Χειροποίητο εντομοαπωθητικό spray
Σε λίγο καιρό από τώρα οι λατρεμένοι μας ανωφελείς κώνωπες και φλεβοτόμοι θα κάνουν τη θριαμβευτική επανεμφάνιση τους και εγώ σας θέλω έτοιμους να τους αντιμετωπίσετε, όπως πάντα, με φυσικούς τρόπους.
Όπως συμβαίνει και με όλα τα υπόλοιπα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, η παρασκευή εντομοαπωθητικού spray στο σπίτι είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Θα σας δώσω συνταγές σε μερικές παραλλαγές, ώστε να διαλέξετε ποιά σας ταιριάζει καλύτερα.
Ας γνωρίσουμε πρώτα το DEET
Είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα και αποτελεσματικά συστατικά των συμβατικών εντομοαπωθητικών. Η δουλειά του είναι να απωθεί και όχι να σκοτώνει τα έντομα. Η χημική ονομασία του είναι N-διαιθυλο-3-μεθυλμπενζαμίδη (N-Diethyl-m-toluamide). Παρόλο που η συγκεκριμένη ουσία είναι εγκεκριμένη από όλους τους φορείς του κόσμου ως ασφαλής για τον άνθρωπο, είναι ερεθιστική για τους οφθαλμούς και το δέρμα. Έχει συνδεθεί με νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές.
Το DEET είναι τοξικό για το περιβάλλον, τα ύδατα, τους υδρόβιους οργανισμούς και τα πουλιά. Τέλος να σημειωθεί πως ανιχνεύεται σχεδόν στο 75% των πηγών νερού των ΗΠΑ. Δε πρέπει να το ψεκάζετε πάνω σε ανοικτό δέρμα ή κάτω από τα ρούχα και θα πρέπει να πλένεστε πριν από κάθε επόμενη εφαρμογή. Επίσης απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε μωρά κάτω των 2 μηνών. Εγώ θα έλεγα να μη το χρησιμοποιείτε ακόμα και σε μεγαλύτερα παιδιά. Καλύτερα να μη το χρησιμοποιείτε γενικά.
Εντομοαπωθητικό με αιθέρια έλαια
Η παρακάτω συνταγή είναι πολύ εύκολη, παίρνει δύο λεπτά της ώρας να ετοιμαστεί και βασίζεται στη χρήση αιθερίων ελαίων.
Θα χρειαστείτε:
- Ανθόνερο αμαμελίδας
- Αποσταγμένο ή βρασμένο νερό
- ½ κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη
- Αιθέριο έλαιο (Διαλέξτε ανάμεσα σε σιτρονέλλα, γαρυφαλλέλαιο, λεμονόχορτο, tea tree, ευκάλυπτο, κέδρο, λεβάντα, μέντα, cajeput)
- Μπουκαλάκι spray 250 ml
Tips για τα αιθέρια έλαια: Μπορείτε να κάνετε συνδυασμούς από τα παραπάνω χωρίς περιορισμό. Όσο περισσότερο αιθέριο έλαιο προσθέσετε, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι. Μην υπερβείτε όμως τις 50 σταγόνες για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς του δέρματος.Να το ανακινείτε πάντα πριν από κάθε χρήση.
Εντομοαπωθητικό με αποξηραμένα βότανα
Εδώ δε θα χρησιμοποιήσουμε αιθέρια έλαια. Η παραλλαγή αυτή είναι κατάλληλη για αυτούς που έχουν αλλεργίες σε αυτά.
Θα χρειαστείτε:
- Αποσταγμένο νερό
- Ανθόνερο αμαμελίδας ή αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα 95°)
- Αποξηραμένα βότανα (Διαλέξτε ανάμεσα σε μέντα, δυόσμο, σιτρονέλλα, λεμονόχορτο, μαγιοβότανο, λεβάντα)
- 2 καρφάκια γαρύφαλλο
- Μπουκαλάκι spray
Σουρώστε τα βότανα με ένα σουρωτήρι ή φίλτρο του καφέ. Φροντίστε στο τέλος να σας έχει απομείνει 1 ολόκληρη κούπα εγχύματος.
Αναμίξτε το έγχυμα που φτιάξατε με 1 κούπα ανθόνερο αμαμελίδας ή οινόπνευμα. Βάλτε το μίγμα σε ένα μπουκάλι spray και ανακινείστε καλά. Είναι έτοιμο.
Ισχυρό εντομοαπωθητικό
Προειδοποίηση: Το εντομοαπωθητικό αυτό μυρίζει έντονα όταν είναι υγρό. Η μυρωδιά φεύγει σταδιακά μόλις στεγνώσει.Είναι ένα πραγματικά αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό, ακόμα και σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με τα κουνούπια και τις σκνίπες. Επίσης η παρασκευή του δε κοστίζει σχεδόν τίποτα και πιθανόν τα συστατικά του να υπάρχουν ήδη στη κουζίνα σας.
Θα χρειαστείτε:
- 500 ml μηλόξυδο
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο φασκόμηλο
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο δενδρολίβανο
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη λεβάντα
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη μέντα
- Βάζο με καπάκι
Μόλις περάσει ο χρόνος που απαιτείται σουρώστε το μίγμα και διατηρείτε το στο ψυγείο. Κάθε φορά που θα θέλετε να το χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να το αραιώνετε, σε αναλογία 1:1 με αποσταγμένο νερό. Μετά την αραίωση το βάζετε σε μπουκάλι spray και το ψεκάζετε στο δέρμα σας.
Όπως καταλαβαίνετε η παραπάνω συνταγή θα σας βγάλει σχεδόν όλο το καλοκαίρι. Επιπλέον το συγκεκριμένο μίγμα προσφέρει και αντισηπτικές - αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Δε θα σας πρότεινα να ψεκαστείτε με το συγκεκριμένο εντομοαπωθητικό πριν βγείτε για ποτό, μια ρομαντική καλοκαιρινή νύχτα με τον καλό σας. Το παραπάνω εντομοαπωθητικό είναι προορισμένο για ζόρικες καταστάσεις πχ. camping, διαμονή ή πεζοπορία κοντά σε ελώδεις περιοχές κτλ. Για μια πιο light έκδοχη προτιμήστε ένα από τα προηγούμενα.
Credits: wikipedia.org, wellnessmama.com, wisebread.com
Καλημέρα! Δεν παύεις να με εκπλήσσεις ευχάριστα κάθε μέρα με τα θέματα σου!!! Ερώτηση: για κατοικίδια (σκυλια)θα μπορούσαμε να χρησιμοποιησουμε κάποιο απο τα παραπάνω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή και εύστοχη η ερώτηση σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τελευταίο με το ξύδι σίγουρα όχι.
Αλλά για να μη σε πάρω στο λαιμό μου, καλύτερα θα ήταν να ρωτήσεις έναν κτηνίατρο που ίσως (λέω ίσως) ξέρει να σε κατατοπίσει καλύτερα. Εγώ πάντως δηλώνω άγνοια (το ομολογώ)! Καλή συνέχεια!
καλησπερα σε μωρα ποιο θα μπορουσα να χρησιμοποιησω?
ΑπάντησηΔιαγραφήκαληπσερα κ παλι..για τα μωρα ποιο ενδυκνειται;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα μωρά, ιδίως τα μικρά, πρέπει να αποφεύγονται τα αιθέρια έλαια. Επιλέξτε το δεύτερο με τα βότανα και αποφύγετε το οινόπνευμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήkalhmera κ ευχαριστουμε..εγω ετοιμαζω το δευτερο με τα βοτανα κ το μηλοξυδο για το 5 μηνων μωρο μου...αν αντεξω βεβαια τη μυρωδια!!χχ
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα !
ΑπάντησηΔιαγραφήερωτησούλα: θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάτι άλλο εναλλακτικά του ανθόνερου αμαμελίδας;
κάτι που να μπορώ να το φτιάξω μόνη μου για παράδειγμα ή να είναι πιο εύκολα προσβάσιμο;
Δεν έχω κάτι άλλο να σου προτείνω. Δεν έχω επιχειρήσει να φτιάξω το ανθόνερο και δε γνωρίζω πως γίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφή