Ερωταποκρίσεις σχετικά με τη παρασκευή σπιτικού τυριού

Παρακάτω θα προσπαθήσω να απαντήσω συνοπτικά σε μερικά βασικά ερωτήματα που μπορεί να δημιουργηθούν σε κάποιον, που σκοπεύει να ασχοληθεί με τη τυροκομία για πρώτη φορά.

Είναι δύσκολη η παρασκευή σπιτικού τυριού; 
Η οικιακή τυροκομία, σαν χόμπι, δεν είναι κάτι δύσκολο να το μάθει κανείς. Αν ξεκινήσετε με αργά βήματα και παρασκευάζετε μικρές παρτίδες κάθε φορά, θα μάθετε τα μικρά μυστικά και τα κόλπα πιο εύκολα. Είναι αναγκαίο να διαβάζετε και να κατανοείτε τις οδηγίες μιας συνταγής, πριν προχωρήσετε στην εκτέλεση της. Η τυροκομία είναι μια ενασχόληση όπου η εμπειρία κάνει τη διαφορά και αυτή δεν αποκτιέται αν δεν αποφασίσετε σηκώσετε τα μανίκια. 

Πόσο κοστίζει το ξεκίνημα;
Πρακτικά ελάχιστα χρήματα. Οι περισσότερες κουζίνες διαθέτουν τα απαραίτητα για να ξεκινήσουμε να τυροκομούμε. Ίσως χρειαστεί να εξοπλιστείτε με ένα καλό βιβλίο οικιακής τυροκομίας ή έστω να βρείτε μια καλή και αξιόπιστη πηγή στο internet, που θα σας παρέχει σωστές συνταγές, σε περίπτωση που δεν έχετε τη γιαγιά στο χωριό να σας τα δείξει από πρώτο χέρι. Αναλυτικές πληροφορίες για τον αναγκαίο εξοπλισμό θα βρείτε εδώ, ενώ βασικές πληροφορίες για τις πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσετε θα βρείτε εδώ.


Μπορώ να παρακολουθήσω κάποιο σεμινάριο;
Αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο. Υπάρχουν συγκεκριμένοι φορείς ανά την Ελλάδα που διοργανώνουν και παρέχουν σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου και της οικιακής τυροκομίας. Μια καλή πηγή αναζήτησης σεμιναρίων είναι το semifind.gr. Ισως κάτι να υπάρχει ή να αναμένεται κοντά στη περιοχή που κατοικείτε.

Πόσο χρόνο παίρνει η διαδικασία;
Ανάλογα πάντα με τη συνταγή, οι βασικές διαδικασίες παίρνουν 3-6 ώρες. Ο χρόνος αυτός είναι μοιρασμένος ανάμεσα στη θέρμανση του γάλακτος και την αναμονή για να δράσουν τα βακτήρια και η πυτιά. Μοιάζει πολύ με το μαγείρεμα, αλλά μόλις το μίγμα μπει στο καλούπι, όλα εξαρτώνται από το χρόνο ωρίμανσης.


Που αποθηκεύω το τυρί κατά το διάστημα της ωρίμανσης;
Για τα περισσότερα τυριά το ψυγείο είναι ο φυσικός χώρος στον οποίο αφήνονται να ωριμάσουν. Μετά από μερικές παρτίδες και εφ'όσον είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε νέες συνταγές ή, γιατί όχι, να το κάνετε και μικρή επιχείρηση ίσως χρειαστεί να επενδύσετε σε ένα επιπλέον ψυγείο με θερμοστάτη, ώστε να ελέγχετε τις συνθήκες υγρασίας-θερμοκρασίας κατά τη περίοδο της ωρίμανσης.

Πότε είναι ασφαλές να φάω το τυρί που έφτιαξα;
Αυτό εξαρτάται από το είδος του τυριού που φτιάξατε και από το γάλα που μεταχειριστήκατε. Παραδείγματος χάριν το τυρί από κατσικίσιο γάλα, η mozzarella και η ricotta μπορούν να φαγωθούν ακόμα και την επόμενη ημέρα. Άλλα τυριά απαιτούν χρόνο ωρίμανσης για να είναι έτοιμα τόσο από άποψη γεύσης αλλά και ασφάλειας. Ο χρόνος αυτός μπορεί να ποικίλει από 30-50 ημέρες μέχρι και μερικούς μήνες.


Για πόσο καιρό θα διατηρηθεί το τυρί που έφτιαξα;
Τα σκληρά τυριά έχουν διάρκεια ζωής μέχρι και ένα χρόνο. Τα φρέσκα τυριά  θα ζήσουν, αν βέβαια αντισταθείτε στο πειρασμό να τα φάτε, για 1-2 εβδομάδες μέσα στο ψυγείο σας.

2 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΓΡΑΜΜΕΝΟ!!!! ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ -ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ- ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ..ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΩ..ΕΣΥ ΠΟΙΟ ΓΑΛΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΥΡΙΟΥ??? ΤΟ ΧΛΩΡΙΟΥΧΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγώ παιδάκι της πόλης είμαι, μην ανησυχείς!
    Για γάλα σίγουρα θα δοκιμάσεις με φρέσκο (όχι μακράς διάρκειας) και προτίμησε από μικρές γαλακτοβιομηχανίες. Για τα υπόλοιπα που ρωτάς θα χρειαστεί να κάνεις μια έρευνα μόνη σου στο net. Δε γνωρίζω τι γίνεται στην Αθήνα και ποιός πουλάει είδη τυροκομίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF