Παρασκευή υγρού σαπουνιού με καυστική ποτάσσα (ΚΟΗ)

Η βασική διαφορά ανάμεσα στο σκληρό και στο υγρό σαπούνι είναι η βάση που χρησιμοποιείται στη παρασκευή. Για να φτιάξουμε υγρό σαπούνι υπάρχουν δύο τρόποι: Να το φτιάξουμε από την αρχή χρησιμοποιώντας καυστική ποτάσσα, ή να λιώσουμε έτοιμο σαπούνι ελιάς, του εμπορίου ή καλύτερα δικό μας. Σε αυτή την ανάρτηση θα αναλύσουμε τον τρόπο παρασκευής υγρού σαπουνιού από έλαια, με τη χρήση καυστικής ποτάσσας (KOH). Η άλλη μέθοδος είναι απλούστατη και δεν εμπεριέχει χημεία. Αναλύω μερικές απλές συνταγές σε αυτό το άρθρο.

Παρασκευή σαπουνιού με καυστική ποτάσσα (KOH) 
Γενικά καλό θα ήταν, πριν αποπειραθείτε να φτιάξετε υγρό σαπούνι, να έχετε πρώτα παρασκευάσει μερικές φορές σαπούνι με τη ψυχρή ή θερμή μέθοδο, για να γνωρίζετε τη διαδικασία καθώς και μερικές βασικές έννοιες. Είναι κάπως πιο πολύπλοκη η διαδικασία. Για την ακρίβεια, το να φτιάξεις καλό υγρό σαπούνι είναι τέχνη. Χρειάζεται υπομονή, πολύς χρόνος και εμπειρία.
Όπως με όλα τα σαπούνια, το υγρό σαπούνι παρασκευάζεται από την αντίδραση βάσης και ελαίων. Η διαφορά είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε καυστική ποτάσσα (KOH στο εξής) ως βάση και όχι καυστική σόδα (NaOH). Ο έμπορος που σας προμήθευσε με καυστική σόδα για να φτιάξετε σαπούνι με τη ψυχρή μέθοδο, θα έχει και καυστική ποτάσσα. Προσοχή, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η KOH είναι πιο διαλυτή στο νερό από ότι η NaOH, γεγονός που μας επιτρέπει να φτιάξουμε σαπούνι σε υγρή μορφή.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε έλαιο, αλλά σε γενικές γραμμές συστήνεται να χρησιμοποιηθεί λάδι καρύδας σε συνδυασμό με κάποιο "μαλακό" λάδι (μαλακά λάδια είναι αυτά που είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου), όπως το ελαιόλαδο. Καλό είναι να αποφύγετε τα βούτυρα, γιατί θα σας δυσκολέψουν τη ζωή κατά τη παρασκευή.
Σε γενικές γραμμές η διαδικασία είναι ίδια με αυτή που ακολουθούμε όταν φτιάχνουμε σαπούνι με τη θερμή μέθοδο. Όσον αφορά το χειρισμό της KOH, η διαδικασία είναι επίσης η ίδια. Φοράμε το προστατευτικό εξοπλισμό, γάντια, μάσκα, γυαλιά, δεν εισπνέουμε τους ατμούς που δημιουργούνται κατά τη διάλυση της και την αποθηκεύουμε, όταν δε τη χρησιμοποιούμε, σε ασφαλές σημείο με κατάλληλη σήμανση. Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε όταν μεταχειριζόμαστε βάσεις, κάντε click εδώ.

Να υπερλιπάνει κανείς ή να μην υπερλιπάνει;
Όταν θέλουμε να κάνουμε διάφανο, υγρό σαπούνι, πρέπει όλα τα έλαια να έχουν σαπωνοποιηθεί, για να μην έχουμε θολό διάλυμα ή διαχωρισμό των ελαίων. Δε κάνουμε ποτέ υπερλίπανση. Αντιθέτως, συνήθως στις συνταγές που δίδονται, η ποτάσσα είναι περισσότερη από αυτή που πρέπει, σε ποσοστό 10-12%. Ο λόγος;
Οι νιφάδες της καυστικής ποτάσσας περιέχουν στη κρυσταλλική τους δομή νερό σε ποσοστό περίπου 10% και άλλες χημικές ουσίες (κυρίως ανθρακικό κάλιο) σε ποσοστό 1%, γεγονός που σημαίνει οτί η επιπλέον KOH που φαίνεται, δεν είναι η πραγματική. Με αυτά τα δεδομένα, όλα τα έλαια σαπωνοποιούνται, η περίσσεια ποτάσσας είναι αμελητέα (0,5-1%) και το σαπούνι θα χρειαστεί κάποιου βαθμού αδρανοποίηση (μείωση του pH). Αυτό επιτυγχάνεται με τη προσθήκη διαλύματος βόρακα, βορικού ή κιτρικού οξέος κατά τη διάλυση του σαπουνιού στο νερό, διαδικασίες τις οποίες θα εξηγήσω παρακάτω και ακόμα πιο αναλυτικά σε αυτή την ανάρτηση. Τελειώνω με το μακροσκελή πρόλογο και ξεκινώ να περιγράφω τη διαδικασία.

Διαδικασία
Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά και τα εργαλεία που θα χρειαστούμε για τη συνταγή στο πάγκο εργασίας, όπως στη θερμή μέθοδο, και ίσως χρειαστεί επιπλέον ένας πολτοποιητής πατάτας (το εργαλείο κουζίνας που χρησιμοποιούμε για να πατήσουμε τις πατάτες σε πουρέ). Το ιδανικό είναι να φτιαχτεί σε bain marie, γιατί αλλιώς είναι δύσκολο να ελεγχθεί η θερμοκρασία. Ζυγίζουμε και λιώνουμε τα λάδια. Τα διατηρούμε ζεστά σε πολύ χαμηλή φωτιά σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα, σε bain marie.


Ζυγίζουμε τη ποτάσσα.


Ζυγίζουμε το νερό.


Ετοιμάζουμε το διάλυμα KOH. Πάντα προσθέτουμε τη KOH στο νερό, ποτέ το νερό στη KOH. Προσοχή να μην εισπνεύσουμε τους ατμούς που παράγονται κατά τη διάλυση.


Το μίγμα θα είναι θολό στην αρχή.


Μετά γίνεται διάφανο.


Μόλις διαλυθεί η KOH τη ρίχνουμε μέσα στα λάδια που σιγοβράζουν. Ποτέ το αντίστροφο.


Το μίγμα θα σκουρήνει. Ανακατεύουμε με τη κουτάλα.


Διατηρούμε το μίγμα σε χαμηλή φωτιά στο bain marie και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με το stick blender. Προσέχουμε να μη πιτσιλάει γιατί είναι καυστικό.


Όσο ανακατεύουμε το μίγμα θα σκουραίνει και θα γίνεται σα κρέμα. Λίγο πριν το trace.


Σιγά-σιγά φτάνουμε στο trace.


Ένα λεπτό αργότερα δε μπορούμε να δουλέψουμε άλλο με το stick blender. Ξαναπαίρνουμε στα χέρια τη κουτάλα.
 

Η διαδικασία θα πάρει ώρα. Διατηρούμε το μίγμα στη φωτιά, σε πολύ χαμηλή σκάλα και ανακατεύουμε κατά διαστήματα, ώστε να μην υπάρχει διαχωρισμός των ελαίων. Το μίγμα σταδιακά θα γίνει πολύ παχύ. Θα είναι πρακτικά αδύνατο να το ανακατέψετε, αλλά συνεχίστε. Εδώ θα χρειαστεί ο πολτοποιητής πατάτας που προανέφερα. Είμαστε κοντά στο τέλος.


Το τελικό μίγμα πρέπει να έχει την όψη βαζελίνης, με σχεδόν διάφανη υφή. Δείτε τις φωτογραφίες.


Και αυτή.


Πως γνωρίζουμε οτί το μίγμα είναι έτοιμο; Παίρνουμε 1 κουταλιά της σούπας σαπουνόμαζα και τη διαλύουμε σε 2 κουταλιές της σούπας βραστό, αποσταγμένο νερό. Αν το σαπούνι είναι διαυγές, αφού το διαλύσουμε στο νερό, είναι έτοιμο. Αν το διάλυμα είναι γαλακτώδες, δεν είναι έτοιμο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Το έτοιμο διάλυμα μοιάζει έτσι.


Εδώ φαίνεται το θολό διάλυμα (είναι σχεδόν έτοιμο).


Εδώ φαίνεται το γαλακτώδες διάλυμα (δεν είναι έτοιμο).


Μόλις φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αποσύρετε από τη φωτιά και ζυγίστε τη σαπουνόμαζα που απέμεινε μετά τη διαδικασία του "μαγειρέματος".
Για να διαλύσουμε τη σαπουνόμαζα θα χρησιμοποιήσουμε αποσταγμένο νερό. Η αναλογία διάλυσης διαφέρει από συνταγή σε συνταγή. Σε γενικές γραμμές το κρεμοσάπουνο είναι διαλυμένο σε ποσοστό 20%. Αν χρησιμοποιήσετε μόνο λάδι καρύδας στη συνταγή, θα πρέπει να το διαλύσετε σε αναλογία 40%, δηλαδή μισό κιλό σαπουνόμαζας σε 255gr νερό, αν και αυτό το σαπούνι θα ξεραίνει πολύ τα χέρια. Γενικά ξεκινήστε με αναλογία 30% και βλέπετε. Αν μετά από αρκετές ώρες το σαπούνι σας διαχωρίζεται, σε νερό και σαπούνι, έχετε κάνει λάθος στο ποσοστό διάλυσης. Όσες φορές και να το ανακατέψετε, μόλις κάτσει θα διαχωριστεί ξανά.

Εδώ σας δίνω ένα πινακάκι με αναλυτικά τα ποσοστά διάλυσης:
15% - 1360 gr αποσταγμένο νερό ανά μισό κιλό σαπουνόμαζας
20% - 910
gr αποσταγμένο νερό ανά μισό κιλό σαπουνόμαζας
25% - 625
gr αποσταγμένο νερό ανά μισό κιλό σαπουνόμαζας
30% - 455
gr αποσταγμένο νερό ανά μισό κιλό σαπουνόμαζας 
35% - 340 gr αποσταγμένο νερό ανά μισό κιλό σαπουνόμαζας 
40% - 255 gr αποσταγμένο νερό ανά μισό κιλό σαπουνόμαζας

Παράδειγμα από σαπούνι ελαιολάδου σε διάλυση 30% που διαχωρίζεται.


Εδώ έχετε δύο επιλογές. Μπορείτε να διαλύσετε παραπάνω το σαπούνι ή να το γαλακτωματοποιήσετε. Η γαλακτωματοποίηση γίνεται με διάλυμα βόρακα σε αναλογία 33% (κάντε click στο link στο τέλος της παραγράφου για να δείτε πως θα φτιάξετε το διάλυμα) και σας επιτρέπει να διαλύσετε το σαπούνι σε μεγαλύτερη συγκέντρωση. Η άλλη σας επιλογή είναι διαλύσετε και άλλο το σαπούνι και μετά να προσθέσετε γλυκερίνη, για να γίνει το σαπούνι παχύρρευστο ξανά. Ο τρόπος που θα επιλέξετε εξαρτάται από το είδος του σαπουνιού που θέλετε να φτιάξετε. Ο βόρακας σταθεροποιεί τον αφρό, μαλακώνει το νερό, ρίχνει το pH, ομογενοποιεί, πήζει και τέλος λειτουργεί και σαν συντηρητικό. Σημειώστε οτί:
Βάρος διαλυμένου σαπουνιού =
βάρος σαπουνόμαζας + βάρος αποσταγμένου νερού

Συγκρατήστε αυτές τις έννοιες γιατί θα τις χρησιμοποιήσουμε παρακάτω. Για πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία του σαπουνιού, γαλακτωματοποίηση, αδρανοποίηση κτλ, δείτε αυτό το άρθρο. Ελέγξτε το pH, που πρέπει να είναι γύρω στο 8-9. Ο έλεγχος του pH γίνεται με ειδικές ταινίες μέτρησης pH, που τις αγοράζουμε από καταστήματα που πωλούν εξοπλισμό και υλικά για σαπούνι.
Το σαπούνι αυτό, πρακτικά, είναι έτοιμο για χρήση αμέσως μόλις το φτιάξετε. Αν θέλετε όμως να "παίξετε" με το σαπούνι σας, αποθηκεύστε το σε βάζα, για 1-2 εβδομάδες μέχρι να ξεθολώσει και να δείτε το αποτέλεσμα, ώστε να παρέμβετε περαιτέρω αν χρειάζεται. Αυτές οι πληροφορίες ίσως να αφορούν πιο έμπειρους και επαγγελματίες σαπωνοποιούς, αλλά καλό είναι να αναφέρονται.

38 σχόλια:

  1. Καλημέρα
    Κατ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες που έχω διαβάσει στο site, κρίμα όμως που δεν το βρήκα νωρίτερα.
    Ακολούθησα την παρακάτω συνταγή που βρήκα στο internet για την παρασκευή υγρού σαπουνιού για χρήση αφρόλουτρου ή σαπούνι για πλύσιμο χεριών.

    1. Ελαιόλαδο 1 λίτρο
    2. Νερό αποσταγμένο 560-ml για την παρασκευή της ποτάσας. Σύνολο όμως 4 λίτρα για την αραίωση
    3. Καυστική ποτάσα (υδροξείδιο του καλίου KOH) 179 gr

    Να σημειώσω εδώ ότι αντικατέστησα 1λίτρο νερού με 1λίτρο χυμό λεμονιού, (δική μου έμπνευση).
    Όπως ανέφερα άργησα να δω τις πληροφορίες που δίνετε σχετικά με την διάλυση του ελαιολάδου, οπότε δεν ζύγισα την σαπουνόμαζα μετά το μαγείρεμα αλλά ακολούθησα την παραπάνω αναλογία.Έριξα δηλαδή μετά το μαγείρεμα 3,5 λίτρα νερό, το ανακάτεψα και το άφησα να σταθεί.
    Το αποτέλεσμα είναι το σαπούνι να διαχωρίζεται και φυσικά δεν είναι διαυγές αν και δεν ξέρω αν θα πρέπει να είναι.
    Έχω κάνει πολλές φορές σαπούνι με την θερμή μέθοδο και γνωρίζω πότε το σαπούνι είναι έτοιμο, μαγειρεμένο δηλαδή, άρα υποθέτω ότι έκανα λάθος στην διάλυση.
    Στο πρώτο 24ωρο μετά την διάλυση το σαπούνι διαχωρίστηκε και όταν το ανακάτεψα έγινε μια στερεή μάζα, ούτεν κάν ρευστό. Οπότε έριξα άλλο ένα λίτρο νερό και τώρα περιμένω να δω τι θα συμβεί.
    Μπορείτε να με βοηθήετε να το διορθώσω?
    Περισσότερο όμως μ ενδιαφέρει να μάθω, γιατί είναι μια πάρα πολύ δημιουργική απασχόληση, και ενδιαφέρουσα.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρία!
    Κάλλιο αργά παρά ποτέ όπως λένε και καλωσήλθες στη παρέα μας.
    Από όσο καταλαβαίνω από αυτά που γράφεις, έφτιαξες σαπούνι με προσθήκη καυστικής ποτάσσας και υπερλίπανση 5%. Την υπερλίπανση γενικά την αποφεύγουμε στο σαπούνι της θερμής μεθόδου, όπως επίσης και τη χρήση αποκλειστικά μαλακών ελαίων, όπως το ελαιόλαδο. Αν ανατρέξεις σε ένα αυτοματοποιημένο πίνακα και βάλεις ποσοστό υπερλίπανσης 0%, θα σου βγάλει τις εξής αναλογίες:
    Ελαιόλαδο: 1,000
    Νερό: 380
    KOH: 190
    Υποθέτω από τα γραφόμενα σου πως ΔΕΝ έκανες τη διάλυση της KOH στο χυμό λεμονιού με τη γνωστή μέθοδο της ψύξης (παγωμένος χυμός, παγάκια στο νεροχύτη να μην ανεβάσει μεγάλη θερμοκρασία το μίγμα KOH κτλ.) και το πρόσθεσες μετά. Ίσως ο χυμός λεμονιού να μη επιτρέψει γενικά στο σαπούνι σου να γίνει όσο διαυγές θα ήθελες και ίσως η οξύτητα του να έπαιξε κάποιο ρόλο στο αποτέλεσμα που πήρες.
    Το άλλο σφάλμα που βρίσκω είναι οτί δε ζύγισες τη σαπουνόμαζα, οπότε οποιαδήποτε διάλυση έγινε ήταν στα τυφλά, ακόμα και η δεύτερη με το 1 lt νερό. Περίμενε μερικές ημέρες, αφού έριξες επιπλέον νερό, για να δεις πως θα σου βγει. Αυτό που μπορώ να σου προτείνω σε δεύτερο χρόνο, αν δηλαδή δε πετύχει η δεύτερη διάλυση, είναι να προσπαθήσεις να το γαλακτωματοποιήσεις με βόρακα ή να προσθέσεις ένα Α' ποσοστό γλυκερίνης (δε μπορώ να σου πω ακριβώς πόσο γιατί δε μπορώ να υπολογίσω τις αναλογίες σαπουνόμαζας και νερού).
    Πάντως είναι λίγο ζόρικο το υγρό σαπούνι στη παρασκευή του και αν οι συνταγές δεν είναι ακριβείς γίνεται μεγάλο μπέρδεμα. Δε ξέρω αν σε βοήθησα, ελπίζω να πάνε όλα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς σας βρήκα
    Σ ευχαριστώ κατ' αρχάς για την άμεση ανταπόκριση και για την βοήθειά σου.

    Η πρώτη βλακεία που έκανα ήταν ότι δεν τσέκαρα τις αναλογίες που έδινε η συνταγή ενώ είχα το πινακάκι, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν το ήξερα αυτό για την υπερλίπανση που μου γράφεις, ενδιαφέρον.
    Η δεύτερη βλακεία που έκανα ήταν να βάλω το χυμό λεμονιού (ναι το έβαλα μετά), αφού πειραματειζόμουν με υγρό σαπούνι για πρώτη φορά.

    Αυτή τη στιγμή πάντως, περίπου 7 ώρες μετά που πρόσθεσα το 1 λίτρο νερό, είναι σαν πυχτό ζελέ και δεν φαίνεται να έχει νερό στον πάτο όταν το ανακατεύω.Λέω να περιμένω μέχρι το βράδυ ή αύριο το πρωί και να του ξαναρίξω λίγο νερό ακόμα.

    Σχετικά με το χυμό θα ήθελα να σε ρωτήσω, δεν αφορά την συγκεκριμένη συνταγή, γενικότερα είναι σωστή η προσθήκη χυμου για την παρασκευή στερεού σαπουνιού με την θερμή μέθοδο? Μήπως χαλάει το σαπούνι ή δεν το αφήνει να κάνει αφρό?

    Πάντως το δικό μου δεν μυρίζει όπως περίμενα και έχω την εντύπωση ότι εξ αιτίας του χυμού κάνει λιγότερο αφρό.
    Μπορώ να προσθέσω γλυκερίνη αφού το αραιώσω, ακόμα κι αν πετύχει η διάλυση, θα βοηθήσει στο να κάνει περισσότερο αφρό?

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρία μου δεν υπάρχει περιορισμός στον τύπο του υγρού που θα επιλέξεις για να διαλύσεις τη KOH. Μπορείς να βάλεις χυμό, κατά τη διάλυση της ποτάσσας, αλλά όχι μετά. Όταν πειραματιζόμαστε με "περίεργα" υλικά σε μεθόδους που δεν έχουμε ξαναεφαρμόσει, ξεκινάμε με μικρές παρτίδες και με μια αξιόπιστη συνταγή. Θα σου προτείνω να το αφήσεις για 2-3 ημέρες πριν κάνεις το επόμενο βήμα που προτείνεις. Δε μπορώ να γνωρίζω όμως τι ακριβώς σαπούνι θα σου βγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα
    Χθες το βράδυ λίγο πριν πάω για ύπνο έριξα μια ματιά στο σαπούνι μου και είδα ότι είχε αρχίσει να πήζει ξανά και μάλιστα αρκετά.Σκέφτηκα ότι αν το άφηνα όλη νύχτα, το πρωί δεν θα μπορούσα να το ανακατέψω,οπότε το αραίωσα ξανά.
    Το αποτέλεσμα μάλον καλό υποθέτω απ ότι βλέπω.
    Έχει γίνει ομοιόμορφο, δεν έχει καθόλου σαπούνι πάνω πάνω, έχει την υφή του κρεμοσάπουνου και το χρώμα του μελιού και λίγο πιο σκούρο.Βέβαια από άρωμα λεμονιού καθόλου.
    Στο πλύσιμο τώρα, δεν κάνει αφρό αλλά δεν αφήνει ξηρά χέρια όπως αφήνει το σαπούνι που δεν εχει ωριμάσει.
    Το έβαλα σε ένα διάφανο δοχείο για να μπορώ να το παρακολουθώ, το ζύγισα και αυτή τη στιγμή το καθαρό του βάρος είναι 7906 γρ. Τώρα πως από 1 λίτρο λάδι βγήκε τόσο πολύ ούτε που ξέρω!!
    Άν έχει διάθεση, όποτε βρεις χρόνο και αν βέβαια κατα τη γνώμη σου σύμφωνα με τα παραπάνω το σαπούνι έχει πετύχει, θα ήθελα να με καθοδηγήσεις να κάνω το σαπούνι με περισσότερο αφρό ή αν θα μπορούσα να το κάνω σαπούνι για το πλυντήριο ρούχων, αυτό άλλωστε ήταν και το κίνητρο για την παρασκευή υγρου σαπουνιού.
    Το καλύτερο απ όλα όμως είναι ότι εδώ μέσα έμαθα πάρα πολλά, έχω διαβάσει όλες τις αναρτήσεις σου σχετικά με τα σαπουνια, είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα και πάντα τεκμηριωμένα.Το καλό της υπόθεσης σαπούνι, για μένα τουλάχιστον, είναι ο πειραματισμός και ας μην έχει πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
    Επίσης έχω σαν αρχή, σε όλο αυτό το ταξίδι της αναζήτησης, να χρησιμοποιώ πάντα υλικά που έχω στο σπίτι και όσο γίνεται να μην αγοράζω τίποτα.
    Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιώ ελαιόλαδο, τηγανόλαδο για την ακρίβεια. Η παραπάνω συνταγή έγινε με ελαιόλαδο που είχε μείνει στο δοχείο, στον πάτο, το κατακάθι δηλαδή. Και επειδή ζω στην Κρήτη, από χυμούς βρίσκω ότι θέλω, γι αυτό και το λεμόνι... είναι από τη λεμονιά που έχω στον κήπο, όπως και τα πορτοκάλια φυσικά που χρησιμοποίησα σε προηγούμενο σαπούνι.
    Την καλημέρα μου και πάλι και σ ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επανέρχομαι γιατί μάλον κατάλαβα τι πήγε στραβά σε όλη την ιστορία, μου ήρθε ξαφνικά στο μυαλό...
    Η καυστική ποτάσα μου είχε τελειώσει οπότε πήγα απο το μαγαζί να αγοράσω καινούρια και μου είπε ότι του είχε τελειώσει. Μου είπε "πάρε αυτό το ίδιο είναι αλλά σε άλλη μορφή". Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν να μου έδωσε καυστική σόδα, δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά την ποσότητα του νερού πού πήρε.
    Άρα υποθέτω ότι είναι για πέταμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαράκι μου αν έγινε αυτό που μου περιγράφεις (σόδα αντί για ποτάσσα), μάλλον κι εγώ νομίζω πως είναι για πέταμα... Δε πειράζει, συμβαίνουν και αυτά καμιά φορά (δυστυχώς). Την επόμενη φορά που θα πιάσεις υγρό σαπουνάκι, θα τα κάνεις ακριβώς όπως περιγράφω και θα σου βγει μια χαρά. Και όσο θα εξασκείσαι, τόσο καλύτερο θα βγαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι έτσι πρέπει να έγινε, η συσκευασία δεν είναι τυποποιημένη, δεν γράφει τίποτα απ έξω μου την έδωσε χύμα.
    Δεν πειράζει, δεν απογοητεύομαι, θα βρω τα σωστα υλικά και θα ξαναπροσπαθήσω αλλά αυτή τη φορά με τη συνταγή που δίνεις εδώ
    http://oliviart-gr.blogspot.gr/2012/11/blog-post_1624.html
    μόνο που θα ήθελα να σε ρωτήσω αν γίνεται να χρησιμοποιήσω μόνο ελαιόλαδο.
    Πριν αρχίσω να αγοράζω λάδια θα ήθελα πρώτα να εξοικειοθώ για να είμαι σίγουρη ότι δεν θα τα πετάξω, το ελαιόλαδο δεν μου κοστίζει τίποτα.
    Έχεις κάπου καμιά συνταγή τέτοια? Έχω μπερδευτεί, έχω διαβάσει τόσα εδω μέσα που δεν θυμάμαι που τα διαβάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οτί γίνεται μόνο με ελαιόλαδο, γίνεται. Απλά φοβάμαι μήπως σε δυσκολέψει. Όσο για τη συνταγή που ζητάς θα βρεις μερικές στη κατηγορία "Συνταγές υγρού σαπουνιού" (δεν έχω ανεβάσει άλλες προς το παρόν), αλλά δυστυχώς καμιά δεν είναι μόνο με ελαιόλαδο. Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα
    Πολύ καλό ιστολόγιο και πολύ όμορφο σχεδιαστικά. Δύο παρατηρήσεις θα ήθελα να κάνω:

    1)Δεν καταλαβαίνω πως βγαίνουν τα νούμερα στο πίνακα με το ποσοστά διάλυσης. Το ποσοστό διάλυσης κατά βάρος μπορεί να υπολογιστεί από τον ακόλουθο τύπο (βάρος πάστας*100)/(βάρος πάστας + βάρος νερού)δηλαδή στην πρώτη περίπτωση που σημειώνεται ως 15% στην πραγματικότητα είναι 27% (από τον υπολογισμό 500*100/(1360+500))

    2) Ο βόρακας (τετραβορικό νάτριο) θεωρείται ερεθιστικός για το δέρμα και το αναπνευστικό (εφόσον εισπνευστεί σκόνη) και μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην γονιμότητα. Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε προϊόντα για παιδιά κάτω από 3 χρονών και η συγκέντρωση του δεν πρέπει να υπερβαίνει το 18% σε προϊόντα μπάνιου.

    Φιλικά,
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γειά σου Αλέξανδρε.

    1. Οι αριθμοι βγαίνουν από αυτοματοποιημένους πίνακες που κυκλοφορούν στη βιβλιογραφία και το διαδίκτυο.
    2. Όσο για τον βόρακα που αναφέρεις η Ευρωπαϊκή ένωση δε μας λέει ανοικτά πόσες ουσίες, που αποτελούν συστατικά των σύγχρονων απορρυπαντικών, είναι αποδεδειγμένα ερεθιστικές και καρκινογόνες και συμβάλλουν στη πρόκληση μυριάδων ασθενειών. Και παρ'ολαυτά επιτρέπει να κυκλοφορούν ελέυθερα και σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

    Επίσης φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα και από εμένα...
    Πρώτα από όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ για την βοήθεια που πήρα από τις αναρτήσεις σας. Φτιάχνω και εγώ το σαπουνάκι μου από δικό μου ελαιόλαδο και το χρησιμοποιώ στην κουζίνα αλλά και για λούσιμο. Το μαγείρεμα το τελειώνω στις 3 ώρες αλλά η σαπουνόμαζα ποτέ δεν γίνεται σαν βαζελίνη, απλός έχω μια πολύ παχιά σαπουνόμαζα σαν ζυμάρι που πλάθεται άνετα με τα χέρια, μυρίζει ευχάριστα και δεν ερεθίζει. Στη συνέχεια κάνω την αραίωση και μετά απο 2 μέρες έχω ένα διαυγέστατο πράσινου χρώματος υγρό σαπούνι με pH 7.
    Πρώτη ερώτηση: Πειράζει που δεν γίνεται σαν βαζελίνη σε αυτό το στάδιο?

    Επειδή το θέλω να είναι και πιο πηχτό, φτιάχνω και διάλυμα βόρακα 33% (περίπου 40gr διαλύματος σε κάθε κιλό έτοιμου σαπουνιού). Εδώ έχω και την δεύτερη ερώτηση: Φτιάχνοντας το διάλυμα με βραστό απιονισμένο νερό, δεν κατάφερα ποτέ να διαλύσω τελείως τον βόρακα μέσα, πάντα μένει αρκετή ποσότητα αδιάλυτη στον πάτο του δοχείου που πετρώνει και δεν μου φαίνεται σωστό... Υποτίθεται ότι βόρακα ρίχνουν και στις αποχετεύσεις για να καθαρίζουν αλλά αν κατακάθεται έτσι μάλλον θα βουλώσουν.

    Μια τρίτη και τελευταία απορία που έχω είναι αν είναι σωστό μετά την πλύση να φαίνεται στον νεροχύτη το νερό να σχηματίζει μεγάλες σταγόνες σαν να έχει περαστεί με κάποιο αδιάβροχο "φίλμ" ή κάτι δεν έχω κάνει καλά?

    Πάντως το σαπούνι αυτό καθαρίζει πάρα πολύ καλά και περιποιείται το δέρμα.

    Ελπίζω να μην σας κούρασα...

    Η συνταγή μου: Για 10 λίτρα νερό (συνολικά)

    Ελαιόλαδο 1610 γρ
    Λάδι καρύδας 460γρ
    Φοινικέλαιο 230γρ
    Νερό 1550γρ Ποτάσα 495γρ
    Βόρακας 33% (150γρ + 300γρ νερό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Κώστα και συγνώμη για τη καθυστέρηση.
    Αν το σαπούνι σου βγαίνει διαυγές και με pH 7 τότε δε βλέπω κάποιο πρόβλημα στη συνταγή που θα πρέπει να σε απασχολεί. Δοκίμασες να το "μαγειρέψεις" για περισσότερη ώρα, ώστε να δεις αν γίνεται σαν βαζελίνη; Οι τρεις ώρες είναι μέτριος χρόνος μαγειρέματος. Υπάρχουν συνταγές που θέλουν και 6 ώρες μαγείρεμα, άλλες 4 κτλ.
    Μάλλον μπερδεύεσαι με τη καυστική σόδα. Τον βόρακα δεν τον ρίχνουμε στις αποχετεύσεις! Φτιάξε το διάλυμα σου σε καυτό νερό, ανακάτεψε καλά και θα σου διαλυθεί (85gr βόρακα σε 170gr βραστό, αποσταγμένο νερό). Φροντίζουμε το διάλυμα να είναι καυτό μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε γιατί όταν κρυώνει ο βόρακας σχηματίζει κρυστάλλους και δεν αφομοιώνεται στο σαπούνι μας.
    Η τελευταία σου παρατήρηση είναι σωστή. Τα χειροποίητα προϊόντα (σαπούνια, απορρυπαντικά, καλλυντικά κτλ.) ποτέ δε μπορούν να φτάσουν την αποτελεσματικότητα των βιομηχανικών. Αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να το κατανοήσουμε και να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από τις συνταγές μας. Άλλωστε για να αποκτήσουν την ίδια αποτελεσματικότητα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια χημικά...
    Το σαπούνι σου μπορεί να αφήνει "film" στο νεροχύτη, όμως είναι αγνό τόσο για το δέρμα σου, για τα σκεύη σου αλλά και το περιβάλλον όσο κανένα άλλο προϊόν του εμπορίου. Τρίψε το film αυτό με το χέρι σου και λίγη σόδα φαγητού, την οποία εγώ βρίσκω εξαιρετικό αντικαταστάτη των προϊόντων κατά των αλάτων, και θα καθαρίσει.
    Ελπίζω να σε κάλυψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια και χαρά σε όλους

    Φίλε Κώστα...
    Διάβασα τον προβληματισμό σου σχετικά με την διάλυση του βόρακα...
    Είχα κι εγώ ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με σένα... τί καυτό τι κρύο... πάντα τα ίδια... ο βόρακας στον πάτο.
    Μια μέρα, εντελώς τυχαία και όχι βέβαια τόσο απλά όσο.. διαβάζεται (ευτυχώς που έχω παρατηρητικότητα), ακάλυψα ότι ο βόρακας διαλύθηκε πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα σε νερό που ήταν γύρω στους 50 βαθμούς.
    Από τότε είτε ζεσταίνω το νερό μέχρι τους 50 βαθμούς ή βάζω το νερό με το βόρακα σε μια κατσαρόλα και αρχίζω και το ζεσταίνω ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί.
    Δοκίμασέ το και θα βρεις την υγειά σου..

    Όσα για το φιλμ που αφήνει το σαπούνι στο νεροχύτη... και όχι μόνο, παρατηρώ ότι αφήνει και μια περίεργη αίσθηση στα χέρια, σαν να μην έχουν καθαρίσει τελείως, παρακαλώ πολύ θα ήθελα να μου το επιβεβαιώσει κάποιος αν το έχει προσέξει..
    Πάνω σ αυτό το πρόβλημα νομίζω ότι είμαι κοντά στη λύση του, όμως δεν έχω προλάβει να πειραματιστώ οπότε προς το παρόν δεν το σχολιάζω. Αν ομως κάποιος θέλει να πειραματιστεί ο ίδιος μπορούμε να το συζητήσουμε.

    Παρεμπιπτόντως είμαι στη φάση παρασκευής υγρού σαπουνιού.. θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα.

    Καλή επιτυχία σε όλους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σας ευχαριστώ και τους δύο, το σαπουνάκι μου κάθε φορά είναι και καλύτερο.
    Την επόμενη θα δοκιμάσω να το μαγειρέψω και λίγο παραπάνω.

    Μαρία, πράγματι βάζοντας κρύο νερό και τον βόρακα που χρειάζομαι σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνοντάς τα μέχρι να βράσει, ο βόρακας διαλύεται πλήρως!
    Όσο για την αίσθηση στα χέρια που λες, εγώ δεν την έχω... ίσως επειδή προσθέτω και τα άλλα λάδια μέσα. Την επόμενη θα το κάνω με σκέτο ελαιόλαδο και θα παρατηρήσω αν έχει διαφορά.

    Το film πάντως είναι χαρακτηριστικότατο αλλά δεν μπορώ να πω ότι με ενοχλεί ιδιαίτερα... ποτέ δεν είχα πιο καθαρό νεροχύτη! (Και είναι πάνω απο 25 ετών νεροχύτης!).
    Ένα παράδειγμα θα δείτε αν θέλετε εδώ: http://img4.imageshack.us/img4/52/l1080319.jpg
    Και άλλο ένα με νερό σε μπρίκι που είναι πλυμένο με αυτό το σαπούνι και φαίνεται το νερό να μην εφάπτεται με το σκεύος όταν ζεσταίνεται: http://img255.imageshack.us/img255/7636/l1080330.jpg
    Το περίεργο είναι ότι μόλις αδειάσω το νερό από μέσα και το τινάξω μια φορά ανάποδα στο νεροχύτη, το μπρίκι μένει τελείως στεγνό!

    Σας ευχαριστώ και πάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα σας!
    Κώστα, από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι τη μαμά μου πλένει τα πιάτα με χειροποίητο σαπούνι, και πάντα τα έπλενε δύο φορές όταν είχαν πολλά λίπη.Πιστεύω ότι ποτέ δεν θα πετύχουμε την αποτελεσματικότητα του χημικού. Δεν πειράζει όμως, μια χαρά είναι κι έτσι, τουλάχιστον να χρησιμοποιούμε το χημικό λιγότερο.
    Αλήθεια τι θα γίνει αν μέσα στο χειροποίητο υγρό σαπούνι ρίξουμε λίγο έτοιμο?Μάλον θα διαχωριστεί ε?

    Η πρώτη παρτίδα σαπουνιού που έφτιαξα ήταν με συνταγή της γιαγιάς Αγγελικής, ακόμα έχω εικόνες να ψήνουν σαπούνι στην αυλή μας με τη γιαγιά μου.
    Μου είπε λοιπόν τα εξής... 5 κιλά λάδι, 6 κιλά νερό, 1 κιλό σπίρτο.
    Το σαπουνι που έφτιαξα μ αυτή την αναλογία δεν μ αφήνει αυτή την αίσθηση που ανέφερα.

    Τελος, το υγρό σαπουνάκι που έφτιαξα βγήκε τέλειο, παρόλο που το είχα ξεκινήσει για στερεό σαπούνι :-) .. Περιμένω να δω αν ξεθολώσει τελείως, κι έτσι να μείνει δηλαδή δε με πειράζει καθόλου. Α!! και PH γύρω στο 7.
    Η τύχη του πρωτάρη??? Το επόμενο θα δείξει!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. καλησπερα..φανταζομαι με την ιδια τακτικη αλλα με διαφορετικα λαδια γινεται κ το σαμπουαν,ε;ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. οταν φτασει στη διαδικασια που μοιαζει με βαζελινη η σαπουνομαζα και βαλουμε το νερο,που ανακατευεται το νερο;;σε μπαιν μαρι μεχρι να λιωσει;;καταλαβα καλα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. επειγον επειγον....;αγορασα καυστικη ποτασσα...αλλα ουτε ανεβασε θερμοκρασια το μειγμα ουτε καηκα..εβαλα το χερι μου μεσα ας πουμε κ δεν επαθα τιποτα..και δεν εγινε διαφανο το μειγμα οπως λετε..το παιδι που μου την εδωσε ειναι φιλος κ μου ειπε οτι αυτη εχει..κ οτι η καυστικη ποτασα δεν ειναι απαραιτητο να καιει..κ λεει οτι μπαινει κ στις σταφιδες..ξερετε κατι παραπανω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. καλησπερα!θελω να κανω μια ερωτηση εφτιαξα ενα υγρο σαπουνακι και βγηκε μια χαρα γυρω στο 8-9 το Ph διαφανο πολυ ωραιο απλα αραιωσα τη σαπουνομαζα με ιση ποσοτητα νερου και δεν βγηκε πηχτο αντιθετα βγηκε πολυ αραιαο σαν νερακι..μπορω να κανω κατι για να γινει πιο πηχτο??? eyxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλήσπέρα. Θα χρειαστεί να το πήξεις (όσο γίνεται βέβαια στη φάση που είναι) χρησιμοποιώντας βόρακα ή αλάτι. Ο μεν βόρακας αφήνει το σαπούνι διάφανο, το δε αλάτι το θολαίνει ελαφρώς. Άλλοι χρησιμοποιούν Χanthan Gum, Guar Gum και διάφορες άλλες ουσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπερα και συγχαρητηρια για την πολυ καλη δουλεια που κανετε. Σας παρακολουθω πολυ καιρο και εχω βρει πολλες φορες λυση, τωρα ομως σηκωσα τα χερια ψηλα. Προσπαθησα να φτιαξω υγρο σαπουνι και χρησιμοποιησα τα εξης υλικα: 1 λιτρο ελαιολαδο, 1 λιτρο λαδι καρυδας, 200 γρ. καστορελαιο, ποτασσα και νερο μου τα εβγαλε ενα εξελακι που βγαζει τα ποσοστα, με 5% υπερλιπανση. Το μειγμα επηξε αμεσως και δεν μπορουσα να ανακατευω κατα την διαρκεια του ψησιματος. Διαχωριστηκε σε ψιχουλα και δεν ηταν εννιαιο. Του προσθεσα λιγο νερο και συνεχισα το ψησιμο για 5-6 ωρες, χωρις να γινει σαν βαζελινη. Πηρα μια ποσοτητα, την ζυγισα και εβαλα το διπλασιο νερο. Την αλλη μερα ειχε πηξει. Βαζω και αλλο νερο και ολο πηζει. Τελικα εκανα ενα νερουλο πραγμα με επεπλεοντα κομματια σαπουνιου. Εβαλα γλυκερινη, αλλα δεν εγινε τιποτα. Σκεφτομαι να προσθεσω στην υπολοιπη μαζα νερο με ποτασσα. Δεν ξερω τι αλλο να κανω. Ειναι κριμα τοσος κοπος και τοσο ψησιμο. Για το χαρατσι και μονο που θα πληρωσω στη ΔΕΗ, αξιζει τον κοπο να προσπαθησω να το διορθωσω. Σας παρακαλω παρα πολυ να με βοηθησετε και ευχαριστω εκ των προτερων. Περιμενω νεα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημερα Σας παρακολουθω πολυ καιρο και εχω βρει λυσεις σε παρα πολλα θεματα. Τωρα χρειαζομαι τη βοηθεια σας, γιατι εφτιαξα υγρο σαπουνι και ηταν αποτυχημενο. Χρησιμοποιησα 1 λιτρο ελαιολαδο, 1 λιτρο λαδι καρυδας, 200 γρ. καστορελαιο και το νερο και ποτασσα τα εβγαλε ενας πινακας που βρηκα στο διαδικτυο. Το μειγμα επηξε αμεσως και δεν μπορουσα να ανακατεψω οπως πρεπει, εγινε σαν μεγαλα ψιχουλα ψωμιου. Εβαλα λιγο νερο και συνεχισα το μαγειρεμα για πανω απο 4 ωρες και το μειγμα δεν εγινε ποτε ζελε. Διελυσα μια ποσοτητα με νερο (παντα απεσταγμενο) σε αναλογια 1:2 και την αλλη μερα ειχε πηξει. Αραιωσα λιγο ακομη το μειγμα και επηξε παλι. Το ανακατευω και διαχωριζεται σε νερο και κομματια σαπουνιου. Εβαλα γλυκερινη αλλα δεν εγινε τιποτα. Ευτυχως δεν αραιωσα ολο το μειγμα. Δεν ξερω τι να κανω. Σκεφτομαι να προσθεσω και αλλη ποσοτητα νερο με ποτασσα και να συνεχισω το μεγειρεμα. Πραγματικα δεν ξερω τι αλλο να κανω. Σας παρακαλω πολυ να βοηθησετε και σας ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. γειά σου βάσω
    τώρα το βρήκα το site και έχω να παρατηρήσω ότι έχεις βάλει υπερβολικά μεγάλο ποσοστό λαδιού καρύδας, γι' αυτό σου πήζει τόσο πολύ. Επίσης, με τόσο λάδι καρύδας, το σαπούνι θα σου βγει πολύ σκληρό για το δέρμα. Πριν ολοκληρώσεις τη συνταγή σου ,παίξε λίγο με τα ποσοστά των λαδιών για να δεις τι ιδιότητες θα σου δώσει κάθε φορά και σύγκρινέ τις με τις τιμές που δίνει εδώ.. http://www.soapcalc.net/info/soapqualities.asp
    Ελπίζω να βοηθησα. λιγάκι.. Καλή επιτυχία στις προσπάθειές σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό που βάζουμε τα λάδια οταν φτιαχνουμε υγρο σαπουνι, όπως ειναι και στα στερεά για παράδειγμα που το ελαιόλαδο μπορει να ειναι ακόμα και 100% ΄ή για παράδειγμα όταν τα υπόλοιπα λάδια ειναι συνήθως μέχρι ενα ποσοστό το πολυ 30% συμφωνα και με εναν προηγουμενο πίνακα που έχει αναρτηθεί στο blog. Δεν βρήκα κάπου κάτι για αυτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημερα και Ευχαριστω πολυ για τις πολυτιμες πληροφοριες που μας παρεχεται σχετικα με την σαπωνοποιηση...
    παρακαλω πειτε μου πως θα μπορω να υπολογιζω την ποσοτητα Νερου που πρεπει να βαλω για ψυχρη μεθοδο με NaOH οταν θελω να χρησιμοποιησω 2 Ελαια(πχ.Ελαιολαδο και Καρυδελαιο)
    Ευχαριστω
    Δημητρης-Πρεβεζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπερα κ συγχαρητηρια για το σαιτ σου...
    Θα ηθελα την αποψη σου..προσπαθω να φτιαξω υγρο σαπουνι απο την αρχη...η συνταγη που κανω ειναι 100γρ ελαιολαδο,100γρ λαδι καρυδας, 50γρ καστορελαιο, 55γρ καυστικη ποτασσα, 200γρ νερο κ 50γρ οινοπνευμα...ομως το τελικο αποτελεσμα ειναι σαν νερο πολυ αραιο...προσθεσα κ διαλυμα βορακα κ γλυκερινη αλλα δεν πηζει καθολου!μπορειτε να μου πειτε τι λαθος κανω;η αν τωρα μπορω να προσθεσω κ αλλο πηκτικο οπως το ξανθακικο κομη;η δεν σωζεται με τιποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγαπητό Oliviart γεια σας
    παλαιότερα ειχα ζήτηση την βοήθεια σας και τις γνωσεις σας, για τις οποίες ενγκαρδια σας ευχαριστω. Εχω αρχίσει προ πόλου να φτιάχνω σαπούνι απο δίκες σας και άλλες συνταγές μεσα από το Ιντερνετ που βρίσκω. Χρησιμοποιεί παντα ελαιόλαδο σε ανάμιξη με φοινικέλαιο καρυδέλαιο. Επιχείρησα να φτιάξω υγρό σαπούνι από δίκη σας συνταγή, τρεις φόρες σε μικρη ποσότητα καμιά ομως δεν μου πέτυχε. Θα ξανά προσπαθήσω αφου μου περασει ο θύμος της αποτυχίας. Ωστόσο εχω μια ερωτηση αν μπορω με το σαπούνι που εχω φτιάξει με ψυχρή μέθοδο και εχω παντα επιτυχία. Αν μπορω και πως να φτιάξω κρεμοσαπουνο για τα χέρια ή και σαμπούαν και τι άλλα υλικά μπορω να προσθέσω. Ευχαριστω εκ των προτέρων. Χρήστος Μεσολογγι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ με την παρέμβαση μου από την Oliviart ,ως προς απάντηση που θα δώσω στο ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ.Εδώ και αρκετό καιρό κάνω μια συνταγή δική μου που την βρίσκω πολύ καλή ,δίνει αρκετό αφρισμό και περιποίηση σε μαλλιά και δέρμα.Η συνταγή έχει ως εξής: 500 γρ. ελαιόλαδο, 200 γρ. λάδι καρύδας, 150 γρ. καστορέλαιο, 150 γρ. φοινικέλαιο, 380 γρ, νερό, 233 γρ. καυστική ποτάσα.Η διαδικασία έχει όπως εξηγεί πάρα πολύ καλά η Oliviart,την οποία και θαυμάζω απεριόριστα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπερα και συγχαρητηρια για το blog σας.θα θελα να σας ρωτησω πως μπορω να καταλαβω ποσο νερο να χρησιμοποιησω για την διαλυση της σαπουνομαζας.Υπαρχει καποιος πινακας;Γιατι λετε αναλογα την συνταγη.Και επισης το υγρο σαπουνι θα μπορουσε να χρησοποιηθει για τα μαλλια;αφου χαμηλωσουμε το ph πρωτα.Ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γεια σας κ συγχαρητήρια για τις αναρτήσεις σας. Ακολούθησα τις οδηγίες σας κ έφτιαξα υγρό σαπούνι, έχει διαύγεια δεν διαχωρίστηκε κ με μέτρηση που έκανα με πεχαμετρικές ταινίες μου έδειξε ph 7. Κατά την γνώμη σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί κ για τα μαλλιά?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γειά σας
    πριν από 3 μήνες έφτιαξα μια συνταγή για υγρο σαπούνι -μιας φίλης- όπου δεν έβαλα όμως λάδι καρύδας -γιατί δεν είχα- κι έβαλα μόνο ελαιόλαδο (κανονικό, όχι τηγανόλαδο). Το μίγμα το άφησα και το σαπούνι έγινε αλλά δεν αφρίζει καθόλου. Είχα σκοπό να το έχω για τα χέρια και για τα πιάτα αλλά οι υπόλοιποι παραπονέθηκαν, μιά κι έχουν συνηθήσει τα αφρώδη σαπούνια. Τι μπορώ να κάνω; Το λάδι καρύδας μπορεί να προστεθεί τώρα ή όχι;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. γεια σας
    ειχα φτιαξει σαπουνομαζα 2κιλα με ph 10 ,δεν ειχα προβλημα να το αραιωσω και να το χρησημοποιησω σαν σαμπουαν η χεριων .ειπα να το κατεβασω στο 8ph kai εβαλα κιτρικο περιπου 10-20 γραμμαρια και με λιγονερο απο ζεστο χαμομηλι εκοψε ,εγινε ολο γλιτσα και κολλαγε στα χερια, εκανε ασπρους σβολους καιτο πεταξα .καποιος ξερει γιατι συνεβει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Είχα μια ιδέα.
    Αν χρησιμοποιήσουμε πυκνό τσάι από βότανα και αποσταγμένο νερό στο τελικό στάδιο της υγροποίησης του σαπουνιού θα δυσκολέψει την ομοιογένειά του ή θα προκαλέσει κάποιο άλλο πρόβλημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Γειά σας και παλι
    Ξαναεφτιαξα υγρό σαπούνι αλλά κατά τη διάρκεια της αραιωσης και αργότερα μένει παχυς αφρός επάνω από το υγρό σαπούνι, το ξανά ζεσταίνουμε στους 70βαθμους και μετά πάλι το ίδιο, το κάνουμε τώρα. Πετάμε τον αφρό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. καλημέρα. Η δική μου ερώτηση είναι άσχετη με το σαπούνι αλλά εστιάζει στο απεσταγμένο νερό το οποίο χρησιμοποιείται και σε συνταγές καλλυντικών για το δέρμα του προσώπου και σώματος. Και η απορία μου η μεγάλη είναι που το πουλάνε, πόσο κάνει και αν όντως είναι καλό για την παρασκευή καλλυντικών προιοντων.
    ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλησπέρα και ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τις γνώσεις σου μαζί μας.
    Τα σκεύη μετά την παρασκευή σαπουνιού (κατσαρόλα και ραβδοπλέντερ) τα χρησιμοποιούμε στην προετοιμασία του φαγητού ή όχι απαγορεύεται;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF