Βασικές αρχές παρασκευής καλλυντικών

Η παρασκευή καλλυντικών είναι η πιο συναρπαστική και δημιουργική πλευρά του ερασιτέχνη χημικού. Υπάρχει άπλετος χώρος για πειραματισμό με νέα υλικά και μεθόδους και κάθε προϊόν κουβαλάει  τη προσωπική μας σφραγίδα.
Θα σας δώσω 6 βασικές αρχές από τις οποίες θα ξεκινήσετε σαν βάση για να φτιάξετε τα προσωπικά σας καλλυντικά.

Βήμα 1 - Προσδιορίστε το προϊόν σας
Πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε το οτιδήποτε, προσδιορίστε τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε. Θέλετε ένα προϊόν που να ενυδατώνει; Να καθαρίζει; Να χρωματίζει; Πρέπει ακόμα να διευκρινίσετε κάποιες παραμέτρους, όπως τι πυκνότητα θα έχει, τι χρώμα, πόσο διαυγές θα είναι. Καταγράψτε τις προσδοκίες σας, ώστε στο τέλος να μπορείτε να συγκρίνετε το αποτέλεσμα με αυτό που είχατε αρχικά στο μυαλό σας. Επίσης καλό είναι να έχετε ένα προϊόν του εμπορίου σα βάση, ώστε να προσπαθήσετε να το "αντιγράψετε" με τα δικά σας αγνά υλικά.

Βήμα 2 - Βρείτε μια φόρμουλα
Μπορείτε να ανατρέξετε σε κάποιο σχετικό βιβλίο με συνταγές καλλυντικών ή ακόμα και στο διαδίκτυο, με προσοχή όμως γιατί δεν είναι όλες οι συνταγές κατάλληλες. Δυό καλές (ξενόγλωσσες) ιστοσελίδες είναι το Happi.com και το Chemidex.com. Να θυμάστε οτί οι φόρμουλες αυτές αποτελούν τις βάσεις, πάνω στις οποίες θα χτίσετε την ιδέα σας, και όχι το τελικό προϊόν.

Βήμα3 - Προετοιμαστείτε για τη παρτίδα
Μόλις έχετε βρει την αρχική φόρμουλα θα πρέπει να προσδιορίσετε πόση ποσότητα θέλετε να παρασκευάσετε. Πρέπει να καταγράψετε τι υλικά και σε τι ποσότητες θα χρειαστείτε. Επίσης πρέπει να έχετε τα απαραίτητα υλικά για να δοκιμάσετε μερικές παραμέτρους του προϊόντος σας, μόλις αυτό είναι έτοιμο. Συγκεντρώστε τα υλικά σας και τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.

Βήμα 4 - Παρασκευή της παρτίδας
Η παρασκευή καλλυντικών είναι σαν το μαγείρεμα. Ζυγίζετε και μετράτε τα υλικά σας, τα αναμιγνύετε μεταξύ τους σύμφωνα με τις οδηγίες, τα θερμαίνετε και τα κρυώνετε όπως απαιτείται και στο τέλος δοκιμάζετε τη δημιουργία σας. Να μη ξεχνάτε να κρατάτε σημειώσεις κατά τη διάρκεια της παρασκευής για τη συμπεριφορά των υλικών αλλά και το αποτέλεσμα, ώστε να διορθώσετε τυχόν λάθη στο μέλλον. Να θυμάστε πάντα πως κανένας δε κατάφερε να φτιάξει ένα τέλειο προϊόν με τη πρώτη προσπάθεια.
Πάντα ξεκινάμε να φτιάχνουμε πολύ μικρή ποσότητα προϊόντος, ώστε αν αποτύχουμε να μην έχουμε σπαταλήσει πολύτιμες και ακριβές πρώτες ύλες.

Βήμα 5 - Έλεγχος της παρτίδας
Μόλις τελειώσετε με τη παρασκευή και κρυώσει το προϊόν σας πρέπει να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα του. Μετρήστε παραμέτρους, όπως pH και πυκνότητα και δείτε αν είστε κοντά στις αρχικές προσδοκίες σας. Ζυγίστε το τελικό προϊόν για να δείτε πόσο νερό χάσατε κατά τη παρασκευή. Αν χάσατε πολύ νερό, πιθανόν να θέλετε να το αναπληρώσετε. Τέλος θα πρέπει να το δοκιμάσετε πάνω σε κάποιον και σε αυτή τη περίπτωση, αυτός ο "κάποιος" θα είστε εσείς. Αν δε θέλετε να δοκιμάσετε το καλλυντικό σας πάνω στον εαυτό σας, γιατί να το κάνουν οι άλλοι;

Βήμα 6 - Αναθεώρηση και επανάληψη της παρτίδας
Μόλις τελειώσετε με τον έλεγχο και προσδιορίσετε σε ποιό σημείο δε σας καλύπτει το προϊόν, επαναλάβετε τη διαδικασία, διορθώνοντας τυχόν λάθη και ατέλειες. Η βασική πρόκληση στη κοσμητολογία είναι να μάθουμε ποιό υλικό κάνει τι. Μόνο τότε θα μπορούμε να κάνουμε διορθώσεις, αυξάνοντας τη ποσότητα από κάποια υλικά ή μειώνοντας τη περιεκτικότητα σε μερικά άλλα ή ακόμα τροποποιώντας τη μέθοδο μας.

Η παρασκευή καλλυντικών, τόσο για επαγγελματίες, όσο και για ερασιτέχνες, αποτελεί τέχνη και επιστήμη μαζί. Όσο θα αποκτάτε εμπειρία θα διαπιστώσετε ποιά υλικά ταιριάζουν μεταξύ τους και ποιά πρέπει να αποφεύγετε. Θα αναπτύξετε τελικά το προσωπικό σας style και ίσως και να βάλετε τη προσωπική σας σφραγίδα στα προϊόντα σας, πχ. ένα συστατικό που αγαπάτε πολύ, έστω και σε πολύ μικρό ποσοστό.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF