Χειροποίητο γυαλιστικό για τα ξύλινα έπιπλα

Άλλη μια πανεύκολη και ανέξοδη συνταγή για να περιποιηθείτε τα παλιά και πολυκαιρισμένα ξύλινα έπιπλα σας. Ο παλιός καναπές στο χωριό, οι θαμπές καρέκλες στη βεράντα σίγουρα δεν είναι για πέταμα. Γιατί να μην τα "αναστήσετε" με μηδενικό κόστος;


Με λίγο αγνό κερί μέλισσας και λίγο λάδι δε φαντάζεστε τι μπορείτε να κατορθώσετε. Άλλωστε όλες οι (πανάκριβες) αλοιφές του εμπορίου για τη περιποίηση των ξύλινων περιέχουν μελισσοκέρι.

Συνταγή #1 με παραφινέλαιο
Θα χρειαστείτε:
  1. 25 gr μελισσοκέρι
  2. 100 gr παραφινέλαιο (πόσιμο)
  3. 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο (κέδρος ή πεύκο)
Η διαδικασία απλή. Λιώνουμε το μελισσοκέρι σε bain marie και προσθέτουμε το παραφινέλαιο. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο. Βάζουμε το μίγμα σε ένα καθαρό βαζάκι και το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.

Πως το χρησιμοποιώ;
Απλώστε μια ποσότητα πάνω στο έπιπλο με ένα βαμβακερό πανί και τρίψτε το απαλά. Αφήστε το να απορροφηθεί για 15 λεπτά και έπειτα ξαναπεράστε το με ένα καθαρό πανί για να απομακρύνετε τη ποσότητα αλοιφής που δεν απορροφήθηκε.




 


Σημειώσεις
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ελαιόλαδο αντί για το παραφινέλαιο της συνταγής. Παρόλο που δε το συμπαθούμε γιατί προέρχεται από το πετρέλαιο, στη περίπτωση αυτή προτείνεται γιατί δε χαλάει (ταγγίζει) και επιπλέον φράσσει τους πόρους του ξύλου, με αποτέλεσμα να το αδιαβροχοποιεί.
Η αναλογία της συνταγής είναι 1:4. Αν θέλετε πιο αραιή σύσταση αυξήστε τη ποσότητα του παραφινελαίου (1:5). Αντίθετα, αν δηλαδή θέλετε πιο συμπαγή υφή, προσθέστε λίγο μελισσοκέρι παραπάνω (1:3).
 
 
 

Συνταγή #2 με νέφτι
Θα χρειαστείτε:
  1. 60 gr μελισσοκέρι
  2. 1 κούπα νέφτι (άοσμο και καθαρό)
  3. 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο (προαιρετικά)
Σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο βάζουμε το νέφτι σε ένα βάζο με πλατύ στόμιο. Σε bain marie λιώνουμε το μελισσοκέρι. Μόλις λιώσει καλά αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε μέσα στο βαζάκι με το νέφτι. Προσθέτουμε και το αιθέριο έλαιο, ανακατεύουμε ελαφρά και το αφήνουμε να στερεοποιηθεί.

Πως το χρησιμοποιώ;
Απλώστε μια ποσότητα πάνω στο έπιπλο με ένα βαμβακερό πανί και τρίψτε το απαλά. Αφήστε το να απορροφηθεί για 15 λεπτά και έπειτα ξαναπεράστε το με ένα καθαρό πανί για να απομακρύνετε τη ποσότητα αλοιφής που δεν απορροφήθηκε.


Σημειώσεις
Μια δεύτερη μέθοδος είναι να τρίψουμε το κερί και να το βάλουμε σε βάζο μαζί με το νέφτι. Μετά από 7-10 ημέρες και καθημερινή ανάδευση το κερί θα έχει λιώσει μέσα στο διαλύτη. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ο πρώτος τρόπος απλώς επισπεύδει τη διαδικασία.
Δεν είναι κατάλληλο για ξύλινες επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Σε αυτή τη περίπτωση χρησιμοποιήστε το "βούτυρο για το ξύλο". Επίσης δεν είναι κατάλληλο για μεταλλικές, μπρούτζινες, επάργυρες ή επίχρυσες επιφάνειες. Μη το εφαρμόσετε πάνω σε ξύλο που έχει βαφτεί με λαδομπογιά.

5 σχόλια:

  1. Θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω και για να γυαλίσω το πιάνο μου??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!
    Είναι κατάλληλα αυτά τα κεριά για να "σφραγίσουν" ξύλινες επιφάνειες βαμμένες με χρώμα κιμωλίας; τα "ειδικά" κεριά που πουλάνε αφενός είναι πανάκριβα, και αφετέρου εδώ στην επαρχία δυσκολεύομαι να βρω. Και το χρώμα κιμωλίας χειροποίητο ήταν :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι ειδικος αλλά επειδή το έχω εφαρμόσει σε έπιπλο βαμμένο με χειροποίητο χρώμα κιμωλίας το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ.Τέλεια ιδέα για συντήρηση ξύλινων μερών όπλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF