπογραφείου αλλά αποκλειστικά σε εμένα. Ζητώ συγνώμη...
Θα χρειαστείτε:
  1. 1 μπάρα σαπούνι ελαιολάδου
  2. 2 κουταλιές της σούπας γλυκερίνη
  3. 1 με 1½ lt νερό
  4. Μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας
Τρίψτε όλη την μπάρα του σαπουνιού στον τρίφτη τυριού. Βάλτε σε μια κατσαρόλα το νερό, θερμάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε λίγο-λίγο το σαπούνι, ανακατεύοντας καλά, μέχρι να διαλυθεί τελείως. Προσθέστε και τη γλυκερίνη και ανακατέψτε.
Το μίγμα στη κατσαρόλα θα αφρίσει αρκετά, γιαυτό να προσθέτετε το σαπούνι με αργό ρυθμό και να ανακατεύετε με ήπιες κινήσεις για να μη πιτσιλάει. Το νερό δε πρέπει να βράζει.
Αφού διαλυθεί τελείως το σαπούνι αποσύρετε τη κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε τη σε μια άκρη για 12 ώρες περίπου, να αποκτήσει την υφή κρεμοσάπουνου. Αν το μίγμα είναι πολύ πηχτό μπορείτε να προσθέσετε λίγο νεράκι και να το χτυπήσετε με αναδευτήρι. Αν πάλι βγει πολύ νερουλό, βάλτε το πάλι στην φωτιά, προσθέστε περισσότερο σαπούνι και ακολουθήστε τη παραπάνω διαδικασία ξανά. Φυλάξτε το υγρό σαπούνι σε ένα μεγάλο δοχείο και γεμίζετε μικρότερα μπουκαλάκια όποτε τα χρειαστείτε.


Υγρό σαπούνι #3
Θα χρειαστείτε:
  1. 1 κούπα τριμμένο σαπούνι ελαιολάδου
  2. 1 κουταλιά της σούπας καστορέλαιο
  3. 1 κουταλάκι του γλυκού vodka
  4. ½ κουταλιά της σούπας γλυκερίνη
  5. ½ κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας
  6. 6 κούπες αποσταγμένο νερό
Σε χαμηλή φωτιά ώστε να μη πιτσιλάει βάλτε το νερό, το τριμμένο σαπούνι, το καστορέλαιο και τη γλυκερίνη και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσουν όλα μαζί. Αφού λιώσει όλο το σαπούνι προσθέστε τη vodka και ανακατέψτε. Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήστε το να κρυώσει ελαφρά και προσθέστε το αιθέριο έλαιο ανακατεύοντας καλά. Ελέγξτε τη πυκνότητα και διορθώστε αναλόγως, όπως στις άλλες συνταγές. Αφήστε το να κρυώσει τελείως πριν το βάλετε στα μπουκαλάκια σας.

Σημειώσεις
Η μέση αναλογία είναι 30 gr τριμμένο σαπούνι ανά 1 κούπα νερό.
Οι αναλογίες αυτές μπορεί να "παίζουν" ανάλογα με το τύπο σαπουνιού που θα επιλέξετε.

47 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το site σου!!! Έχει πολύ καλές ιδέες και χρήσιμες συμβουλές. Έχω κάποιες απορίες με το υγρό σαπούνι/2. Πόσα γραμμάρια είναι η μια μπάρα που αναφέρεις; Επίσης το έφτιαξα με σαπούνι Παπουτσάνης γλυκερίνη, έχει κάποια διαφορά; Τέλος το χτύπησα με τον αυγοδάρτη και μου έκανε πολλές φουσκάλες. Έγινε σαν αφρός. Υπάρχει τρόπος να διορθωθεί; Μήπως έκανα κάτι λάθος. Σ`ευχαριστώ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα φίλη μου και σε ευχαριστώ.
    Η κάθε μπάρα σαπουνιού είναι περίπου 130-150 gr. Σε τέτοιου τύπου συνταγές καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε αγνό, σπιτικό σαπούνι. Αν δεν έχουμε φτιάξει δικό μας (που θα ήταν το ιδανικό), επιλέγουμε ένα σαπούνι τύπου Αρκάδι. Λογικά οι φουσκάλες που μου λες θα υποχωρήσουν, όταν αρχίζει να κρυώνει και να κάθεται το υγρό σαπούνι. Η πυκνότητα του σε ικανοποίησε;
    Να θυμάσαι πάντα να το ανακινείς πριν το χρησιμοποιήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ για την γρήγορη απαντησή σου. Οι πληροφορίες που μου δίνεις μου έδωσαν να καταλάβω ότι μάλλον έχω κάνει πατάτα. Πρώτα το σαπούνι γλυκερίνης που έβαλα και μετά η δοσολογία. Έβαλα 125γρ σαπούνι γλυκερίνης και αρχικά 1.5lt νερό για να κάνω τη μισή δόση. Μετά απο 12 ώρες είχε πήξει πολύ. Έριξα λοιπόν σιγά σιγά άλλα 500lt ανακατεύοντας(εκεί έγιναν και οι φουσκάλες). Τώρα που το βλέπω στα μπουκάλια έχει μείνει το υγρό κάτω και πάνω πολύ αφρός, πώς θα βγάλω τον αφρό τωρά;;; Όσο αφορα την πυκνότητα, μου έχει βγεί αραιό(βέβαια έτσι που τα` κανα). Σ`ευχαριστώ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το 1,5 λίτρο νερό είναι αρκετά λίγο για μια μπάρα βάρους 125 γραμμαρίων. Για να καταλάβεις τι εννοώ, στο σπιτικό απορρυπαντικό πλυντηρίου που έχω σε άλλη ανάρτηση, βάζουμε 5 λίτρα νερό και μια μπαρα σαπουνιού και πάλι γίνεται σαν gel και όχι υγρό. Γιαυτό σου βγήκε πηχτό στην αρχή.
    Το μίγμα πρέπει να το ξαναζεστάνεις πριν προσθέσεις επιπλέον νερό και να ανακατέψεις ελαφρά να λιώσει το σαπούνι, όχι όμως δυνατά γιατί αφρίζει πολύ. Μη πετάξεις το σαπουνάκι σου, απλα κάνε μια μικρή ανάδευση (αναποδογύρισε το 1-2 φορές, όχι κούνημα) και χρησιμοποίησε το κανονικά. Οι φουσκάλες θα υποχωρήσουν μόνες τους όσο θα κάθεται το σαπούνι. Σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σ'ευχαριστώ για τις συμβουλές που μου έδωσες και θα τις έχω στο νού μου. Αποφάσισα να φτιάξω άλλο σαπούνι με σαπούνι αρκάδι λευκό και με τις δοσολογίες που μου είπες παραπάνω. Ελπίζω να το καταφέρω αυτή τη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ότι χρειαστείς! Θα τα καταφέρεις, είμαι σίγουρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα σας και παλι απο εμενα με τις πολλες αποριες. Επειδη εχω πολυ σαπουνι ελαιολαδου, εινα να χρησιμοποιησω καποιες απο τις συνταγες σας για υγρο σαπουνι. Βγηκε πραγματι τελειο. Η απορια μου ειναι: Γιατι βαζουμε το καστορελαιο; Για περισσοτερο αφρο; Θα με ενδιεφερε αν γινοταν κατι για περισσοτερο αφρο. Επισης η γλυκερινη προστιθεται για την ενυδατωση; Και η βοτκα για συντηρητικο ή για μικροβιοκτονο; Επειδη εχω μεγαλη ποσοτητα σαπουνιου θα με ενδιεφεραν καποιες ιδεες ή και πληροφοριες. Σ΄ευχαριστω και παλι για ολα οσα μας προσφερεις απλοχερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα. Το καστορέλαιο είναι καλλυντικό λάδι και δεν επηρρεάζει τον αφρισμό. Για τον αφρισμό δυστυχώς δε μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω.
    Επιλέγεις: ή αφρό ή απουσία χημικών. Your choice!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα! Ευχαριστούμε πολύ για τις συνταγές :) Έχω μία ίσως άσχετη ερώτηση αλλά θα την κάνω. Μπουκάλια μεγαλύτερου μεγέθους με αντλία που μπορεί να βρει κανείς; Τα συνηθισμένα για το μπάνιο είναι μικρά συνήθως :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα. Επάνω δεξιά στο παραθυράκι του Google θα γράψεις "μπουκάλι με αντλία". Θα σου βγάλει μια λίστα με on-line καταστήματα και μερικά e-shop από όπου μπορείς να παραγγείλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σας και πολλά-πολλά και ειλικρινή συγχαρητήρια για αυτή τη πανέμορφη και τόσο χρήσιμη "ιντερνετική γωνιά" αλλά και τη διάθεση ν' απαντάτε σε όλα τα ερωτήματα και τις απορίες!
    Έχω πάρα πολύ σαπούνι από ελαιόλαδο φτιαγμένο από τις γιαγιάδες. Το χρώμα δεν είναι πράσινο αλλά πάει προς το μπεζ. Φαντάζομαι δεν έχει σημασία. Σήμερα δοκίμασα και έφτιαξα με τη πρώτη μέθοδο και το αποτέλεσμα μπορώ να πω ότι ήταν ικανοποιητικότερο από τις προσδοκίες μου. Χρησιμοποίησα μια πλάκα, περίπου 400 gr και μου έδωσε υγρό σαπoούνι ένα τετράλιτρο (με βλέπω να πουλάω σε λίγο...χαχα).
    Θέλω να ρωτήσω μερικά πραγματάκια:
    1. Μπορώ να χρησιμοποιήσω χυμό λεμονιού; (έχω πολλά λεμόνια). Θυμήθηκα το "λεμονάκι μυρωδάτο και λαμποκοπά το πιάτο".
    2. Μπορώ να προσθέσω λίγο λάδι καρύδας για να έχω περισσότερο αφρό;

    Και πάλι συγχαρητήρια
    και ευχαριστώ πάρα πολύ
    Σωκράτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Σωκράτη και σε ευχαριστώ πολύ,

    Το χρώμα του σπιτικού σαπουνιού όντως δεν είναι πράσινο, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά πηγαίνει προς το μπεζ-ωχροκίτρινο. Το πράσινο χρώμα των "φυσικών" σαπουνιών του εμπορίου προκύπτει με τη χρήση χρωστικής.
    Το λεμόνι θα σκοτώσει εντελώς τον ήδη περιορισμένο αφρό του συγκεκριμένου σαπουνιού. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις χυμό λεμόνι στη παρασκευή σαπουνιού με τη ψυχρή μέθοδο, όχι όμως σε αυτές τις συνταγές που δίνω εδώ, από έτοιμο σαπούνι δηλαδή. Το λάδι καρύδας δε θα σε βοηθήσει κάπου, επαναλαμβάνω πως μιλάμε για τις συγκεκριμένες συνταγές. Αν θέλεις να φτιάξεις από την αρχή σαπούνι είναι άλλο κεφάλαιο όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις και χυμό από λεμόνι και λάδι καρύδας.
    Διάβασε περισσότερα στο άρθρο για τη "παρασκευή σαπουνιού με τη ψυχρή μέθοδο" και το "πως διαλύω τη καυστική σόδα σε διάφορα υγρά". Χρησιμοποίησε το search box αν δυσκολευτείς να βρεις τα άρθρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
    Με τη κρύα μέθοδο έχω φτιάξει σαπουνάκι. Πέρυσι έφτιαξα με σκέτο ελαιόλαδο. Ήταν μια συνταγή με αναλογίες 6/3/1 (ελαιόλαδο/νερό/σόδα). Βγήκε πολύ καλό. Το χρησιμοποιώ για λούσιμο, στο μπάνιο, για τα χέρια).
    Πριν από λίγες μέρες έφτιαξα χρησιμοποιώντας και λάδι καρύδας και φοινικέλαιο. Είναι στη φάση της ωρίμανσης. Σε ένα μήνα περίπου θα το δοκιμάσω.
    Σήμερα έφτιαξα και απορρυπαντικό πλυντηρίου με τριμένο σπιτικό σαπούνι, βόρακα και σόδα πλύσης. Να δούμε τι θα μας βγει.
    Υπάρχει κάποια πηγή για φθηνότερα αιθέρια έλαια και αρώματα; 2,5€ για 10ml (250€/λιτρο) νομίζω είναι υπερβολικά.
    Και πάλι ευχαριστώ πολύ
    Σωκράτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σωκράτη θεωρείς τα 2,5€ πολλά για 10 ml αιθέριου ελαίου; Εγώ απεναντίας θα έλεγα πως είναι πολύ λογική τιμή σε σημείο που να μου μπαίνουν αμφιβολίες σχετικά με τη ποιότητα...
    Έχε υπ'όψιν σου πως για να παραχθεί 1 lt αιθέριο έλαιο χρειάζονται πολλά-πολλά κιλά από βότανα, σπόρους ή καρπούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ναι, εντάξει, το ξέρω αυτό, αλλά επειδή έχω δει διαφορές μεγάλες σε άλλα υλικά (π.χ. Καυστική σόδα 4€/kg ενώ τη βρίσκεις και στη μισή τιμή) ρώτησα μήπως και στα αιθέρια έλαια υπάρχουν τέτοιες διαφορές στη τιμή. Επίσης σήμερα πήγα στο γεωπόνο του χωριού, που έχει φυτοφάρμακα, και του ζήτησα βόρακα και μου έδωσε 2kg δωρεάν!
    Λέω λοιπόν μήπως υπάρχουν κάποιες "πηγές" που μπορείς να βρεις καλύτερες τιμές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγώ δε γνωρίζω κάποια τέτοια πηγή για φθηνό αιθέριο έλαιο στα σίγουρα. Πληρώνω όσο και όλοι σας. Όσο για τα υπόλοιπα υλικά πραγματικά θέλει ψάξιμο το πράγμα γιατί, όπως έχω ξαναπει, ο καθένας χρεώνει ότι θέλει. Μη φοβηθείτε τις αγορές από το εξωτερικό αν τα δείτε σκούρα. Παράδειγμα:
    Λάδι κάνναβης Ελλάδα: 25€ τα 250 ml
    Λάδι κάνναβης Αγγλία (ebay): 5,6€ τα 250 ml
    Από που να αγοράσω άραγε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συμφωνώ. Έτσι ακριβώς είναι. Κι εγώ κάνω πολλές αγορές από το εξωτερικό (κυρίως ebay), χρησιμοποιώντας μια prepaid card.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χαρηκα παρα πολυ που ανακαλυψα τη σελιδα σας..! Πολλες και ενδιαφερουσες πληροφορειες.! καταθετω και γω την εμπειρια μου για τα το κρεμοσαπουνο....Εφθιαξα εγινε ωραιο καταχαρηκα,αλλα στην πορεια επηξε, εγινε πολυ στεραιό και δεν βγενει με την αντλία...Τι εχω κανει λαθος.?Εκανα την συνταγη οπως τη λετε..Ευχαριστω εκ των προταιρων.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έτσι όπως το ακούω μάλλον θέλει λιγάκι παραπάνω διάλυση. Βγάλτο από την αντλία, βάλε λίγο επιπλέον νεράκι, ανακάτεψε το με έναν αυγοδάρτη και αραίωσε το όσο να μπορεί να βγαίνει από την αντλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπερα!Το Αρκαδι πρασινο η λευκο με φοινικελαιο κανει για σωμα η κεφαλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα και συγχρητήρια πολλά πολλά για το κατατοπιστικότατο blog!! Εχω πάρει πολλές χρήσιμες πληροφορίες
    . Έχω μια ερώτηση: έχω κάνει 2 φορές τη συνταγή Νο 3 αλλά πάντα βγαίνει πάντα αραιό και προσθέτω σιγα σιγά άλλο ένα φλιτσάνι σαπούνι μήπωςσ φταίει ότι βάζω 2 είδη σαπουνιών; (πχ πράσινο + Καστίλλης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. α! και κάτι ακόμα δεν είχα βότκα κ έβαλα τσίπουρο, ωστόσο αφου έπειξε έγινε μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα!Δοκίμασα να φτιάξω τη 2η συνταγή, αλλά το μείγμα βγήκε πολύ αραιό. Δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο που χρησιμοποίησα άσπρο σαπούνι ελαιόλαδου. Χρειάστηκε να επαναλάβω τη διαδικασία άλλες 2 φορές, όπου πρόσθεσα και πράσινο σαπούνι. Η υφή έγινε πολύ καλή στην αναλογία 3λ νερού, 550γρ σαπούνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γεια και χαρά,
    Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που κάνεις, θα ήθελα να ρωτήσω αν κάνουν όλα τα αιθέρια έλαια για χρήση στην παρασκευή (του υγρού σαπουνιού), από την μεριά της ποιότητας (ακριβό - φτηνό) και επίσης από την μεριά του αρώματος (επειδή το πράσινο σαπούνι έχει μια έντονη μυρωδιά από μόνο του και ίσως με κάποια αρώματα αντί να γίνει καλύτερη να χειροτερεύει) και αν έχεις να προτείνεις κάποια και επίσης κάποια μαγαζιά που θα μπορούσαμε να τα βρούμε (π.χ. body shop)

    Ευχαριστώ
    Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπέρα σας κ. Λαυτέρη και σας ευχαριστώ πολύ.
    Δεν έχω να σας προτείνω κάποιο κατάστημα, θα πρέπει να κάνετε την έρευνα σας μόνος σας. Όσο για τα άλλα ερωτήματα συνήθως τα καλής ποιότητας αιθέρια έλαια έχουν καλύτερο άρωμα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το πράσινο σαπούνι δε θα έλεγα πως έχει πολύ έντονο άρωμα. Προτιμήστε αιθέριο έλαιο λεμόνι που είναι δοκιμασμένη επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΚΑΛΗΜΕΡΑ .ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ.ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΥΓΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ!!!!ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΜΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ.ΠΟΣΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΕΘΕΡΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΄.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. γιασας γιατι βαζουμε απεσταγμενο νερο και οχι της βρυσης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Περίπου 20 σταγόνες θεωρώ πως είναι αρκετές. Αν δε σας ικανοποιεί το άρωμα προσθέστε περισσότερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το απεσταγμένο νερό είναι ελεύθερο από χημικές ενώσεις και άλλες ουσίες και γενικά το προτιμούμε σε συνταγές καλλυντικών και σαπουνιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Kαλησπέρα και πολλά μπράβο! Θα ήθελα να ρωτήσω πιο απο τις συνταγές σαπουνιού κάνει για πρόσωπο.

    Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλησπέρα Κρήνη και χρόνια πολλά. Δε θα σου πρότεινα κάποιο από τα παραπάνω για το πρόσωπο. Το συγκεκριμένο κρεμοσάπουνο είναι για τα χέρια. Σε αυτή την ενότητα θα βρεις περισσότερες συνταγές για σαπούνι (κάνε click εδώ) ενώ εδώ θα βρεις επιπλέον συνταγές καλλυντικών και καθαρισμού προσώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. γεια σας συγχαρητήρια να εισται πάντα καλά θα δώσεται συνταγή και για απορρυπαντικό πιάτων ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημέρα και συγχαρητήρια για το μπλογκ σου.
    Το έφτιαξα το κρεμοσάπουνο χεριών και διαπίστωσα ότι τόσο η προσθήκη ελαίου αλλά και γλυκερίνης δε βελτιώνει το πρόβλημα ξηρότητας που προκαλεί η καθημερινή χρήση του εν λόγω κρεμοσάπουνο οπότε θα ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις καμία ιδέα για να περιορίσω το πρόβλημα μιας και είναι πόλυ οικολογικό και φθηνό για να το εγκαταλείψω τόσο εύκολα. Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλησπέρα σας.
    Τα θερμά μου συγχαρητήρια για το πολύ κατανοητό και κατατοπιστικό μπλογκ σας - τουλάχιστον σχετικά με το σαπούνι που μέχρι στιγμής έχω διαβάσει.

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι μάλλον προφανές, προς επιβεβαίωσή όμως της υποψίας μου ότι η απάντηση είναι θετική.
    Για να φτιάξω τις #2 και #3 συνταγές, θα πρέπει το σαπούνι που έχω παρασκευάσει με την ψυχρή μέθοδο να έχει ωριμάσει πρώτα ή, επειδή ακριβώς περνάει μέσα από μία φάση "μαγειρέματος", παύει να είναι πια καυστικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως;

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Συνεχίστε την υπέροχη δουλειά που κάνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Με την πρώτη συνταγή που για εμένα είναι πιο απλή μπορώ να προσθέσω αιθέρια έλαια και αν ναι σε τι ποσότητα?? Ευχαριστώ πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλησπέρα και από εμενα. Τα συγχαρητηρια μου!!
    Να βοηθήσω λίγο, μπορούμε να έχουμε περισσότερο αφρό στο σαπούνι μας προσθέτοντας μια κουταλιά ζάχαρη κατά τη διάλυση. Καλή επιτυχία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ουπς, παμε με Ελληνικους χαρακτηρες λοιπον. Σας χαιρετω. Ηθελα να μαθω αν καποιος απο εσας χρησιμοποιησε σαπουνι Παπουτσανης και αν η φυσικη μυρωδια ''καλυψε'' την μυρωδια των ελαιων.Θα φτιαξω υγροσαπουνο και θελω να κυριαρχει η βανιλια. Επισης στην πρωτη μεθοδο μπορω να βαλω και γλυκερινη και αν ναι ποση? Ευχαριστωωωω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλησπέρα κι από μένα! Μπορούμε να προσθέσουμε το έλαιο και τη γλυκερίνη με τη μέθοδο χωρίς βράσιμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι μπορείς. εξάλλου τα αιθερια έλαια τα προσθετουμε πάντα στο τέλος, γιατί η μεγάλη θερμοκρασία τα εξατμίζει. Απλά ρίξτα στο μείγμα και ανακάτεψε. :)

      Διαγραφή
  40. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΚΑΝΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ...ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ.ΑΝ ΟΧΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΣΑΜΠΟΥΑΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλημέρα σας. Εγώ έκανα υγρό σαπούνι σαν την πρώτη σας συνταγή Έβαλα 100γρ σαπούνι τριμμένο και δυο κιλά νερό μου έγινε πέτρα . Την γλυκερίνη που έβαλα δεν την διέλυσα σε νερό την έριξα έτσι μέσα μήπως φταίει αυτό???? Την επόμενη μέρα το ξανά διέλυσα με νερό μου έπηξε ξανά τι κάνω λάθος μπορείτε να μου πείτε σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Έχω το ίδιο πρόβλημα με την Γεωργία. Έβαλα το σαπούνι στην κατσαρόλα με νερό (ενώ όλες τις άλλες φορές προσθέτω απλώς κρύο νερό και το αφηνω) και δεν μπορώ να το συνεφερω. Γίνεται σαν πέτρα! Το έχω ξαναλιώσει 3 φορές μέχρι τώρα κι ακόμα να συνέλθει! Όλο βάζω και ξαναβαζω νερό, έχει γίνει πάνω από 2 λίτρα πλέον και ακόμα είναι στέρεο!
    Ήταν μισό πράσινο αρκαδι και μισο λευκο. Δεν καταλαβαινω γιατι εχει τετοια συμπεριφορά.
    Ο λόγος που το έβαλα στην κατσαρόλα ήταν γιατί το λευκό δεν είχε λιώσει με την κρύα μέθοδο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλησπέρα, έχω παρατηρήσει οτι σε αρκετά χειροποίητα κρεμοσάπουνα το μείγμα δεν είναι ομειογενές. Το νερό είναι στο κάτω μέρος και στο πάνω το σαπούνι. Τι μπορεί να φταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλησπέρα, έκανα τη δεύτερη συνταγή με 1 1/2lt νερό και 125gr σαπούνι και δεν έπηξε καθόλου. Είναι σκέτο νερο με πράσινο χρώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Πετυχε αλλα υπαρχει περιπτωση να δημιουργηθουν βακτηρια;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF