Πως φτιάχνω θειούχο σαπούνι

Είδαμε σε προηγούμενη ανάρτηση τις ιδιότητες του σαπουνιού με θείο. Τώρα ήρθε η ώρα να το φτιάξουμε στο σπίτι.

Σε γενικές γραμμές τα φαρμακευτικά θειούχα σαπούνια περιέχουν θείο σε αναλογία 10%. Να θυμάστε πως το σαπούνι αυτό θα ξηράνει την επιδερμίδα σας, γιαυτό να μη το χρησιμοποιείτε πάνω από δύο φορές την ημέρα, όταν πρόκειται για θεραπεία κατά της ακμής ή άλλων δερματολογικών προβλημάτων. Αν το χρησιμοποιήσετε για λιπαρά μαλλιά, λούσιμο με το σαπούνι αυτό μιά φορά την εβδομάδα είναι αρκετό. Φορέστε το προστατευτικό σας εξοπλισμό και πάμε να ξεκινήσουμε. Θα χρειαστείτε:
  1. 680 gr ελαιόλαδο (50% επί των ελαίων)
  2. 350 gr λάδι καρύδας (26% επί των ελαίων)
  3. 335 gr φοινικοπυρηνέλαιο (25% επί των ελαίων)
  4. 196 gr καυστική σόδα
  5. 520 gr νερό
  6. 60 gr σκόνη θείου
  7. 1 κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο για άρωμα (~5ml)
Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες παρασκευής σαπουνιού με τη ψυχρή μέθοδο. Μόλις φτάσετε στο trace, προσθέστε τη σκόνη θείου και το αιθέριο έλαιο που επιλέξατε. Ανακατέψτε με το stick blender μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά σας και ρίξτε το στο καλούπι. Αφήστε το να σκληρύνει για 24 - 48 ώρες, ξεκαλουπώστε και κόψτε στα επιθυμητά μεγέθη. Αφήστε το να ωριμάσει για 6 - 8 εβδομάδες. Να θυμάστε πως το άρωμα είναι απαραίτητο στη συνταγή για να καλυφθεί η δυσάρεστη μυρωδιά του θείου.
Αυτή η συνταγή θα σας δώσει μεγάλη ποσότητα σαπουνιού, περίπου 10 - 12 μπάρες. Αν επιθυμείτε να παρασκευάσετε μικρότερη ποσότητα, μειώστε αναλογικά τις ποσότητες όλων των υλικών (έλαια, νερό, σόδα, σκόνη θείου και άρωμα). Η αναλογία καυστικής σόδας που δίνω θα μας δώσει υπερλίπανση 10%. Μη δοκιμάσετε με λιγότερη υπερλίπανση (πχ. 5%), θα σας καταξεράνει το δέρμα.
Καλή επιτυχία και καλή αποθεραπεία! 

9 σχόλια:

  1. καλησπερα..και τη σκονη θειου απο που την προμηθευομαστε;ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρώτησε το φαρμακοποιό σου. Θα έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα! με τη μεθοδο melt and pour δεν θα μπορουσαμε να το φτιαξουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από όσο γνωρίζω δε γίνεται με τη μέθοδο melt and pour.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα. Εχω σμηγματορροικη δερματιτιδα στα μαλλια και στο προσωπο. Το σαπουνι θα με βοηθησει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρτα Αλέξανδρε.
    Προσωπικά δε πιστεύω πως θα σε βλάψει μια δοκιμή. Για περισσότερες πληροφορίες όμως καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον δερματολόγο που σε παρακολουθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα. Εκτός από θείο εγώ που έχω σμηγματορροική δερματίτιδα έχω δει ότι με βοηθάει το συστατικό zinc pyrithione. Ξέρετε αν θα μπορούσα να βρω αυτό το συστατικό κάπου και να χρησιμοποιήσω αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα, στην θεραπεία της ποικιλόχρους πιτυρίασης θα μπορούσε να βοηθήσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF