Κουρκουμάς

Επιστημονικές έρευνες της εποχής μας εκθειάζουν τις αρετές των μπαχαρικών και των φυτικών εκχυλισμάτων, όπως ο κουρκουμάς που θα γνωρίσουμε παρακάτω, που μπορούν να βοηθήσουν στη πρόληψη και τη θεραπεία πολλών σοβαρών και συχνά θανατηφόρων ασθενειών.

Ο κουρκουμάς (turmeric) είναι ένα μπαχαρικό που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ινδικής κουζίνας, ιδίως στα πιάτα curry. Επιστημονικά λέγεται curcuma longa. Στην Ινδία χρησιμοποιείται εδώ και περίπου 2.500 χρόνια στη μαγειρική, σε βαφές και στην Αγιουβερδική θεραπευτική, που είναι η παραδοσιακή ιατρική της χώρας.
Ο κουρκουμάς προέρχεται από έναν αυτοφυή θάμνο που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ginger (Zingiberaceae) και ευδοκιμεί σε τροπικές περιοχές της νότιας Ασίας, και ιδίως στην Ινδία. Η παγκόσμια παραγωγή του κουρκουμά γίνεται σχεδόν αποκλειστικά στην Ινδία και οι Ινδοί από μόνοι τους καταναλώνουν το 80% της παραγωγής. Οι ρίζες του θάμνου βράζονται σε καζάνια για πολλές ώρες, έπειτα αποξηραίνονται σε φούρνους και μετά κονιορτοποιούνται για να προκύψει αυτό το θαυμάσιο μπαχαρικό. Το έντονο κίτρινο χρώμα του οφείλεται στη κουρκουμίνη, μια ουσία με πολλές θαυματουργές ιδιότητες. Η γεύση του είναι πικρή, στυφή και ελαφρώς πικάντικη. Τα οφέλη του στην υγεία άρχισαν σταδιακά να ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια των αιώνων που ακολούθησαν.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Είναι εξαιρετικό λιποδιαλυτικό και αντιοξειδωτικό μπαχαρικό, με θεραπευτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και τη κορτιζόνη. Ο κουρκουμάς ενθαρρύνει τη χοληδόχο κύστη να εκκρίνει χολή. Αυτό οδηγεί σε καλή πέψη των λιπών, δηλαδή λιποδιάλυση και όχι σε αποθήκευση του στις λιπαποθήκες. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, ανακουφίζει από συμπτώματα φλεγμονωδών παθήσεων του πεπτικού, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νόσο του Crohn, και ελκώδη κολίτιδα.
Από καρδιολογικού ενδιαφέροντος ο κουρκουμάς περιέχει αντιπηκτικές ουσίες, που βοηθούν στην αποφυγή θρομβώσεων, και προστατεύει τα τοιχώματα των αρτηριών από στένωση λόγω εναπόθεσης αθηρωματικών πλακών, προλαμβάνωντας εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Κατ'επέκταση χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer, που οφείλεται εν μέρει στην απόφραξη των αγγείων του εγκεφάλου. Είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες και συστήνεται σε ανθρώπους που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ακόμη χρησιμοποιείται σε τραύματα και μολύνσεις. Ελπιδοφόρα είναι και τα μηνύματα από τις έρευνες που γίνονται σχετικά με την αντικαρκινική δράση του κουρκουμά. Είναι ευρέως διαθέσιμο και φθηνό μπαχαρικό. Προτιμήστε να τον αγοράσετε από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και όχι από supermarket.

Πως θα βάλουμε τον κουρκουμά στη ζωή μας;
Το γνωστό μας curry περιέχει κουρκουμά, σε μεγάλο ποσοστό, καθώς και αλλά συστατικά. Καλύτερα όμως είναι να λαμβάνουμε τον κουρκουμά καθαρό. Δοκιμάστε να το βάλετε σε διάφορες συνταγές, ξεκινήστε με κοτόπουλο, λαχανικά, σούπες και σαλάτες, και δείτε που σας ταιριάζει καλύτερα.
Εγώ το δοκίμασα σε μαύρο τσάι, με ένα κουταλάκι μέλι και 1 κουταλάκι κουρκουμά. Στην αρχή έχει λίγο περίεργη, στυφή, γεύση αλλά τη συνηθίζεις γρήγορα και μετά το πίνεις ευχάριστα. Τέλος υπάρχει και η λύση των συμπληρωμάτων σε κάψουλες για αυτούς που θέλουν τα οφέλη του αλλά δεν αντέχουν τη γεύση του. Προσωπικά λατρεύω το curry, οπότε δε δυσκολεύτηκα να το βάλω και στη κουζίνα μου. Η επιλογή είναι δική σας. Λίγη προσοχή ωστόσο στη μεταχείριση του γιατί λεκιάζει ρούχα, μάρμαρα και πλαστικά σκεύη.

Μερικά επιστημονικά στοιχεία για να σας πείσουν
Σε έρευνες σε ποντίκια, ο κουρκουμάς απέτρεψε τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού στον πνεύμονα (είναι η πρώτη μετάσταση που δίνει ο καρκίνος του μαστού). Άλλες έρευνες έδειξαν πως έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος, του παγκρεατικόυ καρκίνου, στο μελάνωμα και τη παιδική λευχαιμία. Επίσης σταματά την ανάπτυξη νέων καρκινικών κυττάρων στους υπάρχοντες όγκους. Στη Κινέζικη ιατρική χρησιμοποιήθηκε για να θεραπεύσει τη κατάθλιψη. Αποδεδειγμένα είναι φυσικό αποτοξινωτικό του ήπατος και βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Είναι φυσικό αναλγητικό, αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες και βοηθά σημαντικά σε περιπτώσεις ψωρίασης και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μελέτες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη με αυτή της κορτιζόνης. Ο αμερικανικός οργανισμός American Cancer Society αναφέρει ότι οι φυσικές φαινόλες του κουρκουμά μπορούν να ανακόψουν την ανάπτυξη όγκων στον καρκίνο του προστάτη, μπλοκάροντας τους υποδοχείς που χρησιμοποιούνται για να διαδώσουν την ανάπτυξη των κυτταρικών ιστών. Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου με πάνω από 250,000 περιπτώσεις που καταγράφονται ετησίως μόνο στις ΗΠΑ.

Αντενδείξεις
Ο κουρκουμάς πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με λίθους της χοληδόχου κύστης ή απόφραξη του χοληδόχου πόρου. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή γαλουχίας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν αρχίσετε να λαμβάνετε κουρκουμά (είναι ασφαλής γενικά, απλά για το φόβο των Ιουδαίων). Δεν ενδείκνυται σε όσους παίρνουν αντιπηκτικά ή αντιθρομβωτικά φάρμακα, γιατί μπορεί να επιτείνει τη δράση τους.

Credits: wikipedia, umm, whfoods, cancer.org

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF