Λάδι Neem, το φαρμακείο του χωριού

Το έλαιο neem παράγεται με έκθλιψη από τους σπόρους του δέντρου neemAzadirachta indica. Είναι ένα αειθαλές δέντρο με περιοχή προέλευσης την Ινδική υποήπειρο και το Pakistan, που αργότερα μεταφυτεύθηκε και σε άλλες τροπικές και υποτροπικές περιοχές.


Περίπου δύο αιώνες πριν, οι Ινδοί μετανάστες εισήγαγαν τα δέντρα neem στις χώρες της Καραϊβικής. Το δέντρο πλέον καλλιεργείται συστηματικά σε μεγάλη κλίμακα στο Suriname, τη Guyana, το Trinidad and Tobago, τα Barbados, τη Jamaica, κλπ. Είναι ένα έλαιο με ζωηρό κόκκινο χρώμα και με δυνατή και δυσάρεστη οσμή, που παραπέμπει σε συνδυασμό οσμών θείου και σκόρδου.

Σύνθεση
Η σύνθεση του αποτελείται από στεροειδή και τριγλυκερίδια, που ανοικοδομούν το κολλαγόνο της επιδερμίδας και επαναφέρουν την ελαστικότητα του. Το βασικό συστατικό του λαδιού είναι το τριτερπενοειδές azadirachtin και η περιεκτικότητα σε αυτό ποικίλει ανάλογα με τη ποιότητα και το τρόπο εξαγωγής του ελαίου. Μπορεί να παραχθεί και με τη μέθοδο της εκχύλισης, αλλά το τελικό προϊόν είναι κατώτερο σε ποιότητα. Τα συστατικά του neem χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική και στη παραγωγή εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων. Το δέντρο neem ονομαζόταν "το φαρμακείο του χωριού" από τους Ινδούς και χρησιμοποιήθηκε για πάνω από 2 χιλιετηρίδες, μέχρι και σήμερα, για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το όνομα του neem προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη "nimba" (σανσκριτικά निम्ब), που σημαίνει "πανάκεια", δηλαδή θεραπεία για όλες τις ασθένειες. Οι αρχαίοι Ινδουϊστές πίστευαν πως το δέντρο ήταν εμποτισμένο με πνευματική ενέργεια και πως αν φύτευαν ένα δέντρο neem, εξασφάλιζαν μια θέση στον παράδεισο. Παραδοσιακά η εφαρμογή γινόταν από του στόματος, τοπικά και κολπικά.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Είναι αντιβακτηριδιακό, αντισηπτικό, αντιμυκητιασικό, παρασιτοκτόνο, αντιδιαβητικό, αντικαρκινικό, αντιαιμορροϊδικό, ανθελμινθικό, αντιισταμινικό, αντιαρθριτικό, καθαριστικό του αίματος, σπερματοκτόνο, ηρεμιστικό και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Λέγεται, χάριν αστεϊσμού, οτί κάνει τα πάντα, από το να απομακρύνει τα έντομα μέχρι να αποτρέπει τη κύηση. Είναι ένα εξαιρετικό βότανο Α' βοηθειών που πρέπει να υπάρχει στο σπίτι. Έχουν γίνει αμέτρητες έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες του και τη συμβολή του στη θεραπεία αμέτρητων παθήσεων, όπως καρκίνο, AIDS, ηπατίτιδα, αιματολογικές διαταραχές, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), διαβήτης, δερματολογικές και αιματολογικές διαταραχές, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακά προβλήματα, νευρολογικές παθήσεις, περιοδοντική νόσο, αλλεργίες κτλ.
Το έλαιο του neem χρησιμοποιείται ευρύτατα στην αγιουβερδική και τη παραδοσιακή θεραπευτική. Στην Ινδία και το Bangladesh θεραπεύουν με αυτό τη λέπρα και άλλες δερματοπάθειες. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της ελονοσίας, της φυματίωσης, του τετάνου, του εκζέματος κτλ. Είναι συστατικό πολλών προϊόντων υγιεινής, καλλυντικών και φαρμάκων λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Είναι εναλλακτικό, φυσικό εντομοαπωθητικό σε βιολογικές καλλιέργειες, που δε σκοτώνει τα έντομα αλλά τα απωθεί, σε αντιδιαστολή με τα χημικά εντομοκτόνα της βιομηχανίας. Είναι βιοδιασπώμενο και μη-τοξικό για θηλαστικά, πουλιά, μέλισσες και γεωσκώληκες. Δρα μόνο πάνω στα βλαβερά έντομα που απομυζούν τα φυτά.

Χρήσεις
Είναι ένα λάδι - θαύμα με εκατοντάδες χρήσεις, εκτός από τη κουζίνα, μιάς και δε χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Αν το προσθέσετε στο σαπούνι σας σκοτώνει τις ψείρες και τα ακάρεα. Αν το βάλετε σε κολπικές κρέμες καταπολεμά τις κολπίτιδες και τα ΣΜΝ. Αδιάλυτο είναι άριστο εντομοαπωθητικό για κουνούπια, μύγες και ψύλλους, που αυτόματα σημαίνει πως μπορείτε να το προσθέσετε στο σαμπουάν του σκύλου. Στον κήπο ψεκάστε τα φυτά σας με λάδι neem. Έχει την ιδιότητα να κάνει τα φύλλα αηδιαστικά στη γεύση και τα έντομα δε τα τρώνε. Για την ακρίβεια προτιμούν να πεθάνουν από τη πείνα παρά να τα φάνε. Επίσης σταματά την ανάπτυξη των προνυμφών των εντόμων με αποτέλεσμα να μη πολλαπλασιάζονται. Στην οδοντόπαστα βοηθά στη πρόληψη της τερηδόνας. Θα θεραπεύσει πληγές και εγκαύματα, το "πόδι του αθλητή" και πληθώρα από δερματολογικές παθήσεις, όπως σοβαρές περιπτώσεις ακμής, εκζέματος και ψωρίασης. Αν προστεθεί σε καθαριστικά προϊόντα θα εξαφανίσει κάθε ίχνος μούχλας από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού.
Editor's Note: Η μυρωδιά του είναι ελαφρώς... αποκρουστική και συχνά δε φεύγει μόνο με ένα πλύσιμο αλλά με πολλά.
Προφυλάξεις και αντενδείξεις
Η εσωτερική χρήση του ελαίου neem για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει ηπατικές διαταραχές. Υπάρχουν ελάχιστα καταγεγραμένα περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης στα συστατικά του neem. Να χρησιμοποιείται με σύνεση, όπως όλα τα βότανα και τα εκχυλίσματα τους. Να μη ψεκάζεται τον κήπο σας όταν έχει ηλιοφάνεια, γιατί θα κάψει τα φύλλα των φυτών. Δε πρέπει να χρησιμοποιείται σε καμία μορφή σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή σε περιόδους προσπαθειών τεκνοποίησης, γιατί δρα αντισυλληπτικά και μπορεί να προκαλέσει αποβολή του εμβρύου. Έρευνες σε ποντίκια, που τους χορηγήθηκε λάδι neem από το στόμα, έδειξαν οτί προκαλούσε αποβολή των εμβρύων, 8 - 10 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Όταν λαμβάνεται από το στόμα προκαλεί στειρότητα, 100% αναστρέψιμη όμως μόλις διακοπεί.

1 σχόλιο:

  1. το έχω αγοράσει, κι όντως έχει αποκρουστική μυρωδιά. Παρόλα αυτά , αν θέλω να το χρησιμοποιήσω σαν συντηρητικό στην κρέμα προσώπου που θέλω να φτιάξω, ποια είναι η ελάχιστη δόση που πρέπει να βάλω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF