Βασικές κατηγορίες χορτοφαγίας



"I'm a level 5 vegan. I don't eat anything that casts a shadow."
~Matt Groening

Vegetarianism (Χορτοφαγία)
Είναι η πιο βασική μορφή χορτοφαγίας. Το διαιτολόγιο της αποκλείει τη θανάτωση κάθε μορφής ζωής ώστε να αποτελέσει η σάρκα του τροφή στο πιάτο του εκάστοτε χορτοφάγου. Δε διευκρινίζεται αν το άτομο επιλέγει να τρώει προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως γάλα, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Lacto-Vegetarianism (Γαλακτοφαγία)
Με αυτό τον όρο αποκαλούμε τη χορτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει τη κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ovo-Vegetarianism (Αυγοφαγία)
Είναι η χορτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει την κατανάλωση αυγών.
Σημείωση: οι δύο παραπάνω κατηγορίες μπορεί να συνδυάζονται μεταξύ τους. Μπορεί δηλαδή να έχουμε Lacto-Ovo-Vegetarianism, δηλαδή κάποιον που καταναλώνει γαλακτοκομικά και αυγά μαζί.

Pesco-Vegetarianism ή Pescetarianism (Ψαροφαγία)
Χορτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει τη κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών. Είναι μια ακραία εκδοχή της Μεσογειακής διατροφής.

Pollo-Vegetarianism ή Pollotarianism (Πουλεροφαγία)
Χορτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει τη κατανάλωση πουλερικών. Ουσιαστικά αυτό το είδος "χορτοφαγίας" δηλώνει αποχή από το κόκκινο κρέας (τετράποδα ζώα). Είναι γνωστή και σαν ημιχορτοφαγία. Οι vegans δε θεωρούν αυτούς που ακολουθούν την ημιχορτοφαγία οτί είναι πραγματικά χορτοφάγοι.

Veganism (Αυστηρή φυτοφαγία)
Είναι η πιο extreme εκδοχή της χορτοφαγίας. Ο vegan απέχει από όλες τις τροφές που προέρχονται ή παράγονται από τα ζώα. Δε θα βρείτε στο πιάτο του κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, γάλα, τυρί ή βούτυρο. Μερικοί απέχουν και από τρόφιμα όπως το μέλι, γιατί είναι ζωικής προέλευσης. Επίσης δε φοράνε γούνα, δέρμα, μετάξι και μαλλί και δεν χρησιμοποιούν σαπούνια και καλλυντικά προϊόντα που έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά πάνω σε πειραματόζωα. Οι vegans θεωρούν τη διατροφή τους τρόπο ζωής και πολιτική δήλωση.


Fruitarianism (Φρουτοφαγία)
Πρόκειται για υποκατηγορία της χορτοφαγίας. Οι εκπρόσωποι της καταναλώνουν μόνο φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και άλλα φυτικά προϊόντα που μπορούν να μαζευτούν χωρίς να βλάψουν τα φυτά. Με λίγα λόγια τρώνε ότι πέφτει από τα φυτά και όχι τα ίδια τα φυτά.

Liquidarianism
Μια σπάνια διαιτητική φιλοσοφία της οποίας οι θιασώτες καταναλώνουν μόνο φρούτα και λαχανικά σε υγρή μορφή. Δηλαδή χυμούς. Κάτι δηλαδή σαν την "αποτοξίνωση" που κάνουμε όταν πηγαίνουμε για πρώτη φορά στο διαιτολόγο, μόνο που αυτοί το κάνουν συνέχεια. Πολλοί λίγοι επιτυγχάνουν να διατηρήσουν αυτό το μοντέλο διατροφής για πολύ καιρό.

Ωμοφαγία (Raw foodism ή Raw veganism)
Οι ωμοφάγοι καταναλώνουν τα τρόφιμα τους ωμά, χωρίς δηλαδή να έχουν μαγειρευτεί. Για να το επιτύχουν αυτό συχνά χρειάζεται να μουλιάσουν τους σπόρους και τους καρπούς σε νερό ώστε να μαλακώσουν. Υπάρχουν μερικοί ωμοφάγοι που δε μένουν μόνο στη χορτοφαγία, αλλά καταναλώνουν και τις ζωικές τροφές ωμές, όπως το κρέας και τα αυγά.
 
Macrobiotics (Μακροβιοτική διατροφή)
Οι οπαδοί αυτού του τύπου χορτοφαγίας καταναλώνουν μόνο τρόφιμα που παράγονται σε τοπικό επίπεδο και κυρίως αυτά που είναι στην "εποχή τους". Δεν περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα διατροφής τους τρόφιμα που υπόκεινται σε επεξεργασία, όπως ζάχαρη και έλαια. Αποκλείουν επίσης, πέρα από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα τρόφιμα που προέρχονται από την οικογένεια των Solanaceae, όπως πατάτες, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και καφές, γιατί τα θεωρούν κατά κάποιο τρόπο δηλητηριώδη.

Credits: macrobiotics.co.uk, vegetarian.about.com

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος4/4/14 20:46

    συγχαρητήρια!!
    χαίρομαι, και απολαμβάνω να σας διαβάζω
    είστε πολύ σπουδαίος άνθρωπος ειδικά σ΄αυτούς τους μίζερους καιρούς αξιολογείται πολύ αυτή η προσφορά γνώσεων.
    να είστε καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF