Σπιτική μαγιονέζα

Γιατί να την αγοράζετε και να μη τη φτιάξετε; Η μαγιονέζα του εμπορίου είναι μια εύκολη και οικονομική λύση, περιέχει όμως αμφίβολα συστατικά όπως σογιέλαια και άλλα φυτικά λίπη χείριστης ποιότητας ή ακόμα και μεταλλαγμένα.


Η σπιτική από την άλλη δε συγκρίνεται σε ποιότητα και γεύση. Είναι πανεύκολη και γίνεται μέσα σε 5 λεπτά.
Θα χρειαστείτε:
  1. 4 κρόκους αυγού
  2. 1 κουταλιά της σούπας φυσικό χυμό λεμονιού
  3. 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα απλή ή Dijon
  4. κούπας καλό ελαιόλαδο
  5. κούπας άλλο φυτικό λάδι (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λάδι καρύδας κτλ.)
  6. Αλάτι και πιπέρι
Το μυστικό στη παρασκευή σπιτικής μαγιονέζας είναι η θερμοκρασία. Όλα τα υλικά αλλά και τα δοχεία πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Μη χρησιμοποιείτε μεταλλικό δοχείο για την ανάμιξη γιατί είναι ψυχρό υλικό και μπορεί να κόψει τη μαγιονέζα, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας.
Χωρίστε τα αυγά και βάλτε τους κρόκους σε ένα μπωλ. Χτυπήστε τους με αυγοδάρτη ή mixer για 1 λεπτό να αφρατέψουν.


Προσθέστε τη μουστάρδα και τα μπαχαρικά και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
Με αργό ρυθμό προσθέτετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε διαρκώς. Αν χρησιμοποιείτε mixer βάλτε το σε σχετικά χαμηλή ταχύτητα.

Το λάδι δε χρειάζεται να πέφτει σταγόνα-σταγόνα, αλλά να έχει μια μικρή και σταθερή ροή (ροή κλωστής όπως την ονομάζουν). Όσο πιο αργά προσθέσουμε το λάδι τόσο καλύτερα θα δέσει η μαγιονέζα.
Μόλις ενσωματωθεί το ελαιόλαδο προσθέστε με τον ίδιο ρυθμό το άλλο φυτικό λάδι.


Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάστε τη μήπως χρειάζεται να προσθέσετε περισσότερο.
Στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά. Το λεμόνι θα αραιώσει ελαφρώς το μίγμα σας.


Σημειώσεις
Η μαγιονέζα θα διατηρηθεί στη συντήρηση του ψυγείου για 5 ημέρες περίπου.
Αν σας βγει νερουλή πιθανόν να χρειάζεται λίγο λάδι παραπάνω. Το λάδι είναι αυτό που πήζει τη μαγιονέζα.
Αν θέλετε μπορείτε να τη φτιάξετε μόνο με ελαιόλαδο. Σημειώστε όμως οτί θα είναι αρκετά πιο βαριά από αυτή που σας δίνω παραπάνω.
Το χρώμα της μαγιονέζας εξαρτάται από το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε και κυμαίνεται από εκρού μέχρι ελαφρώς πρασινωπό (αν τη κάνετε μόνο με ελαιόλαδο).
Μη φοβηθείτε το ωμό αυγό. Η οξύτητα του λεμονιού θα καθαρίσει για εσάς, σκοτώνοντας οτιδήποτε υπάρχει. Προτιμήστε τα αυγά να είναι φρεσκότατα, βιολογικά ή χωριάτικα.
Μόλις αποκτήσετε πείρα στη παρασκευή μαγιονέζας δοκιμάστε και παραλλαγές με διάφορα άλλα έλαια και υλικά όπως σκόρδο, διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά ή ακόμα κάντε τη πικάντικη προσθέτωντας πιπέρι cayenne.
Σας δίνω παρακάτω ένα video με τον αγαπημένο μου Gordon Ramsey να εξηγεί τη διαδικασία. Καλή επιτυχία!
 

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF