Σπιτική οδοντόκρεμα

Εάν ψάχνετε ένα εναλλακτικό προϊόν για να βουρτσίσετε τα δόντια σας, υπάρχουν επιλογές. Υπάρχουν βιολογικές και φυσικές οδοντόπαστες στο εμπόριο, σαφώς πιο ακριβές από τις απλές, χωρίς όμως τα βλαβερά συστατικά των συμβατικών.

Ωστόσο μερικές από αυτές περιέχουν κάποια από τα συστατικά που δε θέλουμε, οπότε να είστε προσεκτικοί όταν τις αγοράζετε και να διαβάζετε πάντα την ετικέττα.
Η άλλη λύση είναι να μάθουμε να παρασκευάζουμε τη δική μας οδοντόπαστα. Μόλις συνειδητοποιήσετε πόσο απλό είναι, δε θα ξαναπληρώσετε για να την αγοράσετε έτοιμη από το εμπόριο. Τα βασικά υλικά που περιέχει η σπιτική εκδοχή είναι πάνω - κάτω παρόμοια, οπότε μπορείτε και να πειραματιστείτε ακόμα. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να είναι σε μορφή πάστας, ακόμα και σε σκόνη κάνει την ίδια δουλειά.
Η μαγειρική σόδα από μόνη της κάνει θαύματα. Μπορείτε να προσθέσετε αλάτι για ήπιο αλλά και βαθύτερο καθαρισμό ή ακόμα και σκόνη από μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο ή μαγνήσιο ή και συνδυασμό τους (και τα δύο θα τα βρείτε στο φαρμακείο). Επίσης το οξυζενέ είναι μια καλή προσθήκη, ακριβώς πριν το βούρτσισμα. Και αυτό γιατί το οξυζενέ χάνει τη δύναμη του αν παραμείνει σε έτοιμο, από πριν δηλαδή, διάλυμα. Μπορείτε ακόμα να ξεπλύνετε το στόμα σας, μετά το βούρτσισμα, με οξυζενέ. Το λάδι καρύδας μετατρέπει τη σκόνη σε πάστα, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και προσδίδει ευχάριστο άρωμα. Δε πρέπει να λείπει από την οδοντόπαστα σας.
Βέβαια η γεύση του αλατιού δεν είναι και η πιο ευχάριστη στο στόμα οπότε ίσως χρειαστεί να προσθέσετε κάποιου είδους γλυκαντικό όπως στέβια ή ξυλιτόλη, που προστατεύει από τη τερηδόνα. Ποτέ τεχνητά γλυκαντικά όπως ζαχαρίνη.
Παρακάτω σας δίνω μια συνταγή οδοντόπαστας που καθαρίζει, καλύπτει τις ανάγκες των δοντιών και έχει καλή γεύση.
Θα χρειαστείτε:

  1. 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
  2. 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα
  3. 2 κουταλιές της σούπας σκόνη μαγνησίου (magnesium citrate) -  ανθρακικού ασβεστίου (calcium carbonate)
  4. 2 κουταλάκια του γλυκού ξυλιτόλη ή στέβια
  5. 2 κουταλάκια του γλυκού θαλασσινό αλάτι
  6. 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα
Καλό ανακάτεμα των συστατικών και είναι έτοιμη. Βάλτε τη σε ένα βαζάκι για να μπορείτε να παίρνετε απευθείας με την οδοντόβουρτσα. Με αυτή την απλή συνταγή, με λίγο οδοντικό νήμα και με σωστή διατροφή (λήψη των απαραίτητων μεταλλικών στοιχείων) θα διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή και λευκά.


ΠΡΟΣΟΧΗ 
Η υγρή γλυκερίνη που προτείνεται σε πολλές συνταγές στο διαδίκτυο, αντί για το λάδι καρύδας που δίνω εγώ, δεν ενδείκνυται. Ναι μεν θα δώσει στη σπιτική οδοντόκρεμα πιο κρεμώδη υφή αλλά επίσης θα δημιουργήσει ένα film πάνω στα δόντια το οποίο δεν επιτρέπει να εισχωρήσουν τα μεταλλικά στοιχεία και δεν ευνοεί τη φυσική "επιδιόρθωση" των δοντιών. Αποτέλεσμα είναι να σαπίζουν τα δόντια εκ των έσω. Για να είμαι πιο ακριβής το film που προανέφερα μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 20 εκπλύσεις με νερό για να φύγει από την επιφάνεια των δοντιών.
Διαβάστε εδώ, εδώ και εδώ.
Μάθετε να φτιάχνετε συμπλήρωμα ασβεστίου κάνοντας click εδώ.

Credits: keeperofthehome, ehow, beautyroutinethatworks, zimbio

63 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Εφτιαξα την οδοντοκρεμα και βγήκε πάρα πολύ καλή! Παρέλειψα τη σκόνη μαγνησίου-ασβεστίου καθώς και τη στέβια αλλά δε μου έλειψαν..το μόνο είναι οτι είναι λίγο σκληρή λόγω του λαδιού καρύδας, φαντάζομαι οταν ανέβει η θερμοκρασία θα είναι πιο μαλακή...Πάντως αφήνει καταπληκτική αίσθηση καθαριοτητας στο στόμα και νιώθω οτι τα λευκαίνει κιόλας... Σ'ευχαριστώ! Δηλώνω φαν του μπλογκ σου!!! Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι λάδι καρύδας έβαλες; Σε υγρή ή στερεή μορφή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε στερεή.. το έλιωσα λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων και έβαλα τα υπολοιπα μέσα και τα ανακάτεψα καλά...και μόλις κρύωσε λίγο έβαλα και το αιθέριο... υπάρχει λάδι καρύδας σε υγρή μορφή; δεν εξαρτάται απο τη θερμοκρασία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε πειράζει, απλά θα σε παιδεύει λίγο για να το βάλεις στην οδοντόβουρτσα πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα ηθελα να ρωτησω απο που προμηθευτηκες το ασβεστιο μαγνησιο και αν αυτη η μορφη ειναι σωστη για να τη βαζουμε στο στομα μας η ειναι μονο για χημικες ενωσεις.ειναι πολυ ωραια η συνταγη σου!ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα pop santo. Τη σκόνη αυτή θα τη προμηθευτείς από το φαρμακοποιό σου. Θα του εξηγήσεις για ποιό σκοπό τη θέλεις ώστε να σου δώσει το κατάλληλο σκεύασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αν δεν χρησιμοποιήσω σκόνη μαγνησίου-ασβεστίου θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα; κι αν ναι, τι άλλο θα μπορούσα να χρησιμοποιούσα εναλλακτικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τίποτα άλλο. Ασβέστιο και μαγνήσιο είναι ακριβώς ότι έχουν ανάγκη τα δόντια μας. Αν δε θέλεις να βάλεις ή αν δε βρίσκεις παρέλειψε το, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η οδοντόκρεμα θα είναι το ίδιο αποτελεσματική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. όπως διάβασα πιο πριν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τα τσόφλια των αβγών από τις αλανιάρες κοτούλες μου !
    κι αφού τακτοποιήσω το θέμα του ασβεστίου, θα βρω μια λύση και για το μαγνήσιο !
    ευχαριστώ για τις ιδέες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είσαι από τους τυχερούς πραγματικά και σε φθονώ!
    Για το μαγνήσιο ρίξε μια ματιά σε αυτό το άρθρο:
    http://oliviart-gr.blogspot.gr/2012/12/blog-post_4996.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πολλές καλησπέρες !
    έφτιαξα την οδοντόκρεμα , με το ασβέστιο από τσόφλια αλλά όχι το μαγνήσιο. αντί για λάδι καρύδας όμως που είχα σε στερεή μορφή , χρησιμοποίησα καστορέλαιο-δεν ξέρω αν έκανα καλά- και επειδή δεν έβαλα πολύ από αυτό προσθεσα και λίγο τζελ αλόε βέρα.
    βγήκε λιγάκι κρεμώδης στην υφή και η γεύση δεν με ενθουσίασε και ιδιαίτερα.
    έχω κάνει κάτι λάθος με το καστορέλαιο; μήπως να έβαζα κάτι άλλο; αμυγδαλέλαιο ή βερυκοκέλαιο ας πούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κοίτα, λίγο ή μουστάρδα σου έπεσε παραπάνω. Αλλιώς θα ήταν εντάξει... Χαχαχα!
    Πέρα από το αστείο, αλήθεια διάβασες καθόλου στο άρθρο γιατί βάζουμε τα συγκεκριμένα υλικά; Γιατί παιδάκι μου έβαλες ότι σου κατέβηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλημέρα!
    μόνο μουστάρδα δεν σκέφτηκα να βάλω, αυτό είναι αλήθεια !
    καλή βγήκε τελικά. αλλά μάλλον έχω κάνει πατάτα έτσι;
    βόηθα λίγο να δούμε τι θα κάνουμε τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τώρα τι να σε βοηθήσω; Δε μπορείς να κάνεις τίποτα. Ή τη πετάς και φτιάχνεις καινούργια με τα ΣΩΣΤΑ υλικά (!) ή τη χρησιμοποιείς και όταν τελειώσει φτιάχνεις άλλα με τα ΣΩΣΤΑ υλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εγω την εκανα με γλυκερινη κ δε βγηκε καλη..επεισης ρωτησα οδοντ και μου λεει η σοδα δεν ενδεικνυται για καθημερινη χρηση!!η γνωμη σου;;καλησπερα ειπα;;καλησπερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια χαρά κι από μένα

    Η ξυλιτόλη είναι σε μορφή σκόνης? που τη βρίσκουμε, σε φαρμακείο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα. Ναι είναι σε σκόνη. Αναζήτησε τη στο internet. Λίγο δύσκολο να τη βρεις σε ένα απλό φαρμακείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η συνταγή είναι καλη, απλή και ευκολη αλλα το θέμα της γλυκερίνης δεν στεκει πιστευω. Ο οδοντογιατρος μου όταν του το είπα εβαλε τα γέλια και διαφώνησε εντελως. Αλλα περα από το τι λενε οι οδοντογιατροι που ίσως είναι μελη μιας παγκοσμιας συνωμοσίας για την καταστροφής απανταχού των δοντιων, δεν βρήκα πουθενα καμμια σχετικκη επιστημονικη έρευνα, δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικο ή σχετικη αναφορα σε συνέδριο. Μονο ενας Judd υπάρχει που αναφερει κατι τετοιο και δεν ειναι οδοντογιατρός αλλα χημικος. Εξάλλου η γλυκερίνη ειναι υδατοδιαλυτή και με το βούτσισμα δεν παιζει να επικαθεται αδιαλυτη στο δόντι ωσαν το σινικό τειχος. Επίσης ας μην ξεχναμε οτι και το λαδι καρυδας είναι έλαιο με σχεδόν ιδιες μοριακες ιδιότητες. Εκανα ενα τεστ μόνος μου πλενοντας τα δοντια μου για 2 λεπτα με σκετη γλυκερινη και ξεπλυνα 2-3 φορες. Καμμια επικαθηση, ποσκόλληση δεν παρατηρησα, τα δοντια μου ετριζαν με το να τα τριβω με τον δεικτη.
    Τέλος δεν πρεπει να ξεχναμε ότι επειδη κατι αναρταται στο διαδύκτιο δεν είναι και αυτόματα η απόλυτη αλήθεια, συνήθως, δυστυχως, συμβαινει το αντιθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και εγώ υποστηρίζω πως ο καθένας έχει άποψη και κρίση. Από τις πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει πρεσβεύω την παραπάνω άποψη (την οποία εκφράζει συνολικά το άρθρο). Από εκεί και έπειτα ο καθένας ας κάνει ότι καταλαβαίνει και ότι εκείνος θεωρεί σωστό. Επίσης όταν κάτι αναρτάται στο διαδίκτυο είναι υποχρέωση μας να ελέγξουμε την αλήθεια του πριν το υιοθετήσουμε.
    *Όσο για την επίστρωση που αναφέρεις είναι κάτι που δε θα το παρατηρήσεις οπτικά. Και ο εν λόγω χημικός που αναφέρεις δεν είναι ο μόνος που το υποστηρίζει. Διάβασε ένα άρθρο του PubMed σχετικά με την επίδραση της γλυκερίνης στο σμάλτο των δοντιών: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16268396

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ευχαριστω για την παραπομπή, αν και δεν την ειχα υπόψη μου συνεχίζω να έχω τις επιφυλάξεις μου. Επανέρχομαι όμως για να αναφέρω ότι στην συνταγή μπορουμε να προσθέσουμε καλλιστα μαστιχα Χιου σε σκονη (μην τη αγοραζετε απο σουπερμάρκετ οπου ειναι πανακριβη, μια βόλτα στη Ευριπίδου θα σας αποζημιώσει) αλλα και βουτυρο καριτε (shea butter). Επίσης το φασκομηλο και το χαμομήλι ευεργετεί τα δοντια και γενικα την στοματική κοιλότητα οποτε μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε τα σχετικα αιθέρια έλαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ευχαριστούμε για τις συμβουλές. Ενημερώνω πως το blog δεν είναι χώρος διαφήμισης και αυτό αποτελεί πάγια πολιτική. Την επόμενη φορά που θα γίνει υπόδειξη συγκεκριμένου καταστήματος έμμεσα ή άμεσα το σχόλιο θα διαγράφεται αυτόματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καήσπερα, ρωτησα καποιον φαρμακοποιο κ μου ειπε πως οι οδοντοκρεμες απο φυσικα συστατικα εχουν υψηλο δεικτη τριβης με αποτελεσμα να προκαλουν προσθετη φθορα στα δοντια.Γνωριζετε να μου κατι σχετικα με αυτο?
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Θα έλεγα πως ο φαρμακοποιός σας μάλλον θα γνωρίζει περισσότερα επί του θέματος από εμένα (λόγω ιδιότητας). Ρωτήστε τον επίσης σχετικά με τις οδοντόκρεμες του εμπορίου και τα επικίνδυνα συστατικά τους. Αν σας απαντήσει πως είναι καλές και πως δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο για την υγεία καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε την εμπιστοσύνη σας στα λεγόμενα του. Θα πρότεινα να κάνετε μια έρευνα από μόνος σας για να καταλήξετε στα δικά σας συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μια ενναλακτική ιδέα, πάρα (πολύ αποτελεσματικότερη) για την προστασία αλλά και την θεραπεία των δοντιών είναι η κατανάλωση συκωτιού και η μείωση μέχρι κατάργηση; κάθε είδους οδοντόκρεμας, οδοντ. νημάτων κτλ.

    Η μαγική δύναμη της βιταμίνης Κ2 (βρίσκεται στα ζωικά λίπη) αναλαμβάνει δράση και στο θέμα των δοντιών.

    Απολαύστε μια παλαίο-οδοντίατρο:
    “Help! My Patient Wants to Fix Her Child’s Cavity with…Liver?!?!”
    http://thepaleohygienist.com/2013/05/24/help-my-patient-wants-to-fix-her-childs-cavity-with-liver/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΓΙΛΟ ΜΠΕΝΤΟΝΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΠΙΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ. ΚΑΤΑ ΡΧΗΝ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΔΥΟ ΕΙΔΩΝ ΜΠΕΝΤΟΝΙΤΗ ΑΡΓΙΛΟΥ. ΓΚΡΙ ΣΚΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΥ (ΜΠΕΖ). ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΝΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ. ΤΕΛΟΣ, ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ. ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γιούλη καλημέρα. Περισσότερες πληροφορίες για τον μπεντονίτη άργιλο θα βρεις εδώ. Για την οδοντόκρεμα δε θα αντικαταστήσεις κάποιο άλλο υλικό, απλά θα προσθέσεις 1-2 κουταλάκια του γλυκού και αν χρειαστεί λίγο παραπάνω λάδι καρύδας. Εσύ θα το δεις από τη σύσταση που θα πάρει το μίγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπερα. Θα ηθελα να ρωτησω για τη σκονη μαγνησιου-ασβεστιου. Παρ'ολο που βρηκα ενα σχετικο σχολιο πιο πανω, ρωτησα σε δυο φαρμακεια και δεν ηξεραν τι να μου δωσουν. Τους ειπα οτι το θελω για οδοντοκρεμα αλλα με ρωταγαν τι ειδους μαγνησιο και ασβεστιο ηθελα (θειικο,οξινο,κλπ κλπ...). Καμια βοηθεια παρακαλω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΧΑΙΡΕΤΑΙ!ΤΕΛΙΚΑ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΣΟΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΗΣ Η ΟΧΙ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα. Εγώ προσωπικά μόνο επιβλαβή δε θα τη χαρακτήριζα. Διάβασε περισσότερα για τη σόδα κάνοντας click εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπέρα Χαράλαμπε. Ενδεικτικά σου παρουσιάζω αυτό το προϊόν της NowFoods, για να καταλάβεις τι ακριβώς ψάχνουμε. Οποιασδήποτε άλλης εταιρείας μας κάνει εξίσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Xαιρετω σας!
    Θα ηθελα να με πληροφορησετε αν η συγκεκριμενη συνταγη ειναι καταλληλη κ για ουλιτιδα, (απο τοτε που αρχισα τα στριφτα λογω οικονομιας ματωνουν τα ατιμα), ή αν μπορω να προσθεσω καποιο συστατικο για την αντιμετωπιση του.

    Υ.Γ. Τα συγχαρικια μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γειά σας!!! Ήθελα να ρωτήσω αν παρω ταμπλέτες μαγνησίου ασβεστίου και τις τριψω στο μουλτι κάνει να τις βάλω στην οδοντόκρεμα? Γιατί ψάχνω και δεν βρίσκω σε σκόνη... :-/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. καλησπερα...σκονη ασβεστιου-μαγνησιου δεν υπαρχει πουθενα... μονο καψουλες και χαπια, αλλα σε τι αναλογια ασβεστιου-μαγνησιου,και σε τι μορφη??? αν λιωσω καψουλες ειναι το ιδιο???και αν εχουν μεσα οι καψουλες και βιταμινη D πειραζει???οταν γραφετε κατι γιατι δεν τα γραφετε αναλυτικα για να μην μπερδευετε τον κασμο αντι να τον βοηθατε?? γιατι δεν μας λετε απο που αγορασατε μειγμα ασβεστιου-μαγνησιου που δεν υπαρχει πουθενα??/ μεχρι και φιλο μου ρωτησα που δουλευει σε μεγαλη φαρμακαποθηκη που προμηθευεουν ολη την ελλαδα και αυτοι δεν ειχαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει, αλλά δυστυχώς δεν μου επιτρέπεται να πω το κατάστημα, γιατί θεωρείται διαφημιση.

      Διαγραφή
  34. ακυρο, υπαρχει τελικα σκονη ασβεστιου-μαγνησιου στο ιντερνετ της now , και στο ebay και στο gr.evitamins.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή. Θα μπορουσατε να μου προτείνετε άλλα αιθ.ελαια που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω, καθώς η μέντα αντενδείκνυται στην ομοιοπαθητική?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων και θαυμάζω την υπομονή σας με όλα τα παραπάνω που διάβασα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλημέρα katia G.
    Εναλλακτικά μπορώ να σου προτείνω το λεμόνι ή το allspice. Επειδή όμως δε γνωρίζω πολύ καλά τα της ομοιοπαθητικής θα ήταν καλύτερα να συμβουλευτείς τον ομοιοπαθητικό σου για το ποιά έλαια είναι ασφαλή να χρησιμοποιήσεις στη συνταγή. Σε διαφορετική περίπτωση μπορείς και να παραλείψεις το αιθέριο έλαιο εντελώς.
    Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλησπέρα σας.

    Σκόνη ασβεστίου - μαγνησίου σε αναλογία 50-50 ζήτησα από ένα μικρό φαρμακείο στη γειτονιά μου, και μου έφερε χύμα 100γρ.. απλό ήταν.

    Τώρα ψάχνω τη ξυλιτόλη και το λάδι καρύδας. Έχω βούτυρο καρύδας αλλά σε μπεν μαρί δεν λέει να λιώσει τόσο ώστε να μοιάζει με λάδι με τίποτα.

    για να δούμε..

    Καλή Ανάσταση σε όλους σας και καλή υγεία για να χαρούμε την Άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Γεια σας, ενδιαφέρομαι να φτιάξω την οδοντόκρεμα με προσθήκη αλόης γιατί από το άρθρο για την Αλόη, ο γιατρός στην γλάστρα διάβασα ότι κάνει καλό στην ουλίτιδα. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε? Σε τι ποσότητα να τη βάλω κ σε ποιο στάδιο παραγωγής της οδοντόκρεμας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Γεια σας, ενδιαφέρομαι να φτιάξω την οδοντόκρεμα αλλά με προσθήκη αλόης γιατί διάβασα στο άρθρο Αλόη, ο γιατρός σε γλάστρα ότι κάνει καλό στην ουλίτιδα. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε? Σε τι ποσότητα να την βάλω και σε ποιο σημείο της διαδικασίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος10/7/15 20:22

    Απορώ πως μαζεύτηκε τόση ανακρίβεια για την γλυκερίνη και την επικάλυψη στα δόντια. Ακόμη και στα link π.χ. ("ehow:
    since it is an oil-based substance") Η γλυκερίνη χημικώς χαρακτηρίζεται σαν αλκοόλη, είναι υδατοδιαλυτή, έχει μεγάλη ικανότητα σαν διαλύτης διαφόρων ουσιών και απομακρύνεται πολύ εύκολα με το νερό. Πόσο μάλλον με την οδοντόβουρτσα. Όποιος μπορεί ας το ψάξει περισσότερο μήπως κάποια άλλη λειτουργία της, κάνει κακό στα δόντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. καλημερα-σπερα
    ζητω διευκρυνησεις οσον αφορα τη σκονη μαγνησιου-ασβεστιου
    ασφαλως δεν προκειται για σκονη του στοιχειου μαγνησιο Mg η ασβεστιο Ca , αλλα για σκονη καποιων οξειδιων τους , ποιων ?
    παρατηρησα στις αναρτησεις οτι δεν απαντησες σε κανενα απο τα ερωτηματα για το ιδιο θεμα
    μια σαφης διευκρινιστικη απαντηση , θα με υποχρεωσει - ευχαριστω

    kozeppo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Παρακαλώ πολύ θέλω διευκρίνηση στο θέμα μαγνησίου και ασβεστίου. Ο φαρμακοποιός μου δυσκολεύεται να βρει. Θέλει κάτι συγκεκριμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Katrin θα ψάξεις για σκευάσματα όπως αυτό εδώ. Κονιορτοποιείς το χάπι σε ένα γουδί και έχεις σκόνη μαγνησίου-ασβεστίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ευχαριστώ πολύ αλλά δεν είναι τόσο αθώο και αυτό. Αν αγοράσω σκόνη μαγνησίου με το κιλό κάνει;ή θέλει σκεύασμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Δεν καταλαβαίνω την έννοια "αθώο". Με ρώτησες κάτι και σου έδειξα μια λύση, αν δε μπορέσεις να βρεις χυμά σκόνη ασβεστίου και μαγνησίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Γειά σας. Θα φτιάξω σύντομα τη συνταγή και εγώ, αναρωτιέμαι όμως αν από τα παλιά γιατροσόφια (οχι ότι τα δέχομαι ανεπιφύλακτα) που χρησιμοποιούσαν τριμμένο γαρύφαλο για καταπραϋντικό πονόδοντου αλλά και για τις αντισηπτικές του ιδιότητες της στοματικής κοιλότητας, προσθέσω λίγο, όπως και διατομίτη (διατομική γη βρώσιμη) που λόγω δομής υποστηρίζεται ότι απομακρύνει ξένα σώματα με φυσικό τρόπο (συστήνεται για καθαρισμό του πεπτικού κλπ). Επίσης αντι για αιθέρια έλαια που υπάρχουν αντιρρήσεις για την βρώση τους (θεωρώντας ότι μια μικρή ποσότητα θα απορροφηθεί ή πιθανόν θα καταποθεί κατά λάθος) χρησιμοποιήσουμε βρώσιμα αποστάγματα γεύσης, τι λέτε; Παρεπιπτόντως, ρώτησα οδοντίατρο για τη χρήση ιονισμένης οδοντόβουρτσας που διαφημίζεται από Ορθομοριακούς επιστήμονες, ότι καταργεί τη χρήση οδοντόκρεμας. Ο οδοντίατρος μου είπε, ότι είναι γνωστό και αποδεκτό από τους γνωρίζοντες ότι δεν χρειάζεται οδοντόκρεμα σε καμμία περίπτωση, έχει επικρατήσει για λόγους ψευδαίσθησης που δίνει ότι αφρίζει, ότι καθαρίζει κιόλας. Ουσιαστικά μόνο το τρίψιμο με οδοντόβουρτσα απομακρύνει τα υπολείματα που ευθύνονται για τη δημιουργία των προβλημάτων... Οποτε υπάρχει περίπτωση με μια καλή οδοντόβουρτσα και τα γνωστά μεσοδόντια βουρτσάκια να γίνεται τέλειος καθαρισμός και όλα τα υπόλοιπα να είναι περιτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβως, πολυ σωστα. Η οδοντοκρεμα ειναι για να αποστειρωνει την οδοντοβουρτσα. Αν διατηρεις την οδοντοβουρτσα σκεπασμενη μεσα σε υγρο που να την αποστειρωνει μετα απο καθε χρηση, που μπορεις να το φτιαξεις με φυσικα υλικα δεν εχεις αναγκη οδοντοκρεμας.

      Διαγραφή
  48. Καλησπέρα.
    Αποφάσισα κι εγώ να φτιάξω σπιτική οδοντόκρεμα και κάνω την έρευνά μου. Επειδή θα προτιμούσα να αποφύγω τη χρήση έλαιου για γεύση, θα μπορούσα λέτε να χρησιμοποιήσω με κάποιο τρόπο φρέσκο δυόσμο (ή κάποιο άλλο βότανο) από την αυλή μου (πχ πολτοποιημένο);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. όλα καλά με την συνταγή! απλά ήθελα να προσθέσω μια λεπτομέρεια που ίσως να κάνει σημαντική διαφορά στο αποτέλεσμα....

    Ο κόκκος της φτηνής σόδας του εμπορίου είναι αρκετά μεγαλύτερος από τον κόκκο της σόδας (ασυγκρίτως ακριβότερη) που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι σε κάποια από τις μεθόδους καθαρισμού. Αυτό σε συνδυασμό με την συχνή χρήση της σπιτικής οδοντόπαστας ίσως να "γδέρνει" τις εξωτερικές επιστρώσεις των δοντιών. Ειδικά το πρωινό βούρτσισμα ενδέχεται να βλάψει τις ευεργετικές ιδιότητες της νυχτερινής ανάπλασης των δοντιών. Θα πρότεινα να προστεθεί στην συνταγή η δημιουργία "πούδρας" σόδας που θα είναι πολύ πιο ήπια και "φιλική" για τα δόντια. Ο τρόπος είναι απλός: βάζουμε σόδα στο blender/multi/πολυκόφτη και όσο περισσότερο την επεξεργαστούμε τόσο λεπτότερο κόκκο θα πάρουμε (υπόψιν, η σόδα θα γδάρει/θολώσει τον κάδο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Την έκανα καιρό και γω αυτη την χρησιμοποιουσα 1 χρονο, το συζητησα τυχαία με τον οδοντίατρο μου και μ εξήγησε πως η σόδα αδυνατίζει τα ούλα σταδιακά, και πως η περιεκτικότητα της που είναι ανεκτή ειναι πολυ μικρή και συγκεκριμένη στις σχετικές του εμπορίου. Απλά άρχισα να την παραλείπω, σίγουρα δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς τη σόδα. Έχω σκεφτεί οξυζενέ ή σαπούνι τριμμένο να δοκιμάσω αλλά ακόμα δεν το έχω κάνει. Αντί για 2 κουταλιές της σούπας σκόνη μαγνησίου-ασβεστίου χρησιμοποιώ 2 Μπεντονίτη άργυλο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. το στεατικό μαγνήσιο (Ονομασία INCI: Magnesium stearate) και το ανθρακικό ασβέστιο ενδείκνυνται για την παρασκευή οδοντόκρεμας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Καλησπερα, εφτιαξα την οδοντροκρεμα χωρις να χρησιμοποιησω μαγνησιο ή στεβια και απλα μου βγηκε πανω πανω υγρη και κατω κατω σαν gel τι να κανω;Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Γεια σας. Αλατα epsom για τη σκονη μαγνησιου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Καλησπέρα δεν καταλαβαίνω πως ενα συμπλήρωμα διατροφής ,οπως αυτό που προτείνεται (magnesium citrate) απορροφάται από τα δόντια ,μια που είναι σχεδιασμένο για να απορροφάται απο την πεπτική οδό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Τη σκονη την αναμυγνειω μαζι 2 κουταλιες η 2 απτο καθενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Τη σκονη τη βαζω μαζι 2 κουταλιες η 2 απτο καθενα?οταν λετε μαγνησιο εννοειται αλατα μαγνησιου??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Καλησπερα η γλυκερινη σιγουρα δεν κανει κακο σρα δοντια
    Οσο για τη σοδα εγω χρησιμοποιω σοδα χωρις αλουμινιο!..ειναι ελαχιστα ακριβοτερη..δηλ..την πήρα 3.5 ευρω το κιλο!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Καλησπερα η γλυκερινη σιγουρα δεν κανει κακο σρα δοντια
    Οσο για τη σοδα εγω χρησιμοποιω σοδα χωρις αλουμινιο!..ειναι ελαχιστα ακριβοτερη..δηλ..την πήρα 3.5 ευρω το κιλο!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Εχω φτιαξει βαμμα απο φασκομηλο θα μπορουσε μα μπει στην οδοντοκρεμα;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Η οδοντόκρεμα είναι απίστευτη. Μεσα σε λίγες μέρες, σταμάτησαν να ματώνουν τα ούλα, εξαφανιστηκε η όποια κακοσμία, ακόμη και στο πρωινό ξύπνημα. Εσφιξαν τα ούλα και απέκτησαν το ροζ φυσιολογικό χρώμα. Η οδοντίατρος που με ειδε , ρωτούσε τι εκανα στα δόντια μου. Ευχαριστώ παααααρα πολύ για την συνταγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF