Σπιτικές πρώτες βοήθειες και λύσεις έκτακτης ανάγκης

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ιατρική βοήθεια δεν είναι προσιτή ή το πρόβλημα είναι σχετικά απλό και μπορεί να λυθεί με εναλλακτικούς τρόπους.
Το σπίτι μας είναι εξοπλισμένο με περισσότερα "φάρμακα" και υλικά από αυτά που πιστεύετε. Το μόνο που μας λείπει είναι η γνώση. Το άρθρο θα ανανεώνεται.

  1. Γνωρίστε τα βότανα και τις ιδιότητες τους. Μάθετε με ποιούς τρόπους χρησιμοποιούνται. Μπορεί να σας βγάλουν από μεγάλες περιπέτειες. Διαβάστε περισσότερα για κάθε βότανο ξεχωριστά εδώ.
  2. Βάλτε οδοντόκρεμα πάνω στο δήγμα ενός εντόμου για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.
  3. Η μαγειρική σόδα είναι ένα εξαιρετικό αντιόξινο φάρμακο και ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις δυσπεψίας. Επίσης είναι πολύ καλό αποσμητικό για τις μασχάλες και τα πόδια.
  4. Ο ενεργός άνθρακας δεσμεύει μεγάλο μέρος των χημικών ή του δηλητηρίου που έχει καταποθεί. Κάψουλες ενεργού άνθρακα πωλούνται φθηνά στα φαρμακεία, χωρίς συνταγή ιατρού, και θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σπίτι.
  5. Ο χυμός και το gel της αλόης ανακουφίζουν από το πόνο και το αίσθημα καύσου των εγκαυμάτων. Μια γλάστρα με αλόη πρέπει να υπάρχει σε όλα τα σπίτια.
  6. Το γιαούρτι προλαμβάνει τις κολπικές μολύνσεις και τις μυκητιάσεις.
  7. Το γιαούρτι επίσης καταπραΰνει το πόνο που προκαλούν τα εγκαύματα.
  8. Το ελαιόλαδο θρέφει το δέρμα και αποτρέπει το "σπάσιμο" του σε αυτούς που πάσχουν από έκζεμα και ψωρίαση.
  9. Η πλαστική μεμβράνη είναι το καλύτερο (προσωρινό) επίθεμα για τα εγκαύματα.
  10. Μερικά ξυλαράκια κανέλας μέσα σε ένα βάζο με νερό φτιάχνουν ένα αρκετά αποτελεσματικό στοματικό διάλυμα.
  11. Το οξυζενέ είναι απαραίτητο σε τραύματα όπου υποπτευόμαστε παρουσία ξένου σώματος (γυαλί, ξύλο ή μέταλλο). Αφρίζει όταν έρχεται σε επαφή με το αίμα και ανεβάζει το ξένο σώμα στην επιφάνεια. Επιπλέον είναι ένα σχετικά καλό αντισηπτικό.
  12. Μη χρησιμοποιείτε οινόπνευμα πάνω στις πληγές και ιδίως σε αυτές που έχουν βάθος. Υπάρχουν πολύ ανώτερα αντισηπτικά που δε θα σας "πεθάνουν" στον πόνο.
  13. Το λευκό ξύδι σκοτώνει τους μύκητες των ποδιών. Διαλύστε ένα μέρος ξύδι σε δύο μέρη νερό και μουλιάστε τα πόδια σας.
  14. Η ισχυρή, υφασμάτινη κολλητική ταινία (duct tape) μπορεί να κρατήσει τα "χείλη" ενός μεγάλου τραύματος στη θέση τους, μέχρι να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
  15. Αν σας τσιμπήσει μέλισσα, ξύστε το κεντρί με μια κάρτα (πχ. πιστωτική ή κάρτα ΑΤΜ). Αν προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κεντρί με τα δάκτυλα σας το μόνο που θα καταφέρετε, με τη πίεση που θα ασκήσετε, είναι να απελευθερώσετε περισσότερο δηλητήριο.
  16. Οι σερβιέτες αποτελούν εξαιρετικό επίθεμα για τραύματα, ιδίως σε αυτά που αιμορραγούν και χρειάζονται εφαρμογή πίεσης.
  17. Το γαρυφαλέλαιο ανακουφίζει άμεσα από τον πονόδοντο.
  18. Αντιμετωπίστε την επιπεφυκίτιδα με ένα ισχυρό αφέψημα από μαύρο τσάι, αφού το κρυώσετε πρώτα.
  19. Ο μαϊντανός σταματά τη κακοσμία του στόματος και περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και C.
  20. Το τσόφλι του αυγού αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
  21. Το ελαιόλαδο μαλακώνει το κερί (κυψελίδα) των αυτιών.
  22. Το ταμπόν είναι πολύ καλό επίθεμα για ένα διατρητικό τραύμα.
  23. Το οδοντικό νήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επείγουσα συρραφή τραυμάτων.
  24. Οι κυρτές βελόνες ραπτικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συρραφή τραυμάτων.
  25. Η κοινή ζάχαρη επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων. Πασπαλίστε με αυτή το τραύμα.
  26. Η οδοντόπαστα ξεραίνει γρηγορότερα τις φουσκάλες.
  27. Αν έχετε μυρμηγκιές καλύψτε τις με ένα κομματάκι υφασμάτινης κολλητικής ταινίας (duct tape). Αλλάζετε το καθημερινά.
  28. Αποφεύγετε να δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 16 ετών. Επίσης μη τη χορηγείτε σε κάποιον που πάσχει από διαταραχές της πήξης του αίματος.
  29. Το μελισσοκέρι αποτελεί εξαιρετικό προσωρινό σφράγισμα σε κάποιο δόντι που έσπασε ή που έχει φύγει το μόνιμο. Λιώστε το και ενσταλλάξτε το στη κοιλότητα του πάσχοντος δοντιού.
  30. Η βαζελίνη "σφραγίζει" τις εκδορές, αποτρέποντας την είσοδο των βακτηρίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μολύνσεις.
  31. Αν θέλετε να κρατηθεί ένα επίθεμα πάνω στο άκρο χέρι ή το άκρο πόδι, κόψτε τα δάκτυλα από ένα latex γάντι και περάστε το στο μέλος πάνω από το επίθεμα. Σε υψηλότερο επίπεδο (βραχίονας, κνήμη ή μηρός) χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι από καλσόν, σαν μανίκι.
  32. Αν έχετε σπάσει κάποιο δάκτυλο του χεριού σας δέστε το με λίγη κολλητική ταινία πάνω στο γειτονικό του, μέχρι να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα. Θα λειτουργήσει σαν νάρθηκας.
  33. Καθαρίζετε τα τραύματα σας με σαπούνι και νερό σχεδόν αμέσως μετά τον τραυματισμό, ώστε να προλάβετε μολύνσεις.
  34. Ποτέ μη σπάτε τις φουσκάλες. Το υγρό που περιέχουν είναι στείρο μικροβίων και προστατεύει από τη μόλυνση.
  35. Πίνουμε το νερό όπου έχουμε βράσει προηγουμένως κριθάρι. Θα μας ανακουφίσει από τη κυστίτιδα.
  36. Ο χυμός από τα κράνα ανακουφίζει από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
  37. Ποτέ μη χορηγείτε αλκοόλ σε άτομα που έχουν πάθει υποθερμία. Θα έχετε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
  38. Ποτέ μη κάνετε massage σε περιοχές όπου υποπτεύεστε πως έχουν υποστεί χιονίστρες. Θα προκαλέσετε ακόμα πιο εκτεταμένη βλάβη.

Credits: acep, dailymail, seattlepi, survivalistdaily, tucsoncitizen

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF