Φτιάξε "πράσινο" αντιμικροβιακό υγρό

Την τελευταία φορά που αγόρασα απολυμαντικό υγρό χεριών από το φαρμακείο έκλαιγα για καιρό. Πλήρωσα 3€ για ένα μπουκαλάκι με 50ml υγρό, και από εκεί και έπειτα οι τιμές καλπάζουν, ανάλογα με τα κέφια της κάθε εταιρείας και του κάθε φαρμακοποιού. Είπα λοιπόν να το ψάξω λίγο καλύτερα το θέμα. Πως μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα τέτοιο υγρό γρήγορα, εύκολα και οικονομικά;
Θα χρειαστείτε:
  1.  κούπας οινόπνευμα 95°
  2.  κούπας gel αλόης
  3. κούπας γλυκερίνη
  4. 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο (tea tree, λεβάντα, μέντα)
  5. Δοχείο με αντλία (γυάλινο)
Αναμιγνύετε τα υγρά ένα γυάλινο μπολ και στη συνέχεια, με ένα χωνί, το μεταφέρετε στο δοχείο με την αντλία. Βιδώστε την αντλία επάνω στη φιάλη και είστε έτοιμοι. Ανακινείτε καλά πριν τη χρήση.


Είναι δραστικό;
Η δραστική ουσία σε αυτή τη συνταγή απολυμαντικού χεριών είναι η αλκοόλη, δηλαδή το οινόπνευμα, η οποία πρέπει να καταλαμβάνει τουλάχιστον το 50-60% του προϊόντος, ώστε να είναι αποτελεσματικό. 
Το αιθέριο έλαιο που θα επιλέξετε θα δώσει άρωμα στο υγρό και θα εξολοθρεύσει τα μικρόβια. Για παράδειγμα το λεμόνι, μύρο, μέντα, tea tree και το γαρυφαλέλαιο έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Σημείωση: Αν χρησιμοποιείτε αντιμικροβιακά αιθέρια έλαια να έχετε υπόψιν πως τα έλαια αυτά είναι πολύ ισχυρά και πολλές φορές ερεθίζουν τα ευαίσθητα δέρματα. Άλλα αιθέρια έλαια όπως η λεβάντα ή το χαμομήλι έχουν και καλλυντικές ιδιότητες.
Η γλυκερίνη είναι μια προσθήκη που θα αποκαταστήσει την υγρασία στο δέρμα σας, μιας και το οινόπνευμα έχει τη τάση να το ξηραίνει.
Για το gel αλόης δε χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα. Αν δεν έχετε διαβάσει το σχετικό άρθρο για την αλόη και τις ιδιότητες της, κάντε click εδώ.

Σημειώσεις
Αντί για οινόπνευμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε vodka.
Συμβουλευτείτε τη λίστα με τα επιτρεπόμενα και απαγορευμένα αιθέρια έλαια κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης.
Μη χρησιμοποιήσετε πλαστικό ή μεταλλικό μπωλ για την ανάμιξη γιατί το πλαστικό μπορεί να απορροφήσει το άρωμα των αιθέριων ελαίων και το μεταλλικό να αντιδράσει με τα έλαια.
 Προτιμήστε γυάλινο.
Δείτε πως θα φτιάξετε αντιμικροβιακό υγρό χωρίς οινόπνευμα εδώ.

3 σχόλια:

  1. Μόλις το έφτιαξα είναι πολύ ωραίο αλλά στο τέλος κολλάνε ελαφρά τα χέρια μου. Μήπως έβαλα κάτι παραπάνω και έχει αυτό το αποτέλεσμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα. Αν το έφτιαξες όπως λέει η συνταγή δε πρέπει να σου κολλάει τα χέρια. Μπορεί να φταίει η ποιότητα του gel αλόης, αλλά δε μπορώ να γνωρίζω τι συνέβη πραγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θέλω να το έχω μαζί μου στην τσάντα, μπορώ να έχω μια ποσότητα σε πλαστικό μπουκαλάκι μετά την ανάμειξη; δεν με ενδιαφέρει τόσο το άρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF