Παστίλιες για το λαιμό

Χειμώνας. Όμορφη εποχή για πολλούς, άσχημη για μερικούς άλλους. Οι πρώτοι χαίρονται τις χειμερινές εξορμήσεις, το χιόνι και το χουχούλιασμα κάτω από τα σκεπάσματα. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν αυτοί που κυκλοφορούν τη μισή εποχή άρρωστοι, με βήχα και καταρροή.


Αν ανήκετε και εσείς στη δεύτερη κατηγορία και κάθε χειμώνα πληρώνετε στο φαρμακοποιό το βάρος σας σε χρυσάφι, για σιρόπια και παστίλιες για το βήχα, είναι καιρός να μάθετε να τα φτιάχνετε στο σπίτι. Σπιτικό σιρόπι μάθαμε να φτιάχνουμε σε αυτό το άρθρο, τώρα είναι καιρός να μάθουμε να φτιάχνουμε παστίλιες. Η διαδικασία δε παίρνει παραπάνω από 10 λεπτά, τα υλικά είναι αγνά και τα επιλέγετε εσείς.
Μια τυπική Halls με γεύση μέντα περιέχει:
Active ingredient: Menthol 9,4 mg, Inactive ingredients: acesulfame potassium, aspartame, beta carotene, FD&C blue no. 1, flavors, isomalt, sodium carboxymethylcellulose, soy lecithin, water
Όπως είναι εύκολα κατανοητό, από την απλή ανάγνωση των συστατικών της Halls, το ενεργό συστατικό είναι η μενθόλη και όλα τα υπόλοιπα ρυθμίζουν το χρώμα, την υφή και τη γεύση.
Θα χρειαστείτε:
  1. 1 κούπα οργανική ζάχαρη
  2. κούπας οργανικό μέλι
  3. 1½ κούπα νερό
  4. Βότανα της επιλογής σας
  5. Φυσική χρωστική ή χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
  6. Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
1. Φτιάξτε ένα δυνατό αφέψημα από τα βότανα της επιλογής σας με τη 1½ κούπα νερό και σουρώστε το. Καλές επιλογές είναι η μέντα, το ginseng, η πιπερόριζα (ginger), το θυμάρι, ο γλυκάνισος και ο ευκάλυπτος. Περισσότερες πληροφορίες για το χειρισμό των βοτάνων και τη προετοιμασία τους εδώ.
2. Αναμίξτε τη ζάχαρη, το μέλι και το αφέψημα που φτιάξατε σε ένα κατσαρολάκι.
3. Βάλτε το σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε το μίγμα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
4. Συνεχίστε το μαγείρεμα, χωρίς να ανακατεύετε αυτή τη φορά, μέχρι να αρχίζει το μίγμα να πήζει και να κρυσταλλώνει. Ουσιαστικά φτιάχνουμε καραμέλα, μόνο που προσθέτουμε και έγχυμα από βότανα. Μεγάλη προσοχή να μη σας πιτσιλίσει το μίγμα γιατί καίει πολύ άσχημα.
5. Χαμηλώστε τη φωτιά και απομακρύνετε τους κρυστάλλους που σχηματίζονται στα τοιχώματα της κατσαρόλας με ένα υγρό πανί. Αν δε το κάνετε θα καούν και θα δώσουν άσχημη γεύση στις παστίλιες.
6. Αφαιρέστε το από τη φωτιά μετά από μερικά λεπτά. Προσθέστε χρώμα αν επιθυμείτε. Αν δε θέλετε να βάλετε χρώμα ζαχαροπλαστικής, δοκιμάστε λίγο saffron ή σκόνη κακάο.
7. Πάρτε ένα κουτάλι και ρίξτε με την άκρη του μεγάλες σταγόνες (drops) πάνω σε μια λαδόκολλα. Επίσης μπορείτε να ρίξετε όλο το μίγμα σε ένα ταψί επενδεδυμένο με λαδόκολλα και όσο θα κρυώνει, αλλά θα είναι ακόμα μαλακό, χαράξτε το σε μικρά καρέ με τη μύτη ενός μαχαιριού. Έτσι θα μπορέσετε μετά να το σπάσετε σε κομμάτια. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, σαν καλούπι, παγοθήκες από σιλικόνη και ακόμα καλύτερα αν έχουν και σχέδια.
8. Αφήστε τις παστίλιες να κρυώσουν τελείως και έπειτα, με τη βοήθεια λίγης ζάχαρης άχνης για να μη κολλάνε στα χέρια σας, τυλίξτε τις σε κομματάκια λαδόκολλας ή σε ζελατίνα.




Σημειώσεις
  • Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάχνετε παστίλιες ή καραμέλες και για τα παιδιά σας, με ή χωρίς βότανα. Δεν επικροτώ τη λήψη ζάχαρης σε καμία περίπτωση αλλά από τις βιομηχανοποιημένες καραμέλες, προτιμώ χίλιες φορές αυτές.
  • Αν δε νιώθετε έτοιμοι να φτιάξετε καραμέλες με το "μάτι", χρησιμοποιήστε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής. Αυτό θα σας υποδείξει με βεβαιότητα το πότε θα είναι έτοιμο το μίγμα. Η καραμέλα είναι έτοιμη όταν φτάσει τους 158-160°C. Γύρω στους 150-152°C ρίχνουμε μερικές σταγόνες χυμό λεμόνι, το οποίο διασπά τα σάκχαρα και λειτουργεί σα λιπαντικό, με αποτέλεσμα να κάνει την καραμέλα πιο μαλακή.
 

3 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμη συνταγή, όπως και αυτή για το σιρόπι. Πάνω στην ώρα και οι δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε να σε είχα μυριστεί!! Χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θελησα να κανω τις καραμελες με λεμονι!!αλλα δεν εσφιξαν καθολου..εκ των υστερων διαβασα οτι το λεμονι τις μαλακωνει!τι αλλο μπορω να χρησιμοποιησω για τωρα το καλοκαιρι;θελω μια ελαφρια γευση κ δεν ξερω τι...ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF