Τροφές που προάγουν την υγεία του ήπατος

Το ήπαρ είναι το όργανο του σώματος που είναι υπεύθυνο για τις πολυάριθμες μεταβολικές δραστηριότητες του οργανισμού. Είναι ένα από τα ζωτικότερης σημασίας όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.
Χρειαζόμαστε καθημερινά πληθώρα θρεπτικών στοιχείων για να το διατηρήσουμε υγιές και σε καλή κατάσταση, ώστε να μη μας "αφήσει" πριν την ώρα του.

Τι δεν πρέπει;
Αν θέλετε να επικεντρωθείτε σε μια διατροφή που προάγει την υγεία του ήπατος, πρέπει να διαγράψετε τα μη-οργανικής προέλευσης τρόφιμα από τη διατροφή σας, ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα πρόσληψης τοξικών γεωργικών εντομοκτόνων και λιπασμάτων. Σε αυτή τη λογική κινείται και η ιδέα της μείωσης της κατανάλωσης του αλκοόλ. Αυτή η αλλαγή στη στάση σας θα δώσει ανάσα πνοής στο συκωτάκι σας και, κατ'επέκταση, σε όλο τον οργανισμό σας αφού το ήπαρ αναγκάζεται να αναβάλλει τις υπόλοιπες μεταβολικές λειτουργίες όταν πρέπει να ασχοληθεί με το μεταβολισμό του αλκοόλ.
Τα τηγανητά και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε "κακά", υδρογονωμένα λιπαρά επίσης συμπεριφέρονται άσχημα στο ήπαρ σας. Υπάρχει ένα όριο μέχρι το οποίο μπορεί το ήπαρ να μεταβολίσει αυτά τα λίπη, χωρίς να αναστείλει τις υπόλοιπες λειτουργίες του. Με απλά λόγια, αν καταναλώνετε συχνά τροφές με λιπαρά, δεν επιβαρρύνετε μόνο το βάρος σας αλλά και το ήπαρ. Το κορεσμένο λίπος αντίθετα προστατεύει το ήπαρ σας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τι πρέπει;
Υπάρχουν τροφές που βοηθούν το ήπαρ να αποτοξινώνεται από τα χημικά που το βομβαρδίζουν καθημερινά. Σε γενικές γραμμές, αν κάναμε μια λίστα με τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε για να έχουμε ένα υγιές συκώτι, τα φρούτα και τα λαχανικά θα ήταν στη κορυφή, μιας και περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά που συμμετέχουν στην αποτοξίνωση του ήπατος. Τα μήλα, ο μαϊντανός, τα παντζάρια, το γαιδουράγκαθο, τα πικρά χόρτα, το ταραξάκο και η αγκινάρα, πρέπει να είναι ψηλά στις προτιμήσεις σας.
Έπονται οι τροφές που περιέχουν θείο. Οι χημικές ενώσεις θείου είναι αυτές που βοηθούν το ήπαρ να μεταβολίζει τα φάρμακα, τα εντομοκτόνα και άλλες περιβαλλοντικές τοξίνες. Οι τροφές που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία είναι το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια βρυξελλών, το σέσκουλο και ο κρόκος του αυγού. Το τελευταίο πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ, 2-4 κρόκοι την εβδομάδα είναι ανεκτή ποσότητα για ένα υγιές άτομο, εκτός αν υπάρχει η αντένδειξη της υπερχοληστεριναιμίας. Περισσότερες πληροφορίες για το θείο εδώ.
Για να υποστηρίξετε την ανοσοποιητική λειτουργία του ήπατος οφείλετε να καταναλώνετε και μερικά μπαχαρικά. Κορυφαία θεωρούνται η κανέλα, ο κουρκουμάς, το astragalus και η γλυκόριζα.

Γενικές συμβουλές
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ηπατολογικό Οργανισμό (American Liver Foundation) υπάρχουν μερικοί επιπλέον τρόποι για να διατηρήσετε το ήπαρ σε καλή κατάσταση για όλη τη ζωή σας.


Πρέπει να διατρέφεστε με ευρεία γκάμα τροφών από όλες τις διατροφικές ομάδες, σε σωστές αναλογίες. Μειώστε τα τηγανητά και τα κακά λιπαρά, τα καπνιστά, παστά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Μειώστε το υπερβολικό αλάτι ή τουλάχιστον δοκιμάστε το φαγητό σας πριν προσθέσετε extra αλάτι. Δοκιμάστε άλλους τρόπους να δώσετε ένταση στο φαγητό σας όπως λεμόνι, ξύδι, πιπέρι, μουστάρδα ή άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας. Αυξήστε τη πρόσληψη τροφών πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, αρτοπαρασκευές με ολικής άλεσης αλεύρι, αναποφλοίωτο ρύζι και ολικής άλεσης δημητριακά. Τα γλυκά, τα snack και τα αναψυκτικά είναι θερμιδογόνα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε γλυκαντικές και κακής ποιότητας λιπαρές ύλες που επιβαρρύνουν το ήπαρ. Μπορείτε να ζήσετε και χωρίς αυτά.
Διατηρήστε το βάρος σας σταθερό, όσο γίνεται, για περισσότερο χρονικό διάστημα. Ακόμα και οι λίθοι της χοληδόχου κύστης μπορεί να προληφθούν αν κάνετε αυτές τις ευεργετικές αλλαγές στη διατροφή σας.

1 σχόλιο:

  1. καλησπέρα και χρόνια πολλά.

    Προτείνω αναθεώρηση του άρθρου σε σχέση με τα αυγά και το αλάτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF