Η "βρώμικη" πλευρά του σαπουνιού και η αντιβακτηριδιακή μόδα

Το σαπούνι φαίνεται να είναι μια αρκετά ειλικρινής εφεύρεση, με ξεκάθαρο ρόλο· το καθαρισμό. Στο κόσμο του σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες είδη σαπουνιού, για διαφορετικές χρήσεις. Για τα πιάτα, για το πλυντήριο, για το σπίτι, για το αυτοκίνητο, για το πάτωμα, για το δέρμα, για κανονικό δέρμα, για ευαίσθητο δέρμα, για μικτό δέρμα, για λιπαρό δέρμα και πάει λέγοντας.
Υπάρχουν επίσης αντιβακτηριδιακά σαπούνια, φυτικά σαπούνια, υποαλλεργικά σαπούνια, αγνά σαπούνια, συνθετικά σαπούνια κτλ. κτλ. κτλ. Σε γενικές γραμμές το σαπούνι είναι καλό πράγμα, αφού η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Αλλά μήπως το έχουμε παρακάνει με την απολύμανση;
Δυστυχώς πολλά από τα σαπούνια του εμπορίου, που χρησιμοποιούμε καθημερινά, είναι στη πραγματικότητα "σκληρά" απορρυπαντικά ή cocktail χημικών. Και ενώ το αγνό σαπούνι απομακρύνει απαλά ρύπους και λιπαρότητα, αυτά τα χημικά κατασκευάσματα απογυμνώνουν το δέρμα από κάθε λιπαρότητα, ακόμα και από αυτή που χρειάζεται φυσιολογικά να υπάρχει για να διατηρείται υγιές.
Ειδικά τα απορρυπαντικά πλυντηρίου δε περιέχουν ίχνος σαπουνιού, αλλά ένα μίγμα από χημικά. Διαβάστε την ετικέττα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με πολλά προϊόντα καθαρισμού σώματος. Το φυσικό σαπούνι είναι ευεργετικό για το δέρμα, αλλά η εμπορική του εκδοχή το αποξηραίνει ολοκληρωτικά. Για να μπούμε λοιπόν στις "βρώμικες" λεπτομέρειες του σαπουνιού.

Αντιβακτηριδιακό σαπούνι
Η τελευταία λέξη της μόδας στα σαπούνια. Σε αυτή τη μαζική "υστερία", με προϊόντα που σκοτώνουν το 99.9% των βακτηρίων, έχει συμβάλλει και η παγκόσμια τρομοκρατία σε σχέση με επικίνδυνους ιούς που εμφανίζονται κατά διαστήματα στο προσκήνιο, όπως αυτός της γρίπης των πουλερικών, των χοίρων, των κροκοδείλων και των δεινοσαύρων.

Βέβαια η προοπτική ενός σαπουνιού που σκοτώνει τα πάντα στο πέρασμα του μπορεί να φαίνεται ελκυστική στους γονείς μικρών παιδιών στα σπίτια των οποίων όταν θα αρρωστήσει ο ένας, παιδί ή ενήλικας, αρρωσταίνουν και όλοι οι υπόλοιποι του νοικοκυριού. Οι ετικέττες "kills 99.9% of germs" ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια σε όλα τα σχετικά προϊόντα, υγρά, σαπούνια, υγρά μαντηλάκια, spray κτλ. Παρά την ελκυστικότητα αυτών των προϊόντων πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση τους. Οι λόγοι;
  • Τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια περιέχουν μια μορφή αντιβιοτικού, που σκοτώνει τα βακτήρια. Δε κάνουν τίποτα όμως για τους ιούς. Μη ξεχνάτε οτί οι ιοί είναι ο κύριος λόγος που αγοράζετε αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Ή μάλλον έτσι σας έκαναν να νομίζετε.
  • Αφού σκοτώνουν το 99.9% των βακτηρίων, αυτό το 0.1% που απομένει είναι παθογόνο εξ'ορισμού, αφού μπορεί και αντιστέκεται στο "αντιβιοτικό" που περιέχει το σαπούνι. Έτσι, συμβάλλουμε ενεργά στη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών των βακτηριδίων, μιας και τα εκπαιδεύουμε καθημερινά να αντιστέκονται σε ισχυρές αντιβιοτικές ουσίες. Με την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, σε όλες τους τις μορφές, φτάσαμε να τρέμουμε στο άκουσμα πχ. του MRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus Aureus), ενός βακτηριδίου που κατάντησε πρακτικά αδύνατο να καταπολεμηθεί.
  • Το πιο κοινό συστατικό των αντιβακτηριδιακών προϊόντων είναι το Triclosan. Αυτό είναι μια επικίνδυνη χημική ένωση με αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική δράση, που μπαίνει σε πολλά προϊόντα φροντίδας και προσωπικής υγιεινής, όπως σαπούνια, οδοντόκρεμες, καθαριστικά, καλλυντικά και ρούχα (!).
Ο ισχυρισμός ότι τα προϊόντα που περιέχουν αυτό το συστατικό είναι ασφαλή και υγιεινά, είναι εντελώς παραπλανητικός. Συγκεντρώσεις του επικίνδυνου αυτού χημικού ανιχνεύονται πλέον στο αίμα, στα ούρα, ακόμα και στο μητρικό γάλα του ανθρώπου. Ενοχοποιείται για ορμονικές διαταραχές, μυοπάθεια, υπογονιμότητα, αποβολές εμβρύων και καρκίνο του δέρματος. Ακόμη η εκτεταμένη χρήση του συνδέεται με τη κατακόρυφη αύξηση των αλλεργιών στα παιδιά. Όταν το triclosan αντιδράσει με το χλώριο (που περιέχεται και αυτό σε πολλά προϊόντα καθαρισμού), δημιουργούνται επίκίνδυνες για την υγεία ενώσεις, όπως το χλωροφόρμιο. Τα μικρόβια που επιβιώνουν από το triclosan, αναπτύσσουν μηχανισμούς άμυνας που τα κάνουν πιο δυνατά και ανθεκτικά σε μελλοντική αναμέτρηση με αυτό.
  • Δεν είναι όλα τα βακτήρια κακά. Πολλά από αυτά, όπως τα προβιοτικά και οι γαλακτοβάκιλλοι, είναι απαραίτητα για τη καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια σκοτώνουν αδιακρίτως παθογόνα και ωφέλιμα βακτήρια.
  • Υπάρχουν έρευνες που έδειξαν πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε στείρο περιβάλλον, με υποχόνδριες μαμάδες, παρουσιάζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης αλλεργιών και άσθματος. Όλοι οι επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο παραδέχονται πως ο ανθρώπινος οργανισμός, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, επιβάλλεται να έρχεται σε επαφή με μικρόβια και μικροοργανισμούς, ώστε να αναπτύσσει φυσιολογικούς μηχανισμούς άμυνας. Δε σας προτείνω να αφήνετε τα παιδιά σας να κυλιούνται στις λάσπες καθημερινά, αλλά προς τι τόση υστερία; Περισσότερο κακό κάνετε στην υγεία του παιδιού σας, παρά καλό.
Μια έρευνα του FDA (US Food and Drug Administration) από εξειδικευμένους επιστήμονες του είδους που δημοσιεύθηκε το 2005 έδειξε, με 11 ψήφους υπέρ και 1 κατά, οτί τα σαπούνια με αντιβακτηριδιακή δράση είναι το ίδιο αποτελεσματικά στις λοιμώξεις, όσο και το πλύσιμο με απλό σαπούνι και νερό.

Αρωματικά σαπούνια
Σχεδόν όλα τα εμπορικά σαπούνια είναι αρωματισμένα τεχνητά, με χημικές ουσίες. Δεν υπάρχει αιθέριο έλαιο Άλπεων, πράσινο μήλο ή ρόδι. Αυτά τα αρώματα παρασκευάζονται αποκλειστικά και μόνο στο εργαστήριο.
Προέρχονται από χημικές ουσίες, με συστατικά αμφιβόλου προελεύσεως. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί έχουν αυξηθεί οι ανάγκες σας σε ενυδατικά προϊόντα, όπως ενυδατικά αφρόλουτρα και lotion; Πέρα από το γεγονός οτί πολλοί άνθρωποι έχουν ξηρή επιδερμίδα, από τη φύση τους ή λόγω του τρόπου ζωής ή του επαγγέλματος τους, τα περισσότερα σαπούνια του εμπορίου δεν περιέχουν γλυκερίνη, που είναι η φυσική ενυδατική ουσία του σαπουνιού και παράγεται κατά την αντίδραση της σαπωνοποίησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σαπούνι αντί να ενυδατώνει, όπως θα έπρεπε φυσιολογικά να γίνεται, να απορροφά υγρασία από το δέρμα και να το ξεραίνει.
Και ενώ πιστεύουμε ακράδαντα οτί φροντίζουμε το δέρμα μας με το νέο μας σαπούνι με εκχύλισμα αγγουριού και παπάγιας, στη πραγματικότητα το αποστερούμε από το πολύτιμο φυσικό σμήγμα και το εκθέτουμε σε πάσης φύσεως χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στο σαπούνι αυτό. Ο μέσος άνθρωπος εκτίθεται σε 100 διαφορετικές χημικές ουσίες, πριν ακόμα βγει από το μπάνιο του κάθε πρωί. Γιατί το κάνουμε αυτό στο σώμα μας;
Δεν υπάρχει καλύτερο σαπούνι από το σπιτικό. Και αυτό δε θα το βρείτε στα supermarket. Μάθετε να το φτιάχνετε στο σπίτι σας, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που σας παραθέτω εδώ. Αν πάλι δε μπορείτε ή δε θέλετε να το φτιάξετε μόνοι σας, υπάρχουν πολλές εγχώριες επιχειρήσεις και e-shop που το πουλάνε έτοιμο. Είναι πραγματική επένδυση.

Απορρυπαντικό πλυντηρίου
Η παρασκευή σπιτικού απορρυπαντικού πλυντηρίου είναι πραγματικά γελοία υπόθεση. Όπως προανέφερα, μια μικρή ανάγνωση της ετικέττας του απορρυπαντικού που χρησιμοποιείτε μέχρι σήμερα, θα σας κατατοπίσει σχετικά με τα χημικά με τα οποία πλένετε τα ρούχα σας (που ακουμπάνε καθημερινά πάνω σας και εισπνέετε τα αρώματα τους). Ακόμα και τα πολυδιαφημισμένα οικολογικά απορρυπαντικά, δεν είναι και τόσο οικολογικά, ούτε καν φιλικά προς τα ρούχα και το δέρμα σας. Διαβάστε αναλυτικά πως μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό απορρυπαντικό. Όσο για τη καθαριστική του δύναμη; Θα εκπλαγείτε!

Συμπέρασμα
Μια καλή στρατηγική για την αντιμετώπιση των ασθενειών και λοιμώξεων και τη διαφύλαξη της μελλοντικής σας υγείας, για εσάς και τα παιδιά σας, είναι να φροντίσετε να τρέφεστε υγιεινά, με διατροφή πλούσια σε προβιοτικά και να αφήνετε τα παιδιά σας να εκτίθενται σε μικρόβια, πχ. να παίζουν στο χώμα. Για το πλύσιμο των χεριών να χρησιμοποιείται αγνό, πράσινο σαπούνι, ιδανικά αν το φτιάχνετε μόνοι σας. Για τα ρούχα, το ίδιο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το απορρυπαντικό πιάτων. Δεν είναι λύση η χρήση χημικών και αντιβιοτικών σε καθημερινή βάση. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες, που σημειωτέον θα σας γλυτώσουν από πολλά περιττά έξοδα, θα σας γλυτώσουν και από ασθένειες τόσο στο άμεσο, όσο και στο απώτερο μέλλον. Η γη δεν είναι αποστειρωμένη, τελεία και παύλα. Μη πάτε κόντρα στη φύση σας, γιατί μια μέρα θα σας εκδικηθεί.

5 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό άρθρο!!!
    Πολλά-πολλά συγχαρητήρια!!!

    Σωκράτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πράσινο σαπούνι δεν είναι κοντά στο σπιτικό?
    Έχει γλυκερίνη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα αυτά που γραφετεειναι η πραγματικότητα μπράβο σας.Εγώ φτιαχνω δικό μου σαπούνι με ελαιόλαδο. Και τα αποριπαντικα μου επεισης και το κρεμοσαπονο με φυτική γλικερινη.Τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF